Nieuw-Zeeland haalt bijbelteksten van wapens

Marc (MPG)

Nieuw-Zeeland haalt verwijzingen naar bijbelteksten van de telescoopvizieren van wapens die door de Amerikaanse fabrikant zijn aangebracht. Nieuw-Zeelandse troepen in Afghanistan zijn met deze wapens uitgerust en de vrees bestaat dat ze religieuze spanningen kunnen oproepen. Ook de Amerikaanse en Australische troepen in Afghanistan en Irak gebruiken deze vizieren.

De verwijzingen naar verzen in de bijbel staan al tientallen jaren naast het serienummer op de vizieren, zoals JN8:12 of 2COR4:6. Fabrikant Trijicon zegt er nog nooit klachten over te hebben gehad.

Critici in de Verenigde Staten menen dat de inscripties in strijd zijn met bepalingen die Amerikaanse militairen verbieden geloof te verspreiden. Defensiemedewerkers onderzoeken of dit zo is, maar de tienduizenden telescoopvizieren die al zijn aangeschaft worden in elk geval niet teruggehaald.

Nieuw-Zeeland vraagt de fabrikant de inscripties bij verdere bestellingen achterwege te laten. "De inscripties brengen ons in een lastig parket. Wij waren er niet van op de hoogte en wij zijn er niet blij mee dat de fabrikant ons niets heeft verteld. Wij vinden ze ongepast", zei een woordvoerder van het Nieuw-Zeelandse ministerie van defensie.

Eerder zei minister van defensie Wayne Mapp dat de verwijzingen naar de bijbel verkeerd kunnen worden opgevat. "Wij weten allemaal van de religieuze spanningen rond dit thema en het is onverstandig om iets te doen wat de spanningen onnodig kan vergroten."