FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 november 2012

Djokovic verslaat Federer in ATP-Finals

Novak Djokovic heeft vanavond voor de tweede maal in zijn tennisloopbaan de ATP World Tour Finals op zijn naam weten te schrijven. De Servische tennisser rekende in de eindstrijd af met titelverdediger Roger Federer; 7-6 en 7-5.

In 2008 won de 25-jarige Djokovic voor het eerst de ATP World Tour Finals. Federer won het lucratieve slottoernooi zes keer.

In de O2 Arena van Londen, waar de acht beste tennissers van de wereld om de hoofdprijs streden, won Djokovic al zijn partijen. Van de huidige top-acht van de wereld ontbrak alleen Rafael Nadal. De nummer vier kampt met een knieblessure.

IKEA profiteerde van Oost-Duitse dwangarbeid

De Zweedse meubelgigant IKEA maakte in het verleden gebruik van dwangarbeid in Oost-Duitsland. Dat staat in een rapport dat het bedrijf vrijdag zal presenteren.

Tussen de jaren zestig en tachtig deed IKEA zaken met Duitse toeleveranciers die gedetineerden te werk stelden voor de productie van IKEA-goederen, zegt consultancybureau Ernst & Young in het rapport. Dat werd opgesteld na een documentaire op de Zweedse televisie waarin beschuldigingen werden herhaald die vorig jaar in Duitsland voor het eerst werden geuit.

Een woordvoerder van een slachtoffergroep noemde de beschuldigingen 'slechts het topje van de ijsberg'. Hij zei te hopen op een uitgebreider onderzoek naar dwangarbeid in Oost-Duitsland.

Fischer opgeroepen voor Deense elftal

Het kan snel gaan in de voetbalwereld. Viktor Fischer kan erover meepraten. De 18-jarige speler van Ajax startte afgelopen weekend tegen PEC Zwolle voor het eerst in de basis. Komende woensdag kan de talentvolle Deen zijn debuut maken voor het Deense nationale elftal.

Bondscoach Morten Olsen heeft Fischer namelijk opgeroepen voor de oefeninterland tegen Turkije. In eerste instantie maakte Fischer onderdeel uit van Jong Denemarken, maar Olsen besloot maandag om hem naar de hoofdmacht over te hevelen.

"Dit is een investering in de toekomst. Blessures maken het mogelijk om Viktor bij de A-ploeg te halen", aldus Olsen. "Hij is een fantastische voetballer, die zich snel ontwikkelt en in topvorm verkeert."

Bij de Deense ploeg komt hij ploeggenoot Christian Eriksen tegen. Denemarken speelt woensdag in Istanbul de oefenwedstrijd tegen Turkije.

Crisis treft hulpsinterklazen

Hulpsinterklazen lijken flink te worden getroffen door de crisis. De Sinterklaascentrale Amsterdam zet dit jaar slechts zeventien hulpklazen in, aldus een woordvoerder. Vorig jaar stuurde het bedrijf nog 26 sinterklazen op pad.

Zowel bedrijven als particulieren schakelen minder snel een hulpklaas in. "Ik schat dat het zo'n dertig procent minder is dan vorig jaar. Ik verwacht niet dat we de achterstand nog in kunnen halen", aldus de woordvoerder van de Amsterdamse centrale.

Ook de Stichting Sint Nicolaas Centrale (SNC), actief in heel Noord-Holland, zegt de crisis te voelen. Het zijn vooral scholen en bedrijven die proberen te besparen op het sinterklaasfeest. "Er was zelfs een school die aanbood Sinterklaas te halen en te brengen. Dan praten we over een paar tientjes."

De Sint & Pietcentrale Noord, actief in Noord-Nederland, zegt nog geen last te hebben van de crisis. Net als vorig jaar gaan namens de centrale drie sinterklazen op pad. Het sinterklaasseizoen gaat 17 november van start, als de officiële Sinterklaas aankomt in Roermond.


Crisis treft hulpsinterklazen (Foto: Novum)

'Regering Zimbabwe steelt diamanten'

De Zimbabwaanse regering heeft voor ruim anderhalf miljard euro aan diamanten afkomstig uit de mijnen in het oosten van land gestolen. De opbrengsten zijn in de zakken beland van naaste medewerkers van president Robert Mugabe, internationale diamanthandelaren en criminelen. Dat zegt Partnership Africa Canada (PAC), een lid van het Kimberley Process, het orgaan dat toezicht houdt op de wereldwijde diamanthandel.

PAC schrijft in een maandag verschenen rapport dat de Marange-mijnen 'de grootste plundering hebben meegemaakt sinds Cecile Rhodes'. Daarmee wordt verwezen naar een Britse magnaat die zich in de koloniale tijd verrijkte door mijnen in Zuid-Afrika te exploiteren.

De Marange-diamantmijn, waar enorm veel diamant in de grond zit, wordt sinds 2006 geëxploiteerd. De gigantische opbrengsten van de mijn hadden de Zimbabwaanse economie, die door jaren van crisis en politieke onrust zeer zwak was, en de maatschappij er weer bovenop kunnen helpen. De opbrengsten kwamen echter niet in de staatskas terecht. Er zijn bewijzen opgedoken dat het geld naar de kornuiten van Mugabe is gegaan. "Het potentieel van de Marange-mijnen is overschaduwd door geweld, smokkel, corruptie en boven alles: verloren kansen", schrijft het PAC. "De schaal van de illegale handel is nauwelijks voor te stellen."

Functionarissen van de Zimbabwaanse regering, die veel moeite heeft gedaan om de wereld ervan te overtuigen dat het op eerlijke wijze in diamant handelt, ontkennen de aantijgingen. Volgens de Zimbabwaanse minister van mijnbouw Obert Mpofu - een aanhanger van Mugabe - hebben sancties van het Westen voorkomen dat de regering een goede prijs kon krijgen voor de diamanten. Hoeveel geld de regering echter heeft verdiend met de diamanthandel weigert hij te zeggen. Mpofu die sinds 2009 op zijn post zit, heeft een onverklaarbaar groot fortuin weten te vergaren. Hij zou volgens het PAC persoonlijk hebben geprofiteerd van de handel in diamanten uit de Marange-mijn.


'Regering Zimbabwe steelt diamanten' (Foto: Novum)

Oppositie opgelucht over schrappen zorgpremieplan

Oppositiepartijen zijn blij dat het plan van de inkomensafhankelijke zorgpremie van tafel is. De alternatieven die VVD en PvdA hebben gevonden baren wel zorgen, zo laten de fractieleiders maandagavond weten in reactie op de aanpassing van het regeerakkoord.

"Rutte is door het stof gegaan, Samsom door de knieën", zo stelt SP-voorman Emile Roemer. "Alle bezuinigingen blijven, de mensen gaan het echt merken. Het eerlijk delen is een stuk minder geworden."

PVV-leider Geert Wilders is het felst in zijn kritiek. "Het is gestuntel van de hoogste orde", laat hij weten. Volgens Wilders gaat nog altijd vijftien procent van de bevolking er meer dan vijf procent op achteruit. "En bij een inkomen van een tot anderhalf keer modaal neemt het aantal minnen van vijf procent toe van negentien naar vierentwintig procent."

"Excuses aanvaard", is de boodschap van D66-leider Alexander Pechtold aan Mark Rutte. "Ik ben blij dat het onzalige plan van nivelleren via de zorgpremie van tafel is. Maar ik hoop wel dat de hervormingen van het kabinet niet in het geding komen. De 250 miljoen die nu wordt gereserveerd om de hervorming van de WW en het ontslagrecht te compenseren baart me zorgen."

Ook is Pechtold geschrokken van de wijze waarop de twee coalitiepartijen 'er in twee weken in zijn geslaagd om het vertrouwen in de politiek zo te schaden'. "Dat moet hersteld worden."

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vindt het goed dat het nieuwe pakket minder 'uitschieters in koopkrachteffecten' heeft. Echt genivelleerd wordt er nog steeds niet, zegt Van Ojik. "Opnieuw worden de hoogste inkomens ontzien, terwijl een gezin met een middeninkomen en kinderen de meeste nadelen van de aanpassingen ondervindt."

ChristenUnie-leider Arie Slob prijst het dat VVD en PvdA terugkomen op de zorgpremieplannen. "Getuigt van moed", twittert hij. SGP-leider Kees van der Staaij vindt de aanpassing ook een 'goede zaak'. "Meer geleidelijkheid en minder nivellering is in ieder geval beter. Wel goed kijken naar precieze gevolgen!", twittert hij.

50Plus leider Henk Krol is kritisch. Het 'nivelleringsfeestje' van PvdA-voorzitter Hans Spekman gaat door, constateert hij. "VVD'ers zullen daar niet blij mee zijn. PvdA en VVD laten veel ouderen barsten."

Ook een van de sociale partners heeft al een reactie klaar. FNV-voorzitter Ton Heerts laat maandagavond in een eerste reactie weten het goed te vinden dat het kabinet denkt aan 'de ruim vijfhonderdduizend werklozen in Nederland'.

"We kunnen dit zien als een kleine stap in de juiste richting, maar 250 miljoen euro zal niet alle problemen van de desastreuze arbeidsmarktvoorstellen kunnen oplossen", refereerde Heerts aan de afspraak 250 miljoen euro niet te besteden aan infrastructuur maar aan de versterking van de 'sociale agenda', zoals maatregelen op het gebied van de WW en het ontslagrecht. Heerts stelt snel met het kabinet om tafel te willen.

'Noord-Korea test raketmotoren'

Een Amerikaans instituut maakt uit satellietbeelden op dat Noord-Korea raketmotoren heeft getest. Het is volgens het U.S.-Korea Institute van de Johns Hopkins School of Advanced International Studies een teken dat Noord-Korea doorgaat met het ontwikkelen van ballistische langeafstandsraketten.

De jongste beelden dateren van eind september. Ze werden gemaakt bij Sohae, niet ver van de plaats van de mislukte Noord-Koreaanse raketlancering in april.

Het instituut zegt dat het onduidelijk is of Noord-Korea voorbereidingen treft voor een nieuwe lanceerpoging. Het verwacht wel dat het noorden in de eerste helft van 201 nieuwe raket- en atoomproeven zal houden.

Noord-Korea's raketten kunnen nu al de Amerikaanse staat Alaska bereiken.

iPad Mini: de start

Goed, ik ben dus een beetje anti-anti wat Apple betreft maar eigenlijk heb ik geen recht van spreken. Ik heb nog nooit een Apple-product bezeten. Zelfs de oude iPhone van mijn vader heb ik nooit aangeraakt. Ik kan eigenlijk helemaal niet zeggen of mijn 'haat' jegens Apple wel gegrond is. Toen FOK!games een iPad Mini te leen kreeg van Apple, besloot ik om alsnog de gok te wagen. Ik wilde wel eens zien of Apple daadwerkelijk zo goed is als de grote massa beweert. In een huishouden waar ik het gebruik van Apple altijd keihard verboden heb (mijn vriendin heeft ook een Galaxy S2) gaat dan binnenkort alsnog een Apple-product binnenkomen.

Update DirectX alleen voor Windows 8

Het moest ervan komen, gamers worden geforceerd om over te stappen op Windows 8. Dat komt omdat de nieuwste DirectX-update alleen voor Windows 8 zal verschijnen. De reden hierachter is (nog) niet bekend.

Een Microsoft-medewerker heeft dit bevestigd in een bericht aan developers. In dit bericht staat dat er geen plannen zijn om DirectX 11.1 uit te brengen op andere platformen, zoals Windows 7.  Het enige verschil, aldus Microsoft, is dat DirectX 11.1 van zichzelf ondersteuning voor stereoscopische 3D-weergave heeft, en zullen weinig gamers het verschil merken.

Het lijkt erop dat Microsoft de gamers wil dwingen tot het overstappen naar Windows 8, zoals destijds de overstap van Windows Vista naar Windows 7. Met deze overgang kwam Microsoft met DirectX 11, die alleen maar voor Windows 7 uitkwam, en gebruikers die DirectX 11 wilden gebruiken moesten daardoor dus geforceerd overstappen naar Windows 7.

De grote ontwikkelaars ontwikkelen over het algemeen met de nieuwste versie van DirectX die beschibaar is, waardoor zowel gamers als ontwikkelaars misschien sneller over zullen stappen naar Windows 8.

Opnieuw aangifte tegen Jorge Zorreguieta

Bij het Nederlandse Openbaar Ministerie wordt opnieuw aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Advocate Liesbeth Zegveld doet dit op basis van nieuwe verklaringen van negen slachtoffers en nabestaanden, zei ze maandagavond in het televisieprogramma EenVandaag.

Zorreguieta was tijdens de Videla-dictatuur in Argentinië staatssecretaris en later minister van landbouw. In een brief aan de Tweede Kamer en het OM vragen de negen om een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de vader van prinses Máxima bij verdwijningen en martelingen. Eerder besloot het OM geen vervolging in te stellen.

Een van de slachtoffers, een medewerker van Zorreguieta's ministerie, zegt dat hij na twee dagen te zijn gemarteld, in april 1976 in de gevangenis werd bezocht door een personeelsfunctionaris van een onderzoekscentrum van het ministerie van Landbouw. De beambte overhandigde de man namens het ministerie zijn ontslagbrief.

Die werkwijze wijst er volgens Zegveld op dat bij het ministerie wetenschap was van de detentie van medewerkers. "Er wordt samengewerkt als mensen in detentie zitten. Mensen krijgen een ontslagbrief en het salaris wordt stopgezet. Er wordt administratief op gereageerd."

Volgens Zegveld ligt er nu te veel concreet materiaal voor het OM om overheen te stappen door te zeggen dat er onvoldoende bewijs is en dat de verwachting is dat ook niet meer boven tafel komt. "Er moet meer onderzoek worden gedaan."

Elf jaar geleden werd een aangifte tegen Zorreguieta afgewezen vanwege gebrek aan rechtsmacht. Vorig jaar deed Zegveld namens drie mensen opnieuw aangifte. Doordat op dat moment net een internationaal verdrag in werking was getreden, zou Nederland verplicht zijn tot strafrechtelijk onderzoek over te gaan.

Het verdrag is gericht op de bescherming van mensen tegen gedwongen verdwijning. Zorreguieta zou zich ook in Nederland schuldig maken aan een misdrijf, zolang hij, als hij hier is, blijft zwijgen over het lot of de verblijfplaats van verdwenen personen of blijft weigeren de verdwijningen te erkennen, stelde de advocaat.

Het OM stelde echter geen vervolging in. Volgens het OM waren er geen aanwijzingen voor persoonlijke betrokkenheid van Zorreguieta bij de verdwijningen. Ook kon niet worden vastgesteld dat de vader van de prinses als leidinggevende betrokken was bij de verdwijningen, of dat hij informatie heeft achtergehouden, stelde het OM toen.

De junta van Videla, die na een coup de macht greep, heerste van 1976 tot en met 1983 over Argentinië. Dertienduizend mensen kwamen om het leven door een hardhandig optreden tegen linkse guerrilla's en hun aanhangers.

Sylvie van der Vaart is stijlvolste glamourvrouw

Sylvie van der Vaart is uitgeroepen tot de stijlvolste glamourvrouw van Nederland. De presentatrice en voetbalvrouw kreeg daarvoor de Style Award van tijdschrift Beau Monde, dat maandagavond weer de Beau Monde Awards uitreikte. Sylvie versloeg Candy Dulfer en Olcay Gulsen.

De Cover Girl Award was eveneens voor een presentatrice en voetbalvrouw, Yolanthe Sneijder-Cabau. Ze hield in de strijd om de titel mooiste covermodel van het blad Daniëlle Oerlemans en Daphne Deckers achter zich.

Actrice en presentatrice Nikkie Plessen ging aan de haal met de Leco Look Award, voor de mooiste make-up door visagist Leco van Zadelhoff. De prijs voor de meest geslaagde makeover, de Make Over Award, was voor voormalig wielrenster Leontien van Moorsel.

Aangifte om lekken door raadsleden

Waarnemend burgemeester van Landsmeer Peter Tange (GroenLinks) heeft aangifte gedaan van het lekken van geheime informatie. Aanleiding is een artikel in het Noordhollands Dagblad van afgelopen zaterdag, waarin de benoemingsprocedure van de inmiddels weer vertrokken burgemeester Astrid Nienhuis (VVD) werd gereconstrueerd.

In het stuk stond informatie die bekend was bij leden van de gemeenteraad, maar die viel onder de geheimhoudingsplicht. De waarnemend burgemeester stelt dat een aantal raadsleden hun mond voorbij heeft gepraat en daarom aangifte te hebben gedaan van schending van de geheimhoudingsplicht.

