Nominaties BAFTA Awards bekend

'Avatar', 'The Hurt Locker' en 'The Education' hebben de meeste nominaties voor de BAFTA Awards in de wacht gesleept. De drie films zijn ieder in de race voor acht beeldjes. De Britisch Academy of Film and Television Arts (BAFTA) maakte de genomineerden vanochtend bekend.

'Avatar', 'The Hurt Locker' en 'The Education' nemen het tegen elkaar op in de categorieën Beste Film en Beste Regisseur, twee van de meest prestigieuze prijzen van de avond. De twee andere genomineerden voor Beste Film zijn 'Up in the Air', de vliegtuigkomedie met George Clooney en 'Precious: Based on the Novel Push by Sapphire', over een zwart meisje uit achterstandswijk Harlem, dat wordt toegelaten op een alternatieve school om haar leven op te bouwen.

Het Tweede Wereldoorlog-epos 'Inglourious Basterds' werd zesmaal genomineerd, waaronder voor Beste Regisseur (Quentin Tarantino). Ook 'Up in the Air' kreeg zes nominaties, waaronder voor Beste Acteur (George Clooney). Meryl Streep kreeg voor de dertiende keer in haar carrière een BAFTA-nominatie, ditmaal voor haar hoofdrol in 'Julie & Julia'.

De Britse BAFTAs zijn doorgaans een goede graadmeter voor de Amerikaanse Academy Awards, ofwel de Oscars, de belangrijkste filmprijzen van het jaar. De BAFTAs worden op 21 februari uitgereikt in het Royal Opera House in Londen. De Oscars zullen twee weken later, op 7 maart, worden uitgereikt in het Kodak Theatre in Los Angeles.