Legendarische coach Boston Celtics overleden

Red Auerbach, de legendarische oud-coach van de Boston Celtics is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was de architect van acht opeenvolgende kampioenschappen in de jaren 60, een nooit geëvenaarde prestatie in de Amerikaanse profsportgeschiedenis.

In totaal werd hij negen keer kampioen van de Amerikaanse basketbalcompetitie, een record dat later is geëvenaard door Phil Jackson van de Chicago Bulls.

Auerbach was van groot belang voor de ontwikkeling van de basketbalsport en de raciale integratie. Auerbach was de eerste coach die in 1950 een zwarte speler, Chuck Cooper, en in 1966 een zwarte coach, Bill Russel, in Boston aannam. In 1964 stelde hij als eerste coach vijf zwarte spelers op. Tot aan de jaren ’50 was basketbal een puur blanke aangelegenheid geweest.

Auerbach introduceerde in de Amerikaanse sport de ’victory cigar’. Zelfverzekerd als hij was stak hij enkele minuten voordat een wedstrijd afgelopen was een sigaar op om de overwinning te vieren. Auerbach haalde daarmee bij de tegenstanders het bloed onder de nagels vandaan.

De trainersloopbaan van Auerbach begon in 1946 bij de Washington Capitols waarmee hij in 1947 en 1949 de divisietitel pakte in de Basketball Association of America (BAA). In 1950 werd hij hoofdcoach bij de Boston Celtics. Hij stopte in 1966 op 48-jarige leeftijd, maar bleef als bestuurslid betrokken bij de club. Auerbach werd in 1969 opgenomen in de Hall of Fame.