FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 november 2006

Definitieve line-up en prijzen Wii in Benelux bekend

Nintendo heeft eindelijk een persbericht verstuurd waarin alles wat over de aanstaande Wii launch nog even samengevat wordt.

Het apparaat zal op 8 december 2006 in Europa gelanceerd worden. Er zullen bij de launch direct al 27 Wii titels beschikbaar zijn. Eťn van deze titels, Wii Sports, zal bij de console worden geleverd. Daarnaast zal ook de game Wii Play beschikbaar zijn waarop een aantal verschillende mini-games te vinden zijn. Bij deze game zal een extra controller bijgevoegd zijn.

Korte tijd later zullen er naast deze 27 gewone Wii titel ook nog 31 games verschijnen op de Virtual console. Hieronder vallen toppers als Donkey Kong en Zelda maar ook niet-Nintendo games zoals Super Star Soldier en Golden Axe. Regelmatig zal het aanbod games voor de Virtual Console worden uitgebreid.

De Wii zal vlak na sinterklaas te koop zijn voor 249 euro. Voor dit geld krijg je de console, een Wii-afstandsbediening, een Nunchuk, Wii Sports en de benodigde kabels om het geheel goed aan te sluiten. De prijzen van de spellen zullen variŽren tussen de 49 en 59 euro. Losse Wiimotes zullen 39 euro gaan kosten, de Nunchuk wordt voor 19 euro van jou en de traditionele controller zal verkocht worden voor 19 euro.

De launch games:
Wii Sports Bundel (inclusief het Wii-systeem en Wii Sports - Tennis, Golf, Boxing, Baseball en Bowling)
The Legend of Zelda : Twilight Princess
Wii Play (inclusief Wii-afstandsbediening)
Call of Duty 3 (Activision)
MarvelTM: Ultimate Alliance (Activision)
Tony Hawk's Downhill Jam(Activision)
Madden NFL 07 (EA)
Need For Speed Carbon (EA)
Happy Feet (Midway Games)
Rampage: Total Destruction (Midway Games)
Super Monkey BallTM: Banana Blitz (Sega)
Gottlieb Pinball Classics (System 3)
Super Fruit Fall (System 3)
Disney/ Pixar Cars (THQ)
Barnyard (THQ)
Spongebob Squarepants: Creature from the Krusty Krab (THQ)
Blazing AngelsTM Squadrons of WW II (Ubisoft)
Far Cry Vengeance (Ubisoft)
GT Pro Series (Ubisoft)
Monster 4x4 World Circuit (Ubisoft)
Open SeasonTM (Ubisoft)
Rayman Raving RabbidsTM (Ubisoft)
Red SteelTM (Ubisoft)
Tom Clancy's Splinter Cell Double Agent (Ubisoft)
Impossible Mission (System 3)
Leaderboard Golf (System 3)
Tennis Masters (System 3)

Uitslagen CL 01-11-06

Vanavond werden er net als gisteren acht wedstrijden voor de Champions League gespeeld. Ook vandaag waren er weer enkele clubs die zich zeker stelden van CL-voetbal na de winterstop. Hieronder vind je de uitslagen.

Uitslagen Groep E:

Olympique Lyon - Dynamo Kiev 1-0
14' Benzema 1-0

Real Madrid - Steaua Boekarest 1-0
71' Nicolita (e.d.) 1-0

bijz.: Van Nistelrooij mist penalty (73').

Stand Groep E:

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1.Olympique Lyon*4129-0
2.Real Madrid*4910-4
3.Steaua Boekarest435-9
4.Dynamo Kiev402-13

------------------------------

Uitslagen Groep F:

Benfica - Celtic 3-0
10' Caldwell (e.d.) 1-0
22' NuŮo Gomes 2-0
76' Karyaka 3-0

FC Kopenhagen - Manchester United 1-0
73' Allbšck 1-0

Stand Groep F:

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1.Manchester United497-3
2.Celtic466-6-
3.Benfica443-4
4.FC Kopenhagen441-4

------------------------------

Uitslagen Groep G:

Arsenal - CSKA Moskou 0-0

Hamburger SV - FC Porto 1-3
44' Lucho GonzŠlez 0-1
61' Lisandro Lůpez 0-2
62' Van der Vaart 1-2
87' Moraes 1-3

Stand Groep G:

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1.CSKA Moskou482-0
2.FC Porto477-4
3.Arsenal474-2
4.Hamburger SV403-10

------------------------------

Uitslagen Groep H:

AC Milan - Anderlecht 4-1
7' KakŠ (Pen) 1-0
22' KakŠ 2-0
56' KakŠ 3-0
61' JuhŠsz 3-1
88' Gilardino 4-1

AEK Athene - Lille 1-0
22' Tavlaridis (LIL/2x geel)
74' Liberopoulos 1-0

Stand Groep H:

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1.AC Milan4108-1
2.Lille454-3
3.AEK Athene443-7
4.Anderlecht423-7

Voetbal: Uitslagen Champions League (01/11/2006)

Icoon Champions LeagueVanavond werden in de groepen E tot en met H weer een serie wedstrijd afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen van alle gespeelde duels. Gisteren kwamen de ploegen uit de groepen A tot en met D al in actie.Alle uitslagen van vanavond:
Poule E: Olympique Lyon - Dinamo Kiev (1-0)
Poule E: Real Madrid - Steaua Boekarest (1-0)

Poule F: Benfica - Celtic (3-0)
Poule F: FC Kopenhagen - Manchester United (1-0)

Poule G: Arsenal - CSKA Moskou (0-0)
Poule G: Hamburger SV - FC Porto (1-3)

Poule F: AEK Athene - Lille (1-0)
Poule F: AC Milan - Anderlecht (4-1)

---------
Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK! Voetbalmanager!

Crewwisselingen oktober

Zoals gebruikelijk, geven we de eerste dag van iedere maand een overzicht van de wijzigingen in de sportcrew van de maand daarvoor.

Het was rustig op het sportcrewfront in oktober. JJdJ1984 miste FOK!sport te veel en is weer terug als nieuwsposter.

Nuongirl heeft haar SA-taken naast zich neergelegd om zich compleet te kunnen storten op de PR van FOK!sport. Daarnaast blijft ze natuurlijk gewoon nieuwsposter. In september 2005 was zij Dubbeldrank opgevolgd en die is nu weer terug als SA.

Japans schoon

Als we hier aandacht besteden aan Japan is het meestal om hun ietwat aparte televisieprogramma's en zien daarbij andere dingen over het hoofd.

Waar ik het over heb ? Japanse schoonheden natuurlijk, en om dat gebrek aan aandacht in een klap te compenseren hierbij een hele lading Japanse schonen.

De website waar dit opstaat is trouwens ook de moeite waard om eens wat verder te bekijken, je kunt er van alles over de eigenaardigheden van Japan vinden.

Met dank aan Big_Fat_Wombat voor de submit.

Oud-LPF'er wil wel minister worden

Icoon PolitiekVoormalig LPF-staatssecretaris Steven van Eijck heeft openlijk de ambitie uitgesproken om in een volgend kabinet minister van Jeugdzaken te worden. Dat deed hij vanmiddag tijdens de presentatie van een nieuw advies voor het jeugdbeleid. Het is niet duidelijk voor welke partij Van Eijck, die door het kabinet Balkenende II is aangesteld tot commissaris Jeugd- en Jongerenbeleid, het kabinet in wil.

De oud-LPF'er was van juli 2002 tot en met mei 2003 staatssecretaris van FinanciŽn. Als commissaris voor het jeugd- en jongerenbeleid licht hij sinds december 2003 de jeugdzorg door. Het eerste deel van zijn advies werd afgelopen april gepresenteerd, het tweede deel vandaag. In 'Koersen op het kind- Kompas voor het nieuwe kabinet' bepleit Van Eijck een aparte minister van Jeugdzaken of anders het onderbrengen van al het jeugdbeleid op ťťn departement.

Met dank aan Kozzmic voor de herschreven submit.

Nieuwe aero-specialist voor Red Bull

Peter Prodromou, voormalig aerodynamica-specialist van McLaren, is ingelijfd door het team van Red Bull Racing. Hij is vandaag begonnen in dezelfde functie als in zijn oude team. De afgelopen tijd hebben beide teams gestreden om de diensten van de Engelsman, maar Red Bull trekt uiteindelijk aan het langste eind.

Prodromou is door Chief Technology Officer Adrian Newey zelf uitgekozen om hem te helpen bij het ontwikkelen van de auto. Ze waren samen ook betrokken bij het ontwikkelen van de McLaren MP4-20, die in 2005 maar liefst tien zeges wist te behalen.

Teambaas Christian Horner is tevreden over de nieuwste aanwinst van het team: "Nu hebben we echt diepgaande technische expertise, met een groep ingenieurs die een van de sterkste is in de F1."

Ook doet hij de ambitieuze plannen van het team uit de doeken: "De meeste ingredienten voor een aanval op de wereldtitel zijn er nu. Waarschijnlijk zal het wat tijd kosten voor alles echt gesmeerd loopt, maar in de komende drie jaar verwachten we ons volle potentieel te kunnen benutten."

Legendarische coach Boston Celtics overleden

Red Auerbach, de legendarische oud-coach van de Boston Celtics is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was de architect van acht opeenvolgende kampioenschappen in de jaren 60, een nooit geŽvenaarde prestatie in de Amerikaanse profsportgeschiedenis.

In totaal werd hij negen keer kampioen van de Amerikaanse basketbalcompetitie, een record dat later is geŽvenaard door Phil Jackson van de Chicago Bulls.

Auerbach was van groot belang voor de ontwikkeling van de basketbalsport en de raciale integratie. Auerbach was de eerste coach die in 1950 een zwarte speler, Chuck Cooper, en in 1966 een zwarte coach, Bill Russel, in Boston aannam. In 1964 stelde hij als eerste coach vijf zwarte spelers op. Tot aan de jaren ’50 was basketbal een puur blanke aangelegenheid geweest.

Auerbach introduceerde in de Amerikaanse sport de ’victory cigar’. Zelfverzekerd als hij was stak hij enkele minuten voordat een wedstrijd afgelopen was een sigaar op om de overwinning te vieren. Auerbach haalde daarmee bij de tegenstanders het bloed onder de nagels vandaan.

De trainersloopbaan van Auerbach begon in 1946 bij de Washington Capitols waarmee hij in 1947 en 1949 de divisietitel pakte in de Basketball Association of America (BAA). In 1950 werd hij hoofdcoach bij de Boston Celtics. Hij stopte in 1966 op 48-jarige leeftijd, maar bleef als bestuurslid betrokken bij de club. Auerbach werd in 1969 opgenomen in de Hall of Fame.

Allerrijksten weer fors rijker

Icoon FinancieelTerwijl er in Nederland nog altijd grote groepen mensen zijn die moeite hebben het hoofd boven water te houden, zijn de 500 rijkste Nederlanders er het afgelopen jaar gemiddeld ruim tien procent op vooruit gegaan. Binnen de top tien komen zelfs vermogensstijgingen van bijna vijfenzestig procent voor. De 500 rijkste Nederlanders bezitten samen inmiddels zo'n 121,5 miljard euro. Dat blijkt uit de meest recente Quote 500.

De familie Brenninkmeijer blijft de Quote 500 aanvoeren. Zij gingen er het afgelopen jaar ruim twintig procent op vooruit, waardoor hun totale vermogen nu rond de vijftien miljard euro bedraagt. De nummer twee op de lijst, Charlene de Carvalho-Heineken, moet het met veel minder doen. Haar vermogen groeide met iets meer dan veertig procent tot bijna vijf miljard euro.
Met dank aan pberends voor de submit.

EdmŪlson: "Mourinho is arrogant"

EdmŪlson heeft zich, na het gelijkspel tegen Chelsea (2-2) in de Champions League, negatief uitgelaten over Josť Mourinho, coach van de Engelse ploeg. Bovendien liet de middenvelder van FC Barcelona weten dat hij geen fan is van de oefenmeester.

"Het meest vervelende van de wedstrijden tegen Chelsea is om telkens weer de onzinnigheden uit de mond van Mourinho te horen. Hij is zo arrogant en denkt dat hij de beste is van allemaal. De manier van vieren na het doelpunt van Drogba zegt genoeg. Nederigheid kent hij niet", aldus EdmŪlson. Verder wil de Braziliaanse middenvelder niet veel kwijt over het gedrag van Mourinho. "Aan zo iemand maak ik weinig woorden vuil. Dat gun ik hem niet."

Krajicek onderuit in dubbelspel

MichaŽla Krajicek en haar Belgische partner Kirsten Flipkens zijn er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales van het dubbeltoernooi in Hasselt. Het tweetal verloor van Vanessa Henke (Dui) en Danica Krstajic (Ser) in drie sets: 2-6, 6-3 en 3-6.

In de kwartfinales van dit dubbeltoernooi zijn overigens nog wel twee Nederlandse dames actief. Elise TamaŽla en Kim Kilsdonk strijden met respectievelijk de Griekse Eleni Daniilidou en de Duitse Jasmin WŲhr voor een plaats in de halve finales van het toernooi in de Belgische stad.

Krajicek wist zich eerder op de dag wel te plaatsen voor de volgende ronde in het enkelspel. Haar tegenstandster, Mara Santangelo, gaf de wedstrijd na zeven games al op vanwege een blessure aan haar pols.

'Olympique Lyon wil Markus Rosenberg'

De Franse sportkrant L'Equipe meldt dat Olympique Lyon vergaande interesse heeft in Markus Rosenberg. Naar verluidt zou de landskampioen zeven miljoen euro over hebben voor de Zweed die momenteel bij Ajax voetbalt.

Zowel Ajax als Lyon ontkennen vooralsnog een mogelijke transfer van de speler. Het is overigens opmerkelijk dat Lyon interesse toont in Rosenberg, aangezien de aanvaller meestal tot de bank is veroordeelt in Amsterdam. Tot nu toe speelde hij 36 wedstrijden voor Ajax waarin hij 12 keer het doel wist te vinden.

Berlijn in last

Afgelopen woensdag was het dan zover, onze trip naar Berlijn. Met zo weinig mogelijk bagage, vertrokken wij met de trein. Ik ben namelijk een persoon die je met geen mogelijkheid in een vliegtuig krijgt.

Mijn trouwe reisgezellen gaan mee, The Lord of the Rings en mijn MP3 speler. Met muziek van Rammstein, Unheilig, Oomph, Tanzwut en Corvus Corax, gaan 8 uur sneller voorbij.