WADA-preses gelooft niet meer in schone sport

De voorzitter van het wereldantidopingagentschap WADA John Fahey ziet een schone sport als een illusie. Volgens de preses is het bestrijden van doping een gebed zonder einde. "Of ik het gevoel heb dat we de strijd tegen doping aan het winnen zijn? Het antwoord is nee. Dit is een strijd die we nooit kunnen winnen", sprak Fahey maandag op een conferentie.

Volgens Fahey is het vernietigende USADA-rapport over het structurele dopinggebruik van Lance Armstrong slechts het topje van de ijsberg. "Ik denk dat de zaak-Armstong ons vertelt dat er onder de oppervlakte veel problemen opborrelen die ieder moment kunnen opduiken."

Fahey vindt dat er de laatste jaren wel stappen voorwaarts zijn gemaakt. "Ik denk dat er veel meer aandacht is. We hebben meer kennis van de schade die je kunt oplopen. Ik denk ook dat elke keer dat we iemand op sensationele wijze pakken, zoals met Armstrong, de afschrikkingsfactor van belang is."

David Howman, directeur-generaal van het WADA, is iets positiever gestemd. Hij roemde de inspanningen van het Amerikaans antidopingbureau USADA. "Ze hadden achterover kunnen leunen en kunnen zeggen: 'dit is te moeilijk'. Maar dat deden ze niet." Howman ziet een positieve ontwikkeling. "De pestkoppen namen de regie over, overleefden een tijdje, maar vielen uiteindelijk van hun voetstuk af."


WADA-preses gelooft niet meer in schone sport (Foto: Novum)

Pirelli verschaft coureurs extra banden in Austin

Pirelli zal dit weekend in Austin de Formule 1-coureurs gaan voorzien van een extra set harde banden. Er zal voor het eerst geracet gaan worden op Circuit of the Americas, waardoor de bandenslijtage nog niet duidelijk is. Pirelli wil daarom geen risico nemen.

Paul Hembery, Pirelli-motorsportbaas, legt uit waarom er voor de harde en mediumbanden gekozen is. "We zijn eraan gewend dat we een compleet onbekende situatie ingaan: vorig seizoen was de meerderheid van de circuits nieuw voor ons. We hebben voor de harde en mediumcompound gekozen omdat we denken dat het een veeleisende baan zal worden, gebaseerd op de asfaltmonsters en simulatiedata die we hebben verzameld."

Hij denkt niet dat de bandenkeuze de race negatief zal gaan beïnvloeden. "We neigen natuurlijk naar een conservatieve keuze om elke mogelijkheid op het gloednieuwe circuit te ondervangen. De bandenkeuze voor Abu Dhabi was ook conservatief en toch zagen we daar een van de spannendste races van het jaar."

Werkloosheid hoger door aangepast akkoord

De werkloosheid en het begrotingstekort lopen iets op door de aangepaste plannen in het regeerakkoord van VVD en PvdA. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

De werkloosheid valt naar verwachting nu in 2017 0,3 procentpunt hoger uit dan bij de 2 weken geleden gepresenteerde plannen. Het begrotingstekort komt aan het einde van de komende kabinetsperiode 0,1 procentpunt hoger uit.

Het CPB stelt vast dat het aangepaste regeerakkoord meer vraagt van hoge inkomens dan van lage, maar in mindere mate dan 2 weken geleden.

Bridget wil rokende tienermoeders klappen

Bridget Maasland walgt van toekomstige tienermoeders die tijdens hun zwangerschap nog onverminderd een sigaretje opsteken. De 38-jarige presentatrice, zelf moeder van een zoon, neemt deel aan het BNN-programma Vier Handen op Eén Buik, waarin bekende moeders tienermoeders bijstaan tijdens hun zwangerschap, bevalling en daarna.

"Weet je waar ik het meest van schrok? Dat ze allemaal roken terwijl ze zwanger zijn. Gelukkig heb ik dat bij mijn tienermoeder nooit gezien, want ik had haar echt een klap gegeven", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Ik kan daar echt niet bij."

"Ik zou haar echt bij haar haren mee hebben gesleurd en laten zien op bijvoorbeeld internet wat het met een kindje doet als ze roken", vervolgt Maasland. "Ze krimpen helemaal ineen, omdat ze er echt bijna in stikken."

"En het lastige is natuurlijk, omdat ze tieners zijn, zijn ze ook nog zo van: o ja, ga jij me iets vertellen? Ik heb namelijk alle wijsheid van de wereld al in pacht", schetst ze. "En daar kan ik zo slecht tegen, dat je niet bij iemand kan binnendringen."

Vier Handen op Eén Buik wordt vanaf 18 december uitgezonden door BNN. "Ik ben sowieso blij dat ik een zoon heb als ik dat zo zie", zegt Maasland. Andere bekende moeders die in het programma de helpende hand bieden zijn onder anderen Nikkie Plessen, Edsilia Rombley en Fajah Lourens.

VVD en PvdA eens over alternatief voor zorgpremie

VVD en PvdA zijn het eens over een alternatief voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Nivellering gaat nu via de inkomstenbelasting, in drie jaar tijd. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) maandagavond gezegd op een persconferentie in Den Haag.

De arbeidskorting en de algemene heffingskorting gaan omhoog voor lage inkomens en verdwijnen voor hoge inkomens, zei PvdA-leider Diederik Samsom. Middeninkomens worden zo veel mogelijk ontzien. Dit plan wordt in drie stappen ingevoerd.

De pijn voor hoge inkomens is minder dan in het vorige plan, zei Samsom. Daartegenover staat dat er 250 miljoen euro wordt gereserveerd voor 'versterking van de sociale agenda'. Dan gaat het onder meer om het verzachten van de maatregelen die het kabinet neemt op het gebied van de ww en het ontslagrecht.

Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra benadrukten dat de nivellering nu meer wordt 'platgeslagen' met minder 'uitschieters', maar dat nog steeds iedereen de gevolgen zal merken. Het kabinet bezuinigt zestien miljard bovenop eerder bezuinigingen ter grootte van dertig miljard. "Het is een illusie om te denken dat dit aan mensen ongemerkt voorbij zal gaan", zei Samsom.

Dat er nu en oplossing ligt waardoor hoge inkomens minder worden geraakt, betekent niet dat 'mensen in het land nu moeten verwachten dat ze niets zullen merken van het feit dat fors bezuinigd wordt', zei Zijlstra. Rutte verdedigde opnieuw dat wordt genivelleerd. Als er zo fors wordt bezuinigd, dan is het noodzakelijk dat mensen met een laag inkomen tegemoet worden gekomen, zei hij.

Rutte erkende dat hij als onderhandelaar van de VVD een fout heeft gemaakt. "Ik heb als onderhandelaar een fout gemaakt. Ik ben akkoord gegaan met een maatregel om de inkomensverschillen te verkleinen, maar het blijkt de verkeerde maatregel te zijn." Rutte bood zijn verontschuldigingen aan 'aan iedereen die daardoor in verwarring is geraakt'.

[Upd] Groepsaanranding tijdens schoolfeest

Raadslid Gerard van As van de politieke partij Nieuw Elan in Alphen aan den Rijn heeft de gemeente het hemd van het lijf gevraagd over een schokkend incident. Een meisje op het Scala College aldaar zou daar vorige week door een grote menigte zijn aangerand.

Het meisje was op 1 november aanwezig op een schoolfeest voor tweede- en derdejaarsleerlingen. Hier zou zij het slachtoffer zijn geworden van een groepsaanranding. Hieraan zouden maar liefst tien tot twaalf personen hebben deelgenomen.

De leiding van het Scala College heeft nog niet gereageerd op het mogelijke incident. Het is tevens nog niet bekend of er aangifte is gedaan bij de politie.

Update 14.55 uur:
Inmiddels is er meer bekend over de schokkende aanranding. De Telegraaf weet inmiddels te melden dat het slachtoffer een meisje van 15 jaar oud is. Tijdens het feest werd ze op de dansvloer door elf medescholieren lastiggevallen, waarvan drie haar ook onzedelijk hebben betast. De rest van de scholieren keek toe en deed niets.

Het meisje heeft diezelfde avond nog aangifte gedaan wegens aanranding. De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar het incident. De schoolleiding heeft alle ouders schriftelijk op de hoogte gesteld van de aanranding. De school heeft alle elf betrokken leerlingen geschorst.

Update 17.45 uur:
Volgens de school liggen de feiten toch iets anders. "Op het feest dansten er elf leerlingen om de scholiere heen", vertelt vestigingsdirecteur van de onderbouw Hennie Weeber vandaag aan Omroep West. "Twee of drie jongens hebben toen aan haar billen en borsten gezeten. De scholiere heeft dit gemeld aan de leiding en de volgende dag hebben we alle elf de jongens gesproken."

De elf daders zijn twee dagen geschorst geweest maar hebben inmiddels gewoon hun lessen weer hervat. Langer schorsen is niet mogelijk zonder een onderzoek van de Onderwijsinspectie. "We kunnen dit incident natuurlijk niet accepteren en daarom hebben we ook direct ingegrepen. We moeten nu afwachten wat de politie gaat doen."

Volgens de regionale zender is het meisje overigens 14 jaar en vond het incident plaats in sporthal De Arena. Het meisje gaat inmiddels ook weer naar school. Zij maakt het volgens Weeber naar omstandigheden goed.

De school kan pas na het onderzoek verdere maatregelen nemen tegen de elf scholieren. De politie ontkent echter dat er aangifte is gedaan van aanranding. Wel heeft het meisje met de zedenpolitie gesproken.

Update 21.25 uur:
De gemeente Alphen aan den Rijn, de politie en de school hebben zojuist gezamenlijk een verklaring afgegeven. Hierin staat dat het 'in ieder geval duidelijk is dat er geen sprake is van een grootschalig incident', meldt Omroep West op haar website.

"Op 1 november heeft het Scala College in Alphen aan den Rijn een schoolfeest gehouden voor de onderbouw", aldus de verklaring. "Een van de leerlingen heeft tijdens het feest bij de schoolleiding aangegeven dat zij door enkele leerlingen onzedelijk is betast. Een dag later is een aantal leerlingen enkele dagen geschorst en is de zaak door de school aan de politie overgedragen."

De verklaring vermeldt verder nog dat het nog onbekend is of het slachtoffer en haar ouders aangifte zullen doen. Verder zat het met de beveiliging op het feest wel goed. "Tijdens het feest was beveiliging aanwezig en hielden docenten toezicht. De schoolleiding en docenten bespreken hoe het toezicht in het vervolg nog verder kan worden verscherpt."

[Upd] Badr weet niet wat horeca inhoudt

Badr Hari zou maandagmiddag zijn gezien in een restaurant in de Utrechtsestraat in het centrum van de stad. Dit melden verschillende getuigen aan AT5. Hari zou met zijn partner Estelle Cruijff in een restaurant aanwezig zijn geweest.

Dat Hari zich vertoont in een restaurant is opvallend. De vechtsporter werd namelijk onlangs vrijgelaten uit voorarrest, onder meer onder voorwaarde dat Hari zijn gezicht voorlopig niet in horecagelegenheden zou laten zien.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laat weten op de hoogte te zijn van de melding. 'De uitspraak van vrijdag betekent dat Hari zich niet in horecagelegendheden in Nederland mag begeven', stelt de woordvoerder. 'De zaaksofficier gaat nu kijken of dit een overtreding van de schorsende voorwaarden is en of dit voldoende is om maatregelen te nemen.'

De 27-jarige vechtsporter zat tot afgelopen vrijdag in voorarrest omdat Justitie hem verdenkt van poging tot doodslag. Tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena zou Hari Everink onder meer tegen het hoofd en tegen het lichaam hebben geschopt.

Het Openbaar Ministerie (OM) sprak na zijn vrijlating van 'onbegrijpelijke beslissing' van de rechtbank. Het OM stelde vrijdag al te willen weten wie gaat controleren of Hari zich aan de voorwaarden van zijn vrijlating houdt.

Update 20:12
Badr Hari is maandagavond opnieuw gearresteerd. Dat meldt Pownews. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kon het maandagavond niet direct bevestigen.

Hari zou de voorwaarden van zijn vrijlating hebben geschonden door maandag in een restaurant een broodje te gaan eten.

Update 21.08
Aan RTL Boulevard heeft Hari laten weten dat hem niet bekend was wat de term horecagelegenheden inhoudt. Hari laat weten dat zijn advocaat dinsdag de rechter gaat vragen wat de term precies inhoudt.

FOK!filmtip van de dag: Shine

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag kiezen we voor een kleine doch mooie film: Shine. Deze film gaat over een Australische pianist David Helfgott groeit op als wonderkind. Zijn vader behandelt hem slecht, waardoor David uiteindelijk besluit met hem te breken en te gaan studeren in Engeland. Hij krijgt echter een mentale inzinking, en hij keert terug naar z'n geboorteland om z'n tijd in een instituut door te brengen. Jaren later begint hij weer eens piano te spelen in een bar, wat leidt tot een terugkeer in de concerthallen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Veel nachtelijk kijkplezier, want Shine is om 01.00 te zien op BBC 1. Ook meehelpen met de FOK!filmtip? Mail snel naar film@fok.nl.

'Russische topclubs en PSV azen op Djuricic'

sc Heerenveen raakte afgelopen zomer bijna de gehele voorhoede kwijt. Bas Dost ging naar VfL Wolfsburg, Oussama Assaidi koos voor het avontuur bij Liverpool en Luciano Narsingh vertrok naar PSV. Komende winter lijkt Heerenveen ook afscheid te moeten nemen van aanvaller Filip Djuricic.

De Servische speler is in Heerenveen bezig aan een sterk seizoen en heeft daardoor de interesse gewekt van een aantal Russische ploegen, waaronder Spartak Moskou en Zenit Sint Petersburg. Johan Derksen weet in het tv-programma Voetbal International te melden dat ook PSV interesse heeft in Djuricic.

Heerenveen zou een bedrag van vijf miljoen euro verlangen voor Djuricic. Het contract van de aanvallende middenvelder loopt nog door tot de zomer van 2014.

'Nijmeijer wil naar Nederland'

FARC-strijdster Tanja Nijmeijer zou graag naar Nederland afreizen om uit te leggen waarom zij bij de marxistische guerrillabeweging een gewapende strijd voert. Dat zegt de Nederlandse maandag in een interview met het links georiënteerde Colombiaanse medium Anncol.

Nijmeijer en de FARC wilden niet direct reageren op het interview. In het vraaggesprek, dat plaatshad in Havana, zou de Nederlandse hebben gezegd dat zij zich nostalgisch voelt bij het horen van het Nederlandse volkslied.

De FARC-strijdster liet verder weten dat zij door het lezen van het dagboek en de biografie van Che Guevara meent veel overeenkomsten met de Argentijnse revolutionair te hebben. Als zij ouder is, wil zij overwegen haar eigen biografie te schrijven.

De kritiek op de FARC die uit haar dagboeken zou blijken, wordt volgens haar overdreven door de media. Naar eigen zeggen was zij over het algemeen gelukkig in die tijd, al had zij het ook niet altijd even makkelijk. Zij houdt nu naar eigen zeggen geen dagboek bij.


'Nijmeijer wil naar Nederland' (Foto: Novum)

Aegon stopt in 2014 als hoofdsponsor van Ajax

Aegon stopt in juni 2014 als hoofdsponsor van Ajax. Dat maakte de Amsterdamse club maandag bekend. Aegon blijft daarna nog wel als partner aan Ajax verbonden. De verzekeraar kondigde vorig jaar oktober al aan 'in principe' te zullen stoppen. Aegon was sinds 2008 hoofdsponsor.

Aegon blijft na de beëindiging van het hoofdsponsorschap tot 2016 co-sponsor van Ajax. Daarbij is een optie opgenomen voor verlenging met nog twee seizoenen, tot en met 30 juni 2018. Voor Jan Driessen, directeur communicatie van Aegon, was het belangrijk in een vroeg stadium duidelijkheid te verschaffen. "Wij hopen door deze tijdige bekendmaking Ajax voldoende tijd te geven om een nieuwe, goede shirtsponsor te vinden."

Commercieel directeur van Ajax Henri van der Aat is begripvol, omdat Aegon zich niet volledig terugtrekt. "Wij zijn blij met het gegeven dat we de samenwerking verlengd hebben en gaan op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Dat bedrijf zal vanaf het seizoen 2014-2015 onder meer de prominente plek op het shirt van alle Ajax-elftallen krijgen."

Aegon trekt zich terug als hoofdsponsor vanwege de 'veranderingen in de financiële wereld' van de afgelopen jaren.

Ket en Krol stappen naar geschillencommissie KNSB

Rhian Ket en Thomas Krol stappen naar de geschillencommissie van de KNSB. De twee schaatsers, die zaterdag bij de NK afstanden in Thialf in exact dezelfde tijd als vierde eindigden op de 1.500 meter, zijn het niet eens met het beslissing van de schaatsbond om ook Lucas van Alphen en Pim Schipper toe te laten tot de skate-off van woensdag. Volgens NL Sporter, de belangenbehartiger van Nederlandse topsporters, is dat besluit in strijd met de eigen regels van de KNSB.

