Haagse imam en moskee verdedigen preek

BinnenlandsVolgens de omstreden Haagse Soennah-moskee is de ophef die ontstaan is over de haatpreek uit 2004 van imam sjeik Fawaz Jneid veroorzaakt door ''moddergooien'' van terreurverdachte Soumaya S. De vrouw zei maandag in het terreurproces tegen de groep rondom Samir A. dat Jneid in een preek Theo van Gogh dood had gewenst en Allah had verzocht om Hiri Ali kanker te geven. Bij die preek zou de de latere moordenaar van Van Gogh, Mohammed B., ook aanwezig zijn geweest.

Volgens de moskee komt Soumaya S. met deze aantijgingen omdat dezelfde imam haar in het verleden persoonlijk waarschuwde voor haar contacten met de Hofstadgroep. ''De imam heeft haar hard op de vingers getikt. Ook in de publiciteit. Sindsdien ziet ze ons als de vijand.'' Met de preek was volgens de moskee niets mis. Het betrof een zogenaamde smeekbede. ''Wij smeken Allah, maar roepen niet op tot geweld. Daarom heeft de imam in die preek duidelijk gemaakt dat mensen alleen mochten protesteren tegen Submission binnen de wetsgrenzen.''

Volgens het Algemeen Dagblad onderschrijven deskundigen de lezing dat het niet ongebruikelijk is om in een moskee te smeken de vijanden van de islam ziekten te bezorgen. Dat B. aanwezig zou zijn geweest bij de preek is dubieus. Hij kwam al ruim voor de moord op Van Gogh niet meer in reguliere moskeeën.

Uitleg
Fawaz Jneid zelf zei gisteren in het tv-programma NOVA dat zijn smeekbede tegen Van Gogh en Hirsi Ali moet worden gezien als ''stoom afblazen'' na het maken van de film Submission. ''De verwensingen waren een manier om de woede te kanaliseren. Ik heb de moslims een andere oplossing voorgehouden. Het is een manier om stoom af te blazen als je op aarde je recht niet kunt krijgen.''

Tegelijkertijd zei hij dat niemand het recht in eigen hand mag nemen. Tijdens het gesprek met NOVA nam de imam tevens afstand van het gedachtegoed van de Hofstadgroep. Hij vertelde dat Mohammed B. een andere koers vaart dan hij en dat medeverdachte Nouredine el F. hem bedreigd heeft.

In de Tweede Kamer dringen CDA en VVD aan op een preekverbod van de imam. Ook willen zij dat justitie onderzoekt of de omstreden imam kan worden vervolgd, of Nederland kan worden uitgezet. De Haagse burgemeester Wim Deetman zei gisteren dat hij geen actie zal ondernemen. Deetman vindt dat de teksten inmiddels oud zijn en dat hij de imam in een gesprek eind vorig jaar heeft verteld dat dergelijke uitspraken niet door de beugel kunnen.

Preek
In de preek zei de imam onder meer over Van Gogh: ''O God bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen. Hij zou daardoor tevergeefs naar de dood verlangen en treft het niet.''

Behalve Van Gogh werd ook Hirsi Ali door de imam vervloekt: ''God, verblind het zicht van Ayaan Hirsi Ali zoals u haar hart hebt verblind, O God verblind haar zicht, O God bezorg haar hersenen een kanker (amen). O God, bezorg haar een tongkanker.''Fawaz in NOVA. Video-item staat hier online.