Giro 555, flikker op en laat me met rust!

Vijf jaar geleden schreef ik een column over 555. We werden toen overspoeld met het gironummer van de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) om toch maar wat te doneren voor de slachtoffers van de tsunami. Dat was toen ergens in Indonesië, ik denk niet dat veel mensen nog weten waar het precies was.
Wat we wel nog weten is dat je moest doneren op 555. En dat deed Nederland massaal. Er werd meer dan 100 miljoen euro opgehaald, voor hulp aan al die dakloze mensen in Indonesië. Maar lang niet al dat geld kwam op de juiste plek terecht. Slachtoffers, hele dorpen, ze bleven verstoken van hulp door de SHO. Er was zelfs vijf jaar later nog geld over op de rekening van de SHO. En zo gaat het elke keer als je doneert aan goede doelen, ongeacht welke stichting. Directeuren krijgen forse salarissen, geld word belegd of gespaard op buitenlandse spaarrekeningen, geld verdwijnt in verband met corruptie. Maar wel blijven de goede doelen bedelen om meer, meer, meer.
Vandaag is er een nationale inzamelingsdag in verband met de aardbeving in Haïti. En weer is daar Giro 555 van de SHO. Alle belangrijke radiozenders draaien Skyradiomuziek met tussen elke plaat een 555-jingle. Om de 30 minuten een reclameblok met bedrijven die genoemd worden omdat ze 555 steunen (aftrekbaar van de belasting). Op tv is er Linda de Mol die zegt dat we toch vooral moeten geven. Veel beelden van de ramp. Continu het giro 555-nummer in beeld. Dus wederom schreeuw ik: Giro 555, flikker op en laat me met rust!En weer schreeuw ik: Giro 555, flikker op en laat me met rust!

Giro 555. Of we even willen doneren, want er is hulp nodig, evenals water, medicijnen en voedsel. Haïti, zo’n beetje het meest corrupte land ter wereld, heeft ons geld nodig. Nee, ik zeg het verkeerd. De SHO hebben ons geld nodig om hulp te kunnen bieden.  Ik herhaal die zin nog even. De SHO hebben ons geld nodig om hulp te kunnen bieden. Anders gezegd, de mensen in Haïti gaan dood door jouw schuld als je niet doneert. Maar wacht eens even. Al die organisaties die samenwerken, die hebben toch geld zat op hun rekening om hulp te kunnen bieden? Waarom hebben ze MIJN euro nodig? Ze kunnen toch direct aan de slag. Haal die beleggingsfondsen leeg, de spaarrekeningen, de bonussen en de dertiende maanden en ga aan de slag. De Artsen Zonder Grenzen doen het ook. Dit goede doel is namelijk niet aangesloten bij de SHO en zij krijgen dus ook geen geld uit de pot die Nederland weer massaal vult.  Een pot die de regering overigens verdubbelt. Dus de Nederlander betaalt twee keer. Een keer uit eigen zak en de tweede keer met gemeenschapsgeld. Ook als je niet wilt doneren, doneer je dus toch.
Ja, maar het gaat niet alleen om doneren, hoor je soms als argument. Het gaat om meeleven, empathie tonen aan je medemens, samen iets doen, als klein landje ergens groot in zijn. Argumenten die behoorlijk sleets zijn geraakt na alle goededoelacties de afgelopen jaren. We hebben de tsunami gehad, maar herinnert iemand zich nog acties als Doekoe voor Suriname, alle Serious Request-acties voor het Rode Kruis. In Nederland worden miljarden verkwist aan Noordzuid- en Betuwelijnen, de JSF en andere geweldige plannetjes. En dan moet ik mij verantwoordelijk voelen voor hulp aan rampen?

Overigens klopt het sowieso van geen kant. De SHO hebben ons geld nodig om hulp te kunnen geven aan Haïti. Geld voor drinkwater, medicijnen en voedsel, maar ook voor directe assistentie in het rampgebied. Zie je ook wat hier krom aan is?
Ik leg het even uit. Er is geld nodig voor drinkwater, medicijnen en voedsel. Er zijn dus hele industrieën die miljarden gaan  verdienen aan de ramp in Haïti. Want waarom stelt de farmaceutische industrie de medicijnen niet beschikbaar? Waarom bundelen Evian, Barleduc en Spa niet de krachten en sturen ze pallets met flesjes water naar Haïti? Dan kunnen de flesjesproducten die flesjes vast wel gratis aanleveren, en de plasticfabriek de grondstoffen weer aan de flesjesproducenten. Waarom stellen vliegtuigmaatschappijen niet 20 procent van hun ladingruimte beschikbaar om water,  medicijnen en hulpverleners gratis naar Haïti te brengen. De oliemaatschappijen kunnen dan best een keer gratis zo’n vliegtuig voltanken.
Waarom stellen bouwbedrijven over de hele wereld niet een paar mensen en materieel beschikbaar. Als elke groot bouwbedrijf 1 machine en 2 werknemers afvaardigen om gratis een week te werken. Baksteenproducten over de hele wereld kunnen toch ook wel allemaal een paar pallets missen? Je bouwt dan zo weer hele dorpen op. De KLM en collega’s hebben vast nog wel een plek over in hun vliegtuig voor personeel en een paar pallets stenen en mortel.

Tot slot hebben we de Unilevers van deze wereld nog. Als ze allemaal een zes uur extra de lopende band laten lopen komt er voldoende eten beschikbaar die ze dan gratis kunnen sturen in het gratis vliegtuig met de gratis olie.
Op die manier is er geen geld meer nodig om hulp te bieden. Iedereen op de hele wereld draagt zijn  steentje bij, de corrupte regeringen krijgen geen geld want er is geen geld meer. Alleen hulp. Gratis hulp van bedrijven en mensen die deze hulp kunnen en willen bieden. Alles komt direct aan en niemand hoeft miljoenen te verdienen aan hulp aan Haïti.
Wat zeg je? Ben ik naïef? Ongetwijfeld. Maar wat zijn al die mensen dan die geld storten alleen maar omdat Linda de Mol zegt dat het nodig is. Giro 555 krijgt weer miljoenen en koopt daar hulp van. De vraag is alleen: wie wordt hier nu echt beter van?