De KNSB besloot maandag tot een skate-off om te bepalen wie het laatste startbewijs voor de eerste wereldbekerwedstrijden krijgt. Ket en Krol voldeden met een plek bij de eerste vijf aan de selectiecriteria voor een ticket. De gediskwalificeerde Koen Verweij kreeg echter de vierde startplek, omdat hij de snelste tijd had genoteerd en de KNSB voor hem de hand over het hart streek.

Omdat Ket en Krol in exact dezelfde tijd finishten, was een skate-off onvermijdelijk. Tot onbegrip van de twee schaatsers zijn ook de door Verweij gehinderde Schipper en nummer zes Van Alphen uitgenodigd. Ket en Krol vragen de geschillencommissie nu dat besluit te herzien.

Tweede GTA V-trailer komt eraan

Rockstar Games heeft vandaag via Facebook de datum voor de tweede trailer voor Grand Theft Auto V aangekondigd. Dat hoor je goed, we hebben eindelijk een datum voor de tweede trailer! Woensdag om 17.00 uur Nederlandse tijd zal de trailer uitkomen. Fans die niet kunnen wachten, kunnen de countdown via de website in de gaten houden.

Het is duidelijk dat Rockstar de marketing-campagne gestart is. De afgelopen dagen kregen we talloze screenshots te zien, informatie via magazines en de geruchten voor een tweede trailer werden aangewakkerd. De trailer zou eerder uitgekomen zijn, ware het niet dat orkaan Sandy roet in het eten gooide. Of eigenlijk, water in de server. 

GTAV

Paniek door ontsnapte leeuw in circus Macedonië

Enkele honderden bezoekers van een circus in Macedonië hebben zondag de schrik van hun leven gekregen toen een leeuw ontsnapte tijdens een voorstelling. De leeuw werd uitgeschakeld voordat hij slachtoffers kon maken.

Het incident had plaats in Kavadarci, een stadje zo'n honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Skopje. Volgens medewerkers van het Hongaarse circus wist de leeuw door een metalen omheining in de ring te breken. De vrijgevochten koning van het dierenrijk bracht kinderen aan het huilen en deed enkele vrouwen flauwvallen.

De leeuw werd uiteindelijk met een verdovingsgeweer uitgeschakeld. Zijn twee soortgenoten die ook bij de voorstelling betrokken waren werden door hun verzorgers terug in hun kooi gestopt.

Olifanten na bonje uit Dierenpark Emmen gezet

Een olifantenfamilie moet definitief uit Dierenpark Emmen verkassen vanwege aanhoudende bonje met andere olifanten in de dierentuin. De moederolifant is al maanden verwikkeld in een machtstrijd met de rest van de kudde. Met de verhuizing van de vier olifanten denkt de dierentuin de rust terug te laten keren.

De ruzie begon in juni na de dood van het dominante vrouwtje van de kudde, verklaart een woordvoerder. "Toen haar plek vrijkwam, schoof de olifantenmoeder zichzelf direct naar voren als waardige opvolger. Daar dachten de twee dochters van het overleden kuddehoofd anders over en gingen de strijd aan om die positie."

De strijdende olifanten begonnen elkaar met bijten, stoten en veel trompetteren het leven zuur te maken. Nadat de dierenverzorgers de beesten fysiek hadden gescheiden, hield de vijandigheid aan. Daarop besloot de dierentuin tot de definitieve uitzetting van moeder en haar twee dochters en zoon om een einde aan de twist te maken.

In eerste instantie wordt in Europa naar een nieuwe thuishaven voor de vier familieleden gezocht. "Het is namelijk geen sinecure om een stel olifanten te vervoeren. Daarnaast brengt een verplaatsing bij hen veel stress teweeg die wij willen minimaliseren", zegt de woordvoerder.

Het dierenpark zoekt geen nieuwe bewoners om de vier vrijgekomen plekken op te vullen. Het rekent op natuurlijke aanwas van de kudde.

Meisje (16) kiekt eigen zelfmoord

Een 16-jarig meisje uit Koeweit heeft gefotografeerd hoe ze zichzelf om het leven heeft gebracht. Ze zette een pistool tegen haar hoofd en maakte hiervan een foto. Vervolgens haalde ze de trekker over.

Het bewuste meisje had in alle vroegte het pistool van haar vader gepakt. Vervolgens sloot ze zichzelf op in de badkamer.

De vader van het meisje, een politieagent, werd samen met andere gezinsleden ruw gewekt door een pistoolschot. De beste man brak hierop de badkamerdeur open en trof zijn dochter aan in een enorme plas bloed. Naast haar lag zijn pistool en een mobiele telefoon.

"De politie heeft het mobieltje onderzocht en trof hierin een foto aan waarop het meisje het pistool op zich richtte", berichtten Koeweitse media vandaag. De familie is aan de tand gevoeld over het waarom van de actie van het tienermeisje.

Onzichtbare UFO's gefilmd

We hebben er lang op moeten wachten, maar we hebben er weer eentje: een overtuigend en duidelijk UFO-filmpje. Op de bewuste beelden, die onlangs zijn opgedoken, is een paar UFO's te zien. Deze zijn echter alleen te zien met behulp van de camera, want met het blote oog zijn ze niet te zien.

De ruimteschepen cirkelden onlangs boven de Amerikaanse stad Denver. "De objecten zijn al meerdere malen per week rond middernacht aan de hemel verschenen", vertelt de filmer, die, waarschijnlijk uit angst voor represailles, anoniem wenst te blijven.

Het vreemdste is dat de UFO's te snel vlogen om met het blote oog zichtbaar te zijn. Maar indien het filmpje vertraagd wordt afgespeeld, zijn duidelijk verschillende objecten waarneembaar. Een stel ufologen is met het filmpje aan de slag gegaan en heeft het contrast aangepast.

Steve Cowell, als voormalig piloot een vooraanstaand luchtvaartexpert, heeft geprobeerd het filmpje te debunken, maar tevergeefs. "Het is geen vliegtuig, noch een helikopter", vertelt hij. "Het zijn ook geen vogels. Ik kan het niet identificeren, het zijn echte UFO's."

De luchtverkeersleiding North American Aerospace Defense Command houdt het filmpje zoals gewoonlijk onder de pet. "Ons commandocentrum heeft geen luchtactiviteiten opgemerkt ten tijde van de aangegeven tijden", luidt hun reactie.

Yep, het is een ufo. De alu hoedjes kunnen weer op!

Boek: Paul Verhoeven & Rob van Scheers - Volgens Verhoeven

Op stap door de filmgeschiedenis met Paul Verhoeven: dat is de ondertitel van het boek Volgens Verhoeven. De bekende filmregisseur uit Nederland schotelt in het boek samen met Rob van Scheers de lezer 65 analyses voor, waarin hij tientallen filmklassiekers bespreekt. Dat doet hij met veel oog voor detail waardoor je, volgens het boek, na het lezen van de analyse vaak anders naar de film gaat kijken. Ondertussen kom je ook meer over Verhoeven zelf te weten: de regisseur heeft veel persoonlijke herinneringen en anekdotes in de analyses verwerkt.

Valve werkt aan nieuwe engine

Gabe Newell, de baas van Valve, heeft bevestigd dat het bedrijf een next-gen game engine aan het maken is. Deze engine is waarschijnlijk Source 2. De geruchten gingen al langer rond, maar nu kunnen we pas met zekerheid zeggen dat het ook zo is.

Newell heeft tevens gemeld dat ze waarschijnlijk zullen wachten op hun volgende game om hun engine te tonen. Hij wist ook te vertellen dat de engine geen update van een bestaande, maar een volledig nieuwe engine is.

Zoon president CAR cel in om hotelrekening

De zoon van de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek is in de cel beland wegens een onbetaalde hotelrekening. Dat heeft de politie van het land gezegd.

Volgens de politie zit Kevin Bozizé sinds 6 november vast in een gevangenis in de hoofdstad Bangui omdat hij nog een rekening van omgerekend zo'n twaalfduizend euro heeft openstaan. De zoon van de president verbleef meerdere keren in het Ledger Plaza hotel, maar betaalde zijn rekening nooit.

Medewerkers van het hotel bevestigden dat president François Bozizé zelf wilde dat zijn zoon werd opgepakt.

Overleg coalitie voortgezet na fractieoverleg

Er is nog geen duidelijkheid over het alternatief voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Na overleg met de eigen fracties begaven PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en zijn VVD-collega Halbe Zijlstra zich weer naar het ministerie van Algemene Zaken voor verder overleg.

Samsom zei goedkeuring van zijn fractie te hebben om verder te praten met de VVD. Zijlstra zei te hopen dat VVD en PvdA maandagavond 'gezamenlijk iets kunnen presenteren', maar wilde geen inhoudelijke mededelingen doen.

Filmspecial: Een weekend vol pulp

Eens in de zoveel tijd is het weer zover: een filmmarathon. Maar om nu weer twaalf uur Lord of the Rings te bekijken is misschien wat te veel gevraagd. Daarom werd er besloten voor een fout film-weekend: kies de films met de meest riducule plots of belachelijkste titels, en laat ze maar draaien. Een dergelijk weekend kan natuurlijk niet zonder een portie bier, een lading bitterballen en bakken vol chips. Op een willekeurige vrijdagavond begonnen we dan ook bij gastheer Tet aan onze eerste sessie. Deze special omhelst een verslag van het weekend en een overzicht van de vele films. Voor de liefhebbers van pulp: een aantal films raden we ten zeerste aan. Een aantal ook ten zéérste niet; wees gewaarschuwd!

Rasmussen: De Rooij en Breukink liegen

Theo de Rooij en Erik Breukink hebben onder ede gelogen. Dat beweerde Michael Rasmussen na afloop van het hoger beroep dat maandag in Arnhem diende tegen zijn voormalig werkgever Rabobank. Beide partijen zijn het niet eens over de hoogte van de ontslagvergoeding.

"Ze vertellen niet de waarheid", zei Rasmussen, doelend op De Rooij en Breukink. "Al zijn er misschien meerdere waarheden." De voormalig algemeen directeur en ploegleider van Rabobank beweerden voor de rechter dat ze niet wisten dat Rasmussen in de voorbereiding op de Tour de France van 2007 loog over zijn verblijfplaats. Volgens de Deen waren zij wel degelijk op de hoogte.

Tegen een ontslagvergoeding van 700.000 euro, die in 2008 door de rechter werd toegekend, gingen zowel Rasmussen als Rabobank in beroep. "Ik heb er vertrouwen in dat ik ga winnen, anders was ik niet in hoger beroep gegaan", zei de wielrenner, die op 18 december in de rechtszaal uitgebreid zijn kant van het verhaal mag vertellen. Hij wil van Rabobank bijna zes miljoen euro zien.

De Rooij heeft naar eigen zeggen nooit in de gaten gehad dat Rasmussen zich niet in Mexico, maar in Italië voorbereidde op de Tour. "Ik heb Rasmussen altijd geloofd. Ik heb het hem wel vier of vijf keer gevraagd. Bovendien had hij voor elke gemiste dopingtest een verklaring. Niemand van het managementteam had er bezwaren tegen om Rasmussen te laten starten."

Volgens André Brantjes, de advocaat van Rasmussen, hebben ze bij Rabobank boter op hun hoofd. Zo zouden de routes van de bergetappes van de Tour de France naar een Italiaans nummer zijn gefaxt, terwijl de renner zogenaamd in Mexico zat, en werd er voor een trainingskamp een ticket geboekt vanaf vliegveld Verona. Op 18 december krijgt de verdediging van Rasmussen de gelegenheid om getuigen op te roepen.

Investeerder zet HRT F1 Team te koop

De eigenaren van het HRT F1 Team, Thesan Capital, hebben de renstal in de etalage gezet. De Spaanse investeringsmaatschappij nam het team vorig jaar over van zakenman Ramon Carabante. Volgens Autosport is een partij uit het Midden-Oosten geïnteresseerd om de renstal over te nemen.

Thesan gaf vandaag een verklaring uit waarin staat dat het tijd is voor een nieuwe eigenaar om het team voorwaarts te helpen. Momenteel staat de renstal twaalfde en laatste in het constructeurskampioenschap. "De huidige eigenaren van het HRT F1 Team, TC II S.a.rl., bevestigen dat zij in gesprek zijn met een aantal partijen die het team over willen nemen."

"Het huidige management van het HRT F1 Team hoopt de verkoop in de komende weken af te kunnen ronden. Hierdoor moet het team in staat zijn om vooruitgang te blijven boeken en op gaan vallen in de moderne Formule 1 nadat dit jaar al belangrijke doelen zijn bereikt. HRT hoopt de naam van de nieuwe eigenaren in de komende weken bekend te kunnen maken."

"Wij geloven dat het moment dat nieuwe investeerders in HRT het stokje over moeten nemen bereikt is. Wij zijn trots op het werk dat het hele team verricht heeft en op de sportieve ontwikkeling die het doorgemaakt heeft, maar het is nu tijd om verder te groeien door een nieuwe financiële injectie. We zijn ervan overtuigd dat het sportieve potentieel groot is en dat de nieuwe investeerder een grote boost kan gaan geven."

Vrouw stapt naakt de metro in (+ foto)

Hoewel iedereen met een rijbewijs voor geen goud gebruikmaakt van het openbaar vervoer, nemen veel Weense mannen nu graag de metro. Een mooie vrouw maakt de laatste weken het OV van de Oostenrijkse hoofdstad onveilig. De brunette stapt, met niets meer dan een paar hoge laarzen aan, naakt de metro in.

De Weense media hebben de vrouw inmiddels 'Vienna Venus' gedoopt. De gelaarsde kut stapt plotseling de metro binnen en laat de ogen van menig man gewillig over zich heen glijden.

Men is zeer nieuwsgierig naar de identiteit en de beweegreden van deze jongedame. Een krant wil haar zelfs een gratis fotoshoot aanbieden. Vienna Venus heeft inmiddels een fanpagina op Facebook, met 181 fans.

Klik hier voor de foto...

'Grieken hebben nog miljarden nodig'

Griekenland heeft de komende jaren bijna 33 miljard euro extra steun nodig. Dat meldden diverse media maandag op basis van documenten waar de ministers van Financiën van de eurolanden zich in Brussel over buigen.

Het extra geld is vooral nodig om het land 2 jaar langer de tijd te geven om aan zijn financiële doelen te voldoen. Hierdoor zou in de periode tot en met 2014 een financieringsgat ontstaan van circa 9 miljard euro ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. Doordat de opbrengsten van privatiseringen tegenvallen zou daarnaast ongeveer 6 miljard euro meer nodig zijn dan eerder werd gedacht.

Bij 2 jaar uitstel van de bezuinigingsdoelen is in de periode 2015-2016 nog eens 17,6 miljard euro nodig. Zonder uitstel zouden de extra kosten in die periode ook al ruim 14 miljard euro bedragen, omdat de Grieken anders dan eerder gedacht in die jaren waarschijnlijk nog geen toegang zullen hebben tot de normale financiële markten.

Die schattingen zijn afkomstig van de vertegenwoordigers van de EU, het IMF en de ECB die toezicht houden op de financiële en economische vorderingen van Griekenland. Eerder werd al duidelijk dat zij zouden adviseren Griekenland 2 jaar extra te geven bij het saneren van de overheidsfinanciën. Het extra geld dat hiermee gemoeid is, zou onder meer kunnen worden opgebracht door de rente op de huidige noodleningen te verlagen of de looptijd van de leningen te verlengen.

Het uitstel betekent dat Griekenland in 2016 een primair overschot bereikt van 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het primair overschot is het verschil tusen de inkomsten en de uitgaven van een land exclusief het bedrag dat aan rente op staatsleningen wordt betaald.

Dit doel werd eerder voor 2014 gesteld. Mede door de diepe economische recessie in Griekenland lijkt de uitvoering ervan echter onmogelijk.

Vrouwen willen liefst lange piemel

Wij als mannelijke FOK!kers wisten het al langer, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: vrouwen hebben het liefst een lange leuter tussen hun benen. Schrale troost als de jouwe niet minimaal 30 centimeter is: dit gaat alleen op voor sommige vrouwen en bepaalde soorten orgasmes.

In het kader van 'open deur' besloot psycholoog Stuart Brody van de Universiteit van West-Schotland 323 vrouwen te ondervragen over hun ideale paarsgepuntelanslengte. Hen werd gevraagd naar hun ervaringen met recente, vleselijke contacten tussen penis en vagina. Zo moesten de dames aangeven of de lengte van het mannelijk lid de mogelijkheid tot een vaginaal orgasme heeft beïnvloed.