En eindelijk zijn we er, alleen verkeerde U-Bahn halte uitgestapt en moeten nog 3 km lopen naar ons hotel. Bezweet, nahijgend en licht vloekend eindelijk ingeboekt, om na een kwartiertje mijn vriendin en mede Rammstein gek uit Coventry te zien. Zij heeft de kamer naast ons geboekt.

We besluiten om wat te gaan eten, en dan blijkt het hotel op nog geen 10 minuten lopen is van het Alexanderplatz, een plek die ik de komende dagen nog veel zal zien. Het wordt gezellig en verheugen ons op de komende dagen, want ja, er komen nog meer Rammstein fans naar Berlijn, en zal eindigen in een groot feest in Paulís Ecke, een gezellig metal cafe.

Donderdagochtend zijn er al wat meer mensen aangekomen en een aantal, waaronder mijn man en ik, gaan een fietstocht maken in Oost Berlijn. Het is prachtig weer, een leuke gids die veel interessante verhalen vertelt, doorspekt met anekdotes. We volgen de Muur en eindigen bij Checkpoint Charlie, die wel heel commercieel is geworden. Overal kraampjes waar Russische en Oost-Duitse artikelen te koop zijn.

Na de lunch, lopen we Unter der Linden af, vergapen ons aan het metro station waar een gedeelte van de Mein Teil clip is opgenomen. En daar staan we dan 20 vrouwen ( en 4 moedige mannen die meegesleurd zijn) met rode wangen en springend en lachend als kleine kinderen.

Vrijdagochtend staat het DDR museum op het programma, bij binnenkomst loop je direct tegen een vuilgele Trabantje aan. Verder wordt er getoond hoe het leven was in Oost-Duitsland, je mag alles aanraken en alles is ook in Engels geschreven.
Hierna de groepsfoto bij de Branderburger Tor, dan is het speelkwartier, ik zoek onmiddellijk een cd winkel op, want ja er moet toch ook ingekocht worden. Dus de nieuwe Eisbrecher aangeschaft, de nieuwe Oomph en ook nog wat Corvus Corax.Ik ben zo blij met mijn aanwinst. In de avond gaan we met zijn allen naar de Italiaan, en nou zijn de meeste Italianen nogal luidruchtig, onze ober was het toppunt, maar misschien was het gewoon teveel voor hem, al deze vrouwen ( en ja dezelfde 4 moedige mannen) die van de gehele wereld hier naar toe gekomen waren en die wij nu pas voor het eerst zagen. Natuurlijk hadden we onze gesprekken op ons forum en wisten we redelijk wat van elkaar, maar elkaar in het echt zien is het toch anders. Dus nu zaten Argentijnen, Engelsen, Duitsers, Amerikanen, Finnen, Denen, een Schot en een Nederlander met elkaar te praten, te lachen. Wat de Verenigde Naties niet lukt, lukt wel een Duitse band, mensen op een leuke en ook vreemde manier met elkaar te laten samenwerken.

Het was iets wat als geintje begon, maar door het samenwerken met elkaar, iedereen die iets wilde regelen en de saamhorigheid van de groep, werd het werkelijkheid.

Het feest, wel wat kan ik daar over zeggen, behalve dat na 8 ( of waren het er 9) wodka orange, een mens zich vreemd kan gedragen.

We hadden allemaal een kledingstuk aan waar Rammstein op stond, we hadden het erg naar onze zin en vonden dat zelfs Finse muziek ( na genoeg inname) heel leuk klinkt.

En de fotoís, nou die heb ik achter een paswoord verborgen, om naar te kijken als ik alleen ben, nagenietend van wat geweest is.

En volgend jaar doen we het weer, alleen zo hard hopend dat Rammstein ook weer gaat touren, want wat kan nog leuker zijn, dan met je vrienden vooraan te staan, en terwijl je staat te springen, denkend die oudjes doen het nog niet zo slecht en dan denk ik aan de fans, maar misschien ook wel aan de band.

Perez terug in basis bij Ajax

Donderdag begint Ajax de groepsfase van de UEFA Cup tegen Austria Wien. De verwachting is dat Kenneth Perez in de basis zal starten. Afgelopen weekend, tegen SC Heerenveen, startte de Deen tot zijn eigen teleurstelling op de bank.

"Dan mag hij best boos zijn", aldus trainer Henk ten Cate. "Dat is menselijk. Ik heb nu eenmaal een brede selectie. Ik kan niet iedereen iedere week blij maken." Olaf Lindenbergh en George Ogararu zullen zeker niet meespelen in de confrontatie met de Oostenrijkse ploeg. Edgar Manucharyan en Jan Vertonghen zullen als vervangers van het tweetal gaan fungeren. "Die twee jongens verdienden een beloning voor het goede werk dat ze iedere dag leveren", zei Ten Cate over het laatstgenoemde duo.

Bij Austria Wien zit inmiddels een nieuwe trainer op de bank, namelijk George Zellhofer. Hij is de vervanger van Frenk Schinkels. De Nederlander kreeg vorige week zijn congť na het behalen van slechte resultaten in de Oostenrijkse competitie. De nieuwe trainer won afgelopen weekend van Wacker Tirol (4-1). De komende tegenstander van Ajax heeft momenteel zestien punten minder dan SV Salzburg, de huidige nummer ťťn.

"Ze zijn afgelopen zomer veel spelers kwijtgeraakt", weet Ten Cate te melden. "Ze draaien daardoor niet optimaal. Ze hebben natuurlijk ook niet voor niets met 4-1 verloren van Zulte Waregem. Wij willen gewoon winnen. We willen zo snel mogelijk zeker zijn van de tweede ronde. Dat geeft rust."

Pakjesavond met de Wii

Een gamesmagazine in Mexico wist onlangs de handen te leggen op een Wii, en schoot foto's van het uitpakken ervan. Op de foto's is onder andere de externe voeding van de Wii te zien, die ten opzichte van de console vrij opvallend is qua formaat. De op de foto gezette verpakking is overigens niet zoals hij hier in de winkels zal liggen, hier zit ook nog een exemplaar van de minigame-verzameling Wii Sports bij de console.


Op deze foto is de voeding goed te zien


That's no moon! It's a power supply!

Bos: integratie moet terug in het debat

PvdA-leider Wouter Bos wil de terugkeer van het thema integratie in politieke discussies. Dat zei hij vandaag in Amsterdam bij de presentatie van zijn boekje 'Wat Wouter wil'. ''Het is verbijsterend hoe weinig thema's die twee jaar geleden na de moord op Theo van Gogh belangrijk waren, nu nog een rol spelen.'' Naast integratie doelde Bos ook op de vrijheid van meningsuiting.

Beide zaken staan ook beschreven in zijn boekwerkje. Daarin staat tevens dat hij de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb naar Den Haag wil halen. ''Ik moet afwachten of het lukt, maar ik heb goede hoop. Ik zou hem niet op Integratie zetten, maar op Onderwijs of Sociale Zaken.'' Aboutaleb zei in een reactie het te vroeg te vinden om te zeggen of hij naar Den Haag gaat. ''Ik zal de vraag pas te beantwoorden als zeker is dat de PvdA gaat regeren en ik inderdaad gevraagd wordt. Ik heb ongelooflijk veel te doen in Amsterdam en hoop niet dat dit de aandacht afleidt.''

Integratie
Bos wil Integratie en Vreemdelingenzaken bij een volgende regeerperiode scheiden. Integratie wordt dan bij het ministerie van Sociale Zaken of van Onderwijs ondergebracht. Het ministerie van Justitie bepaalt dan wie het land in mag of uit moet. Dat idee opperde eerder Aboutaleb al.

Integratie is volgens Bos ''dť sociale kwestie van deze tijd.'' Hij meent dat zijn partij ''het vertrouwen heeft van de mensen om wie het gaat''. In zijn boekje schrijft hij: ''omdat zo veel allochtonen op ons stemmen, zijn wij nu in staat om deze problematiek scherp te benoemen en streng maar rechtvaardig op te lossen.''

De PvdA-leider vindt verder dat er meer geld moet komen voor oude stadswijken. VVD-minister Pieter Winsemius van Volkshuisvesting waarschuwde vandaag dat 140 wijken dreigen af te glijden en dat er al 40 echte probleemwijken zijn. Dat is volgens Bos mede de schuld van het huidige kabinet ''dat de wond van de oude wijken heeft laten dooretteren.''

Bos wil de komende weken in gesprek blijven met mensen en nodigt daarom iedereen uit zijn toekomstwensen aan hem kenbaar te maken, door die achter te laten op WatWilJijMetNederland.nl.

Pranjic wijst nieuw aanbod af

Danijel Pranjic heeft een voorstel over de verlenging van zijn contract bij SC Heerenveen afgewezen. De Kroaat en de Friese ploeg zijn het niet eens over de voorwaarden die in de nieuwe verbintenis worden opgenomen.

De komende dagen zal SC Heerenveen opnieuw een gesprek aangaan met Pranjic. De ploeg blijft dan ook hoop houden dat men de middenvelder nog tot 2011 bij zich kan houden. "We gaan op zoek naar een compromis. Hopelijk komen we deze week weer een stap verder", zegt Koos Formsma, voorzitter van de Friese ploeg, in Voetbal International.

IOC wijst beroep EBU af

Het Internationaal Olympisch Comitť (IOC) heeft vandaag het protest van de European Broadcasting Union (EBU) afgewezen. De EBU had bezwaar gemaakt tegen het tijdstip van de zwem- en turnfinales bij de Olympische Spelen van 2008 in het Chinese Peking.

Het IOC houdt echter vast aan de finales in de ochtend. "Het besluit is definitief", aldus het IOC. Door het besluit zullen de finales in Europa 's nachts op televisie te zien.

Bij het verplaatsen van de zwemfinales van de avond naar de ochtend spelen commerciŽle motieven een grote rol. Televisiezender NBC heeft in de Verenigde Staten de exclusieve uitzendrechten voor de Spelen en door deze beslissing kan het de zwemfinales in Amerika nu primetime op de buis brengen.

Het IOC zegt dat aan het besluit uitgebreid overleg tussen zwemmers, zenders en bonden is voorafgegaan.

Platini: "Buffon moet Gouden Bal winnen"

Michel Platini, kandidaat-voorzitter van de UEFA, vindt dat Gianluigi Buffon de Gouden Bal moet winnen. De Fransman is van mening dat de Italiaanse keeper het meeste aanspraak maakt op de prijs, welke afgelopen jaar naar Ronaldinho ging.

Buffon staat net als vijftig andere voetballers op een zogenaamde shortlist. Op deze lijst prijken ook de namen van onder andere Arjen Robben, Edison Mendez, Ronaldinho, Samuel Eto'o, John Terry en Frank Lampard. Toch heeft de keeper van Juventus volgens Platini het meeste recht op de prijs: "Een doelman als Buffon verdient de Gouden Bal."

Mocht het inderdaad zo zijn dat Buffon met de Gouden Bal aan de haal gaat, dan is dit uniek in het voetbal. Het is pas ťťn keer eerder gebeurt dat een keeper met de prijs aan de haal ging. In 1963 werd de Russissche keeper Lev Yashin uitgeroepen tot beste voetballer van het jaar.

Afgelopen zomer werd Buffon, samen met de Italiaanse nationale ploeg, wereldkampioen voetbal in Duitsland. Verder wist hij met zijn ploeg Juventus de landstitel in de Serie A binnen te slepen. Deze prijs werd de club later weer afgenomen in verband met de fraude die de ploeg gepleegd zou hebben. De Oude Dame werd gestraft en werd teruggezet naar de Serie B. Hierop verliet een groot aantal spelers de ploeg uit Turijn, maar Buffon verdedigt nog altijd het doel van Juventus.

Scheuneman naar Unibet.com

Niels Scheuneman rijdt volgend jaar voor het team van Unibet.com. De 22-jarige Nederlander kreeg geen nieuwe verbintenis meer bij Rabobank en zocht daarom een andere werkgever.

De afgelopen drie jaar kwam Scheuneman uit voor Rabobank. Unibet.com zal volgend seizoen voor de eerste keer uitkomen in de ProTour. De Deen Troels Vinther en de Pool Michal Golas zijn eveneens nieuwe gezichten bij de Zweedse wielerploeg.

DNB: Cash betalen moet duurder worden

Icoon FinancieelCashbetalingen zouden de consument geld moeten gaan kosten. De Nederlandsche Bank (DNB) suggereert dat contante betalingen onder de tien euro bijvoorbeeld een dubbeltje extra zouden moeten kosten. "In AziŽ krijg je korting als je met je pas betaalt. Wij moeten juist af van de bordjes bij de kassa dat je extra betaalt als je onder de 25 euro pint", aldus een woordvoerder.

DNB kan commerciŽle banken niets verplichten, maar wil er op korte termijn toch voor zorgen dat mensen overstappen op pinpas, chipknip en overige elektronische manieren van betalen. Ook wil de bank dat klanten van commerciŽle banken moeten gaan betalen voor opname bij een andere bank, om de kosten van dit soort transacties helderder te maken.

"Het is vreemd dat cash betalen nu gratis is, terwijl er veel risico's aan kleven", aldus Jaqueline Rijsdijk, divisiedirecteur betalingsverkeer van De Nederlandsche Bank gisteren tijdens een congres. Het vervoer van biljetten, de beveiliging en controle van biljetten kost veel te veel geld, vindt DNB. Per jaar betalen Nederlanders gemiddeld overigens zo'n 400 euro voor alle betalingen, elektronisch en via pinautomaten.

Met dank aan watnuweer voor de submit.

Yildirim start in basis

Ugur Yildirim start morgen in de UEFA Cup-wedstrijd van SC Heerenveen tegen het Deense Odense in de basis. Hij is in het Abe Lenstra-stadion de vervanger van de geschorste Lasse Nilsson, die rood kreeg in de eerste wedstrijd tegen Osasuna.

Coach Gertjan Verbeek kan wegens blessures niet beschikken over Tarvajšrvi, Kissi en Prager. Ook Pranjic (lies) en Bosvelt (naweeŽn van een keelontsteking) zijn niet helemaal fit, maar wel inzetbaar. Vandenbussche en Drost zijn beide hersteld van hun zaterdag in de wedstrijd tegen Ajax opgelopen blessure.

Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen:
Vandenbussche, Zuiverloon, Hansson, Drost, Dingsdag, Bosvelt, Hanssen, Pranjic, Yildirim, Friend, Alves.

