Orphan Black: Effects of External Conditions

Deze review is een recap van Orphan Black, aflevering 4 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Orphan Black

Orphan Black: Effects of External Conditions (S01E04)

Nadat we vorige week zagen hoe Sarah, in de hoedanigheid van detective Beth Childs, de moordenaar van de klonen op het spoor was gekomen, stond haar een enorme verrassing te wachten. Na Beth, Katja, Alison en Cosima blijkt ook de schutter een kloon te zijn. Nadat de moordlustige Russische Helena door Sarah met een ijzeren staaf werd gestoken gaf deze de strijd op en ging er hevig bloedend vandoor. Helena weet nu echter ook dat Beth dood is en dat kan grote problemen opleveren voor Sarah.

Aan het begin van de vierde episode van Orphan Black gaat het er meteen nogal bloederig aan toe. De zwaargewonde Helena is naar een huis gevlucht, waar ze zichzelf wat op probeert te knappen door middel van zelf-chirurgie in de badkamer. Ze wordt daarbij echter wel betrapt door het jonge zoontje van de bewoonster van het huis die de volgende ochtend hevig geschrokken de politie opbelt. Sarah krijgt de schrik van haar leven, als Art het jochie vraagt hoe de bebloede vrouw in de badkamer eruit zag en deze vervolgens naar haar wijst. Art gaat er echter vanuit dat het kind alleen maar wilde aangeven dat de moordenaar een vrouw van haar lengte is en besteed er verder niet veel aandacht meer aan. De kleine Trevor vertelt Sarah dat de gewonde vrouw zichzelf een 'kwade engel' noemt en heeft ook nog een aantal aanwijzingen voor haar achtergelaten in het huis.

Sarah neemt ondertussen contact op met Alison en Cosima, om hen te informeren over de identiteit van de moordenaar. Cosima begint een onderzoek te doen naar het bijzondere mes, dat Sarah van Helena af heeft gepakt, maar doet een ontdekking die voor een behoorlijke wending in het verhaal zal zorgen. Nadat Sarah Alison de 75000 dollar teruggeeft, die Beth voor haar in bewaring had, lijkt ze eindelijk wat meer vertrouwen van de voetbalmoeder te krijgen. Als Helena contact opneemt met Sarah om een ontmoeting te regelen, heeft Sarah alweer een probleem erbij. Sarah zou die avond bij haar stiefmoeder en haar dochtertje op bezoek gaan en mag deze ontmoeting onder geen enkele omstandigheid missen. Ze kan echter niet op twee plaatsen tegelijk zijn maar haar nichterige stiefbroer Felix weet een ideale oplossing. Alison gaat als Sarah naar de afspraak en Sarah kan als Beth verder met haar onderzoek naar Helena, die zelf ook nog een verrassing voor Sarah in petto heeft.

Orphan Black 401

Terwijl Art en Sarah naar het huis van Helena gaan, gaat Helena vermomd als Beth het politiebureau in. Ze doet zich voor als Beth als haar vriendje Paul belt, bewerkt een foto van het stel en laat ook een verontrustende video achter in haar mail. Als Sarah en Art op het politiebureau terugkomen realiseert Sarah meteen dat de Russin zich als haar heeft voorgedaan. Op haar bureau ligt een foto van Maggie Chen, de vrouw die eerder door Beth was doodgeschoten. Op een foto van de nek van Chen ontdekt Sarah de afdruk van het rituele mes van 'kwade engel' Helena. Alison gaat ondertussen, samen met stiefbroer Felix op bezoek bij Mrs. S en 'haar' dochtertje. De stiefmoeder heeft niks door maar de kleine Kira merkt meteen dat Alison niet haar moeder is. Alison weet haar echter zover te krijgen dat ze niks zegt en is zo succesvol in haar rol van Kira's moeder dat de toestemming krijgt om het meisje de volgende dag van school naar huis te mogen brengen.

