CD: Rosa Ensemble - The Blind Spot

Martin (Arachide)
"Music for lowbudget supermarkets."
"Music for small men that look taller when sitting down."
"Music for a chair that is also a table."

Met deze en meer teksten die op de binnen- en buitenkant van het hoesje te lezen zijn claimt Rosa Ensemble dat het muziek voor iedereen is, maar kunnen ze dit ook waarmaken?


Met een basisformatie van percussie, piano en saxofoon maakt Rosa Ensemble extravagante kamermuziek die niet echt in een hokje te plaatsen is. Hierbij worden zowel akoestische, als elektrische en elektronische instrumenten gebruikt.

Het ontstaan van The Blind Spot beslaat een tijdsperiode van zes jaar. Hierbij werd gebruik gemaakt van opnames van verschillende evenementen en live recordings die vervolgens in de studio remixed werden. Deze manier van werken waarbij de muziek groeit in verschillende projecten is onderhand hun eigen handelsmerk geworden.

Ook al was het een groot tijdsbestek, toch is het een samenhangend geheel geworden. Het sterkste nummer is zonder meer het zesde nummer Califormica III (I'll Be You), met de pakkende bassline, de melancholische zang en de terugkerende samples. Deze bassline doet ook sterk denken aan de bassline uit The Spinroom, en de samples komen ook al een keer op de achtergrond in Califormica II terug. Je kunt dus zeggen dat er sprake is van een thema. Hier en daar zit er een goede opbouw in de nummers, maar af en toe had er van mij wat meer tempo in mogen zitten.

Conclusie en tracklisting

In mijn ogen heb je muziek om te luisteren en muziek om te horen. Deze CD valt meer onder die laatste categorie (niet algeheel negatief bedoeld overigens). Het is een lekker CD-tje om vlak voor het slapen gaan op te zetten. Het zit goed in elkaar en over de opnamekwaliteit/productie valt niks te klagen. Toch kies ik ervoor om dit album als 'redelijk' en niet als 'aanrader' te bestempelen omdat het meer iets is om live te moeten proeven. Op een CD komt de sfeer toch iets minder over en daarom raad ik deze aan bij mensen die van het genre houden of die ze live gezien hebben.

Tracklist:
01. It's A Long Way To Tallahassey (4:38)
02. Califormica (7:24)
03. Blue On Blue (4:31)
04. The Spinroom (8:07)
05. Califormica II (3:53)
06. Califormica III (I'll Be You) (3:40)
07. Sorocco (7:17)
08. Bothering Heights (4:34)
09. Califormica IV Billabong II (6:05)


Label: De Bonte Koe Records Releasedatum: 1 november 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!