Wijzigingen in de FP-crew (oktober)

Icoon Sitenews - FrontpageZoals jullie van ons gewend zijn, geven we de eerste dag van iedere maand een overzicht van de wijzigingen in de FP-crew van de maand daarvoor. Hierbij de veranderingen van oktober:

We namen afgelopen maand afscheid van nieuwsposters pammetje en Jie en FP-moderator Dannon. Maar ook mochten we een flink aantal nieuwe crew verwelkomen: Dzy en eu-Robert versterkten het nieuwspostersteam en als nieuwe FP-moderators haalden we Damenace, Xanthype, RicXDesign, Shirley, Rexomnium, carefish, raimon_, G.Fawkes en StM binnen. Ook de reviewcrew breidde fors uit met SamuelofSEK, Bijou, Numbie, DeGaldeano, Arachide en Phedre77. Welkom allen!

Berdych, Haas door in Parijs

Tomas Berdych heeft woensdag de derde ronde van het Masters Series-toernooi in Parijs weten te bereiken. Berdych, die vorig jaar het toernooi op zijn naam schreef, versloeg met 6-7, 6-4 en 6-2 de Belg Olivier Rochus.

De als tiende geplaatste Duitser Tommy Haas bereikte de derde ronde door met tweemaal 7-6 de Franse qualifier Michael Llodra te verslaan. Ook Jarkko Nieminen plaatste zich voor de volgende ronde. De als veertiende geplaatste Fin versloeg de Italiaan Daniele Bracciali met 6-3 en 6-4.

Vrouw sterft naast eigen graf

Icoon OpmerkelijkIn Amsterdam is een 65-jarige vrouw naast haar eigen graf overleden. De vrouw had bij de dood van haar man vorig jaar een graf geregeld waarin ze beiden naast elkaar konden liggen. Naast de naam van haar man en zijn overlijdensdatum was haar naam ook al in de grafsteen gegraveerd, alleen nog zonder datum.

De weduwe is waarschijnlijk gestorven door een hartaanval tijdens een bezoek aan het graf. Ze had haar begrafenis al van te voren in detail gepland, inclusief de muziek die moet worden gespeeld. In haar handtas werd haar testament gevonden. De vrouw liet geen nabestaanden achter.

Dead or Alive: Xtreme 2 Tokyo Game Show "trailer"

Team Ninja heeft onlangs een zogenaamde limited release trailer van Dead or Alive: Xtreme 2 op Xbox Live geplaatst. Waarom dit limited release is, wordt er niet bijgezegd, maar dat is niet alleen het rare eraan; de term trailer is namelijk wel erg twijfelachtig. Dead or Alive: Xtreme 2 draait namelijk qua gameplay om de simpele minigames, het volleybal en het scheuren over het water op jetski's, maar niks van dit alles zit in de trailer. Sterker nog, de trailer is niets meer dan bijna tien minuten lang het tonen van digitaal vrouwelijk vleesch, om het maar wat minder vrouwvriendelijk te zeggen. Kortom, voor die persoon die daar wel mee aan zijn trekken kan komen is dit een ideale trailer, hij stikt van de lesbo-erotische scŤnes met vrouwen in bikini, uiteraard allemaal niet meer dan teasing, en zelfs een heuse paaldans-scŤne.

De Dead or Alive: Xtreme2 Tokyo Game Show 2006 Limited Release Trailer is te verkrijgen via Xbox Live als je hem liever op je tv bekijkt.

Waarschuwing vooraf: dit filmpje bevat borstanimaties die door sommige mensen als schokkend worden beschouwd. Dit filmpje is dan ook niet geschikt voor mensen met hart of rugklachten of (zwangere) vrouwen.


Afellay schuift beslissing Oranje vooruit

Ibrahim Afellay weet niet of hij moet kiezen voor Nederland of voor Marokko, maar wťl dat hij een keuze moet maken.

De talentvolle middenvelder van PSV is door Marco van Basten opgeroepen voor een oefeninterland die Oranje op 15 november tegen Engeland speelt. De keuze die de 20-jarige speler maakt, zal een 'point of no return' worden, omdat het FIFA-reglement het uitkomen voor meerdere landen belet.

Dinsdagavond startte de middenvelder in de basis bij PSV, in het Chamions League duel tegen Galatasaray. "Het is ťcht een heel moeilijke keuze", stamelde de middenvelder in de microfoon van de NOS. "ťcht heel moeilijk."

Het liefst had Afellay de keuze voor Marokko of Nederland nog uitgesteld. "Gelukkig is dit ook nog geen definitieve selectie, maar slechts een voorlopige. Daardoor heb ik nog de tijd om er over na te denken. Ik ga er de komende weken met mijn moeder, mijn broer en mijn begeleider goed over praten. Het moment dat ik moet kiezen komt steeds dichterbij. Het liefst had ik er nog even mee gewacht."

De meeste Marokkaanse Nederlanders kiezen voor Marokko. Chelsea-speler Khalid Boulahrouz is daar een uitzondering op geweest. In het verleden worstelde ook de Turkse Nederlander Ugur Yildirim (SC Heerenveen) met het zelfde dilemma, maar koos uiteindelijk toch voor Oranje.

Honderd jaar oorlog in BladeStorm

In de 14e eeuw was er een kleine onenigheid over de troonopvolging. Dit ging nogal mis, en de honderd-jarige oorlog was geboren. De game BladeStorm: Hunderd Years' War, gaat precies over deze oorlog. In de game zitten ook wat bekende namen zoals Jeanne d'Arc en Prins Edward.
De game maakt ten volle gebruik van de PS3 hardware, en belooft dan ook gigantische veldslagen waar de soldaten in enorme legers de strijd aangaan.
De speler zal in de huid kruipen van een onhafhankelijke bevelhebber die het op moet nemen tegen de Engelse en de Franse legers. Door de missies juist te kiezen kan de speler met vriendjespolitiek het leven wat gemakkelijker maken. Maar de speler zal rekening moeten houden met zijn reputatie. Hoe beter je bekend staat om je vaardigheden, hoe beter het aanbod van nieuwe recruten zal zijn.
Het spel zal ergens in 2007 in de winkels liggen.

Uitwonende student luncht gezond

Icoon Gezondheid Wie denkt dat een uitwonende student in de middag een frikandel uit de automatiek trekt heeft het mis. Uitwonende studenten eten aanmerkelijk gezonder dan studenten die nog thuis wonen. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe gezonder de student eet. Ook eten vrouwelijke studenten gezonder dan mannelijke studenten. Dat blijkt uit een onderzoek door cateraar Albron.

Albron heeft het eetgedrag onderzocht van studerend Nederland. In totaal zijn duizend studenten ondervraagd. Daaruit kwamen vijf soorten eetgedrag naar boven: Quick Bite (makkelijk en snel), Fuel Up (lekker, voedzaam en in gezelschap), Be Surprised (experimenteel en variatie), Have it like Home (regelmaat, vaak dezelfde producten) en Go Healthy (gezond, vers en verantwoord).

Hbo-studenten eten vaak bij de kantine van de school. Mannen lunchen vaak traditoneler dan vrouwen, ze hebben graag een bruine boterham met kaas en een glas melk. Studenten op het mbo houden niet van allerlei exotische gerechten, zij hebben het liefst alleen een belegde boterham. Be Surprised-eters wonen meestal thuis. De cateraar gaat de resultaten van het onderzoek gebruiken om de producten in kantines beter af te stemmen op de wens van studenten. Voor elk eetgedrag moet er een passend aanbod komen.

Nederland krijgt 600 klimaatbosjes

Icoon Weer"Kies voor toekomst, plant een klimaatbosje": met dat motto worden de komende tijd in heel Nederland groepjes walnotenbomen geplant. Deze zogeheten 'klimaatbosjes' staan symbool voor de individuele verantwoordelijkheid in de mondiale klimaatproblematiek en moeten het publiek aansporen om hier zelf iets aan te doen. Op vrijdag 17 november wordt het eerste klimaatbosje onthuld: drie bomen voor het station van Leeuwarden.

De klimaatbosjes zijn een onderdeel van de campagne HIER.NU, waarvoor veertig organisaties samenwerken. ''In Nederland is geen ruimte voor grote compensatiebossen'', aldus Landschapsbeheer Nederland, ''maar we kunnen wel ons best doen om minder CO2 te produceren, bijvoorbeeld door de auto vaker te laten staan. De herkenbare klimaatbosjes moeten ons daartoe stimuleren.''
walnotenboom
De walnotenbomen worden geplant in groepjes van drie, zes en negen bomen, verspreid over zo'n zeshonderd locaties in ons land. De bosjes zijn vooral symbolisch, want het zijn er te weinig om wezenlijk bij te dragen aan de verbetering van ons klimaat. De walnotenbomen komen onder meer bij scholen, kinderboerderijen, rotondes en stations, om mensen ''bewust'' te maken van de aanleg van bossen in de tropen en Oost-Europa. Met die bossen moet onze uitstoot van kooldioxide worden gecompenseerd.

UEFA wijst beroep Mijailovic af

Verdediger Nikola Mijailovic van het Poolse Wisla Krakůw blijft voor vijf Europese duels geschorst. Vandaag wees de UEFA het beroep af dat de 24-jarige ServiŽr tegen de straf had aangetekend.

De international is gestraft voor de racistische opmerkingen die hij in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Blackburn Rovers aan het adres van Benni McCarthy uitte. Door de schorsing mist hij onder meer de uitwedstrijd van zijn club op 13 december tegen Feyenoord.

Maassen steelt Uefa-cup

Ik werd laatst getipt door een vriend over een video van Theo Maassen. Hij bleek de UEFA-cup, in 1987 gewonnen door PSV, tijdens opnames van de tv-serie All Stars te hebben meegenomen.

Het voorval vond plaats in 2000, maar in 2001 kwam Theo in het NOS-programma Na Elven, opeens met de beker op de proppen. NOS-presentator Jack van Gelder, die de replica van de UEFA Cup overhandigd kreeg, heeft de bokaal aan PSV teruggeven.

In overleg met Justitie kwam hij er vanaf door een paar benefietvoorstellingen te houden.

Ik weet dat het een oud filmpje is, maar ik, en vast ook wel anderen, heb er destijds niets van meegekregen.

Arie Koomen uit de Lama's

Arie KoomenNa Sara Kroos verlaat ook Arie Koomen De Lama's. Hij verruilt het humoristische improvisatieprogramma om een van de panelleden van de Nederlandse versie van de satirische popquiz Never Mind the Buzzcocks te worden. Dat programma begint begin 2007 bij BNN. Hij heeft dan geen tijd meer voor De Lama's.

Arie is een Lama van het eerste uur. "Ik was er bij toen het improvisatieprogramma in 2004 in de kelder van BNN begon. Je moet op een hoogtepunt stoppen en ik denk dat het winnen van de Televizierring dat is. De kans dat De Lama's de Nobelprijs voor de Vrede winnen is volgens mij nihil", aldus Arie.

Never Mind The Buzzcocks is een komische quizshow met popmuziek als thema. Arie is een grote fan van het Britse origineel en heeft een grote passie voor zowel humor als muziek. Daarnaast is Arie, samen met Silvester, als het duo Arie & Silvester druk bezig met een nieuw theaterprogramma.

Met de verhuizing van Arie en het vertrek van Sara Kroos, is BNN nu nog harder op zoek naar een nieuwe Lama. Via de website Lamagezocht.nl zoekt BNN naar nieuwe Lama's.

Standen NHL per 31 oktober

Na tien wedstrijden was de koek op voor Buffalo. Direct nadat het record van meeste opeenvolgende winstpartijen aan het begin van een seizoen was geŽvenaard, struikelden de Sabres na een shootout over de Atlanta Thrashers. Het record blijft op tien wedstrijden staan.

Eastern Conference
Atlantic DivisionGPWL OTPTSGFGA
New Jersey Devils1164 1132832
Pittsburgh Penguins963 0123324
New York Islanders1154 2123134
New York Rangers1156 0104043
Philadelphia Flyers1137 172343
Northeast DivisionGPWL OTPTSGFGA
Buffalo Sabres11100 1215328
Montrťal Canadiens1162 3153835
Toronto Maple Leafs1364 3154449
Ottawa Senators1156 0103527
Boston Bruins935 171933
Southeast DivisionGPWL OTPTSGFGA
Atlanta Thrashers1382 3194735
Washington Capitals1143 4123538
Carolina Hurricanes1255 2124045
Florida Panthers1457 2123747
Tampa Bay Lightning1156 0103331
Western Conference
Central DivisionGPWL OTPTSGFGA
Nashville Predators1173 1153833
Detroit Red Wings1164 1132927
St. Louis Blues1034 392736
Chicago Blackhawks1248 083445
Columbus Blue Jackets935 171926
Northwest DivisionGPWL OTPTSGFGA
Minnesota Wild1192 0183321
Vancouver Canucks1375 1153429
Edmonton Oilers1174 0143328
Colorado Avalanche1154 2123734
Calgary Flames1036 172529
Pacific DivisionGPWL OTPTSGFGA
Anaheim Ducks1290 3214127
Dallas Stars1192 0183521
San Jose Sharks1394 0184229
Los Angeles Kings1448 2102938
Phoenix Coyotes1239 062853

Mosley vaak oneens met stewards

De president van de FIA, Max Mosley, heeft gezegd dat als het aan hem had geleden Fernando Alonso geen straf zou hebben gekregen tijdens de Grand Prix van ItaliŽ.

In Monza kreeg Alonso een straf voor het hinderen van Felipe Massa in de kwalificatie. De stewards schrapten de drie snelste ronden van de Spanjaard, waardoor hij moest starten vanaf de tiende startpositie. "Ik had Alonso geen straf gegeven in Monza", aldus Mosley tegen het Britse F1 Racing Magazine.

Mosley zei verder dat hij het vaker oneens is met de de stewards die, benadrukte Mosley, volledig onafhankelijk opereren van de FIA. "Ik had Alonso ook geen twee seconden straf gegeven voor zijn 'brake-test' in Hongarije. Ik had Alonso meteen naar huis gestuurd. Je auto gebruiken als wapen om een andere coureur mee te bedreigen, is gevaarlijk. Op de openbare weg zou je je rijbewijs hiermee verliezen. Ik had Schumacher ook geen twee seconden straf gekregen voor het inhalen tijdens rood, omdat die overtreding helemaal niemand in gevaar bracht."

X3: Reunion krijgt flinke upgrade

X3: Reunion begon ooit als een add-on op de redelijk succesvolle space-sim X2: The Threat. Het was echter iets teveel voor een uitbreiding, en Enlight besloot er maar een geheel nieuwe game van te maken. X3 werd redelijk ontvangen, maar werd toch niet het succes waar de makers op gehoopt hadden. Zo zaten er een aantal bugs in het spel en zat er StarForce bij de game.

