Deetman roept imam tot de orde

Imam Sheich Fawaz Jneid van de Haagse As Soennah-moskee is op het matje geroepen door burgemeester Wim Deetman. De imam zegt dat hij bij de burgemeester moest komen na zijn recente uitlatingen over Ayaan Hirsi Ali. In een column had hij onder meer geschreven dat zij ''weggeblazen zal worden door de wind van de veranderende tijden'' en dat haar ''de vervloeking van Allah'' wacht.

Volgens Fawaz heeft Deetman hem verzocht zijn houding te veranderen of anders Nederland te verlaten. Een woordvoerder van Deetman bevestigt het gesprek maar wil geen mededelingen doen over de inhoud. De imam omschrijft op een islamitische internetsite de uitlatingen die de burgemeester tijdens het gesprek zou hebben gedaan als ''chantage, vernedering, bedreiging, valse beschuldigingen en verdenking van leugens.'' Fawaz laat weten door te gaan met preken, omdat zijn broeders daarom hebben gevraagd. Hij zal ook zijn toon niet wijzigen.

Sluiting
Naar aanleiding van de column deed Hirsi Ali onlangs overigens aangifte tegen de imam. Het Openbaar Ministerie zag er echter geen reden voor vervolging in. Imam Jneid kwam in 2002 in het nieuws toen het tv-programma NOVA een item wijdde aan haatzaaiende moskeeën in Nederland. Met zond toen delen van preken van hem uit waarin hij opriep tot het vernietigen van de vijanden van de islam.

In juli riep in de Haagse gemeenteraad de SP op tot sluiting van de As Soennah-moskee. Volgens de Socialistische Partij radicaliseert de moskee nog steeds jongeren en is ze schadelijk voor de emancipatie van moslim-vrouwen. Deetman liet toen echter weten eerst met de wethouders op de koffie in de moskee te gaan, om een en ander te bespreken. Vorige week keerde de moskee zich tegen mensen die jongeren ronselen voor de jihad. Dat gebeurde nadat bekend werd dat een paar moslimjongeren wier ouders de moskee bezoeken, naar Irak zouden zijn vertrokken om daar te vechten.


Imam Fawaz op het matje geroepen