[Afrika Cup] Uitslagen poule D

Vanavond werden de laatste wedstrijden uit poule D afgewerkt. Gabon, dat eerste stond in de poule, mocht het opnemen tegen de nummer laatst Zambia en Kameroen speelde tegen Tunesië. Alle teams hadden nog kans om de kwartfinales te halen.

Kameroen - Tunesië

Tunesië, dat moest winnen om zich te plaatsen voor de volgende ronde, kwam tot tweemaal toe op voorsprong, maar Kameroen wist zich beide keren te herstellen. De Tunesiërs scoorden al na een minuut en verdedigden die voorsprong met hart en ziel, en de Ontembare Leeuwen, met Eyong Enoh in de basis, konden daar maar weinig tegenover stellen. Sterspeler Samuel Eto'o wist Kameroen vroeg in de tweede helft echter op gelijke hoogte te brengen.

Een kwartier later kwam Tunesië weer op voorsprong via een eigen goal van Aurélien Chedjou. Hij passeerde zijn eigen doelman met een kopbal. De vreugde van de Tunesiërs duurde echter niet lang, want een minuut later was het alweer gelijk. Landry N'Guemo haalde met buitenkant rechts hard uit waardoor Tunesië nogmaals moest scoren om door te gaan naar de kwartfinale. In de resterende speeltijd werden zij echter nauwelijks gevaarlijk.

Gabon-Zambia

Gabon stond voor aanvang van deze wedstrijd verrassend op de eerste plaats met vier punten, maar kon vrijwel geen moment aanspraak maken op de volgende ronde. Na een klein half uur maakte Rainford Kalaba de 1-0 voor Zambia, waarna James Chamanga uit een schitterende assist van Jacob Mulenga de ploeg na een uur spelen op 2-0 kon zetten. Aangezien Zambia ook de gehele wedstrijd de bovenliggende partij was, leek het duel beslist.

Fabrice Do Marcelino bracht de spannign echter weer terug door na 83 minuten de 2-1 te scoren, maar het bleek ondanks dat Gabon Zambia aardig onder druk kon zetten in de slotfase niet voldoende. Zambia plaatst zich hierdoor voor de volgende ronde. Zowel Zambia, Kameroen als Gabon hadden namelijk vier punten en een gelijk doelsaldo, maar Gabon scoorde het minst.