Enlight gaat nu nog een keer proberen om de complexe space-simulator aan de man te brengen. Ze gaan een nieuwe versie uitbrengen: X3: Reunion 2.0. Deze komt op een DVD (in plaats van 5 CDs), zal geen StarForce bevatten en heeft een aantal nieuwe features:


- The Bala Gi EXPANSION - a campaign to unlock a unique new spacecraft and get hold of the biggest construction set in the X universe so far: The headquarters station
- The exclusive (and unique) M6 class battleship once owned by the Pontifex Maximus Paranidia himself - this ship is lean and mean and can host two M5 ships
- Bala Gi Research Inc. have developed a new M3+ class of ships - during the game you can distribute the blueprints for this new masterpiece in ship construction to the various shipyards
- Exotic space ships
- Revised battle tactics
- Exciting missions for all difficulty levels
- The award winning X3 engine has been further enhanced creating an absolutely stunning universe.

De game komt deze maand uit in Amerika voor $20. Bezitters van het origineel kunnen dan de "patch" gratis downloaden. Of de game ook naar Europa komt is nog niet bekend. Kijk voor meer info over de X-games op deze website.

Afellay schuift beslissing Oranje vooruit

Icoon Nederlands ElftalIbrahim Afellay weet niet of hij moet kiezen voor Nederland of voor Marokko, maar wťl dat hij een keuze moet maken. De talentvolle middenvelder van PSV is door Marco van Basten opgeroepen voor een oefeninterland die Oranje op 15 november tegen Engeland speelt. De keuze die de 20-jarige speler maakt, zal een 'point of no return' worden, omdat het FIFA-reglement het uitkomen voor meerdere landen belet.

Dinsdagavond startte de middenvelder in de basis bij PSV, in het Chamions League duel tegen Galatasaray. "Het is ťcht een heel moeilijke keuze", stamelde de middenvelder in de microfoon van de NOS. "ťcht heel moeilijk."

Het liefst had Afellay de keuze voor Marokko of Nederland nog uitgesteld. "Gelukkig is dit ook nog geen definitieve selectie, maar slechts een voorlopige. Daardoor heb ik nog de tijd om er over na te denken. Ik ga er de komende weken met mijn moeder, mijn broer en mijn begeleider goed over praten. Het moment dat ik moet kiezen komt steeds dichterbij. Het liefst had ik er nog even mee gewacht."

De meeste Marokkaanse Nederlanders kiezen voor Marokko. Chelsea-speler Khalid Boulahrouz is daar een uitzondering op geweest. In het verleden worstelde ook de Turkse Nederlander Ugur Yildirim (Heerenveen) met het zelfde dilemma, maar koos uiteindelijk toch voor Oranje.


Ibrahim Afellay, in 2005 nog de trotse winnaar
van de 'Moslim van het jaar'-klomp

Voor meer sportnieuws kun je terecht op FOK!sport.

Liesblessure Charisteas

Feyenoord zal het aankomende zondag in de competitiewedstrijd tegen Vitesse wellicht moeten stellen zonder Angelos Charisteas.

De spits, die afgelopen weekend tegen Roda JC zijn eerste doelpunt voor de Rotterdammers scorode, liep gisteren tijdens de training een liesblessure op. Ook achter de naam van Tim Vincken staat een vraagteken, hij heeft hamstringklachten.

Uit verzorg werd Vincken in de wedstrijd tegen Roda in de rust naar de kant gehaald. Hij had de afgelopen dagen op de training last van de spier. Zowel Vincken als Charisteas zullen de komende dagen intensief worden behandeld.

Blessure Berger valt mee

De knieblessure van RKC Waalwijk-speler Ruud Berger blijkt toch mee te vallen. Een kijkoperatie die gisteren werd uitgevoerd, heeft uitgewezen dat er geen schade is aan de knie.

Uit het onderzoek bleek dat zijn klachten voortkwamen uit een bloeding bij de kruisband. Naar verwachting zal Berger zo'n twee tot drie weken zijn uitgeschakeld.

Berger liep de blessure afgelopen zaterdag in de comeptitiewedstrijd tegen PSV op na een overtreding van Jan Kromkamp.

Vrijspraak Turkse 'anti-hoofddoek activiste'

In Turkije is vandaag de 92-jarige archeologe Muazzez Ilmiye Cig vrijgesproken van het aanzetten tot religieuze haat. De gepensioneerde archeologe was aangeklaagd omdat ze in een recent uitgegeven boek had geschreven dat hoofddoekjes ansich niets met de islam te maken hebben, maar al duizenden jaren voor het ontstaan van die godsdienst gedragen werden.

Cig is een expert op het gebied van de oude beschaving van de SumeriŽrs in MesopotamiŽ (wat nu grofweg Irak is). Zij schrijft in haar boek dat de hoofddoekjes in die oude cultuur, zo'n 5.000 jaar geleden, alleen werden gedragen door Sumerische priesteressen die jonge mannen inwijdden in seks. Zo konden die vrouwen worden herkend.

Een advocaat vond dat die beweringen over de geschiedenis van het hoofddoekje beledigend. Op diens aandringen werd Cig aangeklaagd. Als ze schuldig was bevonden had ze tot anderhalf jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld. De rechter oordeelde vandaag echter dat de ideeŽn van Cig niet beledigend zijn, en ook niet aanzetten tot haat.

Cig is een fervent voorstander van het secularisme in Turkije. Eerder trok ze de aandacht toen ze de vrouw van premier Recep Tayyip Erdogan opriep haar hoofddoek af te leggen en ''een voorbeeld te stellen voor Turkse vrouwen''. In Turkije gaan steeds meer vrouwen een hoofddoek dragen als teken van vroomheid. Secularisten als Cig zien de hoofdbedekking als symbool van de politieke islam en vrouwenonderdrukking.Muazzez Ilmiye Cig

Canon: Annie M. G. Schmidt

Een Nederlandse taal
De Nederlandse taal bestaat al een lange tijd ook al is deze niet altijd zo geweest zoals wij hem nu kennen. De Nederlandse taal is altijd in verandering, ook nu nog. Om de zoveel jaar komt er een nieuwe spelling, nieuwe woorden zijn nodig, buitenlandse talen sluipen soms onze taal binnen en subculturen ontwikkelen ook weer hun eigen woorden die soms daadwerkelijk in de Nederlandse taal worden opgenomen. De Nederlandse taal kent een rijke geschiedenis. In dit thema komen de volgende onderwerpen voor; Hebban ola vogala, de boekdrukkunst, Max Havelaar en Annie M. G. Schmidt. Vandaag bespreken we Annie M. G. Schmidt.

Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Wie nog nooit heeft gehoord van Annie M.G. Schmidt is of niet in Nederland opgegroeid of is zeer slecht cultureel onderlegt. Schmidt schreef talloze verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en hoorspelen. Veel van haar verhalen zijn geÔllustreerd door Fiep Westendorp, zoals Jip en Janneke, Pluk van de Peeteflet en Otje. Ze leerde Fiep kennen toen ze na de Tweede Wereldoorlog ging werken bij het Parool. De verhalen van Schmidt zijn stuk voor stuk erg ondeugend. Eigenwijze kinderen die niet luisteren naar hun ouders is een groot thema binnen haar werk en dat maakt de boeken waarschijnlijk zo populair bij de kinderen, maar ook de scherpe humor is leuk voor jong en oud.


Annieís verhalen en series waren eigenlijk vooral kritiek op het burgerlijke leven van de Nederlanders. Annie M. G. Schmidt is niet alleen razend populair in Nederland, haar werk in vele talen vertaald.
quote:
Dit is de spin Sebastiaan.
Het is niet goed met hem gegaan.

LUISTER!

Hij zei tot alle and're spinnen:
Vreemd, ik weet niet wat ik heb,
maar ik krijg zo'n drang van binnen
tot het weven van een web.

Zeiden alle and're spinnen:
0, Sebastiaan, nee, Sebastiaan,
kom, Sebastiaan, laat dat nou,
wou je aan een web beginnen
in die vreselijke kou?

Zei Sebastiaan tot de spinnen:
't Web hoeft niet zo groot te zijn,
't hoeft niet buiten, 't kan ook binnen
ergens achter een gordijn.

Zeiden alle and're spinnen:
0, Sebastiaan, nee, Sebastiaan,
toe, Sebastiaan, toom je in!
Het is gevaarlijk binnen,
gevaarlijk voor een spin.

Zei Sebastiaan eigenzinnig:
Nee, de Drang is mij te groot.
Zeiden alle and'ren innig:
Sebastiaan, dit wordt je dood...

0, o, o, Sebastiaan!
Het is niet goed met hem gegaan.

Door het raam klom hij naar binnen.
Eigenzinnig! En niet bang.
Zeiden alle and're spinnen:
Kijk, daar gaat hij met zijn Drang!

Na een poosje werd toen even
dit berichtje doorgegeven:
Binnen werd een moord gepleegd.
Sebastiaan is opgeveegd.

Groep paarden verdronken door zware storm

Icoon WeerBij de storm die afgelopen nacht over Nederland trok, zijn in het Friese Marrum tenminste vijftien paarden verdronken door hoog water. De brandweer is op dit moment bezig om de overige paarden, van de groep van honderd paarden, te redden. Het hoge water is te wijten aan de zware storm waar het KNMI dinsdagavond voor waarschuwde. Verder is de schade beperkt gebleven tot omgewaaide bomen.

Bij ťťn van die omgewaaide bomen heeft een wildplasser in Amsterdam een nat pak gekregen. Hij plaste niet tegen de wind in, maar door de wind werd de boom waar hij tegen stond te plassen, met wortel en al omgeduwd en viel de man in het Singel. De man kon vervolgens op eigen kracht aan de kant komen. Hij werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht, waarop hij na onderzoek naar huis mocht.

In Ranum heeft een bestuurder van een auto erg veel geluk gehad toen hij richting Baflo reed. Door de harde wind brak er een tak af en kwam die door zijn voorruit heen. Door snel reageren, raakte de man alleen lichtgewond aan zijn hand.


De automobilist heeft erg veel geluk gehad


Met dank aan YubYub, Andyy en Mrjay voor de submit.

Mourinho voelt zich wederom bestolen

Na afloop van de Champions League wedstrijd tussen Chelsea en Barcelona (2-2) heeft Josť Mourinho weer van zich doen spreken.

De oefenmeester vond dat de Catalaanse club veel te veel schwalbes maakte. "Ik denk dat het niet gemakkelijk is om scheidsrechter te zijn als iedere minuut weer iemand op de grond ligt. Ik denk dat Frank Rijkaard zich gelukkig mag prijzen, want Barcelona is Barcelona. De sterspelers die hij heeft en de manier hoe zij elke wedstrijd weer worden beschermd door de arbitrage maakt mij jaloers," aldus Mourinho.

De trainer van Chelsea zei dat zijn ploeg onder andere twee strafschoppen verdiende, maar dat die hen door de arbiter werden onthouden. De Portugees klaagde niet alleen, Mourinho zei dat hij tevreden was met de resultaten in de Champions League. "We zijn dicht bij het veiligstellen van de eerste plaats in de groep. Het was een zeer sterk optreden van ons, het was fantastisch. Het was erg moeilijk dat we al zo vroeg in de wedstrijd een tegendoelpunt incasseerden, maar we hebben de rest van het duel met zeer veel zelfvertrouwen gespeeld".

Krajicek naar tweede ronde Hasselt

MichaŽlla Krajicek heeft vrij eenvoudig de tweede ronde bereikt bij het WTA-toernooi in het Belgische Hasselt. De Nederlandse was na het spelen van zeven games tegen de Italiaanse Mara Santangelo al klaar.

Bij de stand 5-2 in het voordeel van Krajicek gaf Santangelo op met een polsblessure. In de tweede ronde moet Krajicek het opnemen tegen de winnares van het duel tussen de OekraÔense Joeliana Fedak en de Belgische Caroline Maes.

'Rampspoed dreigt in 40 probleemwijken'

In Nederland zijn zo'n veertig probleemwijken waar de vlam in de pan kan slaan omdat allochtone jongeren ontsporen. Dat zegt VVD-minister Pieter Winsemius van Volkshuisvesting vandaag in een interview met de Volkskrant. ''We moeten hier heel zenuwachtig van worden. Als we niks doen, is het rampspoed.''

Volgens de minister, die enkele weken geleden Sybilla Dekker opvolgde, is de aanpak van probleemwijken ''een van de grootste vraagstukken waarmee het Nederland van nu kampt. Ongeveer 140 wijken dreigen af te glijden. Veertig daarvan zitten al in de gevarenzone. Buurten worden afvalputjes, waar de bewoners iedere hoop hebben verloren.''

Winsemius stelt dat uit probleemwijken de autochtonen zijn weggetrokken. ''Alleen de witte senioren, 20 tot 30 procent, zijn achtergebleven. Zij wanen zich in een verloren wereld. De allochtone jeugd hangt rond op straat. Die gasten gaan naar grote anonieme vmbo-scholen waar ze ontsporen. Hun moeders zien dat niet omdat ze nauwelijks buiten de deur komen. De criminaliteit neemt toe, bevolkingsgroepen staan met de rug naar elkaar toe.''

Oplossing
Als oplossing ziet Winsemius het bouwen van andere woningen. De middenklasse moet niet langer uit de wijken wegtrekken. Daarom moeten er jaarlijks 40.000 ŗ 50.000 nieuwe woningen komen. ''Veel van die oude galerijflats moeten tegen de vlakte. Natuurlijk veroorzaak je een ongekende kaalslag, maar dat is onvermijdelijk.'' Verder is het nodig dat bewoners van probleemwijken taallessen en werk krijgen. Verder wil hij de witte senioren hun trots teruggeven. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een film over hen te laten maken

Een volgend kabinet moet volgens hem jaarlijks 1 ŗ 1,5 miljard euro investeren in achterstandswijken. Momenteel besteedt de rijksoverheid jaarlijks 420 miljoen aan nieuwbouw en herstructurering. Een hogere rijksbijdrage zorgt volgens een onderzoek van het ministerie over een periode van tien jaar voor ruim 160 miljard aan investeringen in de oude wijken.

Start Prinsen onzeker

Het is onzeker of Tom Prinsen komend weekeinde kan deelnemen aan het Nederlands kampioenschap afstanden in Assen.

De schaatser van het Telfort-team is bij een training gevallen en liep daarbij een blessure aan een schouder op. "Tom wil zelf graag rijden, maar het moet natuurlijk wel verantwoord zijn", aldus de coach van Prinsen, Ingrid Paul. In overleg met de teamarts zal worden besloten of Prinsen kan starten.

Alcohol belangrijkste doodsoorzaak in Finland

Alcoholgebruik is vorig jaar in Finland uitgegroeid tot de belangrijkste doodsoorzaak - nog voor hart- en vaatziekten, ongelukken en kanker. Dat heeft het Finse bureau voor de statistiek woensdag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat de meeste Finse mannen aan de gevolgen van alcoholconsumptie overleden. Voor vrouwen is het de tweede doodsoorzaak - alleen aan borstkanker stierven iets meer vrouwen.

