Explosieve groei aantal Amsterdamse massagesalons

Het aantal massagesalons in Amsterdam is in tien jaar tijd explosief gegroeid. In 2002 telde de hoofdstad negen salons, nu zijn dat er 336. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Amsterdamse Bureau Onderzoek en Statistiek en de Dienst Ruimtelijke Ordening.

De gemeentelijke diensten vermoedden al dat het aantal massagebedrijven fors was toegenomen, maar exacte cijfers waren tot nu toe niet bekend. Momenteel zijn zo'n vierhonderd masseurs in Amsterdam actief. In de meeste gevallen gaat het om eenpersoonsbedrijven.

Van de huidige 336 massagebedrijven zijn er 122 officiële salons, die zodanig van de straat zijn te herkennen. De overige 214 zijn bedrijven die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en massagediensten aanbieden in of vanuit een woning.

Verreweg de meeste salons zijn Chinees. Een enkele staat te boek als erotisch. Begin deze maand voerde de politie nog controles uit bij massagesalons in de grote steden. Uit onderzoek bleek dat ongeveer de helft van de Chinese salons eigenlijk een illegaal bordeel is.


Explosieve groei aantal Amsterdamse massagesalons (Foto: Novum)