Gadget: Zyxel pla4201 homeplug

Zyxel heeft een miniatuur homeplug op de markt gebracht de pla4201. Homeplugs, voor als je het niet weet, zijn apparaatjes waarbij je een netwerk aan kunt leggen door gebruik te maken van de stopcontacten in je huis. Mocht je dus op meer plekken willen kunnen internetten dan kunnen dit soort apparaatjes de oplossing zijn. FOK! kreeg twee van deze apparaatjes van Zyxel om mee te spelen en Bart & Wouter gingen er dan ook mee aan de slag. Presteren ze goed of mag je al blij zijn als het je lukt een verbinding op te bouwen?

Wat is je eerste indruk?

Bart: Aan de verpakking viel me één ding direct op: de 450 500Mbit-snelheid die op de doos staat. Fantastisch! Na het openen van de doos liggen de twee apparaatjes gemoedelijk naast elkaar. Klein, wit, onopvallend. Netjes afgewerkt. Er zit echter geen stopcontact op het apparaat waardoor je een stopcontact kwijt bent aan de homeplug. Hierdoor blijft het ding dan wel weer lekker compact.

Wouter: Mijn eerste indruk van de was dat het een klein en niet opvallend apparaatje is. Hierdoor zal ook mijn vrouw niet snel gaan zeuren over de zoveelste adapter in het stopcontact. De twee meegeleverde netwerkkabels zijn fijn omdat je hierdoor meteen aan de gang kunt. Wel viel de gemelde 500Mbps snelheid op de verpakking op omdat er direct onder ook Fast Ethernet staat wat maar 100Mbps is, word ik opgelicht? Ik heb dit bij Zyxel nagevraagd en de chip die in de pla4201 is blijkt 500mbps te zijn. Door deze overcapaciteit willen ze zorgen dat dit apparaatje zelf in ieder geval niet de beperkende factor is op het gebied van snelheid.

Was hij makkelijk te installeren?

Bart: Ja, plug & play. Een kind kan de was doen! Mijn vrouw begreep het zelfs. Je steekt de ene homeplug in het ene stopcontact, de andere in een ander, en het werkt. Er zit wel software bij waarmee je ontzettend veel dingen kan instellen, maar dat is echt voor de powerusers, zo complex.

Wouter: Heel veel simpeler dan insteken in het stopcontact en de utp-kabels in router en pc kan het niet worden toch? De enige knop is een reset/encrypt-knop voor als de plug niet reageert zodat ze weer aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Die heb ik echter nog niet te hoeven gebruiken, ook niet na 20 keer de plug in een ander stopcontact te hebben moeten steken. De software is echter zelfs voor een doorgewinterde IT'er volkomen onoverzichtelijk en niet te begrijpen. Gelukkig is die ook echt niet nodig voor de werking.

Hoe snel kan ik een bestand kopieren naar mijn andere computer

Bart: Als ik twee verschillende stopcontacten gebruik over twee verschillende groepen, dan kwam ik uit op 6 à 7 megabyte per seconde (MB/s). Bij lange na niet in de buurt van de op de verpakking weergegeven 500Mbit/s dus. Niet gek, aangezien Zyxel ervoor gekozen heeft om een 100Mbit/s-netwerkpoort in het apparaat te bouwen, het is technisch dus onmogelijk om 500Mbit/s te halen, ook al kan de chip in de homeplug het aan. Enigszins misleidend dus, maar in de praktijk maakt het niet uit of er een 100Mbit- of 1000Mbit-adapter in zou zitten, aangezien deze snelheid toch nooit gehaald wordt.

Wouter: Dat was bij mij volledig afhankelijk van welke stopcontacten ik gebruikte. Waren het er 2 zo ongeveer langs elkaar dan haalde ik 99,9% van de maximale snelheid. Verhuisde ik eentje naar de zolder dan bleef er nog maar ongeveer 60% over. Dit zal waarschijnlijk aan de verouderde electrabekabeling en stoppenkast in mijn huis liggen. Aangezien mijn nas op zolder staat heb ik de rest van de tests vanaf die locatie gedaan.

Filmpje kijken

Bart: Uiteraard heb ik getest hoe het bekijken van films gaat. Mijn server staat op zolder, mijn mediaspeler in de woonkamer. Tót full HD (1080p) ging het bekijken van films zonder enig probleem. Geen haperingen of vertragingen in beeld en geluid. Ging ik echter materiaal van hoge kwaliteit bekijken (1080p) dan kwamen er toch haperingen in beeld tijdens drukke scènes, die nu eenmaal gepaard gaan met hogere bitrates. De PLA4201 kon het toch niet helemaal meer bijbenen op die momenten. Kijk je rustige films, dan heb je nergens last van, maar bij een knallende actiefilm sloeg de ergernis zo nu en dan wel toe.

Wouter: Bij de meeste 1080p-films was dit geen probleem totdat het druk werd, dan begon hij goed te haperen. 720P was geen enkel probleem.