Alcoholconsumptie is in Finland de laatste twintig jaar flink gegroeid. In 2005 consumeerde elke Fin gemiddeld 10,5 liter pure alcohol, tegen 6,3 liter in 1980.

Bijzondere sponsor voor schaatser Bob de Jong

Icoon SchaatsenOlympisch schaatskampioen Bob de Jong heeft een nieuwe sponsor gevonden. En niet zomaar een, maar hij wordt de nieuwe ambassadeur van Veilig Verkeer Nederland (VVN). De campagne 'Bob jij? of Bob ik!' wordt zijn sponsor. De winnaar van de tien kilometer in Turijn zal daarom tijdens de Nederlandse afstandskampioenschappen van 3 tot 5 november de slogan op zijn schaatspak dragen.

Bob de Jong hoopt met het ambassadeurschap een hoofdsponsor te vinden, want die heeft hij nog niet. "Je ziet je collega's wel in een pak met sponsor erop rijden en dan vraag je je wel af waarom het bij jezelf niet lukt", zo zegt de schaatser.

VVN zal de combinatie van Bob de Jong en de Bob-campagne nog vaker gebruiken. Zo zijn er al foto's waarop de Olympisch kampioen staat afgebeeld bij een auto met daarop de toepasselijke slogan: 'Bob, daar kun je mee thuiskomen'.

NBA: Bulls verpesten kampioensfeestje Heat

Op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen, waar traditiegetrouw de kersverse kampioen de eerste wedstrijd speelt en de felbegeerde ringen krijgt uitgereikt, hebben de Chicago Bulls laten zien dat in het verleden behaalde resultaten geen garanties zijn voor de toekomst. De Bulls overklasten de Heat op hun eigen veld, 108-66.

Miami was geen schim van het team dat eerder dit jaar de NBA-titel opeiste. Met de vanuit Detroit overgekomen Ben Wallace in de gelederen, lieten de Bulls al snel zien een gevaarlijke outsider te zijn voor het kampioenschap. Miami liep de hele wedstrijd achter de feiten aan en zelfs Shaquille O'Neal kon niet imponeren. De oude 'Shaq' scoorde slechts 7 punten. Grote man bij de Bulls was Chris Duhon, die in 16 minuten speeltijd maar liefst 20 punten maakte. "Het was beschamend, maar het gebeurd. Ze deden echt alles goed", aldus O'Neal.

Niet alleen Chicago, ook de Los Angeles Lakers zorgden voor een verassing. De Phoenix Suns werden in LA met 114-106 verslagen nadat de ploeg uit Arizona in het eerste kwart al een voorsprong had opgebouwd van 19 punten. Opmerkelijk was dat juist de topscorer van de NBA, Kobe Bryant, niet eens meedeed aan de kant van de Lakers. Zonder Bryant was het Lamar Odom die de kar trok. Hij was goed voor 34 punten, 13 rebounds en 6 assists.

Top 10 Handheld flops

De Nintendo DS en de GBA zijn een flink succes en ook de PSP doet het erg goed voor een niet-Nintendo handheld. Dat weerhoudt Modojo zich er echter niet van om zowel de PSP als de GBA in de top 10 met grootste handheld flops te zetten:

10. Atari Lynx
9. Sega Nomad
8. Nintendo Virtual Boy
7. Game Boy Advance 1.0
6. Nokia N-Gage
5. Bandai WonderSwan
4. Sony PSP
3. Tiger Game.com
2. Game Boy Micro
1. Tiger Telematics Gizmondo


Winner! ... Toch?

Wil je de precieze argumenten voor deze lijst ook lezen, kijk dan op de site van Modojo

FFXII DS update

Er is wat meer bekend geworden over het Final Fantasy XII deel op de Nintendo DS: Final Fantasy XII: Revenant Wings. Het verhaal speelt, in tegenstelling tot eerder werd aangenomen, NA de gebeurtenissen in FFXII op de PS2. Het draait in FFXII:RW allemaal om Vaan, een piraat, die op zoek is naar waardevolle schatten in de wereld van Puruvama, een zwevend stuk land. Je kan tijdens de game zowel op Puruvama als op de grond eronder avonturieren. De wereld van Ivalice (uit het PS2 deel) zit niet in z'n geheel in de DS versie, maar enkele bekende en belangrijke locaties kun je wel bezoeken.

Omdat de DS een handheld is zal de game zo geprogrammeerd worden dat je met korte speelsessies toch een flink eind komt. Het verhaal is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken en je gaat snel door het verhaal heen. Dit verhaal zal echter wel de bekende Final Fantasy drama bevatten, hou het zakdoekje dus maar vast gereed!

Het battlesysteem is grotendeels vernieuwd ten opzichte van de PS2 versie, maar je komt tijdens het spelen wel herkenbare dingen tegen. Zo zal het gambit systeem in afgeslankte vorm in de game zitten. Een battle is trouwens volledig met de stylus te spelen.

Naast Vaan komen ook Fran en Balthier terug in de DS versie en verwacht wordt dat je uiteindelijk meer medespelers in je team hebt dan in de PS2 versie. Ook de Summon Creatures die welbekend zijn in FF games zullen terugkeren en deze game zou wel eens het grootste aantal Summons ooit voor een FF game kunnen bevatten. Het gebruik zal echter wel iets anders zijn dan dat je gewend bent.

Tot slot is beloofd dat de DS features flink gebruikt zullen gaan worden. De stylus is er dus om je battles mee te spelen en het tweede scherm zal ťcht gebruikt worden, niet simpelweg voor een Map of Statusscreens. Het enige waar nog niets over bekend is, is het wi-fi gedeelte van de DS. Multiplayer? Online? We zullen moeten wachten op de eerste details daarover, die je uiteraard op FOK!games zult terugvinden.

VS te sterk voor Oranje

Het Nederlands vrouwenvolleybalteam heeft zijn tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap in het Japanse Kobe verloren. De Verenigde Staten was met 3-2 te sterk.

Oranje kwam op een 2-0 achterstand in sets, maar wist na een inhaalrace weer gelijk te komen. In de vijfde en tevens beslissende set kon Nederland tot halverwege de set bijblijven, maar daarna wist de Verenigde Staten snel uit te lopen en speelde vrij eenvoudig de wedstrijd uit.

Morgen is een rustdag, vrijdag nemen de Nederlandse vrouwen het op tegen topfavoriet BraziliŽ.

Japan krijgt extra Virtual Console titels

De Virtual Console titels die wij dit jaar krijgen voor de Wii zijn vandaag bekend geworden. Zie daarvoor dit bericht. In Japan krijgen ze echter meer Virtual Console games:

NES Games (500 Wii Points)
Legend of Kage
Gradius
Go-moku Narabe
Xevious
Ninja Jajamaru-kun
Wario's Woods

SNES Games (800 Wii Points)
R-Type III
Super Castlevania IV
Contra III
Street Fighter II
Donkey Kong Country
Super Mario World
Zelda: Link to the Past
Fire Emblem: Monsho no Nazo
Super Mario Picross

Genesis Games (600 Wii Points)
Shadow Dancer

TurboGrafx 16 Games (600 Wii Points)
Joshoken Necromancer
New Adventure Island
Battle Lode Runner
Bomberman '94

Brievenbussen nu al beveiligd tegen vuurwerk

TNT Post past brievenbussen nu al aan om schade door vuurwerk te voorkomen. Het postbedrijf versmalt de openingen. Daardoor kunnen klanten dikkere enveloppen niet langer in de bussen kwijt.

Vanaf woensdag begint TNT Post met het plaatsen van de versmallers. Dat gebeurt in eerste instantie in gebieden waar vuurwerkvandalen in het verleden veel brievenbussen hebben vernield. Vanaf 18 december zijn alle bussen extra beveiligd. De versmallers worden uiterlijk 8 januari weer verwijderd. Op een aantal plaatsen zal TNT Post brievenbussen verwijderen.

Afgelopen jaar werden 1050 brievenbussen beschadigd door vuurwerk. In 2004 waren dat er 1400. TNT Post loopt jaarlijks een schadepost op van ongeveer 600.000 euro door vuurwerkvandalen. Dit betreft alleen de kapotte brievenbussen en niet de indirecte kosten voor de inzet van personeel om beschadigde post te verwerken.

'Hoger ziekteverzuim door vieze werkplekken'

Icoon EconomieHet ziekteverzuim neemt toe door vieze werkplekken. In meer dan 40 procent van de kantoren in Nederland bevinden zich te veel schadelijke bacteriŽn. Daardoor daalt ook de productiviteit.

De productiviteit ligt 10 tot 15 procent lager wegens de ongezonde werkplekken. Het ziekteverzuim groeit 1,5 tot 2,5 procent. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Intersafe Groeneveld, een bedrijf dat zich bezighoudt met het klimaat in kantoren.

De onderzoekers hebben in de periode 2004 tot en met 2006 ongeveer 250 bedrijven bezocht en proeven in laboratoria gedaan. Zij noemen de vele bacteriŽn het gevolg van bezuinigingen op de schoonmaak van werkplekken.

BacteriŽn, schimmels en gisten
Tijdens de bedrijfsbezoeken werden veel schadelijke bacteriŽn, schimmels en gisten aangetroffen. De meest voorkomende (Micrococcus)soorten in kantoorpanden kunnen irritaties aan neus, slijmvliezen en ogen veroorzaken. Een schimmelsoort waarvan de sporen ingeademd worden en die tot longinfecties en allergische reacties kan leiden, komt ook vaak voor.

De meest gevaarlijke bacterie is legionella, die in waterleidingen kan groeien. Legionella veroorzaakt verkoudheid, griep of hoofdpijn, maar kan ook tot de dood leiden. Onlangs overleden twee mensen aan legionella. Een koeltoren van een kantoorgebouw nabij het Amsterdam Centraal Station was besmet met de bacterie.

Intersafe Groeneveld heeft het onderzoek in opdracht van het schoonmaakbedrijf Hago uitgevoerd. ''We merken dat bedrijven in plaats van vijf keer per week laten schoonmaken, dat nu drie keer per week laten doen'', zei een woordvoerder van Hago. ''Het is makkelijk om te bezuinigen op de schoonmaak.'' Volgens hem bestaan er geen wettelijke normen voor het aantal bacteriŽn in kantoren. Daarom kunnen bedrijven niet worden afgerekend als er veel vieze werkplekken zijn.

Barrichello belooft beterschap voor 2007

De Braziliaan Rubens Barrichello voorspelt beterschap voor volgend seizoen. Voor het eerst sinds 1999 scoorde Barrichello afgelopen seizoen geen enkele podiumplaats, hij had dit seizoen erg veel moeite met het aanpassen aan de Honda-wagen.

De Braziliaan legt de schuld deels bij het team van Honda Racing F1. "Ik heb gewoon te veel tijd besteed aan PR-werkzaamheden en ik heb te weinig tijd in de auto doorgebracht. Ik probeer die situatie nu te veranderen. Je kunt namelijk niet meteen met je vuisten op tafel slaan als je bij een team komt. We zijn ondertussen aan elkaar gewend geraakt en nu kan ik dat wel doen. Volgend seizoen zal alles beter gaan," aldus Barrichello.

Ergernissen!

Bijna dagelijks fiets ik naar mijn werk. Het is een tochtje van zo'n 20 minuten, 15 als ik snel fiets. Dwars door Utrecht. Tijdens het fietsen erger ik me geregeld kapot aan mijn medeweggebruikers. Hier mijn top 5:

5. Geurbommen. Het betreft hier meestal vrouwen die het kennelijk nodig vinden zo'n ongelofelijke hoeveelheid parfum te gebruiken, dat het zelfs in de buitenlucht nog te ruiken is. Nou ja, ruiken? Als ik in een van de smalle straatjes van Utrecht in de geurstream van zo'n heftig riekende dame terecht kom, val ik niet zelden bijna van flauw van mijn fiets. Alleen een uitwijkingsmanoeuvre kan me dan nog redden van een onzachte aanraking met het asfalt.

4. Fietsers en automobilisten die geen richting aangeven. Echt elke ochtend heb ik wel weer een bijna aanrijding met zo'n figuur die kennelijk van mij verwacht dat ik kan inschatten welke kant zij op willen. Een vernietigende blik van mij wordt doorgaans met een gebaar van onbegrip beantwoord. Ook irritant als ik een weg wil oversteken en wacht op een fietser op de te oversteken weg, die dan ineens besluit af te slaan.

3. Fietsers zonder licht. Vreselijk vind ik dit. In een studentenstad als Utrecht is dat schering en inslag. Helaas hebben deze weggebruikers zelden door dat ze in het donker, en al helemaal als het regent, volstrekt onzichtbaar zijn. Bijna botsingen zijn het gevolg. En dan die blik van ze als ik met heftig piepende remmen een ongeluk weet te voorkomen. Onbegrijpelijk.

2. Trage fietsstellen. Op de smalle fietspaden die Utrecht kent komt dit regelmatig voor. Stelletjes die zich in een slakkengang voortbewegen. Een stevige hengst tegen mijn bel lost dit probleem maar deels op. Dit omdat ook het ruimte geven kennelijk op een slakkentempo moet.

1. Pubers! Met stip op één! Deze groep weet elke keer weer de hele lijst van ergenissen hierboven te combineren. Ze fietsen langzaam, zonder licht, stinken een uur in de wind naar grote hoeveelheden goedkope parfum/eau de toilette en geven geen richting aan. En kennelijk helemaal in tegenwoordig: met zijn drieën/vieren naast elkaar fietsen waarbij de complete weg in beslag wordt genomen.

Haagse imam en moskee verdedigen preek

BinnenlandsVolgens de omstreden Haagse Soennah-moskee is de ophef die ontstaan is over de haatpreek uit 2004 van imam sjeik Fawaz Jneid veroorzaakt door ''moddergooien'' van terreurverdachte Soumaya S. De vrouw zei maandag in het terreurproces tegen de groep rondom Samir A. dat Jneid in een preek Theo van Gogh dood had gewenst en Allah had verzocht om Hiri Ali kanker te geven. Bij die preek zou de de latere moordenaar van Van Gogh, Mohammed B., ook aanwezig zijn geweest.

Volgens de moskee komt Soumaya S. met deze aantijgingen omdat dezelfde imam haar in het verleden persoonlijk waarschuwde voor haar contacten met de Hofstadgroep. ''De imam heeft haar hard op de vingers getikt. Ook in de publiciteit. Sindsdien ziet ze ons als de vijand.'' Met de preek was volgens de moskee niets mis. Het betrof een zogenaamde smeekbede. ''Wij smeken Allah, maar roepen niet op tot geweld. Daarom heeft de imam in die preek duidelijk gemaakt dat mensen alleen mochten protesteren tegen Submission binnen de wetsgrenzen.''

