'Doe altijd aangifte bij geweld in ziekenhuis'

Ziekenhuizen moeten altijd aangifte doen bij geweld tegen hun personeel. Dit stelt Roelf de Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. In Netwerk reageert hij vandaag op twee incidenten in ziekenhuizen, waarbij geen aangifte is gedaan. De Boer betreurt dit en roept ziekenhuisdirecties op om altijd aangifte te doen.

Onlangs werd zorgpersoneel in het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom door een familie bedreigd en geïntimideerd. Afgelopen weekeinde werden in het UMC St Radboud in Nijmegen een arts en een verpleegkundige met de dood bedreigd door twee mannen die behandeld werden aan de verwondingen die ze hadden opgelopen bij een verkeersongeval. Hierbij kwam een 50-jarige man uit Arnhem om het leven.

De 18-jarige man uit Nijmegen en de 19-jarige man uit Beuningen zitten op dit moment vast op verdenking van doodslag en het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. Ook worden ze verdacht van poging tot het medeplegen van een gewapende overval op een hotel en het medeplegen van heling van de motor waarop ze reden.

Het ziekenhuis heeft echter nog geen aangifte gedaan voor de bedreigingen die de twee uitten. De arts en de verpleegkundigen zijn te bang voor represailles. De NVZ wijst de ziekenhuizen op de mogelijkheid om anoniem aangifte te doen. Die kan ook tijdens een rechtszaak gewaarborgd blijven omdat het verhoor achter gesloten deur kan plaatsvinden, zegt De Boer.