Door de lengte van een gemiddelde penis van slechts 14,9 centimeter (haha) als maatstaf te nemen, moesten de ondervraagden bekennen of ze tijdens het neuken sneller een vaginaal orgasme kregen met een langere of een kleinere piemel. En verdomd, de uitslag bleek significant. De vrouwen die de afgelopen maand het vaakst een vaginaal orgasme bereikten, gaven ook aan dat zij de voorkeur gaven aan een flinke eenogige slang.

Bennie Stout openingsfilm van festival in Wenen

De Nederlandse jeugdfilm Bennie Stout is geselecteerd als openingsfilm van het Kinderfilmfestival in Wenen. Dat laten de makers maandag weten. Het festival opent zaterdag zijn deuren, op dezelfde dag als de intocht van de Sint in Nederland.

De film speelt zich af in de jaren dertig en gaat over het ondeugende jongetje Bennie, dat niets liever wil dan in de zak van Sinterklaas mee te worden genomen naar Spanje. Hij hoopt zo bij zijn vader te kunnen komen die daar woont.

Bennie Stout won vorige maand de prijs voor beste film op het Bykov International Festival of Films for Children and Youth in Armenië. In Nederland trok de film, die vorig jaar op 5 oktober in première ging, bijna 217 duizend bezoekers.


Bennie Stout openingsfilm van festival in Wenen (Foto: Novum)

Djokovic en Federer hebben zin in finale

Roger Federer en Novak Djokovic kijken erg uit naar de finale van de ATP World Tour Finals vanavond. De nummer twee en één van de wereld bepalen met deze wedstrijd de eindstand van hun onderlinge ontmoetingen in 2012. Nu staat die score met ieder twee gewonnen partijen nog gelijk.

"Ik vind het heerlijk om tegen Novak te spelen," aldus Federer. "We spelen allebei erg aggresief tennis, we zijn van nature aanvallers, dus dat staat garant voor spannend tennis." De Zwitser rekende in de halve finale af met Andy Murray, van wie hij de afgelopen twee ontmoetingen verloor.

Voor Djokovic is het de eerste keer in de finale in Londen, waar het eindejaarstoernooi sinds 2009 gehouden wordt. "Ik heb er erg veel zin in. Het [toernooi] is in ieder geval nu al een groot succes," zei de Serviër, die in 2008 in Shanghai wel wist te winnen. "'t Is de laatste wedstrijd van het seizoen, dus ik ga zowel fysiek als mentaal alles geven."

Ook Federer is die mening toegedaan. "Het is vrij simpel voor ons allebei; we moeten alles wat nog in ons lichaam zit eruit persen en zorgen dat dit jaar succesvol afgesloten wordt."

In de onderlinge ontmoetingen tussen de twee spelers leidt Federer met zestien gewonnen partijen uit 28.

Poppenspeler Elmo trekt letterlijk jong publiek

Elmo, wie is er niet groot mee geworden? De rode kindervriend uit Sesamstraat blijkt echter gek te zijn op jonge jongens. Kevin Clash, die al sinds 1984 vuistdiep in de pop zit, wordt ervan beschuldigd 7 jaar geleden een relatie te hebben gehad met een destijds 16-jarige knul.

Clash, die tijdens de relatie 45 jaar was, zegt onschuldig te zijn. Volgens hem was de relatie tussen 'twee volwassenen, die er beiden mee instemden'. "Ik ben diep bedroefd dat hij er nu iets van maakt dat niet klopt."

Desondanks heeft Sesamstraat onmiddellijk actie ondernomen. De 52-jarige poppenspeler is voorlopig een tijdje vrij om actie te ondermenen tegen de aantijging om zijn reputatie te beschermen.

Nibud: koopkrachtverlies tot 16 procent

Het regeerakkoord van VVD en PvdA kan leiden tot een koopkrachtverlies tot zestien procent. Voor sommige groepen is er echter een plus van vijf procent. De inkomensafhankelijke zorgpremie zorgt voor het koopkrachtverlies bij hogere inkomens, staat in de doorrekening van het budgetinstituut dat maandag is gepubliceerd.

De berekeningen zijn inmiddels achterhaald, aangezien de invoering van de inkomensafhankelijke premie van de baan is. De top van het kabinet overlegt sinds maandagmiddag 14.00 uur over een alternatief plan, waarbij waarschijnlijk wordt genivelleerd via de inkomstenbelasting. Het Nibud zal dit nieuwe plan echter ook doorrekenen op koopkrachteffecten.

Het Nibud stelt verder dat voor de midden- en lage inkomens de koopkrachteffecten 'veel minder rigoureus' zijn dan eerder werd gesuggereerd. Dat komt doordat het instituut bij de berekening meer factoren heeft meegenomen, zoals de huurtoeslag en het inkomensafhankelijke eigen risico bij de zorgpremie die mensen straks zouden gaan betalen.

Uit de honderd voorbeeldhuishoudens die het Nibud heeft doorgerekend, blijkt dat ouderen die vervroegd met pensioen zijn gegaan het hardst worden geraakt: zij leveren bijna vijftien tot zestien procent in. Dat komt omdat de aanvullende pensioenen dalen terwijl de prijzen stijgen en omdat ze een inkomensafhankelijke zorgpremie zouden moeten betalen terwijl de zorgtoeslag verdwijnt.

Werken loont, schrijft het Nibud. De meeste tweeverdieners gaan er op vooruit, ongeacht of ze kinderen hebben. Pas als het inkomen hoger wordt dan 75 duizend euro per jaar, is er een koopkrachtdaling te zien. Zo gaat een stel met twee kinderen die dertigduizend en twintigduizend euro verdienen er 2,1 procent op vooruit. Dat is 75 euro per maand.

Het hardst geraakt worden ouderen die vervroegd met pensioen zijn gegaan: zij leveren bijna vijftien tot zestien procent in. Dat komt omdat de aanvullende pensioenen dalen terwijl de prijzen stijgen en omdat de een inkomensafhankelijke zorgpremie zouden moeten betalen terwijl de zorgtoeslag verdwijnt.

Een alleenstaande ouder met een bijstandsuitkering gaat er honderd euro op achteruit. Dat is een koopkrachtdaling van 6,4 procent. Een paar zonder kinderen met één kostwinner met een modaal inkomen gaat er 1,3 procent op achteruit.

Een paar met drie kinderen met eveneens één kostwinner die twee keer modaal verdient gaat er meer op achteruit: 8,4 procent ofwel 336 euro per maand. Ook alleenstaande ouderen met een klein aanvullend pensioen leveren in. Zij gaan er 6,8 procent op achteruit, 120 euro per maand.

Janssens ontslagen als trainer Lierse

Chris Janssens is ontslagen als trainer van Lierse SK. De 43-jarige Belg moet het veld ruimen vanwege de tegenvallende resultaten dit seizoen. Janssens werd anderhalf jaar geleden aangesteld als opvolger van Trond Sollied.

Vorig seizoen loodste Janssens Lierse naar een keurige twaalfde plaats, maar daarna kwam de klad erin. Uit de eerste vijftien competitiewedstrijden werden slechts dertien punten behaald, waardoor de club maar net boven de degradatiestreep bivakkeert.

Janssens is al de vijfde trainer die dit seizoen in de hoogste Belgische voetbalklasse wordt ontslagen. Sollied (AA Gent), Ron Jans (Standard Luik), Bob Peeters (Cercle Brugge) en Georges Leekens (Club Brugge) gingen hem voor.

Skate-off om wereldbekerticket

De KNSB gaat een skate-off organiseren voor het laatste wereldbekerticket op de 1500 meter. Rhian Ket en Thomas Krol klokten exact dezelfde tijd en werden gedeeld vierde. Koen Verweij werd gediskwalificeerd omdat hij Pim Schipper hinderde op de kruising, maar werd door de selectiecommissie aangewezen voor wereldbeker. 

Tijdens de skate-off zullen niet alleen Ket en Krol meedoen, ook Lucas van Alphen en Pim Schipper krijgen de kans om zich in de selectie te rijden. Arie Koops, directeur sport van de KNSB, legt uit waarom. "In eerste instantie was er discussie over het aanwijzen van Koen Verwij, maar niemand heeft zich druk gemaakt over Pim Schipper. Hij werd gehinderd en dus was het niet zijn tijd die in de uitslag stond. Door het hinderen verloor hij zijn kans op een reserveplek of zelfs deelname aan de World Cup."

Dat ook Van Alphen mee mag doen aan de skate-off is omdat de rijder nu een reserveplek inneemt. "Hij is belanghebbende", zegt Koops. "Stel Schipper rijdt alleen, dan zou hij voor Van Alphen kunnen eindigen als reserve. Dat kan natuurlijk niet."

Voor de 1000 meter moest er ook een beslissing worden genomen. Ket en Michel Mulder werden gedeeld. Beide rijders hebben besloten de wedstrijden in het wereldbekercircuit te verdelen. Koops: "Het uitgangspunt voor de KNSB is dat bij gelijke tijd een extra wedstrijd uitkomst moet bieden, behalve als de coach en sporters in overleg met de KNSB tot een andere opzet komen." Dat is in het geval van de 1000 meter het geval. Hoe Mulder en Ket de races precies zullen delen is nog niet duidelijk. "Daarover wachten we nog op een definitef bericht", zegt Koops.

Ket kan zich wel vinden in de oplossing die voor de 1000 meter gevonden is, maar is het niet eens van de opzet voor het startbewijs op de schaatsmijl. "Ik ben het niet eens met de beslissing om een skate-off te organiseren", aldus de schaatser. Wat Ket precies zal ondernemen tegen het besluit van de skate-off, wilde hij nog niet zeggen. 

Schutter kickboksgala al eerder veroordeeld

Een van de verdachten die is gearresteerd na de schietpartij van zondagavond bij het kickboksgala in Zijtaart, is in het verleden al eerder veroordeeld voor een schietpartij op een school in het naburige Veghel.

De inmiddels 30-jarige Ali D. schoot als 17-jarige jongen in 1999 een pistool met veertien kogels leeg op het Regionaal Opleidingscentrum De Leijgraaf in Veghel. Een docent en vier leerlingen raakten toen gewond. De schietparij was de allereerste op een school in Nederland. Hij moest voor vijf jaar achter slot en grendel.

Ali D. had het destijds gemunt op een leeftijdsgenoot. Hij was met het zusje van D. naar Turkije geweest en had zo de naam van de familie bezoedeld. Ali D. handelde naar eigen zeggen in opdracht van zijn vader om de familie-eer te redden. De vader werd door de rechtbank tot 8,5 jaar cel veroordeeld. Advocaat Arthur van der Biezen van Ali D. 'bevestigt noch ontkent' dat hij is gearresteerd. Ali is de oudere broer van kickbokser Volkan D. die ook is gearresteerd.

Oekraïense bond wil Shevchenko als bondscoach

Andriy Shevchenko heeft een aanbod gekregen om bondscoach van Oekraïne te worden. Dat meldt de Oekraïense voetbalbond maandag. Voorzitter Anatoliy Konkov ziet in de deze zomer afgezwaaide oud-spits van Dynamo Kiev, AC Milan en Chelsea de ideale opvolger van Oleh Blokhin, die in september trainer van Dynamo werd.

Konkov beseft dat Shevchenko geen ervaring heeft, maar ziet dat niet als een probleem. "Andriy's leerschool waren grote clubs waar hij trainde onder legendarische trainers als Valeriy Lobanovskiy, Carlo Ancelotti en José Mourinho. Hij had de unieke kans om van hun talent, kennis en ervaring te leren." Het is niet direct duidelijk of Shevchenko oren heeft naar het bondscoachschap.

Stoner toegetreden tot MotoGP Legend

Motorcoureur Casey Stoner heeft nog maar net het gas van zijn Honda dichtgedraaid of hij is al benoemd tot MotoGP Legend. De Australiër is hiermee de twintigste coureur die in het illustere rijtje opgenomen is.

Stoner vindt zijn naam nu terug tussen namen als Giacomo Augustini, Eddie Lawson, Wayne Gardner, Kevin Schwantz, Mick Doohan, Kenny Roberts sr. en John Surtees. Stoner zelf kwam tot twee wereldtitels in de MotoGP: 2007 en 2011. De 27-jarige Australiër maakte in 2001 zijn debuut in de 125cc-klasse in Groot-Brittannië. Hij had twee jaar nodig voor zijn eerste zege. In totaal stond hij 45 keer op de hoogste trede van het podium. Afgelopen weekend in Valencia sloot de Honda-coureur zijn loopbaan af met een derde stek.

'Anti-homowet Uganda voor eind 2012 aangenomen'

Het wetsvoorstel dat homoseksualiteit in Uganda strafbaar moet maken, wordt voor het einde van het jaar aangenomen, zo vertelt de voorzitter van het Ugandese parlement vandaag. 

Volgens voorzitter Rebecca Kadaga wordt het wetsvoorstel waarin homoseksuele gedragingen in eerste instantie met de doodstraf werden bestraft aangenomen, omdat de meeste Ugandezen dat 'eisen'. Afgelopen vrijdag had Kadaga een bijeenkomst met activisten die spraken over de 'serieuze dreiging' die uitgaat van homoseksualiteit. De activisten eisten invoering van de nieuwe wet 'als een kerstcadeautje'. 

Het wetsvoorstel heeft tot flinke kritiek van de internationale gemeenschap geleid. Sommige Europese landen hebben gedreigd hulp aan Uganda te staken als de wet wordt aangenomen. 

Wildplassers steken man in gezicht

Een 28-jarige man is zondagavond in het Zuid-Hollandse Lisse in zijn gezicht gestoken toen hij twee jongens aansprak op wildplassen. Het tweetal wist te ontkomen, meldt de politie. Hoe het met het slachtoffer is, is onbekend.

Het voorval vond rond 20.00 uur plaats bij de Van der Veldstraat. De man zag de jongens in de poort achter zijn woning plassen en sprak het tweetal hier op aan. De politie roept getuigen van de mishandeling op zich te melden.

Verdacht pakketje bij advocatenkantoor Enschede

Bij advocatenkantoor Bolwerk Advocaten aan de Laaressingel in Enschede is vandaag een verdacht pakketje gevonden. Uit voorzorg zijn enkele woningen in een straal van honderd meter ontruimd, bericht een woordvoerder van de politie. De omgeving is daarnaast afgezet. 

De woordvoerder kan helaas geen verdere informatie geven over het uiterlijk van het pakketje en waar het zich precies bevindt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is opgeroepen om het pakketje te onderzoeken. 

Pinstoring bij geldautomaten ING

Klanten van ING hebben maandag op tweehonderd plaatsen enkele uren geen geld op kunnen opnemen of kunnen storten. Het ging om automaten in winkels waar klanten ook deels hun bankzaken kunnen regelen, zegt een woordvoerder van de bank.

De servicepunten staan in het hele land in winkels als Bruna, Primera en The Read Shop. De storing begon omstreeks 11.00 uur, na ruim een uur was geld storten weer mogelijk. Om 14.00 uur konden klanten ook weer geld opnemen. De storing was het gevolg van een technische instelling.

ING onderzoekt of de storing te maken heeft met een andere storing van afgelopen weekeinde. Toen deed een beperkt deel van de gewone geldautomaten van ING het niet.


Pinstoring bij geldautomaten ING (Foto: Novum)

Kings Can Fly op 22 november uit

Vanaf eind deze maand kunnen zowel Android- als iOS-bezitters beginnen aan het puzzelspel in de wolken: Kings Can Fly.

Dat heeft Rachel Kremer, mede-oprichter van Firedroid Games, bekendgemaakt. In Kings Can Fly speel je met een verveelde koning die opdrachten uitvoert van zijn werknemers. Zij hebben uitdagende locaties opgezocht en de koning de opdracht gegeven een degelijk parcours te klaren. Met ventilatoren en vliegschepen.

Het doel is simpel: begeleid vijf of meer vliegschepen van punt a (startpunt) naar punt b (een loods). Je mag niet tegen een ander schip aanvliegen of de bergen indeuken, dus moet je oppassen. Omdat zo’n vliegend schip niet zelf kan sturen, moet jij dat voor hem doen. Dat doe je extern, door de ventilator zo neer te zetten in de richting waarin jij het vliegschip wil hebben.

Doden door noodweer in Haïti

Zware regenval in het noorden van Haïti heeft de afgelopen dagen aan elf mensen het leven gekost. Duizenden mensen zijn ontheemd geraakt. Dat heeft de Haïtiaanse regering maandag gezegd. Op een na waren alle slachtoffers kinderen.

De noordelijke stad Cap-Haïtien werd donderdag en vrijdag gegeseld door het noodweer. Meer dan 2300 huizen zijn ondergelopen en 3400 mensen hebben onderdak gezocht in opvangcentra.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Haïti is getroffen door noodweer. Orkaan Sandy trok twee weken geleden een spoor van vernieling over het westelijke deel van het eiland en kostte aan 54 mensen het leven. Daarnaast raakte zeventig procent van alle gewassen aan de zuidkust beschadigd.

