Film: Borat: Cultural Learnings of America...

"Jagshemash!" Daar was hij dan: de Kazachstaanse "journalist" Borat Sagdiyev, bij de premiŤre van zijn film in het Amsterdamse Pathť de Munt, donderdag 12 oktober jl.
Borat, een creatie van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, zet momenteel de media op zijn kop met zijn film: Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazachstan. De trailer zul je ongetwijfeld gezien hebben, en anders wel zijn spraakmakende persconferentie in het Amsterdamse hotel Grand. Het kunstje herhaalde hij in de bioscoop, waar Borat rond een uur of acht aan een zaal gelukkigen zijn film presenteerde (zie foto onder, met dank aan Nietzman/Rabrynil). Het publiek, met onder andere Rob Oudkerk, Eddy Zoey, Robbie Muntz en Hans Teeuwen, heeft zich vervolgens 84 minuten blauw gelachen.


Eťn ding kan alvast verklapt worden: deze film is absoluut vermakelijker dan zijn eerdere creatie als Ali G. in Ali G. in da House. Deze film had op zich nog een redelijke verhaallijn, maar werd niet het succes waar Cohen op gehoopt moet hebben. Borat op zijn beurt was aanvankelijk nog een bescheiden typetje in eerdere Da Ali G. Shows (in Nederland bij de VPRO te zien geweest), nu heeft hij dan daadwerkelijk zijn eigen film. Zo lang als de titel Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazachstan is, zo flinterdun is de verhaallijn.
Dat maakt verder niet uit, de cultuurclash die Borat in de "U.S and A" ondergaat levert de ene belachelijke na de andere gÍnante situatie op. En dat levert nu eenmaal meer gelach op dan een te hoogdravende verhaallijn.

Borat is in de States om met collega Azamat Bagatov (Ken Davitian) als tv-journalist het land te doorkruisen, en zijn landgenoten te vertellen over wonderbaarlijke Amerikaanse gebruiken zoals onder andere het stemrecht voor vrouwen, terwijl paarden dat daar niet eens hebben! Na het zien van een aflevering van Baywatch in zijn hotelkamer, wordt Borat verliefd op Pamela Anderson. Hij moet en zal haar vinden!


Dat doet hij niet met het vliegtuig "omdat hij bang is dat de Joden opnieuw een aanslag plegen, zoals op 11 september." Borat vindt het namelijk niet alleen 'ridiculous' dat vrouwen in Amerika mogen stemmen, hij is ook een notoire antisemiet. Zong Borat in een aflevering van da Ali G Show immers niet eens in een zaal voor rednecks: 'Throw the Jew Down The Well'? Het werd door de menigte langzaam maar steeds enthousiaster meegezongen, niet wetende dat de vertolker van het lied luisterde naar de naam "Cohen".
Wat dat betreft is deze film dan ook een aaneenschakeling van varianten op eerdere filmpjes, vol beschamende maar uitermate lachwekkende momenten. En het is misschien niet eens Kazachstan dat het ergst te kakken gezet wordt, maar de "U. S. and A" zelf.


Borat komt in al zijn naÔviteit in alle uithoeken van het land immers allerlei obscure Amerikanen tegen. Hij prijst in een vol stadion "warlord" George ("Walter") Bush met zijn "War Of Terror", maar gaat daarna zelfs het ultra-patriottische publiek wat te ver met andere uitspraken. Hij lift mee met een aantal studenten, die wat sommige ideeŽn betreft op ťťn lijn liggen met die van hemzelf. Borat verzeilt de ene keer in het getto waar hij mensen met "chocolate faces" ontmoet, een andere keer overnacht hij bij een ouder echtpaar, dat tot zijn schrik Joods blijkt te zijn. In doodsangst ligt hij daar in een logeerbed met een kruis en wat geld in zijn handen, om de later in kakkerlakken veranderde Joden geld toe te stoppen.

Kortom, deze film is heerlijk politiek-incorrect, en daarom wel zo grappig. Of hij Pamela zal gaan ontmoeten? Ik kan alleen hevig grijnzend adviseren om deze film te gaan zien. Alleen het aantal kijkwijzer-icoontjes overtreft het aantal sterren voor deze film.

Kijken dus, want Borat smeekt niet voor niks: "If not succes, I will be execute!"

...High Five!!!


Benieuwd geworden naar de film? FOK! mag van 20th Century FOX de eerste vier minuten van de film tonen. Klik onder op de play-knop om hem te bekijken:
Label: Fox Film Releasedatum: 2 november 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!