Marokkanen gesubsidieerd naar de Efteling

Bram (vulli)

Marokkanen in Tilburg die lid zijn van de Marokkaanse stichting Tilburg (MAST) hebben veelvuldig uitstapjes ondernomen. Hiervoor werd echter niet hun zuurverdiende geld gebruikt, maar werd de subsidie die de stichting heeft gekregen aangewend. De stichting heeft in 2008 maar liefst 63.000 euro aan subsidies ontvangen. Dit bleek uit onderzoek van de Tilburgse afdeling van Trots op Nederland.

Van het geld werden bijvoorbeeld tripjes naar de Efteling betaald. Hiervan maakten maar liefst honderdtwintig Marokkanen gebruik. Dertig Marokkaanse vrouwen gaan elke maand naar een sauna in Waalwijk, en verscheidene moeders zitten op kosten van de stichting in Brussel om de band met hun kinderen aan te halen. Een werkgroep van Trots op Nederland, dat onderzoek deed naar gemeentelijke subsidies, noemt de resultaten 'zeer schokkend'. De werkgroep richtte zich met name op integratie, cultuur en milieu.

De subsidie die MAST kreeg was een waarderingssubsidie, wat betekent dat de stichting zelf mag bepalen hoe en waaraan het geld uitgegeven wordt. Het doel van MAST is het bevorderen van emancipatie van Marokkaanse vrouwen, belangenbehartiging en ondersteuning en stimulering van eigen organisaties in samenwerking met maatschappelijke organisaties.

Trots op Nederland kwam er tijdens het onderzoek ook achter dat MAST 1.100 euro heeft uitgegeven aan een zaalvoetbaltoernooi. Hieraan deden zes Marokkaanse teams mee. "Deze activiteit is onzinnig", zegt lijsttrekker Joost van Puijenbroek van Trots op Nederland in Tilburg. "Doordat de Marokkaanse teams alleen tegen elkaar spelen, bevordert dit de integratie niet. De activiteit gaat daarmee in tegen de doelstellingen van de stichting MAST. Tilburg heeft diverse zaalvoetbalcompetities. Waarom kunnen deze teams hier niet in deelnemen? Integratie is meedoen in de samenleving. Subsidies dienen daar ook op gericht te zijn en niet op de organisatie van activiteiten voor de eigen etnische groep."

Ondanks dat er geen sprake zou zijn van een duidelijke uitbreiding van activiteiten van de stichting, heeft deze in 2009 toch ruim 30% meer subsidie ontvangen. Volgens de werkgroep van Trots Op Nederland is de subsidie voor 2009 begroot op 84.500 euro. Dit zou te maken hebben met een nieuwe beheerder die MAST heeft moeten aannemen. Dit zegt een woordvoerder van de gemeente Tilburg. De woordvoerder kon nog niet reageren op de rest van de bevindingen. Hij denkt dit volgende week te kunnen doen.