Akkoord tussen InBev en vakbonden

Bram (vulli)

Brouwer Anheuser-Busch InBev en de Belgische vakbonden hebben vandaag een akkoord bereikt over de banenreductie die de brouwer wilde doorvoeren. InBev heeft toegezegd de ontslagen op de lange baan te schuiven. Met het akkoord moet een einde komen aan de nu al twee weken durende blokkade van de drie belangrijkste brouwerijen.

InBev zal de banenreductie voorlopig niet doorvoeren, maar verklaarde dat ze de problemen gaan analyseren en 'samen met de verschillende betrokken partijen op zoek gaan naar oplossingen'. Volgens de woordvoerder van vakbond LBC, Annemie Plessers, zal na overleg met de leden de blokkade in de loop van morgen worden opgeheven, zodat er weer bier naar de winkels en cafés kan worden gebracht.

Actievoerders blokkeerden uit onvrede met de geplande ontslagen sinds 7 januari de drie belangrijkste brouwerijen van InBev met muren van bierkratten. De brouwer kon daardoor de fabrieken niet voorzien van grondstoffen, lege flessen en verpakkingsmaterialen. Bovendien stonden de pakhuizen van de brouwerij vol met bier dat niet kon worden afgeleverd.

Cafés en winkels zijn door de blokkade bijna door hun biervoorraad heen. In het centrale depot van de grootste supermarktketen van België, Delhaize, is geen enkel flesje Jupiler of Stella Artois meer te vinden.

 

Wie wil er een pilsje?
Wie wil er een pilsje? (Foto: Novum)