Volgens het Algemeen Dagblad onderschrijven deskundigen de lezing dat het niet ongebruikelijk is om in een moskee te smeken de vijanden van de islam ziekten te bezorgen. Dat B. aanwezig zou zijn geweest bij de preek is dubieus. Hij kwam al ruim voor de moord op Van Gogh niet meer in reguliere moskeeŽn.

Uitleg
Fawaz Jneid zelf zei gisteren in het tv-programma NOVA dat zijn smeekbede tegen Van Gogh en Hirsi Ali moet worden gezien als ''stoom afblazen'' na het maken van de film Submission. ''De verwensingen waren een manier om de woede te kanaliseren. Ik heb de moslims een andere oplossing voorgehouden. Het is een manier om stoom af te blazen als je op aarde je recht niet kunt krijgen.''

Tegelijkertijd zei hij dat niemand het recht in eigen hand mag nemen. Tijdens het gesprek met NOVA nam de imam tevens afstand van het gedachtegoed van de Hofstadgroep. Hij vertelde dat Mohammed B. een andere koers vaart dan hij en dat medeverdachte Nouredine el F. hem bedreigd heeft.

In de Tweede Kamer dringen CDA en VVD aan op een preekverbod van de imam. Ook willen zij dat justitie onderzoekt of de omstreden imam kan worden vervolgd, of Nederland kan worden uitgezet. De Haagse burgemeester Wim Deetman zei gisteren dat hij geen actie zal ondernemen. Deetman vindt dat de teksten inmiddels oud zijn en dat hij de imam in een gesprek eind vorig jaar heeft verteld dat dergelijke uitspraken niet door de beugel kunnen.

Preek
In de preek zei de imam onder meer over Van Gogh: ''O God bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen. Hij zou daardoor tevergeefs naar de dood verlangen en treft het niet.''

Behalve Van Gogh werd ook Hirsi Ali door de imam vervloekt: ''God, verblind het zicht van Ayaan Hirsi Ali zoals u haar hart hebt verblind, O God verblind haar zicht, O God bezorg haar hersenen een kanker (amen). O God, bezorg haar een tongkanker.''Fawaz in NOVA. Video-item staat hier online.

Drank

Van dit alles geen spijt. Integendeel. Drank werkte ook zeer heilzaam. Vooral tijdens vervelende, paniekerige situaties. Het bracht rust in de tent. Ook hartenpijn werd aanzienlijk minder na een meer dan royale borrel. De kunst is ook om je niet helemaal van de kaart te zuipen maar net voor dŠt moment te stoppen. Dat is het lekkerste. Net als sex eigenlijk. Treurig als ik dit alles even terug lees.

'Afkomst hindert sollicitant veel minder dan gedacht'

Icoon BinnenlandsDe afkomst van een sollicitant doet er veel minder toe dan wordt aangenomen. Dat stelt het ministerie van Economische Zaken na een onderzoek. Scholing en uitstraling zijn veel belangrijker voor werkgevers dan de naam of huidskleur van een toekomstige werknemer.

Volgens CDA-minister Joop Wijn klopt het beeld niet dat een sollicitant met een 'vreemde' naam er niet tussenkomt. Uit een onderzoek bleek dat er geen onderscheid wordt gemaakt. Het allerbelangrijkste is het bezit van een diploma gevolgd door de beheersing van de Nederlandse taal, een verzorgd uiterlijk en op tijd komen.

De gemeente Nijmegen voerde onlangs juist anoniem solliciteren in omdat het bestuur aldaar de indruk had dat een buitenlandse naam wťl ongunstig is.

Je bent wat je stemt!

Althans, dat komt uit het onderzoek van prof. Roos Vonk en studente Sanne Nauts van het Institute for Behavioural Science van de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze deden een onderzoek naar de voorkeuren en persoonlijkheden van de stemmers op bepaalde partijen.

SP
De meeste SP-stemmers zijn empathische vrouwen die weinig behoefte hebben aan duidelijkheid, structuur en zekerheid. SP-stemmers blowen vaker dan de andere kiezers en worden ongelukkig van materiŽle zaken.

Groenlinks
GroenLinks-stemmers lijken op SP-ers, alleen doen ze meer aan zelfreflectie. Veel GroenLinks-kiezer doen aan yoga en houden dagboeken bij.

PvdA
PvdA is een oude lullen partij vergeleken met de andere linkse partijen. Ze vinden zichzelf goed en zijn gelukkig, maar dan wel door al hun materiŽle zaken.

D66
Ook de D66-stemmer heeft weinig behoefte aan duidelijkheid, structuur en zekerheid en kan uitstekend leven met onvoorspelbaarheid. D66-kiezers zijn verder erg standaard en hebben geen duidelijk profiel.

Christenunie
Christenunie-stemmers zijn jong en onzeker, maar wel erg gevoelig naar de ander toe. Normen en waarden staan hoog in het vaandel.

CDA
De CDA-er is mannelijk en rijk, maar niet narcistisch, maar laken verder een duidelijk profiel.

VVD
VVD-kiezer zijn rijke arrogante mannen. Ze vinden dat ze recht hebben op privileges en een bijzondere behandeling. VVD-ers worden erg gelukkig van materiŽle zaken en niet ongelukkig van wereldse problemen.

LPF
De LPF-stemmer is oud en arm. Ze hebben weinig positieve gevoelens en weinig empathie. Wel hebben ze heel sterk het gevoel recht te hebben op iets en ze worden gelukkig van materiŽle zaken.

Conclusie:
De SP bestaat voornamelijk uit chaotische stonede vrouwen, GroenLinks-stemmers zijn ware boomknuffelaars, PvdA'ers zijn salon socialisten, D66-kiezers zijn draaikonten zonder mening, Cristenunie-stemmers vind je vooral op de EO-jongerendag en zijn degelijke pubertjes, CDA-ers zijn degelijke rijke christelijke mannen zonder enig profiel, de grijze kantoormuis, VVD-kiezers zijn arrogante, narcistische, egoÔstische rijke mannen, een gemiddelde BN-er, de LPF-er is een oud, verzuurd, arm en egoÔstisch mannetje.

Denk dus goed na voordat je gaat stemmen, voor je het weet ben je een blowende hippie of een oud verzuurd mannetje geworden...

Steam-dief krijgt koekje van eigen deeg

Onlangs is er op een forum een verhaal geplaatst over een mogelijke accountdief die probeerde een Steam-account van iemand te ontfutselen. Dit maal kreeg hij echter een koekje van eigen deeg. Of het verhaal ook 100% waar is weten we niet, maar het is wel vermakelijk:
"[...]
br0kenrabbit says:
hi

Greg_ValveOLS says:
good evening

br0kenrabbit says:
What's ip?

br0kenrabbit says:
up?

Greg_ValveOLS says:
my name is greg a member of the valve online Support team

br0kenrabbit says:
On MSN?

Greg_ValveOLS says:
yes

br0kenrabbit says:
Why?

Greg_ValveOLS says:
we logged multiple ips from your account and ned to verifi your information

br0kenrabbit says:
My information?

Greg_ValveOLS says:
we believe someone may have stolen your account mmmm you havent shared youre account infomation with anyone have you?

br0kenrabbit says:
No. I don't even have it written down.

Greg_ValveOLS says:
hmmm maybe a keylogger on you r PC then maybe you need a format?

br0kenrabbit says:
Well...

Greg_ValveOLS says:
if you can verify your account information to me i can insure that only your ip have access to it Its a new security feature were trying because this happens so muchlogin names and passwords aint safe anymroe You know. L

br0kenrabbit says:
Well

Greg_ValveOLS says:
dont worry this connect it secure

br0kenrabbit says:
Can I be honest with you, Greg?

Greg_ValveOLS says:
k

br0kenrabbit says:
Look, I don't know how you go this MSN account name, don't really care, either.

br0kenrabbit says:
Unlike you, I DO work for Valve. Trace my ip and you'll see.

Greg_ValveOLS says:
huh?

Greg_ValveOLS says:
bs

br0kenrabbit says:
Trace it.

Greg_ValveOLS says:
how

br0kenrabbit says:
Start/run/cmd type Tracert and then my IP address and hit enter.

Greg_ValveOLS says:
oh k

br0kenrabbit says:
As an employee, I know that Valve employees will NEVER contact users over MSN. I also know a valve employee will NEVER ask a user for his/her username and password.

br0kenrabbit says:
I'm putting a temporary hold on your Steam account.

Greg_ValveOLS says:
why?

br0kenrabbit says:
Have you read the ToS?

Greg_ValveOLS says:
Tod?

Greg_ValveOLS says:
tos

br0kenrabbit says:
terms of service

Greg_ValveOLS says:
were?

br0kenrabbit says:
Greg, this is a serious infraction against the Tos. You are at risk of losing your account.

Greg_ValveOLS says:
why

br0kenrabbit says:
I just told you why

Greg_ValveOLS says:

br0kenrabbit says:
I need some information from you if you want me to unlock you account. I'm going to write you up but I will only suspend you account for three days, since this is your first infraction, okay?

Greg_ValveOLS says:
k

br0kenrabbit says:
First, what is the name the account is registered to. Not the user name, the persons real name who created the account. This is for verification purposes.

Greg_ValveOLS says:
xxxxx xxxxxxx

br0kenrabbit says:
Is this you?

Greg_ValveOLS says:
ya

br0kenrabbit says:
Are you the only user of this account?

Greg_ValveOLS says:
ya

br0kenrabbit says:
Okay, and what is the username

Greg_ValveOLS says:
xxxxxxxx

br0kenrabbit says:
Okay.

br0kenrabbit says:
I see you have purchased a few of our games, thank you.

Greg_ValveOLS says:
some. dude

Greg_ValveOLS says:
m

br0kenrabbit says:
Do you always log on from the same IP?

Greg_ValveOLS says:
ya

br0kenrabbit says:
And who is your internet providers, your ISP?

Greg_ValveOLS says:
xxxxxxx

br0kenrabbit says:
Thank you. One moment, please, let me verify this information.

Greg_ValveOLS says:
am i gonna be bale to play 2nite?

br0kenrabbit says:
What is your city of residence?

br0kenrabbit says:
That depends on if you cooperate. You're doing fine so far.

Greg_ValveOLS says:
xxxxxx

br0kenrabbit says:
Illinios?

Greg_ValveOLS says:
yes

br0kenrabbit says:
Okay. And what is the password associated with this account?

Greg_ValveOLS says:
xxxxxxx

br0kenrabbit says:
Okay. Do not try to log into steam. If you are connected now you need to log off.

Greg_ValveOLS says:
why

br0kenrabbit says:
So I can update your account.

Greg_ValveOLS says:
can I play 2 nite

Greg_ValveOLS says:
clan fight

Greg_ValveOLS says:
wont win without me heh

br0kenrabbit says:
Heh. You'll have to wait a few minutes. Are you logged off?

Greg_ValveOLS says:
ya

br0kenrabbit says:
Okay. Give me just a moment.

br0kenrabbit says:
Try to log in now.

Greg_ValveOLS says:
k

Greg_ValveOLS says:
It says login failed wtf wtf!!@?

br0kenrabbit says:
Greg

Greg_ValveOLS says:
did u ban me???????????>WHY

br0kenrabbit says:
Greg

Greg_ValveOLS says:
what

br0kenrabbit says:
Valve will never ask for your username and password.

Greg_ValveOLS says:
what????

br0kenrabbit says:
I don't work for Valve dude, but you just got pwnt.

Greg_ValveOLS says:
omg dude wtf why?

br0kenrabbit says:
Why were you trying to steal my account?

Greg_ValveOLS says:
i wanst

br0kenrabbit says:
Then why were you asking for my information?

Greg_ValveOLS says:
i was just making a joke but not cerious honest dude just give
my acount back pllllleeease i'm only 13 and save d up for like a year to buy it

br0kenrabbit says:
Greg

Greg_ValveOLS says:
dude pleas

Greg_ValveOLS says:
what

br0kenrabbit says:
Go mow some yards, bitch.
[...]"


VVD wil fellere verkiezingscampagne

De fractieleden van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) vinden dat de partij feller de verkiezingscampagne in moet. Dat bleek gisteren tijdens een overleg waarin lijsttrekker Mark Rutte de VVD-Kamerleden om advies vroeg.

Volgens de liberale Kamerfractie gaat de media-aandacht nu veel te veel uit naar de strijd tussen het CDA en de PvdA (wie wordt premier: Balkenende of Bos?). Hierdoor kan de VVD zich onvoldoende profileren.

Een woordvoerder van de VVD zegt dat het roer in de campagne niet helemaal wordt omgegooid. Wel moet de toon harder en feller worden. Sinds Rutte in mei door de VVD-leden werd gekozen als lijsttrekker, zakt de partij steeds verder weg in de peilingen.

'Ambulance Vlaardingen niet belaagd'

Icoon BinnenlandsDe ambulance die begin oktober in het centrum van Vlaardingen toevallig langs ongeregeldheden reed, werd niet door een groep van 250 mensen belaagd. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Burgemeester Tjerk Bruinsma heeft de resultaten dinsdag bekendgemaakt. Hij sprak de afgelopen tijd met alle betrokkenen.

De ambulancebroeders zijn in die nacht niet uitgestapt omdat in de buurt van de wagen een vechtpartij gaande was. Zij zagen dat een jongen werd geschopt en geslagen. Zij vreesden zelfs voor zijn leven, maar grepen niet in. Bruinsma kan dit begrijpen. De ambulancebroeders voelden zich namelijk niet direct bedreigd, aldus de burgemeester, maar verkeerden wel in een bedreigende situatie.

De vrienden van de jongen sloegen op het voertuig om de hulpverleners te sommeren hun vriend te helpen. Dat hebben de broeders ook geprobeerd. Pas nadat de ambulance voor de derde keer in het uitgaansgebied kwam en de hulp had ingeroepen van de politie, konden de broeders het slachtoffer meenemen.

Woordenwisseling
De aanleiding voor de onrust was een woordenwisseling tussen vijftien jongeren van allochtone afkomst en drie andere jongens, die net hadden gepind. Een van de drie vrienden raakte bij de ruzie bewusteloos.

Een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de ongeregeldheden loopt nog. De gemeente wil een convenant 'Veilig uitgaan' met het OM, politie en horeca afsluiten.

Met dank aan calvobbes voor de submit.

