het FOK!games maandoverzicht: oktober

Vorige maand hebben we jullie voor het eerst kennis laten maken met de maandspecial, en deze trend zetten we gewoon vrolijk door. Bij deze, het maandoverzicht voor oktober.

Vorige maand werd het nieuwe digitale sportseizoen al geopend door EA met Madden ’07, en daar is de softwaregigant deze maand vrolijk mee doorgegaan. FIFA ‘07 werd beloond met een 7.6 en NHL ‘07 scoorde een respectabele 7.9. NBA ‘07 wist Laniboekje echter niet te bekoren en ontving wegens het gebrek aan vernieuwing ten opzichte van vorig jaar dan ook slechts een ruime 6.

Eťn van de meest spraakmakende games van de afgelopen tijd is toch zonder twijfel de nieuwste telg uit de stal van Rockstar, namelijk Bully, of Canis Canem Edit zoals de game tegenwoordig heet. Alle protesten van Jack Thompson ten spijt valt het ‘shockgehalte van de game best mee, en in haar preview was Koei dan ook zeer positief over deze game. Scarface is een andere game die opmerkelijk te noemen is, zeker aangezien Tony Montana aan het eind van de film het loodje legt. De game gaat er echter van uit dat dit niet gebeurd is, en begint waar de film eindigde. Games gebaseerd op films zijn maar zelden een schot in de roos, maar Steeven kon niet anders concluderen dan dat Scarface een uitstekende game is geworden, hetgeen hij illustreerde met een 8 als eindcijfer. Een andere game gebaseerd op een film kwam ook deze maand, en dat was niet zomaar een film. The Godfather is de duurste game ooit gemaakt. De PS2-versie beviel Steeven een stuk beter dan dat de Xbox 360 versie Roy kon bekoren, maar een ambitieus project was deze game sowieso.

Ook de liefhebbers van adventures werden in oktober op hun wenken bediend. Ten eerste was er Broken Sword: Angel of Death, alweer het vierde deel in ťťn van de meest succesvolle series van de afgelopen jaren. Dit deel had als vanouds weer een spannend verhaal vol met religieuze intriges, en kreeg dan ook van Lizardtattoo een verdiende 7.8. Naast het vierde deel in de Broken Sword reeks werden adventure-fans deze maand ook getrakteerd op Secret Files: Tunguska. Deze game, waarvan het verhaal gebaseerd is op ware feiten, beviel Retuobak prima en kreeg dan ook een 7.5.

Eťn van de meest indrukwekkende games die op het moment in ontwikkeling zijn is zonder twijfel Alan Wake. Deze game was onder andere te bewonderen tijdens de X06 dit jaar in Barcelona, en het lijkt erop dat deze titel de grens tussen speelfilms en games nog verder zal vervagen. De game zal ook voor de pc uitkomen en zal zo\'n titel zijn waar mensen hun PC een broodnodige upgrade voor zullen gaan geven.

Helaas was het deze maand niet alleen maar dolle pret wat betreft games. The Guild 2, wat voor de release toch een zeer veelbelovende game was, is in een erbarmelijke conditie op de markt gebracht. Zoals je kunt lezen in deze review van Retuobak zit de game zo boordevol bugs dat dit stukje software nooit uitgebracht had mogen worden in deze staat. Er is beloofd dat de fouten in het spel zullen worden opgelost door middel van patches maar je vraagt je toch af waarom er nog steeds bedrijven zijn die spellen uitbrengen die niet eens in de buurt van ‘af’ zijn.