Assassin's Creed-film in 2013

Na wat informatie over een mogelijke film in de serie, is eindelijk bekend dat de Assassin's Creed-film volgend jaar op het witte doek te vinden is.

Hoofd Sales en Marketing Geoffroy Sardin van Ubisoft heeft dit aangegeven in een interview met Games Industry International. Van de producenten, regisseur en cast-members is niets bekend, behalve dat de hoofdrolspeler niemand minder is dan Michael Fassbender. Deze man is bekend van films als Inglorious Basterds, Shame en Promotheus.

De Assassin's Creed-franchise is een kleine twee weken geleden uitgebreid met het derde volwaardige deel in de serie: Assassin's Creed 3. Hierin is naast Desmond Miles, Connor Kenway te bewonderen als onzichtbare assassin.

Sieraden uit Titanic tentoongesteld

Het grootste deel van de sieraden die zijn gevonden in het wrak van de Titanic wordt voor het eerst tentoongesteld. De sieraden zijn vanaf vrijdag te zien in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia en daarna in Orlando in Florida en Las Vegas.

Alle sieraden komen uit de tas van een purser die in 1987 naar boven werd gehaald, twee jaar nadat het wrak van de Titanic op de bodem van de Atlantische Oceaan was gevonden. Het betreft diamanten en saffieren ringen, broches, halssnoeren, manchetknopen en een gouden zakhorloge. Een enkel sieraad werd al eerder tentoongesteld, maar de collectie was nog niet in haar geheel voor het publiek te zien.

In Atlanta zijn de sieraden toegevoegd aan een tentoonstelling die in april werd geopend omdat het honderd jaar geleden was dat de Titanic zonk.


Sieraden uit Titanic tentoongesteld (Foto: Novum)

Belgisch spoor vanaf dinsdagavond 24 uur plat

Het spoorwegpersoneel dat is aangesloten bij het Belgische vakverbond ACOD Spoor/CGSP Cheminots legt vanaf dinsdag het werk voor 24 uur neer. De staking gaat dinsdagavond om 22.00 uur van start. Het is de tweede 24 uursstaking in zes weken tijd.

De Belgische spoorwegen hebben treinreizigers gewaarschuwd voor ernstige verstoringen. Ook mensen die met de Thalys reizen kunnen hinder ondervinden van de werkonderbreking.

ACOD Spoor/CGSP Cheminots sluit zich aan bij het Europese vakverbond EVV, dat voor 14 november een Europese actiedag tegen bezuinigingen organiseert.

Explosieve groei aantal Amsterdamse massagesalons

Het aantal massagesalons in Amsterdam is in tien jaar tijd explosief gegroeid. In 2002 telde de hoofdstad negen salons, nu zijn dat er 336. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Amsterdamse Bureau Onderzoek en Statistiek en de Dienst Ruimtelijke Ordening.

De gemeentelijke diensten vermoedden al dat het aantal massagebedrijven fors was toegenomen, maar exacte cijfers waren tot nu toe niet bekend. Momenteel zijn zo'n vierhonderd masseurs in Amsterdam actief. In de meeste gevallen gaat het om eenpersoonsbedrijven.

Van de huidige 336 massagebedrijven zijn er 122 officiële salons, die zodanig van de straat zijn te herkennen. De overige 214 zijn bedrijven die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en massagediensten aanbieden in of vanuit een woning.

Verreweg de meeste salons zijn Chinees. Een enkele staat te boek als erotisch. Begin deze maand voerde de politie nog controles uit bij massagesalons in de grote steden. Uit onderzoek bleek dat ongeveer de helft van de Chinese salons eigenlijk een illegaal bordeel is.


Explosieve groei aantal Amsterdamse massagesalons (Foto: Novum)

Klose en Özil niet tegen Nederland

Miroslav Klose en Mesut Özil laten de oefeninterland van Duitsland tegen Oranje voor wat hij is. Lazio Roma-spits Klose meldde zich af met een verkoudheid. Real Madrid-middenvelder Özil zegt last te hebben van een spierblessure. De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft Schalke-aanvaller Lewis Holtby als vervanger opgeroepen.

Zondag kreeg Löw ook al een reeks afzeggingen te verwerken. Toen lieten Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger, Jerome Boateng en Marcel Schmelzer al verstek gaan. Voor hen werden Sebastian Jung en Sven Bender al als vervangers toegevoegd aan Die Mannschaft.

Rosberg: "Mercedes weet waar problemen liggen"

Het Formule 1-team Mercedes behaalde dit jaar met Nico Rosberg haar enige zege. Daarnaast werden er nog enkele podiumplekken behaald. De resultaten waren minder dan verwacht, maar het team zegt volgens Rosberg te weten waar het aan lag.

Voor het seizoen 2013 moet dit opgelost zijn. "Er zijn enkele verklaringen voor het verloop van ons seizoen. Ten eerste hadden we veel nieuwe mensen aangesteld, die hun vaardigheden pas in de komende tijd volledig kunnen gebruiken. Ten tweede hebben wij tijdens het seizoen onze windtunnel gemoderniseerd."

Toch vindt Rosberg het geen weggegooid jaar. "Het is niet eerlijk om ons seizoen als verloren te beschouwen. Er was een periode van zes races, van de derde tot en met de achtste Grand Prix, waarin ik het hoogste aantal punten heb gehaald van alle coureurs. Dat betekent dat wij in die periode het meest constante team waren. Alles bij elkaar heb je het dan toch over een derde van het seizoen."

Celstraffen voor opdrachtgevers Facebookmoord

De 18-jarige Wesley C. en de 16-jarige Polly W. zijn maandag veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de twee opdracht hebben gegeven tot de zogeheten Facebookmoord op de 15-jarige Winsie Hau.

Winsie werd in januari neergestoken door de 15-jarige Jinhua K., in opdracht van Wesley en Polly. Winsie was de voormalige hartsvriendin van Polly. Zij zou op Facebook hebben geroddeld over Polly. Winsie overleed enkele dagen na de steekpartij. Haar vader raakte bij de aanval gewond. K. werd hiervoor in september al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Justitie had tegen Wesley en Polly vijf jaar cel en tbs geëist, op basis van het volwassenenstrafrecht. Hun daad was volgens het Openbaar Ministerie 'koelbloedig, oninvoelbaar, niet nadenkend, zeer egocentrisch, kil en berekenend'. "Een ruzie oplossen door een moordplan te beramen en dit plan ook daadwerkelijk laten uitvoeren is een scenario dat onvoorstelbaar en bizar lijkt te zijn, wat zeker niet lijkt te passen bij tieners, bij kinderen van 16 en 17 jaar oud", aldus de officier van justitie.

Rusland overweegt aanscherping gamebeleid

De Russische overheid overweegt het beleid op de distributie van gewelddadige spellen aan te scherpen. Aanleiding is een schietincident, waarbij een fabrieksarbeider zes collega's doodschoot. De schutter zou fan zijn van het actiespel Manhunt, waarbij de speler brute moorden moet plegen. Dat schrijven Russische media.

De schutter is de 30-jarige Dmitry Vinogradov. Hij zou afgelopen woensdag op zijn werk het vuur geopend hebben met twee geweren nadat zijn liefde voor een vrouwelijke collega niet werd beantwoord. Russische media noemen Vinogradov de Russische Anders Breivik, in verwijzing naar de Noorse massamoordenaar die 77 slachtoffers maakte.

De Manhunt-reeks, van de makers van Grand Theft Auto, kent twee delen. Het laatste deel verscheen in 2008 in Europa voor de PlayStation 2. Later werd de game uitgegeven voor de Wii, pc en PSP. Wat de link tussen het spel is en de moorden, behalve het feit dat de dader het graag speelde, is onduidelijk.


Rusland overweegt aanscherping gamebeleid

Sam Mendes: bankroet MGM was een zegen voor Bond

Sam Mendes vindt achteraf bezien het bankroet van filmstudio MGM een zegen. "Daardoor konden we veel langer aan het scenario van Skyfall werken", zegt de regisseur van de 23e Bondfilm, financieel de succesvolste ooit, tegen de Amerikaanse filmsite Moviefone.

In 2010 werd duidelijk dat MGM in grote financiële problemen zat. Hierdoor werd de productie van Bond 23 maanden vertraagd. Begin november van dat jaar vroeg de filmstudio zelfs faillissement aan. Eind december werd de studio uit de brand geholpen door enkele directeurs van productiemaatschappij Spyglass Entertainment.

"Toentertijd voelde het absoluut niet zo, maar nu snap ik dat we ongelooflijk hebben geboft", legt Mendes uit. "We hadden ineens negen maanden extra waarin we keihard aan het scenario konden werken."

Na het volgens critici tegenvallende Quantum of Solace, de vorige Bondfilm, was het zaak de reeks weer op de rails te zetten. Saillant detail is dat volgens kenners, waaronder Bondacteur Daniel Craig, de 22e Bondfilm tegenviel juist vanwege een schamel script, een direct gevolg van de schrijversstaking in Hollywood in 2008. "Als we een paar maanden extra hadden gehad, was die film veel beter geworden", gaf hij geruime tijd na de première toe.

De 47-jarige Mendes wordt alvast vergeleken met zijn landgenoot Christopher Nolan, die met zijn Batman-trilogie het beroemde strippersonage uit het slop trok. Na het volgens velen erbarmelijke Batman & Robin van Joel Schumacher zag geen producent nog brood in een nieuwe Batman-film.

"Dat vind ik een enorm compliment, Nolan is op dit moment absoluut de man", zegt Mendes. "Zonder zijn The Dark Knight was deze Bondfilm ook niet mogelijk geweest. Christopher heeft laten zien dat een grote publieksfilm ook over echte emoties mag gaan en uitmuntende acteurs kan bevatten. Zeker Heath Ledger als The Joker heeft echt mijn ogen geopend. Daarmee was het ineens een echte, volwassen film."

Skyfall, met ook Judi Dench, Javier Bardem en Ralph Fiennes, draait momenteel volop in de Nederlandse bioscopen.


Sam Mendes: bankroet MGM was een zegen voor Bond (Foto: Novum)

Pikachu 3DS XL krijgt een datum

Wie graag een Nintendo 3DS XL in huis wil halen of gewoon enorm fan is van de Pokemon Pikachu, kan dit jaar in de feestmaand december een Pikachu 3DS XL Limited Edition aanschaffen.

Eerder is al door Nintendo bekendgemaakt dat er een Pikachu 3DS XL-versie zou verschijnen, maar sinds vandaag is er een datum geprikt waarop het gele beestje wordt uitgebracht in Europa. De Pickachu 3DS XL is 7 december verkrijgbaar in Europa en kost 209 euro. 

Hieronder kun je de Pikachu 3DS XL bewonderen.

Pikachu 3ds XL

Pickachu Decal

Emmanuelle Riva ontroostbaar op de set van Amour

Het viel actrice Emmanuelle Riva zwaar om niet te mogen huilen tijdens het filmen van het drama Amour. Regisseur Michael Haneke liet tranen niet toe. "Ze raakte door een paar scènes steeds geëmotioneerd", vertelt hoofdrolspeler Jean-Louis Trintignant aan Novum Nieuws. "Dan moest de scène opnieuw, maar daarna was ze nog wel een half uur ontroostbaar."

Volgens Trintignant wilde Haneke niet dat de acteurs zouden huilen in de film, omdat de situatie op zichzelf al verdrietig genoeg was. De 81-jarige Trintignant en de 85-jarige Riva spelen in Amour een hoogbejaard echtpaar. Nadat de vrouw wordt getroffen door een hartaanval, verzorgt de man haar liefdevol, maar haar levenslust vermindert sterk.

Ook Trintignant vond het lastig om niet geëmotioneerd te raken tijdens het filmen. "Ik ben oud en was altijd zenuwachtig op de set", vertelt de acteur. "Maar ik wilde ontzettend graag samenwerken met Haneke. Ik zou alle rollen hebben aangepakt en ik heb zelfs al gevraagd of ik een rolletje mag in zijn volgende film. Dat heeft hij toegezegd."

"Michaels talent is onnavolgbaar", gaat Trintignant verder. "Ik wilde zelf regisseur worden en bij de opleiding is mij verteld dat een scène nooit langer dan anderhalve minuut mag duren, maar Haneke doet scènes die tien minuten duren en het wordt nooit saai." De Oostenrijkse regisseur is bekend van drama's als Das Weisse Band en La Pianiste.

De Franse acteur brak in 1956 door met zijn rol als verlegen man in Et Dieu... Créa la Femme naast Brigitte Bardot. Later was hij te zien in films als Un Homme et Une Femme en de politieke thriller Z. "Als ik goed ben in een film, dan gaat de eer niet naar mij maar naar de regisseur", vertelt Trintignant over zijn succes. "Als ik niet goed ben, ligt het daar ook aan."

Amour won de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes en draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Anne Hathaway gesloopt na Les Misérables

De opnames van de film Les Misérables hebben Anne Hathaway gebroken. Haar man Adam Schulman heeft haar erdoorheen gesleept. De rol heeft de Hollywoodster 'ellendig, zowel fysiek en emotioneel' achtergelaten, vertelt de actrice in het decembernummer van de Amerikaanse editie van modeblad Vogue.

Hathaway verloor elf kilo voor haar rol en moest haar haar kortwieken. De actrice zegt overweldigd te zijn door de aandacht die ze van haar man kreeg. Het stel trouwde in september. Hugh Jackman is in de film te zien in de hoofdrol als Jean Valjean. Ook Russell Crowe, Amanda Seyfried en Helena Bonham Carter hebben rollen.

De 30-jarige Hathaway speelt in Les MisérablesFantine, een zieke moeder die in de negentiende eeuw van Parijs wordt gedwongen tot prostitutie. De film van The King's Speech-regisseur Tom Hooper is gebaseerd op de musical die weer is gebaseerd op het boek van Victor Hugo. De film draait vanaf 10 januari in de Nederlandse bioscopen.


Anne Hathaway gesloopt na Les Misérables (Foto: Novum)

Verbod op besnijdenis geopperd door Duits links

Linkse Bondsdagleden in Duitsland willen dat besnijdenis bij kinderen jonger dan 14 jaar wordt verboden. Volgens het voorstel van de ruim vijftig politici, die lid zijn van drie verschillende oppositiepartijen, moet een kind vanaf zijn 14e verjaardag zelf kunnen besluiten wel of niet besneden te worden.

In Duitsland ontstond deze zomer ophef over religieuze besnijdenis nadat een rechter had geoordeeld dat het gelijk staat aan het toebrengen van lichamelijk letsel. De Duitse regering heeft een wetsvoorstel opgesteld waarin het recht van ouders hun kinderen te besnijden is vastgelegd. De regering heeft voldoende stemmen in het parlement om de wet aan te nemen. Het amendement van de linkse parlementariërs lijkt bij voorbaat kansloos.

Verbeek vervangt Schaap in In Jouw Naam

Lotte Verbeek heeft de vrouwelijke hoofdrol in de speelfilm In Jouw Naam. De actrice vervangt daarmee Elise Schaap. De opnameperiode van de film is verschoven, waardoor Schaap geen tijd meer heeft voor In Jouw Naam met Barry Atsma. Dat maakte producent Lemming Film maandag bekend.

"Het is heel erg jammer dat Elise niet meer kan, maar we zijn blij en trots dat Lotte de rol op zich wil nemen", zegt regisseur Marco van Geffen in een reactie. De 30-jarige Verbeek is bekend van het Nederlands-Ierse drama Nothing Personal en was dit jaar te zien in de Amerikaanse tv-serie The Borgias.

In de speelfilm spelen Atsma en Verbeek een stel dat een kindje verliest. Het filmproject werd tijdens het filmfestival van Cannes beloond met de ARTE-prijs voor het beste l'Atelier-project. De film werd uit vijftien veelbelovende titels gekozen. Tijdens het festival werden de geselecteerde regisseurs en hun producenten in contact gebracht met internationale financiers en andere filmprofessionals.

Het scenario van In Jouw Naam is geschreven door Jolein Laarman, die ook het scenario schreef van de Nederlandse Oscarinzending Kauwboy. De film moet volgend jaar in de Nederlandse bioscopen draaien.

Michael Bay blijft kalm onder kritiek Shia LaBeouf

Michael Bay heeft geen seconde wakker gelegen van de uitspraken van Shia LaBeouf over de Transformers-films. "Vergeet niet, hij is pas 26. Zijn woorden raakten me niet", zegt de regisseur tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De voormalig hoofdrolspeler uit de robotreeks liet eerder dit jaar weten geen vierde film te willen maken, omdat hij beknot werd in zijn creativiteit. "Ach, beroemdheid doet soms rare dingen met jonge acteurs", legt Bay uit.

