'Toezichthouders niet schuldig aan crisis'

De financiële toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn niet schuldig aan het ontstaan van de economische crisis. Dat betoogde oud-ING-topman Cees Maas vandaag voor de parlementaire onderzoekscommissie financieel stelsel.

De afgelopen week klonk tijdens de hoorzittingen voor de commissie onder leiding van SP'er Jan de Wit juist kritiek op het functioneren van DNB en de AFM. DNB heeft te laat ingegrepen, klonk het aan het begin van de week uit de mond van econoom Sweder van Wijnbergen. Accountant Jules Muis eiste gisteren het aftreden van president van DNB Nout Wellink, om zo het vertrouwen te herstellen.

"Het is een illusie te denken dat de Nederlandse toezichthouders ook maar iets hadden kunnen doen om de internationale kredietcrisis te voorkomen", stelde Maas echter. Ook als de toezichthouders een andere koers hadden gevaren, was hun invloed 'marginaal' gebleven.

Maas stelde verder dat de politiek te veel is gericht op het beloningsbeleid als mogelijke oplossing. Dat is onterecht. "Ik denk niet dat er bij ING te veel risico is genomen, omdat er te veel is beloond." De crisis is ontstaan, doordat niemand had zien aankomen hoe de financiële crisis in zo korte tijd zo hard kon toeslaan. "Iedereen in de financiële sector had de risico's te laat ingeschat." Hoge beloningen hebben daarbij geen rol gespeeld, stelde hij.

Hij waarschuwde niet te denken dat het probleem is opgelost, wanneer een eind wordt gemaakt aan hoge bonussen. "Het gaat veel breder."

Veel schadelijker zijn in dit opzicht de gouden handdrukken en welkomstbonussen die zijn uitgedeeld aan respectievelijk vertrekkende en startende bestuurders. Dat heeft veel meer dan de vaste bonussen van een paar keer het jaarsalaris geleid tot een 'perversiteit van het beloningsbeleid'. Het leidt er namelijk toe dat bestuurders ook worden beloond als ze er een zooitje van maken, aldus Maas.