Uitwonende student luncht gezond

Icoon Gezondheid Wie denkt dat een uitwonende student in de middag een frikandel uit de automatiek trekt heeft het mis. Uitwonende studenten eten aanmerkelijk gezonder dan studenten die nog thuis wonen. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe gezonder de student eet. Ook eten vrouwelijke studenten gezonder dan mannelijke studenten. Dat blijkt uit een onderzoek door cateraar Albron.

Albron heeft het eetgedrag onderzocht van studerend Nederland. In totaal zijn duizend studenten ondervraagd. Daaruit kwamen vijf soorten eetgedrag naar boven: Quick Bite (makkelijk en snel), Fuel Up (lekker, voedzaam en in gezelschap), Be Surprised (experimenteel en variatie), Have it like Home (regelmaat, vaak dezelfde producten) en Go Healthy (gezond, vers en verantwoord).

Hbo-studenten eten vaak bij de kantine van de school. Mannen lunchen vaak traditoneler dan vrouwen, ze hebben graag een bruine boterham met kaas en een glas melk. Studenten op het mbo houden niet van allerlei exotische gerechten, zij hebben het liefst alleen een belegde boterham. Be Surprised-eters wonen meestal thuis. De cateraar gaat de resultaten van het onderzoek gebruiken om de producten in kantines beter af te stemmen op de wens van studenten. Voor elk eetgedrag moet er een passend aanbod komen.