Orphan Black: Parts Developed in an Unusual Manner

Deze review is een recap van Orphan Black, aflevering 7 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Orphan Black

Orphan Black: Parts Developed in an Unusual Manner (S01E07)

Laten we deze week meteen maar eens beginnen met goed nieuws. BBC-America heeft namelijk bekendgemaakt dat Orphan Black een tweede seizoen krijgt. Dat is maar goed ook, want de door John Fawcett en Graeme Manson ontwikkelde sciencefiction-serie kent een ijzersterke plot, die niet in één seizoen uit te leggen valt. In Parts Developed in an Unusual Manner krijgen we in elk geval eindelijk antwoord op een aantal vragen, waar we sinds de vorige afleveringen al mee zaten.

Nadat we vorige week al zagen hoe Paul Sarah ontmaskerde als een bedrieger, lijken de problemen zich voor haar alleen maar op te stapelen. Zo heeft detective Art een connectie ontdekt tussen de DNA in de restanten van de Duitse Katja en die van de mysterieuze moordende kloon Helena. Sommigen op het bureau denken dat Beth met het bewijsmateriaal heeft lopen rotzooien, maar Art is daar niet zeker van. Uiteindelijk besluiten ze, om eventuele verdenkingen uit te kunnen sluiten, om het onderzoek met 'Old School' politiewerk opnieuw te beginnen. Dan is er de moordende kloon Helena die dankzij de mysterieuze Thomas weer op krachten lijkt te komen. Helena vertelt Thomas wat ze van Sarah te horen kreeg maar deze weet haar ervan te overtuigen dat zij toch echt het origineel is in dit kloonexperiment en dat het haar taak is om de klonen te doden. Alsof dit al niet genoeg ellende is, wordt Paul ook nog eens vermist.

Sarah en haar pleegbroer Felix gaan op onderzoek uit nadat ze al een tijdje niks meer heeft vernomen van Paul. Het enige wat ze weet is dat Paul een afspraak had met zijn opdrachtgever Olivier in een undergroundclub. Felix gaat de club in waar hij ontdekt dat de bezoekers volgers van Dr. Leekie zijn, die zichzelf op diverse manieren hebben 'verbeterd'. Olivier verhoort Paul over zijn relatie met Beth en confronteert hem met het feit dat de persoon die zich voordoet als Beth een bedrieger is. Sterker nog, Olivier denkt dat de nep-Beth de persoon is die de andere klonen vermoord. Als Paul de club wil verlaten ontdekt hij dat hij werd gevolgd door Sarah. Als Sarah en Paul vervolgens een goed gesprek hebben komt de aap uit de mouw. Paul laat Sarah weten dat hij haar alleen maar wil beschermen en geeft haar zelfs zijn auto mee om naar haar dochtertje te gaan. Als Sarah weg wil gaan staat opeens Helena in de garage. Helena heeft een voorstel voor Sarah; als zij de naam van de klonen geeft belooft Helena om haar te sparen. Als ze haar niet voor middernacht belt zal Sarah als eerste sterven.

Orphan Black 107-1

Olivier krijgt een telefoontje van Dr. Leekie. Deze heeft namelijk ook al door dat Beth een bedrieger is en ziet dit als een groot probleem. Sarah belt met Cosima over de situatie met Helena en hoort haar spreken over ene Aldous Leekie, die een beweging runt die Neolution heet. Sarah laat op haar beurt weten dat de club van Olivier, waar ze eerder waren geweest, ook Neolution heet. Dat kan geen toeval zijn. Sarah gaat bij Mrs. S. (haar pleegmoeder) op visite en krijgt een fotoboek van haar. Ook krijgt ze te horen over de tijd in Brixton, toen Groot-Brittannië zuchte onder het juk van Margaret Thatcher. Mrs. S runde in die tijd een opvanghuis voor weeskinderen en kreeg via ene Carlton ook kinderen die verborgen moesten blijven. Sarah was één van die kinderen al weet ze niet waarom. Toen Carlton in de gaten kreeg dat men hem wilde oppakken smeekte hij Mrs. S om samen met Sarah onder te duiken. Dat was het moment waarop ze samen met Sarah en Felix naar Amerika ging.

Paul heeft onverwacht bezoek van Olivier en krijgt te horen dat de persoon die zich voordoet als Beth de moordenaar van Beth is. Als ze weer in Oliviers club zijn vertelt hij Paul wat hij over de bedrieger weet. Als Paul zijn twijfel laat blijken legt Olivier een aantal foto's uit Afghanistan op zijn bureau neer en zegt tegen Paul dat zijn verleden kan worden gewist, als hij zijn loyaliteit laat blijken door Sarah daar naar toe te lokken. Als Paul vervolgens Sarah belt laat ook hij zijn ware loyaliteit blijken en weet haar te waarschuwen dat men haar doorheeft. "They know you are not Beth. Run!" Sarah gaat er uiteraard niet vandoor maar gaat regelrecht naar de club waar Paul vast wordt gehouden. Sarah heeft zelfs ook nog een ijzersterke troef in handen. Ze belt de labiele Helena en geeft haar ook het adres van de undergroundclub. Sarah gaat de club in en heeft een ontmoeting met Olivier. Ze vertelt hem dat niet zij maar de blonde Helena de moordenaar is, maar Olivier gelooft er niks van en zegt dat hij zich drukker maakt over de toekomst van de mensheid en over een zelf gestuurde evolutie. Zo zegt Olivier een Argentijnse staart te hebben, maar dat dat niks voorstelt met de experimenten die ze op Sarah hebben uitgevoerd. Terwijl Sarah geblinddoekt wordt afgevoerd staat Olivier op het punt om Pauls keel door te snijden als Helena roet in het eten gooit. Ook Olivier komt er op een zeer pijnlijke manier achter dat er met de gestoorde Helena niet valt te spotten. Religekken hebben het namelijk niet zo op mensen met een staart van achteren.