Groei aantal internetters vlakt af

Icoon InternetNederland telt op dit moment 10,9 miljoen internetters. Daarmee is de groei van het aantal mensen dat gebruik maakt van het internet afgevlakt, zo liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag weten.

Vorig jaar waren er nog 10,7 miljoen internetters tegen 8,9 miljoen vier jaar geleden. De meeste mensen surfen via een snelle internetverbinding. Ruim 80 procent van de huishoudens met internet beschikt over breedband tegenover een kwart vier jaar geleden. Nu heeft twee derde van alle huishoudens breedbandinternet.

Nederlanders doen verder steeds meer via het internet. Zo kopen ze vaker bij online winkels. Inmiddels doet ruim twee derde van de gebruikers zijn bankzaken online. Dat komt neer op een stijging van negen procentpunt vergeleken met 2005.

Ruim negentig procent van alle internetters gebruikt e-mail en ongeveer veertig procent chat met programma's als MSN. Het zijn vooral jongeren die zich daarmee bezighouden. Telefoneren via het internet wint ook aan populariteit.

Huren worden geliberaliseerd

Icoon Economie Op de valreep heeft de Tweede Kamer in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met de kabinetsplannen voor een vrijer huurbeleid. Er waren 72 stemmen voor en 63 stemmen tegen. Vorige week trok minister Pieter Winsemius van Volkshuisvesting al enkele twijfelende fracties, met voorop de LPF, met extra toezeggingen definitief over de streep. Daarmee loodste hij dit lastige dossier, dat hij erfde van zijn voorgangster Sybilla Dekker, door het parlement. Kern van het nieuwe beleid (per 2007) is het liberaliseren van de huren als oplossing voor de vastzittende woningmarkt.

Volgens tegenstanders is de huurwet veel te complex en dreigen ellenlange procedures tussen verhuurders en huurders. Winsemius maakte op dat punt een gebaar richting huurders die de WOZ-beschikking 2005 kunnen aanvechten. Door een hogere WOZ-waarde zou hun huurhuis tot de geliberaliseerde sector kunnen behoren.

De oppositie, aangevoerd door de PvdA, kon al eerder de regeringspartij CDA niet vermurwen om van positie te veranderen en tegen te stemmen. Het CDA had het aanvankelijk Dekker niet makkelijk gemaakt en haar gedwongen tot aanpassingen van de huurplannen, samen met D66. Als regeringspartij was D66 nog vůůr, nu stemde de partij tegen de maatregel in de laatste nacht voor de Kamer opbrak voor het verkiezingsreces.

Met het nieuwe beleid mogen verhuurders over drie jaar de huren van een kwart van de huurwoningen, tegen nu vijf procent, zelf bepalen. De WOZ-waarde speelt daarbij mee. Voorwaarde is wel dat er genoeg is bijgebouwd. Tot 2010 blijft de huurstijging beperkt (tot vier procent boven inflatie). Voor driekwart van de woningen is en blijft de jaarlijkse huurstijging een zaak van de overheid.

De LPF kreeg gedaan dat commerciŽle verhuurders gegarandeerd wordt dat nieuwbouwwoningen, als er afspraken bestaan met gemeenten, in die vrije sector vallen. Die kunnen nu tot 2010 worden ingeschreven in een register daarvoor. Dat was in eerdere plannen nog 2007.

Dekker was zelf in de Kamer tijdens de stemming aanwezig, om de afronding van de door haar ingediende plannen bij te wonen. Zij trad vorige maand af, in de nasleep van het Schipholbranddossier.

Hemmes naar tweede ronde

Fred Hemmis jr. heeft dinsdag de tweede ronde weten te bereiken van het Challengertoernooi in het Canadese Rimouski. De 25-jarige Nederlander rekende af met de thuisspelende Peter Polansky: 7-6 (4) en 6=3.

Hemmes jr. moet het in de tweede ronde opnemen tegen de Zwitser Jean-Claude Scherrer, die in de eerste ronde de als tweede geplaatste Rik de Voest uit Zuid-Afrika met 6-2 en 6-4 wist te verslaan.

Hemmes is de tweede Nederlandse tennisser die in Canada de eerste ronde overleeft maandag wist Martijn van Haasteren zijn eerste ronde partij al te winnen.

Criminal Crackdown verandert van naam

David Jaffe heeft aangekondigd dat de downloadbare mulitplayergame Criminal Crackdown voortaan door het leven zal gaan als Calling All Cars. De naamsverandering heeft niets van doen met een verandering in gameplay of concept, maar alles met een klein juridisch conflict dat op de loer lag. De X360-game Crackdown lijkt qua titel namelijk behoorlijk op Criminal Crackdown, en om rechtszaken en hoge boetes te voorkomen hebben Jaffe en z'n team gekozen voor een andere naam.


Calling All Cars zal exclusief op het PS3-netwerk te downloaden zijn. Een releasedatum en prijs zijn nog niet duidelijk.

Noors olieplatform op drift

Icoon Buitenlands Een Noors olieplatform met 75 mensen aan boord is op de Noordzee op drift geraakt. Volgens Noorse reddingsdiensten zijn de werknemers in de problemen gekomen als gevolg van het ruwe weer op zee. Het gaat om de Bredford Dolphin, dat door een sleepboot op touw was genomen. Het schip kreeg technische problemen.

Volgens een woordvoerder van de Noorse reddingsbrigade zijn er geen gewonden en bestaat er geen gevaar voor de veiligheid van de bemanning. Die zou vooral bestaan uit Britten, met een paar Noren en Portugezen. De zegsman zei verder dat de situatie onder controle is en dat het weer beter lijkt te worden. Het platform drijft circa 185 kilometer uit de kust van Zuid-Noorwegen.Op drift door de Noordzee...

Capcom stopt met exclusives, gaat verder met multiplatform

Capcoms president Kenzo Tsujimoto heeft een paar interessante mededelingen gedaan op een vergadering van de ontwikkelaar. Capcom vindt dat de kosten voor het ontwikkelen van games voor de aankomende generatie veel te hoog uitvallen. Daardoor is het lastig om winst te maken als je een titel exclusief voor ťťn console maakt; er worden simpelweg te weinig stuks verkocht. Om die reden wil Capcom alleen nog multiplatform gaan ontwikkelen. Een andere reden voor deze keuze is dat volgens Capcom de console-markt aan het krimpen is, terwijl online gaming, en dan met name op de PC, juist de toekomst zal worden. Daarom zullen ze gaan onderzoeken of ze daar geen winst mee kunnen maken.

Ritsma heeft weer een sponsor

Aan zijn marathonavontuur heeft schaatser Rintje Ritsma een sponsor overgehouden. De afgelopen weken reed de Fries voor de formatie van blauwestad.nl enkele wedstrijden in de marathontopcompetitie. Vandaag heeft die geldschieter besloten om Ritsma ook op de langebaan te gaan ondersteunen.

Op het Nederlands kampioenschap afstanden in Assen aankomend weekend zal de veelvoudig Europees- en wereldkampioen allround voor het eerst in zijn nieuwe tenue te bewonderen zijn. Mogelijk zal de Zweed Sebastian Falk ook aan de formatie van Ritsma worden toegevoegd.

Dertig games Virtual Console Wii dit jaar nog beschikbaar

Nintendo heeft bekend gemaakt dat er tegen het einde van dit jaar zo'n dertig titels voor de Virtual Console van de Wii beschikbaar zullen zijn. NES games zullen 500 punten kosten, SNES games 800 punten, N64 games 1000 punten, Megadrive games 800 punten en TurboGrafx16 games 600 punten. Deze punten kun je online of in de winkel kopen. Voor zover bekend is betaal je ongeveer 20$ voor 2000 punten. De Europese prijs is nog niet bekend.

NES:
Mario Bros.
The Legend of Zelda
Donkey Kong
Donkey Kong Jr.
Ice Hockey
Pinball
Soccer
Tennis
Urban Champion
Wario's Woods
Baseball
Solomon's Key

SNES:
F-Zero
SimCity

N64:
Super Mario 64

Sega Genesis:
Sonic the Hedgehog
Altered Beast
Golden Axe
Columns
Ecco the Dolphin
Gunstar Heroes
Space Harrier II
Toe Jam & Earl
Ristar,
Dr. Robotnik's Mean Bean Machine

TurboGrafx16:
Bonk's Adventure
Super Star Soldier
Victory Run,
Bomberman '93
Dungeon Explorer

DVD: The Grudge Director's Cut

De bekende horrorfilm The Grudge is hier al meerdere malen voorbij gekomen. Zo heb je begin 2005 de review van de bioscoopfilm kunnen lezen en kon je iets meer dan een jaar geleden genieten van de review van de 2-dvd Special Edition. Vanaf vandaag ligt echter de Director's Cut van de bekende horrorhit in de winkels. Is dit nu nog een mooie melkkoe vlak voor de komst van The Grudge 2 of is deze Director's Cut juist een waardige aanvulling voor je dvd-collectie?


Nog een kieswijzer!

Deze maand zijn de verkiezingen en we worden langzamerhand doodgegooid met stemwijzers. Vandaag is er weer een gepresenteerd, de nieuwe kieswijzer. Deze keer moet je voor of tegen 30 wetsvoorstellen stemmen. De wetsvoorstellen zijn soms wat onduidelijk maar geven over het algemeen een aardig beeld van jouw keuze. Voordeel van nog een stemwijzer is dat je ze een beetje kunt vergelijken. Komt er bij jou drie keer een linkse partij uit, kun je toch wel stellen dat je aardig links bent, komt er drie keer CDA uit, kun je wel stellen dat het CDA wel bij je past. Natuurlijk blijft het je eigen keuze, maar misschien verduidelijkt het, het een en ander voor de zwevende kiezers onder ons.

ING hoofdsponsor Grand Prix AustraliŽ

Bankverzekeraar ING gaat zich nog meer richten op de Formule 1. Het bedrijf is hoofdsponsor van de Grand Prix vanAustraliŽ geworden. Woensdag zijn de ING en de organisatoren van de Grand Prix een contract voor drie jaar overeengekomen.

Onlangs maakte de ING al bekend dat het het team van Renault F1 zal gaan sponsoren. Ook die verbintenis heeft een looptijd van drie jaar.

De openingsrace van het seizoen 2007 staat gepland op 18 maart in Melbourne.

Voorzorgslanding vliegtuig Willem-Alexander

Icoon KoningshuisPrins Willem-Alexander, zijn echtgenote prinses MŠxima en hun gevolg hebben woensdag in Nieuw-Zeeland een voorzorgslanding gemaakt. Drie minuten na het opstijgen vanaf het vliegveld bij Nelson roken ze een brandlucht. Voor in het toestel, een speciaal gehuurde Jetstream 32, was ook enige rook te zien. Daarop werd besloten het vliegtuig rechtsomkeert te laten maken.

Kort na de voorzorgslanding gingen ze daarom met een gewone lijnvlucht naar Wellington, waar de Nederlandse gemeenschap al op het prinselijk paar stond te wachten.

Willem-Alexander en MŠxima leken nauwelijks geschrokken toen het toestel op het vliegveld terugkeerde en het paar daar stuitte op de meegereisde Nederlandse pers, die een andere vlucht naar Christchurch zou nemen. Daar wordt donderdag verder gegaan met het programma van het officiŽle bezoek aan Nieuw-Zeeland.

Airco

Het programma van woensdag liep geen noemenswaardige vertraging op. Wat er precies met de Jetstream aan de hand was, werd niet snel duidelijk. Mogelijk ging het gewoon om een slecht werkende airconditioning.De bemanning van de Jetstream 32 verlaat na de voorzorgslanding het vliegtuig

Met dank aan Esposa voor de submit.

Columns van politici op FOK!

De zes leukste kandidaat-kamerleden kregen van FOK! een mail of ze een column op de frontpage wilden schrijven. Guess what? Ze zeiden allemaal ja. Verkiezingstijd, hŤ. Elke woensdag en zaterdag dus hier op FOK! een vlammend betoog van achtereenvolgens: Ton Elias (VVD, ex-Den Haag Vandaag, ex-mediatrainer), Mirjam Sterk (CDA, predikant en in 2002 gekozen tot meest aantrekkelijke Kamerlid), Agnes Kant (SP, volgens artsen de ideale minister van Volkgezondheid, nu die linkse meerderheid nog), Laetitia Griffith (VVD, politiek talent 2004, verliet Amsterdam omdat Ayaan Den Haag verliet), Staf Depla (PvdA, schrik van huisjesmelkers en een van de "Rode Ingenieurs") en ten slotte Diederik Samsom (PvdA, kernfysicus, ex Greenpeace-activist, en coming man in de PvdA).

(De volgorde waarin zij op FOK! hun campagne kracht bijzetten is door loting bepaald.)

Lees de columns en ga het debat aan...

Rosenborg-trainer stopt ermee

Een paar dagen na kampioen te zijn geworden van Noorwegen, heeft Rosenborg BK-trainer Per-Mathias HÝgmo zijn baan bij de Noorse topclub opgezegd.

Afgelopen seizoen was hij al eerder (toen tijdelijk) afwezig vanwege een burn-out. Zijn vervanger Knut TÝrum nam in die periode succesvol de honneurs waar. Onder zijn bewind werd een achterstand van zeven punten weggewerkt en de basis voor de landstitel gelegd. De Noorse kampioen wil nu dat TÝrum aanblijft als trainer.

Safin, Davydenko door in Parijs

Bij de Masters in Parijs heeft de Rus Marat Safin zich ten koste van Robin Soderling geplaatst voor de kwartfinales. De Rus verloor de eerste set nog met 3-6, maar wist zich in de twee volgende sets langs de Zweed te knokken met 6-3 en 6-4.

Christophe Rochus ging in de tweede ronde tegen Nikolay Davydenko pijnlijk onderuit. De als vierde geplaatste Rus gunde de Belg in twee sets geen punt, en na 35 minuten spelen en tweemaal 6-0 was het toernooi voorbij voor de Belg.

BosniŽrs dreigen met boycot interlands

Een aantal Bosnische internationals stellen zich niet meer beschikbaar voor het nationale elftal als de leiding van de Bosnische voetbalbond niet opstapt. Via een open brief in de krant Dnevni Avaz maakte de groep dat dinsdag bekend. Vijftien spelers ondertekenden de brief, onder wie ook voormalig internationals Elvir Bolic en Sergei Barbarez.

De groep is het zat na verschillende verhalen over corruptie in het Bosnische voetbal en de matige resultaten van de nationale ploeg. Ook is er binnen de Bosnische voetbalbond veel onenigheid en wantrouwen. BosniŽ-Herzegovina bestaat uit twee delen, de Moslim-Kroatische Federatie en de Servische Republiek, en die scheiding is ook duidelijk te merken binnen de voetbalbond.

