Michael Bay blijft kalm onder kritiek Shia LaBeouf

René (MrManiak)

Michael Bay heeft geen seconde wakker gelegen van de uitspraken van Shia LaBeouf over de Transformers-films. "Vergeet niet, hij is pas 26. Zijn woorden raakten me niet", zegt de regisseur tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De voormalig hoofdrolspeler uit de robotreeks liet eerder dit jaar weten geen vierde film te willen maken, omdat hij beknot werd in zijn creativiteit. "Ach, beroemdheid doet soms rare dingen met jonge acteurs", legt Bay uit.

Toch toont de regisseur zich begripvol. "Shia is een fantastische vent, een groot acteur en ik heb niets dan respect voor hem. Hij wil gewoon serieus genomen worden en dat gebeurt soms niet als je in een enorme kaskraker zit." Vorige week werd bekend dat Bay onlangs Mark Wahlberg strikte voor de hoofdrol in de film, officieus getiteld Trans4mers.

Volgens Bay zit Labeouf nu in een fase waarin hij kleinere, onafhankelijke films wil maken, zoals dat bij wel meer aanstormend talent het geval is. "Hij komt wel weer terug."

LaBeouf is vanaf donderdag te zien in het droogleggingsdrama Lawless en zit ook in The Company You Keep, over de radicale organisatie Weather Underground. Beide zijn onafhankelijke producties en beduidend zwaardere kost dan Transformers. Volgend jaar speelt hij ook in Nymphomaniac van Lars von Trier.

Over de plot van Trans4mers wil Bay nog niets kwijt. "Het verhaal wordt verder verteld maar we slaan een geheel nieuwe richting in. De film begint vier jaar na Dark Side of the Moon, na de aanval op Chicago. Voor de rest zullen jullie naar het verhaal moeten gissen, ik heb alles driedubbel gecodeerd op mijn pc staan."

Wel heeft de film al verschijningsdata. Trans4mers draait in de Verenigde Staten in 2014 vanaf 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. De Nederlandse premièredatum is naar verluidt ruim een week eerder, op 26 juni.