Net als Felix volgens plan naar detective Art belt om het hele verhaal rondom Beth Childs uit te leggen, komen Sarah en Paul de club uitvluchten. Maar net als we denken dat de rust weer wat is teruggekeerd voor Sarah, doet Art een verontrustende ontdekking. De vingerafdrukken van de arm van Katja zijn hetzelfde als die van ene Sarah Manning! En laat die Sarah Manning nou als twee druppels water op Beth Childs lijken!

Orphan Black 107-2

Dat Orphan Black een serie is, die elke week spannender lijkt te worden, lieten we een aantal weken geleden hier al weten. Dat ook BBC-America dat nu door schijnt te hebben, blijkt wel uit het feit dat men al een tweede seizoen van deze spannende Canadese tv-serie heeft besteld. In Parts Developed in an Unusual Manner lijken we eindelijk antwoorden te krijgen op de vragen, waar we al enige weken mee zaten. Het kloonexperiment, waar Sarah, Beth, Katja, Helena, Cosima en Allison deel van uitmaken, blijkt slechts een anderdeel van het hele gebeuren te zijn. Die laatste had in de vorige episode wat relatieproblemen en was in deze episode geheel afwezig. Dr. Leekie lijkt ondertussen heel wat van plan te zijn met zijn fanatieke volgers. Waarom Olivier er dan voor kiest om een staart aan te laten groeien is ons een raadsel maar ach wie zijn wij om daar over te oordelen. Dr. Leekie is duidelijk de persoon die de touwtjes in handen had bij het kloonexperiment, maar heeft geen idee waarom iemand zijn experimenten loopt dwars te bomen door zijn klonen te vermoorden.

Sarah krijgt ook eindelijk wat meer te weten over haar afkomst. Ze blijkt als kind te zijn gedumpt bij een geheim opvanghuis, met de mededeling dat men haar verborgen moest houden. Toen het haar pleegmoeder te heet onder de voeten werd, besloten ze naar Amerika te vluchten, samen met pleegbroer Felix. Moest Felix ook verborgen worden gehouden? Zo ja, waarom? Dan is er Helena, een zwaar doorgedraaide reli-gek die ervan overtuigd is dat zij het origineel is, die de klonen moet doodmaken. Althans dat is wat de nog steeds mysterieuze Thomas haar probeert wijs te maken. Dat er bij Helena duidelijk een paar draadjes niet helemaal verbonden zijn, zien we als ze met een ouderwets scheermesje haar rug bewerkt. Wij maar denken dat het arme kind werd afgebeult, blijkt ze het gewoon zelf te doen. Maar wie is deze Thomas en waarom wil hij de klonen dood hebben? Is hij ook een religek of gaat dit verder? We vermoeden het laatste.

Orphan Black 107-3

Ook detective Art, die we al een paar weken niet meer hadden gezien, dook weer op in deze episode. De man, die nog steeds niet begrijpt waarom detective Beth Childs zo resoluut ontslag nam, lijkt het nog steeds voor zijn ex-collega op te nemen, als collega's haar van allerlei zaken beschuldigen. Gaandeweg de aflevering doet hij echter een aantal verrassende ontdekkingen. Zo vinden ze een connectie tussen de DNA van de arm van Katja, die overeenkomt met de DNA op het mes van Helena. Als hij dan ook nog ontdekt dat de vingerafdrukken van Katja overeenkomen met ene Sarah Manning, die bovendien ook nog als twee druppels water op zijn oud-collega Beth lijkt, is het hek van de dam. Het lijkt er op dat onze wees Sarah voorlopig nog geen rust zal krijgen. Oh, had ze dat maar geweten toen ze besloot om het leven van een dode vrouw over te nemen. Als er één ding is dat we tot nu toe van Orphan Black geleerd hebben, dan is het wel dat je niets kan vertrouwen wat je ziet. Waar we bijvoorbeeld dachten dat Paul een schijnheilige hufter was, blijkt nu dat de kerel eigenlijk best wel een toffe peer is, die ook door bepaalde situaties wordt gedwongen om zijn observatiewerk te doen.

Orphan Black heeft zichzelf inmiddels al bij de zender BBC-America al weten te bewijzen als een succesvolle serie met sterke kijkcijfers, nu wordt het alleen tijd dat men ook bij de Nederlandse omroepen ontwaakt en deze spannende sciencefictionserie gaat inplannen.