Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag een oproep om geen geld te storten op giro 555.

Giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties heeft al dik 10 miljoen euro opgehaald voor de aardbevingsslachtoffers in Haïti. Een groot gedeelte van dat geld gaat niet terechtkomen bij de mensen die écht hulp nodig hebben. Kijk maar:

In televisiespotjes worden beelden getoond van mensen die gewond en wanhopig zielig zitten te zijn. Maar op mijn netvlies zitten andere beelden gebrand. Beelden van tuig dat hulpgoederen steelt. Schorem dat als wilde dieren hulpgoederen uit de handen van minder weerbare slachtoffers grist. Plunderingen. Hulpverleners die het drukker hebben met het afweren van roversbendes dan met daadwerkelijk hulp verlenen. Er kan geen enkele twijfel over bestaan: op Haïti komt de hulp nauwelijks terecht bij de zwaksten, die het écht nodig hebben. Nu niet, straks niet. Nooit.

En kijk nou eens naar dat land. Kijk nou eens naar dat volk. Corruptie en geweld zijn op Haïti van alle tijden. Papa Doc. Baby Doc. Nooit heeft het land een fatsoenlijke infrastructuur opgebouwd. Geen stevige gebouwen, maar levensgevaarlijke bouwvallen. En laat duidelijk zijn, het is vreselijk wat er is gebeurd. Maar dat doet niets af aan het feit, dat er geen enkele garantie is dat de hulpgoederen niet in verkeerde handen vallen. In tegendeel!

Geef niet aan giro 555. Want dat is echt zonde van uw geld. De gever wordt belazerd waar hij bij staat.

En kunnen de samenwerkende hulporganisaties mij even uitleggen, hoe het kan dat een bedrag van € 700.000 dat was ingezameld voor de slachtoffers van de tsunami in Indonesië en Sri Lanka, niet in deze redelijk goed bestuurde gebieden terecht is gekomen, maar wordt uitgegeven aan het door corruptie en gangsterbendes geteisterde rampgebied op Haïti? Ja, dat zeg ik: de gever wordt belazerd waar hij bij staat…