Vrijspraak Turkse 'anti-hoofddoek activiste'

In Turkije is vandaag de 92-jarige archeologe Muazzez Ilmiye Cig vrijgesproken van het aanzetten tot religieuze haat. De gepensioneerde archeologe was aangeklaagd omdat ze in een recent uitgegeven boek had geschreven dat hoofddoekjes ansich niets met de islam te maken hebben, maar al duizenden jaren voor het ontstaan van die godsdienst gedragen werden.

Cig is een expert op het gebied van de oude beschaving van de SumeriŽrs in MesopotamiŽ (wat nu grofweg Irak is). Zij schrijft in haar boek dat de hoofddoekjes in die oude cultuur, zo'n 5.000 jaar geleden, alleen werden gedragen door Sumerische priesteressen die jonge mannen inwijdden in seks. Zo konden die vrouwen worden herkend.

Een advocaat vond dat die beweringen over de geschiedenis van het hoofddoekje beledigend. Op diens aandringen werd Cig aangeklaagd. Als ze schuldig was bevonden had ze tot anderhalf jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld. De rechter oordeelde vandaag echter dat de ideeŽn van Cig niet beledigend zijn, en ook niet aanzetten tot haat.

Cig is een fervent voorstander van het secularisme in Turkije. Eerder trok ze de aandacht toen ze de vrouw van premier Recep Tayyip Erdogan opriep haar hoofddoek af te leggen en ''een voorbeeld te stellen voor Turkse vrouwen''. In Turkije gaan steeds meer vrouwen een hoofddoek dragen als teken van vroomheid. Secularisten als Cig zien de hoofdbedekking als symbool van de politieke islam en vrouwenonderdrukking.Muazzez Ilmiye Cig