Celstraffen voor opdrachtgevers Facebookmoord

De 18-jarige Wesley C. en de 16-jarige Polly W. zijn maandag veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de twee opdracht hebben gegeven tot de zogeheten Facebookmoord op de 15-jarige Winsie Hau.

Winsie werd in januari neergestoken door de 15-jarige Jinhua K., in opdracht van Wesley en Polly. Winsie was de voormalige hartsvriendin van Polly. Zij zou op Facebook hebben geroddeld over Polly. Winsie overleed enkele dagen na de steekpartij. Haar vader raakte bij de aanval gewond. K. werd hiervoor in september al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Justitie had tegen Wesley en Polly vijf jaar cel en tbs geëist, op basis van het volwassenenstrafrecht. Hun daad was volgens het Openbaar Ministerie 'koelbloedig, oninvoelbaar, niet nadenkend, zeer egocentrisch, kil en berekenend'. "Een ruzie oplossen door een moordplan te beramen en dit plan ook daadwerkelijk laten uitvoeren is een scenario dat onvoorstelbaar en bizar lijkt te zijn, wat zeker niet lijkt te passen bij tieners, bij kinderen van 16 en 17 jaar oud", aldus de officier van justitie.