'Regering Zimbabwe steelt diamanten'

Redactie

De Zimbabwaanse regering heeft voor ruim anderhalf miljard euro aan diamanten afkomstig uit de mijnen in het oosten van land gestolen. De opbrengsten zijn in de zakken beland van naaste medewerkers van president Robert Mugabe, internationale diamanthandelaren en criminelen. Dat zegt Partnership Africa Canada (PAC), een lid van het Kimberley Process, het orgaan dat toezicht houdt op de wereldwijde diamanthandel.

PAC schrijft in een maandag verschenen rapport dat de Marange-mijnen 'de grootste plundering hebben meegemaakt sinds Cecile Rhodes'. Daarmee wordt verwezen naar een Britse magnaat die zich in de koloniale tijd verrijkte door mijnen in Zuid-Afrika te exploiteren.

De Marange-diamantmijn, waar enorm veel diamant in de grond zit, wordt sinds 2006 geëxploiteerd. De gigantische opbrengsten van de mijn hadden de Zimbabwaanse economie, die door jaren van crisis en politieke onrust zeer zwak was, en de maatschappij er weer bovenop kunnen helpen. De opbrengsten kwamen echter niet in de staatskas terecht. Er zijn bewijzen opgedoken dat het geld naar de kornuiten van Mugabe is gegaan. "Het potentieel van de Marange-mijnen is overschaduwd door geweld, smokkel, corruptie en boven alles: verloren kansen", schrijft het PAC. "De schaal van de illegale handel is nauwelijks voor te stellen."

Functionarissen van de Zimbabwaanse regering, die veel moeite heeft gedaan om de wereld ervan te overtuigen dat het op eerlijke wijze in diamant handelt, ontkennen de aantijgingen. Volgens de Zimbabwaanse minister van mijnbouw Obert Mpofu - een aanhanger van Mugabe - hebben sancties van het Westen voorkomen dat de regering een goede prijs kon krijgen voor de diamanten. Hoeveel geld de regering echter heeft verdiend met de diamanthandel weigert hij te zeggen. Mpofu die sinds 2009 op zijn post zit, heeft een onverklaarbaar groot fortuin weten te vergaren. Hij zou volgens het PAC persoonlijk hebben geprofiteerd van de handel in diamanten uit de Marange-mijn.


'Regering Zimbabwe steelt diamanten' (Foto: Novum)