Toch toont de regisseur zich begripvol. "Shia is een fantastische vent, een groot acteur en ik heb niets dan respect voor hem. Hij wil gewoon serieus genomen worden en dat gebeurt soms niet als je in een enorme kaskraker zit." Vorige week werd bekend dat Bay onlangs Mark Wahlberg strikte voor de hoofdrol in de film, officieus getiteld Trans4mers.

Volgens Bay zit Labeouf nu in een fase waarin hij kleinere, onafhankelijke films wil maken, zoals dat bij wel meer aanstormend talent het geval is. "Hij komt wel weer terug."

LaBeouf is vanaf donderdag te zien in het droogleggingsdrama Lawless en zit ook in The Company You Keep, over de radicale organisatie Weather Underground. Beide zijn onafhankelijke producties en beduidend zwaardere kost dan Transformers. Volgend jaar speelt hij ook in Nymphomaniac van Lars von Trier.

Over de plot van Trans4mers wil Bay nog niets kwijt. "Het verhaal wordt verder verteld maar we slaan een geheel nieuwe richting in. De film begint vier jaar na Dark Side of the Moon, na de aanval op Chicago. Voor de rest zullen jullie naar het verhaal moeten gissen, ik heb alles driedubbel gecodeerd op mijn pc staan."

Wel heeft de film al verschijningsdata. Trans4mers draait in de Verenigde Staten in 2014 vanaf 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. De Nederlandse premièredatum is naar verluidt ruim een week eerder, op 26 juni.

The Master wordt hopeloos leergierig

Vandaag zijn we gewezen op de video Hopelessly Inquisitive van de film The Master. De film verschijnt pas op 24 januari, dus we moeten nog even wachten totdat we het eindresultaat kunnen bewonderen.

The Master is de nieuwe film van regisseur, schrijver en producer Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood en Magnolia). De film won tijdens het Film Festival van Venetië de Zilveren Leeuw voor Beste Regie en zowel Philip Seymour Hoffman als Joaquin Phoenix wonnen een award voor Beste Acteur. De film wordt ook als grote kanshebber gezien voor de Oscars.

De film speelt zich af na de Tweede Wereldoorlog waar de intellectuele man Lancaster Dodd (Hoffman) een nieuwe religieuze organisatie opricht. Phoenix speelt de rol van de getraumatiseerde marinier Freddie Sutton, die na de oorlog verward thuiskomt en al snel de rechterhand wordt van Lancaster. Maar naar mate de organisatie populariteit begint te winnen, krijgt Sutton twijfels over de organisatie en de gedachten van zijn 'meester'…

The Master draait vanaf 24 januari 2013 in de bioscoop.

Lotus gebruikt beter uitlaatsysteem in Austin

Het Formule 1-team Lotus zal voor de Grand Prix van de Verenigde Staten op het gloednieuwe Circuit of the Americas gebruik gaan maken van een verbeterd uitlaatsysteem. Technisch directeur James Allison liet verder weten dat de voorvleugel een kleine verandering heeft ondergaan.

"De laatste versie van het Coanda-systeem geeft net zoveel downforce als de versie waarmee we in Korea en Abu Dhabi reden, maar vraagt minder van de motor. We hebben op de vrijdag in Abu Dhabi al even getest met deze nieuwe uitlaat, maar besloten er de race te rijden met de speficiatie die we al kenden. We reden er echter ook mee tijdens de rookietestsessie en zijn nu vol vertrouwen dat de nieuwste versie zes pk extra oplevert tijdens de laatste twee races van het seizoen."

Fluminense wint Braziliaanse titel

Fluminense is voor de tweede keer in drie jaar kampioen van Brazilië geworden. De ploeg uit Rio de Janeiro won zondag mede door twee treffers van topscorer Fred met 3-2 van Palmeiras. Het is na 1970, 1984 en 2010 de vierde landstitel voor Fluminense, dat de prijs al drie speelrondes voor het einde van de competitie veiligstelde.

De beslissing in het kampioenschap hing ook af van Atletico Mineiro. De club van Ronaldinho kon echter geen roet in het eten gooien. Bij Vasco da Gama kwam de ploeg, een van de drie die dit seizoen van Fluminense won, niet verder dan 1-1.

In de laatste drie wedstrijden kan Fluminense het puntenrecord in de Braziliaanse competitie scherper stellen. Sinds de competitie in 2006 over 38 speelrondes wordt afgewerkt, was Sao Paulo met 78 punten de succesvolste formatie. Fluminense staat nu al op 76 punten.


Fluminense wint Braziliaanse titel (Foto: Novum)

Call of Duty: Black Ops II vroegtijdig verkocht

Verschillende winkels hebben het schietspel Call of Duty: Black Ops II voor de officiële releasedatum verkocht. Het spel is afgelopen weekend in handen gekomen van verschillende Nederlandse gamers, onder wie Ajax-keeper Kenneth Vermeer. Dat laten zij weten via onder meer Twitter.

Call of Duty: Black Ops II gaat maandagnacht officieel in de verkoop. Diverse winkels openen dan speciaal hun deuren. De game doet het in de voorverkoop beter dan voorloper Modern Warfare 3, liet Activision vorige week weten. Modern Warfare 3 kende de meest succesvolle lancering, maar is niet het meest verkochte spel in de reeks.

Black Ops II is vanaf dinsdag verkrijgbaar voor onder meer de Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Vanaf 30 november verschijnt de game ook voor de Wii U.


Call of Duty: Black Ops II vroegtijdig verkocht

Outlast moet spelers persoonlijk raken

In het horrorspel Outlast willen de makers spelers persoonlijk raken. Het spel, dat vanuit het gezichtspunt van de hoofdpersoon gespeeld wordt, zit bijvoorbeeld vol vuistgevechten met monsters. Topman David Chateauneuf van gamestudio Red Barrels zei tegen techweblog Venturebeat dat vooral de actiegame Mirror's Edge een inspiratie is voor deze designkeuze.

"Net als in Mirror's Edge vinden we het belangrijk dat je voelt dat je de hoofdpersoon bent", zei topman David Chateauneuf van gamestudio Red Barrels tegen het weblog. Chateauneuf wilde vooral voorkomen dat spelers een camera zouden besturen met een geweer in beeld.

De gamestudio wil van het horrorspel, dat volgend jaar op de markt moet komen, een persoonlijk spel maken. "Het is belangrijk dat spelers muren kunnen aanraken en de interactie aan kunnen gaan met de omgeving", vindt de studiobaas.

Outlast staat gepland om in het najaar van 2013 op de markt te komen voor pc. Voor welke spelcomputers de game verschijnt, laat Red Barrels nog even in het midden.


Outlast moet spelers persoonlijk raken

GTA verhuist nog niet naar Amsterdam

De actiegamereeks Grand Theft Auto zal niet snel verhuizen naar Amsterdam. Volgens topman Dan Houser van Rockstar Games is de essentie van de populaire serie heel erg verbonden met de Verenigde Staten. Tegenover gamewebsite Insidegamer liet Houser weten dat hij wel heeft nagedacht over Amsterdam als setting voor de actiereeks.

Amsterdam duikt niet vaak op in computerspellen. In de jaren negentig waren er wel Nederlandse producties, waaronder het schietspel Amsterdoom en de racegame A2 Racer die zich deels in de hoofdstad afspeelden. Enkele jaren geleden zou The Getaway 3 voor de Playstation 3 Amsterdam als setting bevatten, maar die game is door Sony in de ijskast gelegd.

Rockstar Games werkt op dit moment aan Grand Theft Auto 5. Het spel krijgt een wereld die groter is dan de gecombineerde werelden van de laatste GTA-delen tezamen. "We gaan niet voor een coole game. Wij leggen de lat hoger en gaan voor een ongelofelijke game", stelt Houser in het interview. De speelwereld van de nieuwe Grand Theft Auto is gebaseerd op Los Angeles en een groot deel van Californië.

Grand Theft Auto 5 moet in de lente in de winkels liggen.


GTA verhuist nog niet naar Amsterdam (Foto: Novum)

Geld vragen voor uittreksel mag nog

Wie een uittreksel vraagt uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) moet daar gewoon voor blijven betalen. Een tussenuitspraak van het gerechtshof in Den Bosch verandert daar niets aan, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag weten.

Het hof vermoedt dat het vragen van geld voor een uittreksel in strijd is met het Europees recht. Daarom hebben de rechters het Hof van Justitie van de Europese Unie gevraagd of de staat hiervoor zogeheten leges mogen heffen. Na de beantwoording van de Europese rechter doet het Bossche hof definitief uitspraak. Dat is naar verwachting pas over een jaar.

In de tussentijd mogen gemeenten gewoon leges blijven heffen, stelt Binnenlandse Zaken. Wie dat niet wil, kan bij de betreffende gemeenten bezwaar aantekenen. De gemeente kan ervoor kiezen het bezwaar aan te houden totdat er een definitieve rechterlijke uitspraak is. Als de gemeente daar niet op wacht en het bezwaar afwijst, dan moeten burgers beroep aantekenen bij de rechtbank om ervoor te zorgen dat een eventueel recht op terugbetaling blijft bestaan.

Binnenlandse Zaken wijst er verder op dat vaak uittreksels bij de GBA worden gevraagd die eigenlijk niet nodig zijn, zoals voor het inschrijven op een school. Daarnaast kan iedereen met DigiD op de website mijn.overheid.nl zijn GBA-gegevens inzien en uitprinten.

Leraar op non-actief na pornofilm tijdens les

Het Friesland College in Heerenveen heeft een leraar per direct op non-actief gesteld omdat hij tijdens een les zijn leerlingen een pornofilm liet zien. Dat maakte de school maandag bekend.

De zaak kwam aan het licht nadat een verontruste ouder een klacht had ingediend bij het Friesland College. De man liet tijdens de rekenles, die achter computers plaatsvond, het filmpje op internet zien. Na onderzoek van de school bekende hij. "Hij zal nooit meer bij ons voor een groep staan", zegt een woordvoerder van de school.

Armstrong nu echt weg bij Livestrong

Lance Armstrong is nu ook opgestapt als bestuurslid van zijn stichting Livestrong. Dat heeft een woordvoerder van het goede doel dat zich inzet voor kankerslachtoffers maandag gemeld aan persdienst Bloomberg.

Met die stap wil hij schade aan zijn stichting als gevolg van het dopingschandaal rond zijn persoon voorkomen. Hij was al eerder afgetreden als voorzitter.


Armstrong nu echt weg bij Livestrong (Foto: Novum)

Van Persie, Strootman niet bij Oranje

Robin van Persie en Kevin Strootman haken af bij het Nederlands elftal. Dat heeft de KNVB maandag bekendgemaakt. Manchester United-spits Van Persie heeft een dijbeenblessure. Strootman stond al op de 'wachtlijst' van Louis van Gaal. De middenvelder van PSV speelde zondag wel tegen sc Heerenveen, maar is niet fit genoeg voor Oranje.

Bondscoach Louis van Gaal heeft vijf vervangers toegevoegd aan zijn selectie. Aanvallers Bas Dost van VfL Wolfsburg en Ruben Schaken van Feyenoord en Schakens ploeggenoten middenvelder Jordy Clasie en verdediger Stefan de Vrij melden zich in Noordwijk. Eerder werd al bekend dat ook RKC Waalwijk-goalie Jeroen Zoet een oproep had gekregen.


Van Persie, Strootman niet bij Oranje (Foto: Novum)

Rode kaart Biemans kwijtgescholden

Roda JC-speler Bart Biemans wordt door de tuchtcommissie van de KNVB niet geschorst voor zijn rode kaart in het duel tegen Feyenoord. De KNVB heeft maandag gemeld dat zijn kaart is geseponeerd.

Arbiter Eric Braamhaar stuurde Biemans weg omdat hij Lex Immers een scoringskans had ontnomen. De scheidsrechter had niet gezien dat de Belgische verdediger vlak daarvoor op de hakken werd getrapt door Feyenoorder Ruben Schaken en daardoor ten val kwam.

Na afloop gaf  Braamhaar zijn fout direct toe. "Dit was een foutieve beslissing. Ik had voor een vrije trap voor Roda moeten fluiten", aldus de arbiter.

Zwitserse songfestivaldroom LA The Voices voorbij

Los Angeles, The Voices doet niet mee aan het Eurovisie Songfestival namens Zwitserland. "De droom van Zwitserland is voorbij, maar we gaan gewoon door."

"Iedereen die gestemd heeft: ontzettend bedankt", twitteren de mannen. De Zwitserse televisie houdt elk jaar een open inschrijving en dat trok de aandacht van frontman Gordon. "We dachten: voor Nederland is het een bekeken zaak, want Anouk gaat zo goed als zeker", zei de zanger ruim een maand geleden.

Inmiddels is het zeker dat Anouk Nederland gaat vertegenwoordigen. Hoewel de TROS in eerste instantie wilde dat de Haagse mee zou doen aan het Nationaal Songfestival, gaf de omroep uiteindelijk gehoor aan de wens van het Nederlands publiek om Anouk zonder voorronde af te vaardigen.

Tientallen tips over gevaarlijke internetdater

De Duitse politie heeft 25 tips gekregen over de gevaarlijke voortvluchtige Nederlandse internetdater Omid Ramadani. Mogelijk zit daar een vers spoor bij, melden Duitse media.

De politie in Berlijn verspreidde zondag twee foto's van de 45-jarige verdachte die via verschillende sites contact zocht met vrouwen uit Iran. Daarbij werd gewaarschuwd dat de man van Iraans-Irakese afkomst uiterst gewelddadig is.

De Duitse krant Tagesspiegel meldt dat hij eerder in Nederland is opgepakt voor een soortgelijk vergrijp, zonder verdere details te geven. Een woordvoerder van de politie in Nederland wil hier niets over kwijt. "Wij kunnen dat hier natuurlijk wel opzoeken, maar wij doen geen mededelingen over eerdere veroordelingen van verdachten."

De man heeft volgens de politie eind vorige maand een 37-jarige Iranese vrouw zware verwondingen toegebracht. Dat gebeurde in haar woning. Volgens sommige Duitse media heeft hij haar borsten afgesneden. Hij had haar 10-jarige dochter eerst vastgebonden, de mond gesnoerd en in een andere kamer opgesloten.

De politie vreest dat hij contact opneemt met meer vrouwen die hij via internet heeft leren kennen. De verdachte heeft de Nederlandse nationaliteit, maar bezit waarschijnlijk ook Iraanse papieren.

Friese vrouw beschoten met luchtbuks

Een 18-jarige vrouw uit Leeuwarden is zondag onder vuur genomen door een 19-jarige plaatsgenoot met een luchtbuks. De twee hadden ruzie. De schutter is aangehouden, meldt de politie maandag. De vrouw werd niet geraakt en sloeg alarm.

Agenten die op de melding afkwamen vonden in de woning waar het incident plaatsvond drie luchtbuksen met munitie en drie messen. De wapens zijn in beslag genomen. De schutter blijft voorlopig vastzitten.

Onderzoek Nibud bij presentatie al achterhaald

Het instituut voor budgetvoorlichting Nibud presenteert aan het einde van de middag de uitkomst van een onderzoek naar de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. De kans is echter groot dat het rapport bij de presentatie alweer irrelevant is, aangezien de VVD en de PvdA zoeken naar manieren om het plan van tafel te krijgen.

De Tweede Kamer verzocht het Nibud vorige week om in kaart te brengen wat de inkomensafhankelijke zorgpremie betekent voor de koopkracht van Nederlanders. Donderdagavond gingen coalitiepartijen VVD en PvdA met elkaar in gesprek om het omstreden plan uit het regeerakkoord aan te passen. Het Nibud ging echter stug door met rekenen en presenteert om 16.30 uur de resultaten van het onderzoek.

De rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB) hebben in het weekeinde ook moeten doorwerken. Zij moeten in kaart brengen wat de gevolgen zijn van alternatieven voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. De verwachting is dat de door de PvdA zo gewenste nivellering via de inkomstenbelasting wordt afgedwongen.

Volgens bronnen rond het kabinet worden de gevolgen 'in de loop van de middag' verwacht. Er bestaat dus een kans dat Mark Rutte (VVD), Halbe Zijlstra (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA) en Diederik Samsom (PvdA) op het ministerie van Algemene Zaken het schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie beklinken op het moment dat het Nibud aan de andere kant van het Binnenhof de gevolgen van dit plan toelicht.

Charles Darwin runner-up in Congresverkiezing VS

Charles Darwin heeft meer dan vierduizend voorkeursstemmen gekregen in de verkiezingen voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden in Athens-Clarke County, in de Amerikaanse staat Georgia. Dat heeft het tijdschrift Time maandag op zijn website gemeld.

