Obama wil strengere regels banken

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag een plan gepresenteerd om banken aan strengere regels te onderwerpen. Daarmee moet worden voorkomen dat de financiële instellingen terugvallen in hun oude werkwijze, waardoor de financiële crisis is ontstaan.

Ook wil Obama voorkomen dat banken te groot worden. "Hoewel het financiële systeem nu veel sterker is dan een jaar geleden, zijn de regels die tot het bijna ineenstorten ervan hebben geleid, exact hetzelfde gebleven", aldus Obama.

Volgens hem zullen de maatregelen voorkomen dat de belastingbetalers "gegijzeld blijven" door banken die te groot zijn geworden om om te vallen. Obama wil niet dat banken nog in speculatieve beleggingsfondsen investeren zoals hedge fondsen en 'private equity' fondsen.

Ook mogen banken volgens het nieuwe plan niet meer voor eigen rekening op de beurs handelen, het zogenoemde 'proprietary trading'. Deze handel, veelal in aandelen en opties, is voor de banken altijd een lucratieve bezigheid geweest. Maar daardoor is ook de beweeglijkheid op de financiële markten fors toegenomen.

Op Wall Street werden banken en verzekeraars stevig in de min gedrukt door de zware maatregelen om de sector te hervormen. Bank of America en JPMorgan Chase kregen koersverliezen voor de kiezen van meer dan 5 procent.