Balkenende sluit hogere belasting niet uit

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) sluit toch niet uit dat de belastingen omhoog gaan. Wel zou hij dat 'onverstandig' vinden. Dat heeft Balkenende vandaag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Balkenende moest in de Kamer opheldering geven naar aanleiding van tegenstrijdige uitspraken van hemzelf en vicepremier Wouter Bos (PvdA). In december wekte Balkenende in een interview de indruk dat hij tegen hogere belastingen was. Bos noemde een hoger toptarief van zestig procent afgelopen zondag echter nog een 'reële optie'.

Balkenende stelde dat hij helemaal niet had gezegd dat de belastingen niet omhoog zullen gaan. "Ik heb niet gezegd: het gebeurt niet. Ik heb gezegd: ik vind het niet verstandig."

Ambtelijke werkgroepen werken momenteel aan opties voor grote bezuinigingen voor de komende jaren. Daarbij is niets bij voorbaat uitgesloten, heeft het kabinet eerder afgesproken. Dat geldt ook voor belastingverhoging, zei Balkenende. Pas als de werkgroepen klaar zijn, gaat het kabinet knopen doorhakken.

Bos, die ook bij het debat was, zei 'al jaren' te weten dat Balkenende niet voor hogere belastingen is. "Maar we realiseren ons ook dat we als kabinet een eensgezind antwoord moeten formuleren op de uitdagingen waar we voor staan." Bos blijft erbij dat een hoger toptarief een 'reële optie' is. "Maar er zijn verschillende opties reëel", voegde hij eraan toe.

De uitleg van Balkenende en Bos werd weggehoond door de oppositie. "Een hoger toptarief is dus een reële, maar onverstandige optie", sneerde SP-fractievoorzitter Agnes Kant. Volgens haar is het kabinet gewoon verdeeld. Volgens GroenLinks-collega Femke Halsema vaart het kabinet een 'rare kronkelkoers'. VVD'er Frans Weekers sprak van een 'wanvertoning'.

Het kabinet verwacht dat er de komende jaren zo'n 35 miljard euro bezuinigd moet worden. Dat is nodig omdat de economische crisis heeft gezorgd voor een fors gat op de begroting. Ook stijgen de uitgaven voor de overheid als gevolg van de vergrijzing.