Veel inwoners van de county waren verontwaardigd over de Republikeinse kandidaat Paul Broun, die in september in een omstreden toespraak de evolutieleer, embryologie en de oerknal op bijbelse gronden naar het rijk der fabelen verwees. Uit protest brachten daarom meer dan vierduizend kiesgerechtigden een stem uit op de negentiende-eeuwse Engelse naturalist en grondlegger van de evolutietheorie, die in 1882 overleed.

Het zijn leugens 'uit de afgrond van de hel', bedoeld om 'te voorkomen dat ik en alle mensen die dit kregen bijgebracht begrijpen dat we een redder nodig hebben', zei Broun in zijn toespraak voor een kerkgroep. Een bioloog van de Universiteit van Georgia, Jim Leebens-Mack, lanceerde daarop een Facebook-actie waarin hij opriep om op Darwin te stemmen.

De actie kon niet voorkomen dat Broun werd herkozen. In Athens-Clarke County kreeg hij bijna zeventienduizend stemmen. Met meer dan tweehonderdduizend stemmen in het hele kiesdistrict stelde hij zijn zetel veilig.

Toch toonde de actie dat Broun 'kwetsbaar' is, zei Leebens-Mack. De campagne voor 2014 is begonnen, zei hij.

Ook in andere counties werden enkele stemmen op Darwin uitgebracht. Daarnaast werden op sommige stembiljetten namen ingevuld als Big Bird (Pino in Nederland, red.) en Bill Nye, The Science Guy of overduidelijke meningen over wie níet moest worden gekozen: Anyone but Broun (iedereen, behalve Broun) en Anyone Else (wie dan ook).


Charles Darwin runner-up in Congresverkiezing VS (Foto: Novum)

Sutil en Kobayashi in beeld bij Pirelli

Adrian Sutil en Kamui Kobayashi zijn in beeld bij Pirelli om de rol van testrijder op zich te gaan nemen. Momenteel maken de Italianen gebruik van Jaime Alguersuari en Lucas di Grassi om de Formule 1-banden aan de tand te voelen.

Di Grassi zal ook volgend seizoen testrijder zijn, zo bevestigde Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery. Alguersuari hoopt weer aan racen toe te komen, maar mocht dit niet lukken dan is Pirelli weer een optie. Sutil staat dit seizoen langs de zijlijn en hoopt in 2013 ook weer aan wedstrijden mee te gaan doen. Op zijn website staat inmiddels te lezen: "Volgende bestemming: Australië."

Kobayashi lijkt zijn plaats bij Sauber kwijt te raken aan waarschijnlijk de derde coureur bij de Zwitsers Esteban Gutierrez, waarna Robin Frijns dat gat op zou kunnen gaan vullen. Voor Kobayashi is er hierna waarschijnlijk geen plaats meer in de Formule 1, waardoor Pirelli een optie zou kunnen zijn.

'Lampard verkast naar China'

Chelsea-middenvelder Frank Lampard lijkt de overstap naar China te gaan maken. De 34-jarige Engelsman is in gesprek met Guizhou Renhe, zo bevestigde de club. Eerder vertrokken al zijn voormalige teamgenoten Didier Drogba en Nicolas Anelka naar de Chinese competitie.

Vice-voorzitter Yang Xiaoyu ontkende de woorden van zijn voorzitter dat er met Lampard al een akkoord lag. "We hebben inderdaad contact met Lampard, maar er is nog niets rond." Ook Chelsea-trainer Roberto di Matteo bevestigt dit. Mocht Lampard naar China verkassen dan kan hij volgens de Chinese media 235.000 euro per week gaan verdienen.

Pornofilm haalt inspiratie uit Lollipop Chainsaw

Het actiespel Lollipop Chainsaw wordt gebruikt als inspiratie voor de pornofilm Tia's Geek Cosplay Fuck. De Japanse pornoactrice Tia verkleedt zich in de film als de op zombies jagende cheerleader Juliet Starling. Gameuitgever Warner Bros heeft niet gereageerd op de komst van de film. De film is vanaf dinsdag verkrijgbaar.

De game, ook niet vrij van seksuele getinte uitingen, verscheen dit jaar voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Spelers konden verschillende sexy kledingstukken vrijspelen voor Juliet. Tia draagt diezelfde bodysuits en rokjes.

Een groots commercieel succes is Lollipop Chainsaw niet. Wereldwijd zouden niet eens een miljoen exemplaren van de actiegame verkocht zijn.


Pornofilm haalt inspiratie uit Lollipop Chainsaw

Orgie wordt Belg fataal

Luc W. uit Deurne is afgelopen weekend in het harnas gestorven. De 43-jarige Belg legde het loodje tijdens een orgie. Drugs en Viagra werden de beste man fataal.

Luc deed samen met zijn vrouw mee aan een seksfeestje in het Belgische Essen. Tijdens het feestje, dat werd georganiseerd in een garagebox, botvierden drie stellen hun vleselijke lusten op elkaar. Ook werden de dames onderling uitgewisseld.

Om vier uur 's nachts ging het mis. Terwijl Luc druk bezig was met de daad, stortte hij ter aarde en kwam niet meer bij. "Het was zo'n lieve man", laat zijn weduwe weten. "We waren negen jaar samen en sinds twee jaar ook getrouwd. We deden aan zulke feestjes mee om ons te ontspannen, om de stress van onze banen te vergeten."

[NBA] Lakers stellen coach Mike D'Antoni aan

Los Angeles Lakers heeft in Mike D'Antoni een nieuwe coach gevonden. Dat heeft de Amerikaanse basketbalploeg zondag bekendgemaakt. De Lakers ontsloegen vrijdag coach Mike Brown nadat de ploeg maar een zege behaalde uit de eerste vier duels. Ook alle acht de oefenwedstrijden in het voorseizoen werden verloren.

De 61-jarige D'Antoni, die een meerjarig contract tekent in Los Angeles, speelde zelf op bescheiden niveau NBA-basketbal bij Kansas City-Omaha Kings en San Antonio Spurs. Als coach was hij meer succesvol. Naast drie clubs in zijn tweede vaderland Italië had hij Denver Nuggets, Portland Trail Blazers, Phoenix Suns en New York Knicks onder zijn hoede.

Steve Nash en Kobe Bryant hebben hun steun gegeven aan de komst van D'Antoni. Nash speelde in Phoenix al onder hem. In die periode werd de Canadese point guard twee keer op rij meest waardevolle speler (MVP) van de NBA. D'Antoni wordt vermoedelijk dinsdag of woensdag officieel gepresenteerd.


Lakers stellen coach Mike D'Antoni aan (Foto: Novum)

Basisschool Zijtaart dicht na schietpartij boksgala

Een basisschool in het Brabantse Zijtaart blijft maandag dicht vanwege de schietpartij zondagavond bij een kickboksgala. Het incident gebeurde in de gymzaal van de school. Vanwege sporenonderzoek mag niemand het gebouw in, staat op de website van de school. Ouders zijn maandagochtend op de hoogte gebracht.

Bij de schietpartij viel een dode, een 35-jarige kickbokspromotor. Meerdere personen raakten gewond. De politie heeft tot nu toe vier verdachten aangehouden. Aan het incident zou een opstootje vooraf zijn gegaan, waarna een man een pistool trok. Bij het vechtsportgala waren zo'n driehonderd mensen aanwezig.

Cruijffs werk bij Ajax zit er bijna op

Johan Cruijff is naar eigen zeggen bijna klaar met zijn werkzaamheden bij Ajax. Een jaar geleden verdeelde de denk- en werkwijze van het Orakel uit Betondorp de Amsterdamse club nog in twee kampen. Inmiddels zijn de gelederen gesloten en is met de komst van Edwin van der Sar de cirkel bijna rond.

Cruijff zegt in de Telegraaf tevreden te zijn over de huidige gang van zaken. "Mijn werk bij Ajax zit er bijna op. Als het allemaal lukt, dan worden Edwin van der Sar en Michael Kinsbergen toegevoegd aan de directie. Als Van der Sar in de toekomst is ingewerkt dan zou het Ajax-model eigenlijk de basis voor de rest van het Nederlandse voetbal moeten worden. Dus oud-spelers met kwaliteit in combinatie met specialisten."

"Tijdens zijn opleiding aan de Cruyff Institute maakte Van der Sar op de docenten juist indruk door de kwaliteiten die nu van hem worden verlangd. Het zegt me weinig, dat hij nog onvoldoende ervaring heeft en het mastersdiploma niet in Nederland wordt erkend. Voor mij is een diploma eigenlijk niet belangrijk, het gaat erom wat iemand weet. Bovendien wordt internationaal de opleiding wel kwalitatief als de tweede van Europa beschouwd."

Gadget: Zyxel pla4201 homeplug

Zyxel heeft een miniatuur homeplug op de markt gebracht de pla4201. Homeplugs voor als je het niet weet zijn apparaatjes waarbij je een netwerk aan kunt leggen door gebruik te maken van de stopcontacten in je huis. Mocht je dus op meer plekken willen kunnen internetten dan kunnen dit soort apparaatjes de oplossing zijn. FOK! kreeg twee van deze apparaatjes van Zyxel om mee te spelen en Bart & Wouter gingen er dan ook mee aan de slag. Presteren ze goed of mag je al blij zijn als het je lukt een verbinding op te bouwen?

Weigerambtenaren ontslaan onnodig volgens Raad van State

Het is niet nodig ambtenaren te ontslaan omdat ze weigeren homo's of lesbiennes te trouwen. Gemeenten kunnen zelf met een oplossing komen als ze weigerambtenaren in dienst hebben. Een wetsvoorstel van D66 gaat daarom te ver, oordeelt de Raad van State in een advies.

Een Kamermeerderheid steunt D66 in het plan om gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand te ontslaan. Als dat gebeurt, worden volgens de Raad van State mensen vanwege hun godsdienst of hun levensbeschouwelijke overtuiging uitgesloten. Daar moet een zwaarwegende reden voor zijn en die is er volgens de raad niet.

Een zwaarwegende reden zou kunnen zijn dat homo's en lesbiennes anders niet meer kunnen trouwen, maar er zijn genoeg ambtenaren die wel bereid zijn hen te trouwen. Eerder dit jaar stelde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) een beslissing over trouwambtenaren uit naar een volgende regering. De Tweede Kamer wilde hier niet op wachten en D66 kwam met een initiatiefwet.

Spies benadrukte toen al dat de Raad van State grote bedenkingen heeft of het verbieden van weigerambtenaren juridisch houdbaar is, gezien de vrijheid van godsdienst. De Raad van State had daar op gewezen in een voorlichting waar het kabinet om had gevraagd.

[NBA] Grizzlies overklassen Miami Heat

Miami Heat is zondag tegen de tweede nederlaag van het NBA-seizoen aangelopen. Op bezoek bij Memphis Grizzlies ging het sterrenensemble rond LeBron James met 104-86 onderuit. James kwam tot twintig punten en tien rebounds, maar was niet de topscorer bij Miami. Chris Bosh maakte 22 punten. Aan Memphis-kant was Wayne Ellington goed voor 25 punten in 27 minuten.

Los Angeles Lakers wist de derde winst van het seizoen te boeken. In het eigen Staples Center vervulde nieuwe aanwinst Dwight Howard een hoofdrol in de 103-90 zege op Sacramento Kings. De center was goed voor 23 punten en een verbluffende achttien rebounds. Kobe Bryant ontbrak bij de Lakers.

Oklahoma City Thunder won simpel van Cleveland Cavaliers: 106-91. Brooklyn Nets was thuis met 82-74 Orlando Magic de baas. Los Angeles Clippers was met 89-76 te sterk voor Atlanta Hawks.

Hogenkamp komt top tweehonderd in

Tennisster Richel Hogenkamp is terug bij de beste tweehonderd van de wereld. De Doetinchemse bereikte afgelopen week bij het ITF-toernooi in het Spaanse Benicarlo de kwartfinale. Daardoor klom ze tien plaatsen naar de 196e positie. De 20-jarige benadert daarmee haar hoogste positie ooit. In juli stond ze 189e.

Aan de posities van Kiki Bertens (63e) en Arantxa Rus (68e) veranderde niets. Michaëlla Krajicek leverde vier posities in. Zij staat nu op plaats 154.

Ook aan de top van de ranglijst waren er geen veranderingen. Victoria Azarenka sluit het jaar af als nummer één voor Maria Sharapova, Serena Williams, Agnieszka Radwanska en Angelique Kerber.

Sonic komt pas in 2013 terug

Het is al enige tijd behoorlijk stil rondom Sonic the Hedgehog. Kennelijk vond SEGA het nodig om de bekende egel na onder andere Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games en aankomende titel  Sonic & All-Stars Racing Transformed op vakantie te sturen.

Daar komt als het aan SEGA ligt in 2013 verandering in. Men heeft volgend jaar namelijk een hoop nieuw speelgoed van Sonic in de planning staan. Het zullen deels downloadbare titels zijn zoals we die kennen van de Sonic the Hedgehog 4-episodes met daarnaast grotere releases die gewoon in de winkels komen te liggen. Het is op dit moment nog onbekend welke games dit zullen zijn.

Sonic: See you in 2013
See you in 2013

Een tablet voor minder dan 20 euro

Het is wellicht een paar maanden te laat, maar de door Datawind gebouwde Aakash 2 is eindelijk een realiteit. In ieder geval wordt de nieuwe slate beschikbaar voor een paar euro minder dan verwacht.

De lancering vond plaats op de nationale Education Day in India. Het is de tweede iteratie van wat neerkomt op een barebone, betaalbare Android-Slate met een 7-inch touch screen, 1GHz Cortex-A8 processor, 512 MB RAM, 4 GB Flash geheugen, Android 4.0.3, ingebouwde WiFi en een front -facing VGA-camera.

Naar verluidt zal deze worden verscheept naar Indiase studenten voor Rs 1130 (rond de 17 euro), terwijl anderen er één te kunnen kopen voor een bedrag dat dichter bij de 63 euro ligt. Tegenwoordig is het zo dat dit soort projecten niet meer nieuw zijn. De Chinese megashop Hawking biedt op dit moment ook Android-tablets aan voor ongeveer hetzelfde bedrag en legt op deze manier de lat steeds lager als het gaat om prijzen van ho hum slates.

Natuurlijk moedigen we het alleen maar aan dat alle studenten deze technologie in handen krijgen en je kunt een beetje meer leren over wat die studenten kunnen verwachten in de VentureBeats hands-on.

Aakash2
Aakash2

Ruiten ouders Kemper ingegooid na cokeonderzoek

De ruiten van het ouderlijk huis van BNN-presentatrice Geraldine Kemper zijn zaterdagnacht ingegooid in Volendam. De actie volgde op de aankondiging van BNN dat in Volendam meer coke wordt gesnoven dan in een flink aantal grote Europese steden.

Het BNN-programma Spuiten en Slikken liet het rioolwater in de regio onderzoeken en besteedde zondagavond aandacht aan de zaak. Getuigen zagen hoe enkele mannen wegrenden nadat de ruiten bij het ouderlijk huis van Kemper met bakstenen waren ingegooid, meldt RTV Noord-Holland. De moeder van de presentatrice was op dat moment thuis, maar raakte niet gewond.

Stelling: Size does matter

Elke periode heeft zo zijn eigen trend. Eerst konden de mobiele telefoons niet klein of plat genoeg zijn want we wilden nu eenmaal geen 'koelkast' in onze zak hebben. Hedendaags lijkt het juist omgekeerd. Want hoewel het in de essentie om bellen ging, willen we steeds meer informatie bij de hand hebben. 3,7 inch, 4,3 inch en zelfs 5 inch, het kan niet groot genoeg.

De stelling voor deze maandag luidt daarom als volgt:

Size does matter.

VVD en PvdA praten verder over zorgpremie

Coalitiepartijen VVD en PvdA praten maandag verder over een alternatief voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Donderdag en vrijdag spraken de partijen al met elkaar om tot een oplossing te komen de maatregel, die tot veel verzet leidde. Hiervoor moet het regeerakkoord worden opengebroken.

Het Centraal Planbureau heeft het afgelopen weekeinde verschillende opties doorgerekend. Het meest waarschijnlijke alternatief is het verhogen van de belastingschijven voor hogere inkomens. Op die manier kunnen inkomensverschillen ook worden verkleind, een vurige wens van de PvdA.

Naar verwachting komen de doorrekeningen van het CPB in de loop van de ochtend. Daarna praten premier Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD en vicepremier Lodewijk Asscher en fractievoorzitter Diederik Samsom van de PvdA verder op het ministerie van Algemene Zaken. Als ze een oplossing hebben gevonden moeten ook de fracties nog instemmen.

