Skate-off om wereldbekerticket

De KNSB gaat een skate-off organiseren voor het laatste wereldbekerticket op de 1500 meter. Rhian Ket en Thomas Krol klokten exact dezelfde tijd en werden gedeeld vierde. Koen Verweij werd gediskwalificeerd omdat hij Pim Schipper hinderde op de kruising, maar werd door de selectiecommissie aangewezen voor wereldbeker. 

Tijdens de skate-off zullen niet alleen Ket en Krol meedoen, ook Lucas van Alphen en Pim Schipper krijgen de kans om zich in de selectie te rijden. Arie Koops, directeur sport van de KNSB, legt uit waarom. "In eerste instantie was er discussie over het aanwijzen van Koen Verwij, maar niemand heeft zich druk gemaakt over Pim Schipper. Hij werd gehinderd en dus was het niet zijn tijd die in de uitslag stond. Door het hinderen verloor hij zijn kans op een reserveplek of zelfs deelname aan de World Cup."

Dat ook Van Alphen mee mag doen aan de skate-off is omdat de rijder nu een reserveplek inneemt. "Hij is belanghebbende", zegt Koops. "Stel Schipper rijdt alleen, dan zou hij voor Van Alphen kunnen eindigen als reserve. Dat kan natuurlijk niet."

Voor de 1000 meter moest er ook een beslissing worden genomen. Ket en Michel Mulder werden gedeeld. Beide rijders hebben besloten de wedstrijden in het wereldbekercircuit te verdelen. Koops: "Het uitgangspunt voor de KNSB is dat bij gelijke tijd een extra wedstrijd uitkomst moet bieden, behalve als de coach en sporters in overleg met de KNSB tot een andere opzet komen." Dat is in het geval van de 1000 meter het geval. Hoe Mulder en Ket de races precies zullen delen is nog niet duidelijk. "Daarover wachten we nog op een definitef bericht", zegt Koops.

Ket kan zich wel vinden in de oplossing die voor de 1000 meter gevonden is, maar is het niet eens van de opzet voor het startbewijs op de schaatsmijl. "Ik ben het niet eens met de beslissing om een skate-off te organiseren", aldus de schaatser. Wat Ket precies zal ondernemen tegen het besluit van de skate-off, wilde hij nog niet zeggen.