Ik wil iets downloaden met bittorrent gaat dat goed?

Bart: Torrents staan erom bekend dat ze ontzettend veel verbindingen maken met andere pc's. Sommige apparatuur kan daar niet goed mee omgaan, maar de homeplugs van Zyxel hadden er geen enkele moeite mee. Ik downloadde gewoon met de maximaal haalbare snelheid, er was geen enkele vertraging merkbaar door het grote aantal verbindingen dat gelegd werd.

Vervolgens heb ik mijn mede-reviewer nog even wat torrentlinkjes gegeven, zodat hij deze test ook kon voltooien. Hij houdt zich uiteraard niet bezig met dat soort schimmige zaken, evenals de gemiddelde lezer van deze review.

Wouter: Met mijn 25mbit down/1,5mbit up-lijntje liep ik tegen geen enkel probleem aan. Hoeveel verbindingen er ook open stonden en hoe snel het ook ging, ging enkel probleem. Dit valt natuurlijk ook te wijten aan het feit dat mijn internetlijn hier de beperkende factor is.

Kan ik dan ook nog steeds een film kijken?

Bart: De homeplugs hebben een geavanceerde QOS (quality of service) ingebouwd, die detecteert welk datapakketje voor streaming is, en welk datapakketje voor torrents. De pakketjes voor videostreams krijgen dan voorrang, waardoor in theorie de film soepel moet blijven draaien tijdens het downloaden van torrents. Allereerst heb ik een film over het netwerk afgespeeld, maar niet als stream. Door de torrent-download die mijn hele verbinding opslokte, werd de film een interessante diashow. Logisch, ik had het niet als stream geopend, de homeplugs herkennen het dan niet als zodanig en geven geen voorrang aan de film-datapakketjes.

Hierna heb ik dezelfde film als stream geopend. Wat bleek? De diashow was voorbij, de beelden liepen weer vloeiend in elkaar over. Verbazingwekkend hoe goed dit werkt! Je hebt echter nog steeds haperingen bij druk full HD-materiaal, zoals eerder al geconstateerd met het bekijken van films zonder ander netwerkgebruik. Maar de QOS doet zijn werk uitstekend! Of de QOS ook voorrang geeft aan KPD is niet bekend.

Wouter: Hier liep ik tegen wat problemen aan. Films liepen totaal niet terwijl ik aan het downloaden was. Terwijl ik dit aan het onderzoeken was bleek dat ik niet aan het streamen was maar mijn filmpje rechtstreeks vanaf een share opende. Toen ik ging streamen bleek de pla4201 goed in te grijpen. Het streamen kreeg voorrang en een aantal films 720p of lager waren weer te kijken. Niet allemaal helaas omdat dat echt te veel was op dat moment.


Stoort mijn magnetron of wasmachine niet?

Bart: Ik heb een van de homeplugs aangesloten op een stopcontact waar mijn wasmachine ook op zit, de andere homeplug heb ik samen met mijn stofzuiger aangesloten. Met beide apparaten uit kwam ik op een kopieersnelheid van 7,2MB/s. Na het aanzetten van een bont wasje kwam ik uit op nog net geen 7,1MB/s. Ging ik ook nog wat koekkruimels opzuigen, dan daalde de snelheid naar 6,9MB/s. Dus ja, stroomverbruikende apparatuur heeft invloed op de snelheid. Maar ik kan nou niet zeggen dat ik er wakker van lig.


Bij de dip ging de wasmachine draaien.

Wouter: Hier merkte ik helemaal niks van. Maar ze zitten dan ook op een aparte groep en aardlekschakelaar dus dat was ook niet te verwachten.

Doet hij het ook in mijn kelder of schuur?

Bart: Dit heb ik niet kunnen testen, helaas. Ik kom enkel op mijn zolder.


Wouter: Een kelder heb ik niet maar een schuur wel. Deze ligt een meter of acht achter het huis en zit op dezelfde aparte groep/aardelek als de wasmachine. Hij deed het wel maar verder dan 10 procent van de maximaal haalbare snelheid kwam hij niet. Via de wifi deed mijn laptop het in ieder geval een stuk beter.

Conclusie

De Zyxel PLA4201 is een mooi, simpel apparaat, dat binnenshuis snelheden haalt die goed genoeg zijn voor dagelijks gebruik zonder ergernissen. Internetten via een gemiddelde verbinding, een normale film kijken, allemaal geen probleem. Ben je echter iemand die enkel full HD-films kijkt, een 120Mbit/s-internetverbinding heeft, en veelvuldig bestanden kopieert over het thuisnetwerk, dan is deze homeplug minder geschikt. Maar dat is ook niet de doelgroep van deze homeplug, die mensen hebben wel een gigabitnetwerk met UTP-kabels liggen. Voor de normale gebruiker zijn dit prima apparaten.

Reclamefilmpje van Zyxel