'Ambulance Vlaardingen niet belaagd'

Icoon BinnenlandsDe ambulance die begin oktober in het centrum van Vlaardingen toevallig langs ongeregeldheden reed, werd niet door een groep van 250 mensen belaagd. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Burgemeester Tjerk Bruinsma heeft de resultaten dinsdag bekendgemaakt. Hij sprak de afgelopen tijd met alle betrokkenen.

De ambulancebroeders zijn in die nacht niet uitgestapt omdat in de buurt van de wagen een vechtpartij gaande was. Zij zagen dat een jongen werd geschopt en geslagen. Zij vreesden zelfs voor zijn leven, maar grepen niet in. Bruinsma kan dit begrijpen. De ambulancebroeders voelden zich namelijk niet direct bedreigd, aldus de burgemeester, maar verkeerden wel in een bedreigende situatie.

De vrienden van de jongen sloegen op het voertuig om de hulpverleners te sommeren hun vriend te helpen. Dat hebben de broeders ook geprobeerd. Pas nadat de ambulance voor de derde keer in het uitgaansgebied kwam en de hulp had ingeroepen van de politie, konden de broeders het slachtoffer meenemen.

Woordenwisseling
De aanleiding voor de onrust was een woordenwisseling tussen vijftien jongeren van allochtone afkomst en drie andere jongens, die net hadden gepind. Een van de drie vrienden raakte bij de ruzie bewusteloos.

Een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de ongeregeldheden loopt nog. De gemeente wil een convenant 'Veilig uitgaan' met het OM, politie en horeca afsluiten.

Met dank aan calvobbes voor de submit.