Kunstschaatskampioene Sjoukje Dijkstra (82) overleden

Voormalig olympisch kampioene kunstrijden Sjoukje Dijkstra (82) is overleden. Ze behoorde in de jaren zestig van de 20e eeuw tot de wereldtop. In 1962, 1963 en 1964 werd ze wereldkampioene en vanaf 1960 vijfmaal op rij Europees kampioen. In 1960 won zij bij de Olympische Winterspelen in Squaw Valley de zilveren medaille en vier jaar later bij de Winterspelen in Innsbruck het goud. 

Sjoukje Dijkstra werd in Akkrum geboren maar groeide op in Amstelveen. Dijkstra kreeg haar talent van huis mee: haar vader Lou Dijkstra had als hardrijder op de schaats al aan de Winterspelen van 1936 meegedaan. Toen zij negen jaar was, ging ze met de toen tienjarige Joan Haanappel en hun trainster Annie Verlee zes weken naar Londen om te trainen bij Arnold Gerschwiler.

Dijkstra won haar eerste medaille bij het nationaal kampioenschap in 1954. Tijdens haar carrière moest zij het aanvankelijk afleggen tegen Haanappel, maar uiteindelijk bleek zij een klasse apart.

Het bekendst werd Dijkstra door haar successen bij de Olympische Winterspelen. Zij maakte haar debuut als 14-jarige bij de Winterspelen van 1956 in Cortina d'Ampezzo. In 1960 won zij bij de Olympische Winterspelen in Squaw Valley de zilveren medaille en vier jaar later in Innsbruck het goud. Daarmee was zij de eerste Nederlander die een gouden medaille won bij de Winterspelen. 

Na het behalen van het olympisch goud verliet Dijkstra de amateursport en stapte over naar de ijsrevue Holiday on Ice, waaraan zij van 1964 tot 1972 verbonden was. Met haar man, de dresseur Karl Kossmayer, kreeg zij twee dochters, Rosalie en Katja. 

Sjoukje Dijkstra werd zes keer gekozen tot Sportvrouw van het jaar en bij de eeuwwisseling werd zij uitgeroepen tot Nederlands beste kunstrijdster van de 20e eeuw. 

Dijkstra overleed donderdagmiddag in de Brabantse plaats Someren, waar zij woonde. Volgens haar dochter "heeft haar hart het begeven". Dijkstra is vredig ingeslapen. In februari 2024 overleed haar collega en goede vriendin Joan Haanappel.