"We accepteren niet langer een uitnodiging zo lang deze mensen aan het roer staan. We hopen dat dit de eerste stap is op weg naar genezing van ons doodzieke voetbal en een nieuw begin voor de nationale ploeg, waar ons hart voor klopt. De bestuurders van de voetbalbond willen de waarheid niet onder ogen zien. Ze hebben de eer van het nationale elftal op het spel gezet en verstoren constant de relatie tussen de spelers," aldus de open brief.

De leiding van de Bosnische bond zal vrijdag bijeen komen om de situatie te bespreken.

Olde Heuvel niet op NK afstanden

Wouter Olde Heuvel moet het eerste toernooi van dit schaatsseizoen aan zich voorbij laten gaan. Het talent van de TVM-ploeg heeft nog teveel last van een rugblessure en meldde zich daarom dinsdag af voor de Nederlandse afstandskampioenschappen, die vrijdag in Assen van start gaan.

Olde Heuvel, die de blessure twee weken geleden opliep tijdens een training in het Duitse Erfurt, richt zich nu op het NK allround, dat 23 en 24 december zal worden verreden.

Coevorden

Een beetje zich zelf respecterend dorp of stad heeft een promotiefilmpje waarin ze alle mooie plekjes laten zien en tonen ze vol trots hun moderne industrieterreinen, kortom ze zijn trots op hun mooie plekkie op de wereld.

En wij kregen via de submit ook een promotiefilmpje, en wel een hele bijzondere, hij is uitgelekt en met trots presenteren wij de promotiefilm van Coevorden-zuid, en ik moet zeggen dat ik na het zien van het filmpje al gelijk op zoek ben gegaan naar een huis in Coevorden-zuid, want zeg nou zelf, wie wil daar nu niet wonen

Met dank aan Gurb voor de submit.

Jesse Huta Galung te sterk voor Norman

Bij het Challengertoernooi in het Duitse Aken heeft de Nederlander Jesse Huta Galung voor een grote verrassing gezorgd.

Het Nederlandse talent, dat zich via de kwalificaties wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi, plaatste zich voor de tweede ronde door de Belgische tophonderd-speler Dick Norman met 7-6 en 6-4 te verslaan. In de tweede ronde speelt Huta Galung tegen de GeorgiŽr Irakli Labadze.

Berisping voor Heerenveen-coach Verbeek

De UEFA heeft trainer Gertjan Verbeek van SC Heerenveen een berisping gegeven voor zijn gedrag tijdens de UEFA Cup wedstrijd tegen Osasuna (0-0).

Verbeek werd tijdens dat UEFA-cupduel naar de tribunes verbannen nadat hij de scheidsrechter te duidelijk liet merken dat hij het niet eens was met de rode kaart van Lasse Nilsson. De Europese voetbalbond laat het bij een waarschuwing waardoor hij donderdag in het thuisduel tegen het Deense Odense BK op de bank kan plaatsnemen.

Deense dorst

Hier heeft een tenger ogend Deens jochie last van een gevalletje dorst en weet in iets meer dan 11 seconden anderhalve liter van het bruine goedje achter over te slaan, fijn kunstje, ik zou en wil het hem niet na kunnen doen.

De prijsuitreiking is trouwens ook een gezellig evenement, hangend bovend een emmer, maar goed dat is de prijs die je betaald voor beroemdheid.

Film: Borat: Cultural Learnings of America...

"Jagshemash!" Daar was hij dan, de Kazachstaanse "journalist" Borat Sagdiyev, bij de premiŤre van zijn film in het Amsterdamse Pathť de Munt, donderdag 12 oktober jl.
Borat, een creatie van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, zet momenteel de media op zijn kop met zijn film: Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazachstan. De trailer zul je ongetwijfeld gezien hebben, en anders wel zijn spraakmakende persconferentie in het Amsterdamse hotel Grand. Het kunstje herhaalde hij in de bioscoop, waar Borat rond een uur of acht aan een zaal gelukkigen zijn film presenteerde. Het publiek, met onder andere Rob Oudkerk, Eddy Zoey, Robbie Muntz en Hans Teeuwen, heeft zich vervolgens 84 minuten blauw gelachen.

Hezbollah onderhandelt over gevangenenruil

Icoon IsraŽl/Palestina De radicale Libanese Hezbollah-beweging heeft dinsdagavond bevestigd dat ze onderhandelt met IsraŽl over een gevangenenruil. Volgens Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gaat het om indirecte onderhandelingen via een tussenpersoon van de Verenigde Naties.

Hezbollah ontvoerde in juli twee IsraŽlische militairen, een daad die leidde tot een regelrechte oorlog met IsraŽl. In een resolutie van de Veiligheidsraad van medio augustus, die een einde maakte aan de strijd, werd Hezbollah geroepen de militairen vrij te laten. Tegelijkertijd riep de Veiligheidsraad IsraŽl op oog te hebben voor de eisen van Hezbollah om Libanese gevangenen vrij te laten uit IsraŽlische cellen. Nasrallah gaf geen details over het verloop van de onderhandelingen.

Nieuwe consoles lopen fataal vast na herfstupdate

De nieuwe update voor Xbox 360 is sinds gisteren te downloaden en fixt een hoop zaken. Ook voegt het nieuwe dingen toe als het streamen van video vanaf je PC. Het gaat echter niet altijd goed, onze collega's bij Insidegamer leggen uit wat er kan gebeuren:

De grote dashboard herfstupdate is fataal voor nieuwe Xbox 360 spelcomputers. Dit bericht geldt als waarschuwing voor de mensen die vandaag een Xbox 360 hebben gekocht of van plan zijn op zeer korte termijn een Xbox 360 te gaan kopen.

Dit probleem doet zich alleen voor bij de registratie van Xbox Live op een geheel nieuwe Xbox 360.

Wanneer je met een nieuwe Xbox 360 de volgende stappen doorloopt zal je een fatale 'System Error' krijgen. Doe dit dus niet!

- Start de console op;
- Kies de taal;
- Kies voor 'I am a member of Xbox Live';
- Verplichte Xbox Dashboard Update begint te downloaden;
- De update installeert zich;
- Het systeem reboot zich, het Xbox 360 logo verschijnt;
- Fatale 'System Error E71'.

Wanneer je deze 'System Error E71' krijgt, kan je niets meer met je Xbox 360. Heb je de spelcomputer tussen vandaag en 14 dagen geleden gekocht? Dan kun je hem terugbrengen naar de winkel. In alle andere gevallen dien je contact op te nemen met de Xbox Customer Support.

Een officiŽle verklaring van Microsoft is er nog niet. Er zijn op verschillende online fora tientallen mensen die klagen over dit probleem. Wij raden bezitters van een splinternieuwe Xbox 360 aan om voor een 'Offline profiel' te kiezen en de Xbox 360 niet te verbinden met een netwerk/het internet.

Wij wensen iedereen die dit probleem heeft in ieder geval veel sterkte.

Grote brand in metro van Spijkenisse

Icoon Brand Op het metrostation De Akkers in Spijkenisse is dinsdag tegen middernacht een grote brand uitgebroken in een metro. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer woensdagnacht gezegd. De politie had groot alarm gegeven, mede om te voorkomen dat de brand zich verder zou uitbreiden. Ook zijn nabijliggende woningen en een winkelcentrum in de buurt ontruimd. Inmiddels is de brand geblust.

De brand is begonnen in een metrotreinstel. Van daaruit is de brand overgeslagen naar een ander treinstel en naar de overkapping van het station. De brandweer stuurde veel brandweerwagens om de brand te blussen. Ook werden er veel ambulances naar het gebied gestuurd. De sirenes van de hulpdiensten waren in heel Spijkenisse te horen. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.

Uiteindelijk bleken de gevolgen van het incident mee te vallen. Wel heeft de brand gezorgd voor veel materiŽle schade in het metrostation. Er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand.Deze metro was niet meer te redden.

Achievements

Iedereen heeft de mond vol van "next-gen". Als we de woordvoerders van Sony, Nintendo en Microsoft moeten geloven zijn de Xbox, PlayStation 2 en de Gamecube oude meuk. Net als stoomlocomotieven zijn het apparaten die hun nut hebben bewezen maar die nu hoognodig moeten worden vervangen door nieuwe glimmende en vooral snellere apparaten. Dit natuurlijk tegen inlevering van een berg euro's. Maar nu de Xbox 360 er al een tijdje is, en de Wii en PlayStation 3 voor de deur staan kunnen we ons de vraag stellen wat next generation gaming nu precies is. Is het de realisatie van een online community, zijn het mooiere graphics of is het een vorm van waggelbediening? Dit is een vraag die het komende jaar waarschijnlijk wel beantwoord zal worden of in elk geval de nodige topics zal vullen. Er is echter al ťťn concreet voorbeeld te benoemen van een innovatie die recent zijn intrede heeft gedaan en in korte tijd ongekend populair is geworden: Achievements

De Villa deel 6: het Einde

deel 1
deel 2
deel 3
deel 4
deel 5

Ben veegde de tranen van zijn wangen. Voor Harold kon hij niets meer doen. Hij sprintte terug. Al moest hij alle deuren proberen, hij zou de uitgang vinden. Hij draaide de hoek om en botste vol op het beest. Het monster keek hem verbaasd aan en leek even niet te weten wat te doen. Ben aarzelde geen moment.

In blinde paniek vloog hij door de gang. De adrenaline zo hoog dat het effect van de heroÔne bijna niet meer merkbaar was. Dichte deuren vlogen links en rechts aan hem voorbij. Hij had geen tijd om uit te proberen of er een open was. Helemaal geen tijd. Het beest was blijkbaar over zijn verbazing heen want hij hoorde het achter hem naderen. De poten op het de houten vloer, het gehijg. In gedachte zag hij de van Harold afgescheurde stukken vlees tussen de tanden in de wijd opengesperde bek zitten. Harold. Ben kon het niet geloven. Die domme zak met zijn code. Hij had nooit naar hem moeten luisteren. Ben draaide een hoek om en zette nog een tandje bij. Zo lang hij nog rende was er hoop. Er moest toch ergens een deur zitten. En ineens zag hij er een op een kier staan. Zonder snelheid te minderen vloog Ben tegen de deur die met een dreun tegen de muur kwam. Hij draaide zich vliegensvlug om en gooide met een klap de deur dicht. Hij had nog het beest met een enorme sprong op hem af zien komen. De deur ratelde in zijn sponning onder het geweld, maar bleef dicht. Ben was er niet gerust op en liep achteruit, weg van de deur.

'Goedenavond.'
Ben gaf een gil en draaide zich om. Tientallen zwartwit-tv-schermen wierpen een vaal blauw licht in de kamer. De meeste schermen toonden lege kamers, maar op een zag hij de resten van Harold, en het scherm daarnaast zendde beelden van het bed met de vrouw uit. Een andere toonde het beest dat voor de deur van een kamer zat. Ben vermoedde dat het deze kamer was. Onder de schermen was een paneel met allemaal knoppen en schakelaars, met stickertjes eronder. Op de stickertjes stonden verschillende dingen. Gang 1 stond er onder een knop, met daarnaast een hele rij schakelaars met Deur 1 tot en met 14 eronder. Voor het paneel zat een wat oudere man met lichtgrijs haar in een makkelijke bureaustoel. Zijn ene been over het andere geslagen, zijn ellebogen op de leuningen en zijn handen gevouwen op zijn buik. Hij bekeek Ben met een licht geamuseerde blik.

Jezus', zei Ben, en hij richtte zijn blik weer op de schermen. Hij wist niet wat hij ervan moest denken. Zijn adrenalinepeil was weer aan het zakken en hij voelde hoe de heroÔne zijn gedachten weer vertroebelden.
'Jezus', zei de man in de stoel, 'heeft hier weinig mee te maken. Eerder zijn Vader.'
'Zijn Vader?' vroeg Ben.
'Ja, God. En daar dan de vijand van. Satan, Lucifer, de duivel. Je weet wel, die gedeserteerde engel die het kwaad in de wereld bracht. Toen was er een hel nodig om het kwaad in te stoppen.'
'Wat...?' Ben had geen idee waar de man het over had. De schermen zweefden voor zijn ogen. Hij wreef met zijn vingers in zijn ogen.
'Goed spul hŤ?' zei de man.
'Wie ben je?' vroeg Ben. Hij moest gaan liggen. Anders zou het niet goed komen. De kamer draaide.
'De eigenaar van dit stulpje.'
'En wat is...', Ben gebaarde naar de schermen en het paneel.
'Dit? Dit is een hobby. Een dure hobby, maar goed. Je moet ergens je geld aan kwijt.' De man gaf een soort snuivende lach. Het beviel Ben helemaal niets.
'Dit was natuurlijk niet altijd de hobby. Je bent ook in de oproepkamer geweest. Daar zijn we jaren bezig geweest om de poorten naar de hel te openen. Ik en mijn vrouw. Haar ben je al tegengekomen.'
'Uw vrouw?'
'Bedrijfsongelukje. Zij gebruikte. Net als jij. Door haar ben ik er eigenlijk achtergekomen dat zo'n beest best te houden is. Het was een vreselijk einde. Je hebt de kamer gezien. Maar och. Het was toch een teef.'
De man draaide zich naar het paneel en gooide een schakelaar om. Achter hem hoorde Ben de deur openklikken.
'Wat doe je?' schreeuwde Ben, 'er zit een verschrikkelijk beest buiten. Hij heeft mijn vriend al gedood. Straks dood hij ons ook.'
'Heb je niet geluisterd? Ik heb niets te vrezen. Mij lust hij niet.'

Ben staarde naar het gruwelijke monster dat langzaam de kamer binnen kwam. Het licht van de beeldschermen viel op de kop van het dier. Ben keek in zijn ogen en opeens viel alles op zijn plaats. Als er ťťn ding is waar een junk goed in is, dan is het andere junks herkennen. Het waren de ogen. Dit beest was verslaafd en niet een klein beetje.
'Zo lang ik hem levend vlees, gemarineerd in drugs voer', zei de man achter hem, 'is hij best te houden als huisdier. Gelukkig zijn junks goedgelovig als het gaat om een makkelijk centje verdienen. En ik doe de maatschappij nog een plezier ook.'

Het beest nam een sprong. In de villa galmde het gegil van Ben door de gangen tot het abrupt stopte en er slechts nog een zacht gesmak te horen was.

Laatste reviews en specials
special
Logitech Blue Yeti en Yeti X microfoons (Interview)
review
Headliner: NoviNews
preview
The Eternal Cylinder
preview
Plants Versus Zombies: Battle for Neighborville
special
Xbox presentatie op Gamescom: is games streamen de toekomst?
preview
Cris Tales
©FOK.nl e.a.