Dinsdagmiddag staat het debat over de regeringsverklaring op de agenda. Mocht er voor die tijd nog geen oplossing zijn gevonden voor het probleem rond de zorgpremie wil GroenLinks toch een debat. Dit moet dan gaan over de 'staat waarin het kabinet verkeert'.

"Een week na de beëdiging van de nieuwe regering, wordt de formatie plotseling verlengd", zegt fractievoorzitter Bram van Ojik zondag. "Het debat dat we met de informateurs voerden over het regeerakkoord ging blijkbaar over een kladversie. Ik geloof niet dat iemand in Nederland nog begrijpt waar we nu staan."

Grieks parlement bekrachtigt begroting

Het Griekse parlement heeft zondag tegen middernacht de begroting voor 2013 goedgekeurd. Die voorziet in verdere verlaging van pensioenen en salarissen om Griekenland te laten voldoen aan de eisen voor een nieuwe tranche noodleningen. Vier dagen eerder stemde het parlement nipt voor afzonderlijke wetgeving voor verdere bezuinigingen en belastingverhogingen.

Premier Antonis Samaras beloofde dat dit pakket bezuinigingen het laatste offer zal zijn dat van de Griekse bevolking wordt gevraagd. "Op voorwaarde, natuurlijk, dat we alles invoeren wat we hebben beslist." Het is nu aan de internationale kredietverstrekkers om hun deel van de afspraken na te komen, benadrukte de premier.

Nu de afgelopen dagen tweemaal bezuinigingsmaatregelen zijn goedgekeurd moet Griekenland kunnen rekenen op een nieuw pakket leningen ter waarde van 31,5 miljard euro, aldus de regering in Athene. Komende vrijdag heeft Griekenland weer geld nodig, wanneer een reeks obligaties ter waarde van vijf miljard euro afloopt.

Griekenland staat hoog op de gespreksagenda van de ministers van financiën van de eurozone, die maandag in Brussel bijeenkomen. Toch is het niet waarschijnlijk dat de ministers dan al beslissen over de nieuwe leningen, zei de Duitse minister Wolfgang Schäuble tegen de Welt am Sonntag. "We laten ons niet onder druk zetten."

Naar schatting vijftienduizend Grieken verzamelden zich zondagavond op het Syntagma-plein voor het parlementsgebouw in Athene voor een demonstratie. Volgens een opiniepeiling zondag in de krant To Vima is 66 procent van de Grieken tegen nieuwe bezuinigingen. Tweeënvijftig procent vindt dat de regering, die na de verkiezingen in juni gevormd werd, meer tijd moet krijgen om de crisis de baas te worden. Volgens de peiling kampt ook 86 procent van de ondervraagden door de crisis met financiële problemen.

Drugsbende opgerold voor smokkel via Schiphol

De marechaussee heeft twintig verdachten opgepakt voor het doorsluizen van cocaïne uit het Caribische gebied. Een deel van hen werkte in de bagagekelder van Schiphol, meldt de marechaussee.

Het onderzoek werd in april opgezet nadat informatie was binnengekomen dat medewerkers in de bagagekelder zich bezighouden met drugssmokkel. Tijdens het onderzoek werden meerdere zendingen met in totaal zeventig kilo cocaïne onderschept en werd duidelijk welke mensen mogelijk bij de smokkel betrokken waren.

De eerste acht verdachten werden in september aangehouden. In oktober volgden nog eens tien mannen. Vorige week werden in Amsterdam nog eens twee verdachten aangehouden. Bij sommige aanhoudingen werd een arrestatieteam ingezet omdat de verdachten mogelijk vuurwapens hadden.

Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten werd onder meer een vuurwapen, geld en administratie in beslag genomen. Twaalf verdachten komen uit Amsterdam en drie uit Almere. Verder komen ze uit Purmerend, Medemblik, Bergschenhoek en Bussum. Ze zijn tussen de 25 en 60 jaar.


Drugsbende opgerold voor smokkel via Schiphol (Foto: Novum)

Rockband INXS stopt ermee

INXS stopt ermee. De Australische rockers zeiden zondag tijdens een optreden in Perth dat het hun laatste concert ooit was als band, schrijft de Australische nieuwssite Brisbane Times.

"Ik krijg tranen in m'n ogen", reageerde drummer Jon Farriss na de bekendmaking. INXS stond als support act voor Matchbox Twenty op de planken. Farriss bedankte het publiek voor alle steun door de jaren heen.

Het einde van INXS komt als een verrassing, aangezien zanger Ciaran Gribbin onlangs nog aankondigde dat de band grote plannen had voor de toekomst. "We zijn nog steeds creatief en hebben nog steeds de behoefte om ons te laten gelden."

De band werd zo'n 33 jaar geleden opgericht in Sydney. Na de dood van zanger Michael Hutchence, die in 1997 zelfmoord pleegde, gingen de bandleden door met verschillende andere zangers. INXS werd bekend met nummers als Never Tear Us Apart en Need You Tonight.

'André Hazes geeft goedkeuring vanuit de hemel'

Joop van den Ende en Rachel Hazes geloven dat André Hazes vanuit de hemel zijn zegen geeft aan de Hazes-musical Hij Gelooft in Mij. Het stuk over het leven van de volkszanger, die in 2004 overleed, ging zondag in première in het Delamar Theater.

Tijdens de try-outs werd de productie regelmatig geplaagd door lampen die kapot sprongen, schrijft De Telegraaf. Ook vielen decorstukken om en waren er andere technische storingen. "Mensen die het kunnen weten, vertellen ons dat dit ook altijd gebeurde bij de grote concerten die André gaf", zegt Van den Ende.

"Rachel en ik hebben er samen om geglimlacht", gaat hij verder. "Misschien probeert André ons zo te vertellen dat hij het hiermee eens is. Ik hoop het: goedkeuring uit de hemel."

De familie Hazes reageerde ontroerd op de musical, waarin de hoofdrollen worden gespeeld door Chantal Janzen en Martijn Fischer. "Dit is zo'n groot cadeau wat we krijgen", zei Roxeanne Hazes.

"Het leven van papa eerlijk verteld. En misschien gaan de mensen mama nu ook eens met andere ogen zien. Ik bedoel hoe lief ze voor papa was en wat ze allemaal voor hem oploste waardoor de buitenwereld haar ten onrechte ging zien als een keiharde."

Vader en vier kinderen dood bij woningbrand België

Bij een woningbrand in het Belgische Han-sur-Lesse zijn zondagnacht een vader en zijn vier kinderen omgekomen. De moeder van het gezin en een vriend die op bezoek was raakten zwaar gewond en zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Luik, melden Belgische media.

De brand in het dorp, niet ver van de grens met Frankrijk en Luxemburg, brak rond 03.00 uur uit op de begane grond en verspreidde zich snel. Toen de brandweer werd gewaarschuwd, stond het huis al volledig in lichterlaaie. De brandweer kon niet meer naar binnen.

De moeder wist te ontsnappen, maar had een ernstige koolmonoxidevergiftiging opgelopen. De vriend die op bezoek was, kon ook uit het huis komen en is met ernstige brandwonden in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht.

De omgekomen kinderen zijn twee jongens van 11 en 9 jaar en twee meisjes van 4 en 2. De hitte was zo intens dat de lichamen van de slachtoffers mogelijk nooit worden gevonden.

Een kleine oliekachel is mogelijk de oorzaak van de brand, maar daar is volgens de brandweer nog geen zekerheid over. Inmiddels is slachtofferhulp ingeschakeld om familieleden en de schoolgenoten van de slachtoffers op te vangen.

Uitspraak voor uitlokken Facebookmoord

De 18-jarige Wesley C. en zijn 16-jarige vriendinnetje Polly W. krijgen maandag van de kinderrechter in Arnhem te horen of en welke straf zij krijgen voor de zogenoemde Facebookmoord. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee weken terug 5 jaar cel en tbs geëist.

Wesley C. uit Rotterdam en de Arnhemse Polly hebben volgens het Openbaar (OM) samen de huurmoord op de 15-jarige Arnhemse tiener Winsie Hau uitgelokt. Het OM wil dat de tieners naar volwassenenstrafrecht worden berecht. Volgens jeugdrecht zouden Wesley en Polly maximaal 2 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs kunnen krijgen.

De Facebookmoord, op 14 januari, werd uitgevoerd door de 15-jarige Jinhua K. uit Capelle aan den IJssel. Polly wilde wraak op ex-hartsvriendinnetje Winsie, die op Facebook Polly’s escapades met jongens besprak. Wesley, Polly en Jinhua waren 17, 16 en 14 jaar oud toen Winsie stierf. Het OM spreekt van een onbegrijpelijke 'huurmoord onder tieners’. Jinhua is inmiddels veroordeeld tot 1 jaar jeugddetentie en 3 jaar jeugd-tbs, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

FOK! wat een weer...Perioden met zon

Goedemorgen! De herfst zal zich deze week van zijn rustige kant laten zien. Zware regenbuien en stormen zitten er absoluut niet in. De kansen op nevel en mist nemen wél toe deze week en de nachten zullen ook een stuk frisser worden. Vanmiddag is het verder heerlijk weer om met de hond nog een stevige strand- of boswandeling te gaan maken.

Afgelopen nacht ontstond er vooral in het zuiden en oosten plaatselijk mist of laaghangende bewolking, maar in de loop van de ochtend zal dit overal verdwenen zijn. Daarna schijnt op veel plaatsen de zon en blijft het vrijwel overal droog. Tegen het einde van de middag neemt de bewolking toe, maar of hier ook wat neerslag uit gaat vallen is erg onzeker. Als er neerslag valt dan valt dit alleen in het uiterste noordwesten van het land. Vanmiddag zal het ongeveer 10 graden worden. De wind komt uit het zuidwesten en neemt in de loop van de dag iets toe.

Inmiddels heeft de winter ook al toegeslagen in het noordoosten van Amerika. Tot in New York City viel er een dik pak sneeuw, er viel daar 12 cm en dit komt hoogst zelden voor zo vroeg in het winterseizoen. In New Jersey en Connecticut viel er nog veel meer. En zoals verwacht veel overlast in de Alpen door de overvloedige neerslag, hierdoor onstonden er op een aantal plaatsen gevaarlijke modderstromen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

herfst!Herfst op zijn mooist! Erwin Klein was aan het wandelen in de Achterhoek en maakte deze prachtige foto.

Sonic racet in Wii U-stijl

Dat Sonic & All-Stars Racing Transformed anders is dan andere racegames was al bekend. SEGA heeft nu een Wii U-trailer uitgebracht waarin te zien is hoe de spelervaring nog verder wordt uitgebreid op Nintendo's nieuwe console.

Zo kan de gamepad onder andere dienen als vijfde scherm in een multiplayer met vijf spelers. Ook kun je in de singleplayer de gamepad gebruiken om te kijken wat er achter je gebeurt. Het is zelfs mogelijk om de motion control te gebruikekn tijdens het racen.

Sonic & All-Stars Racing Transformed komt 18 november uit op Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U, pc en 3DS.

Danny ex machina

Mijn ex - jaren geleden wijdde ik er al een dozijn columns en verhalen aan op FOK!, met giftige titels als “Borderline op de landsgrens”, stuk voor stuk venijnig geschreven met jaren later haast voelbare wrok. Een combinatie van zelfmedelijden, verbijstering en een als door atoomwapens weggevaagde eigenwaarde, deed mij misschien wel net zo lang als de relatie zelf duurde, woelen over wat er was gebeurd.

Man doodgereden bij verwisselen band

Een man is in de nacht van zondag op maandag omgekomen bij een aanrijding op de A1. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het Gelderse Hoevelaken. Dat meldde de politie.

Volgens de politie wilde de man op de vluchtstrook een lekke band verwisselen, toen hij werd aangereden. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

In verband met het ongeluk is de A1 tussen Barneveld en Amersfoort afgesloten.

Man op A1 doodgereden bij verwisselen band
Man op A1 doodgereden bij verwisselen band (Foto: ANP)

[Upd] Politie bewaakt ziekenhuis wegens schietpartij Zijtaart

Op een kickboksgala in Zijtaart, nabij Veghel heeft een schietpartij plaatsgevonden. Hierbij zijn 2 mensen neergeschoten.

volgens diverse bronnen zou er ook een derde gewonde zijn. Hulpdiensten zijn ter plaatse, en één van de gewonden is gereanimeerd.

Wat de huidige toestand van de gewonden is, is onbekend, een reanimatie zegt natuurlijk niet veel goeds. 

Update 21.41 uur:
Volgens ooggetuigen ging er aan de schietpartij een schermutseling vooraf. Twee bezoekers kregen ruzie met elkaar, maar al snel vlogen de stoelen in het rond. Toen er een derde man opstond en een pistool trok, brak er paniek uit. De man schoot op meerdere personen waarna hij zich uit de voeten maakte. Hoeveel schoten er zijn gelost is nog onduidelijk.

Update 23.32 uur:
Er zijn meerdere verdachten aangehouden. 

Update 00.48 uur:
Eén van de twee slachtoffers is inmiddels aan zijn verwondingen overleden, zo laat de politie weten. Het andere slachtoffer ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis. 

Update 03.17 uur:
Inmiddels bewaakt de politie en ME het ziekenhuis Bernhoven in Veghel. De politie is gekleed in kogelvrije vesten. Toegestroomde familieleden en vrienden zou de reden zijn dat de politie met zulk machtsvertoon aanwezig is. 

[Primera División] Real wint in waterballet

Real Madrid heeft op de valreep drie punten overgehouden aan de ontmoeting met Levante. Op een door overvloedige regenval bijna onbespeelbaar veld stelde de Koninklijke pas in de 84e minuut de zege veilig: 2-1. De net ingevallen Alvaro Morata kroonde zich tot matchwinnaar.

De eerste helft in Valencia werd die van Cristiano Ronaldo. De Portugese vedette van Real scoorde in de 21e minuut de openingstreffer, maar kreeg ook een klap op zijn oog. Die klap leverde hem een gescheurde wenkbrauw op en hield hem na de rust aan de kant.

In de tweede helft was Real dicht bij de tweede treffer, maar uit het niets werd er gescoord aan de andere kant. Angel stond randje buitenspel, maar mocht door van de scheidsrechter en scoorde onberispelijk.

Real kreeg een kwartier voor tijd de kans op de 2-1 uit een strafschop. Xabi Alonso schoot echter slap in en Levante-doelman Gustavo Munua redde. Diezelfde Munua moest in de slotfase echter alsnog capituleren op een inzet van Morata.

Reals stadsgenoot Atletico Madrid won eerder op de avond met 2-0 van Getafe. Adrian Lopez en Arda Turan scoorden de goals voor de nummer twee van de Primera Division.


Real ontsnapt aan puntenverlies bij waterballet (Foto: Novum)

[GSOD] Van Gerwen wint opnieuw, Stompé & Dekker klaar

In Wolverhampton zijn de tweede groepswedstrijden gespeeld van de Grand Slam of Darts in de groepen A t/m D. De winnaars en verliezers van zaterdag namen het tegen elkaar op. De resultaten voor de Nederlandse spelers waren hetzelfde. Michael van Gerwen won opnieuw en Co Stompé & Jan Dekker verloren weer. 

Stompé moest tegen Scott Waites de avond openen. Hij behield nog wel zijn eerste leg, maar daarna begon het te lopen bij de Grand Slam of Darts winnaar van 2011. Het werd 5-1 voor Waites. Wil Waites de laatste zestien bereiken dan zal hij Phil Taylor moeten verslaan die Mark Webster met 5-2 versloeg. Stompé speelt zijn laatste groepswedstrijd tegen Webster. 

Dekker verloor met 5-1 van James Wade. De halve finalist op Lakeside van 2011 begon nog wel sterk, maar verloor zijn partij op de dubbels. De kansen die hij kreeg benutte hij niet en mag over twee dagen voor de eer spelen tegen Arron Monk. 

Van Gerwen is zeker van een plek bij de laatste zestien nadat hij Robert Tornton met 5-3 versloeg. Mighty Mike kwam 3-0 voor, maar Thornton kwam nog opgelijke hoogte. The Thorn had ook een kans om op 4-4 te komen, maar hij miste dubbel zestien. Van Gerwen strafte dat direct af en won de partij. 

Maandagavond worden de tweede groepswedstrijden in de groepen E t/m H gespeeld. Raymond van Barneveld zal het opnemen tegen Christian Kist. Dinsdagavond zijn de beslissende wedstrijden in deze groepen A t/m D. 

Groep Speler Speler Uitslag
A Scott Waites Co Stompé 5-1
A Phil Taylor Mark Webster 5-2
B Ted Hankey Steve Beaton 5-3
B Michael van Gerwen Robert Thornton 5-3
C Dean Winstanley James Hubbard 5-2
C Simon Whitlock Kevin Painter 5-4
D James Wade Jan Dekker 5-1
D Mervyn King Arron Monk 5-3
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.