Sarah gaat naar de plaats waar ze heeft afgesproken met Helena. Het blijkt het huis van Maggie Chen te zijn. Helena zegt op een missie van God te zijn en vertelt ook dat Maggie Chen meer wist van de klonen en daarom door Beth werd vermoord. Maar net als Helena nog meer wil vertellen, staat de vindingrijke Art op de deur te bonzen. Art vond het al vreemd dat Beth met de schutter had gevochten, maar niet had gezien dat het een vrouw betrof en had daarom zelf wat extra onderzoek gedaan. Op een blocnote ontdekt hij het adres waar Beth/Sarah naar toe is gegaan en gaat op onderzoek uit. Sarah laat Helena ontsnappen en zegt tegen haar partner dat er verder niemand aanwezig is. Dit wekt uiteraard wel weer de nodige verdenkingen bij Art. Terug op het politiebureau mogen de twee meteen door naar het kantoor van de baas. Deze wil wel weten wat Beth in het huis van een door haar doodgeschoten vrouw deed. Beth/Sarah zegt dat ze bezig was met de zaak Chen maar geeft ook aan dat ze te vlug weer is gaan werken na het schietincident. Tot ieders verbazing pakt ze haar badge en pistool en legt deze op het bureau van haar chef met de mededeling dat ze ontslag neemt. De zwaargewonde Helena is nog op de vlucht als we haar in een steeg zien flauwvallen. Uit de verte nadert een busje met daarin een man, van wie het gezicht niet te zien krijgen. De man pakt het bewusteloze meisje op, legt haar in het busje en rijdt weg.

Orphan Black 402

Het verhaal van Orphan Black lijkt met elke episode ingewikkelder te worden. Waren we er in de vorige aflevering al achter gekomen dat de persoon die de klonen vermoord zelf ook een kloon blijkt te zijn, in de aflevering van gisteravond komen we te weten dat er nog heel wat meer schuil gaat achter het personage van de Russische kloon Helena. Orphan Black: Effects of External Conditions kent een behoorlijk creepy opening die zelfs wel een beetje aan het epische 'Hannibal' deed denken, wat betreft de bloederigheid en het expliciet in beeld brengen van gruwelijke wonden. Voor actrice Tatiana Maslany moet het filmen van deze aflevering sowieso een behoorlijke gecompliceerde klus zijn geweest. Zo zien we haar niet alleen als Sarah, Sarah die Beth speelt, voetbalmoeder Alison, de nerd Cosima en de Russische Helena, maar ook als Alison die zich voordoet als Sarah en Helena die doet alsof zij Beth is. Ook komen we steeds meer te weten over detective Beth. Voorafgaande aan haar zelfmoord op het station had de jonge vrouw éne Maggie Chen doodgeschoten, maar dat blijkt dus geen toevalstreffer te zijn geweest. Chen wist meer van het ontstaan van de klonen, maar had volgens Helena 'het licht' gezien en was overgestapt naar 'de andere kant'. Maar wat was de link tussen Helena en Maggie Chen?

We krijgen ook steeds meer het vermoeden dat Sarah het origineel is in dit mysterieuze kloonexperiment. Sarah is namelijk de enige van het hele stel klonen die een eigen kind heeft! Ook Helena had dat bij de eerste ontmoeting al in de gaten. "You are different than the others!" Een figuur die we nog niet helemaal in dit verder uitstekende verhaal kunnen plaatsen is Beth's vriendje Paul. Weet Paul misschien ook meer van dit vreemde experiment? En wie is de mysterieuze persoon aan het einde van deze aflevering, die Helena meeneemt in het busje? We weten in elk geval dat hij een ring draagt met hetzelfde symbool als op het rituele mes van Helena. Het zijn stuk voor stuk vragen waar we in een volgende aflevering antwoord op hopen te krijgen. John Fawcett en Graeme Manson zijn er zeker in geslaagd om met Orphan Black een serie te ontwikkelen, waarbij je als kijker bijna niet kan wachten tot de volgende aflevering verschijnt.