Sam Mendes: bankroet MGM was een zegen voor Bond

Sam Mendes vindt achteraf bezien het bankroet van filmstudio MGM een zegen. "Daardoor konden we veel langer aan het scenario van Skyfall werken", zegt de regisseur van de 23e Bondfilm, financieel de succesvolste ooit, tegen de Amerikaanse filmsite Moviefone.

In 2010 werd duidelijk dat MGM in grote financiële problemen zat. Hierdoor werd de productie van Bond 23 maanden vertraagd. Begin november van dat jaar vroeg de filmstudio zelfs faillissement aan. Eind december werd de studio uit de brand geholpen door enkele directeurs van productiemaatschappij Spyglass Entertainment.

"Toentertijd voelde het absoluut niet zo, maar nu snap ik dat we ongelooflijk hebben geboft", legt Mendes uit. "We hadden ineens negen maanden extra waarin we keihard aan het scenario konden werken."

Na het volgens critici tegenvallende Quantum of Solace, de vorige Bondfilm, was het zaak de reeks weer op de rails te zetten. Saillant detail is dat volgens kenners, waaronder Bondacteur Daniel Craig, de 22e Bondfilm tegenviel juist vanwege een schamel script, een direct gevolg van de schrijversstaking in Hollywood in 2008. "Als we een paar maanden extra hadden gehad, was die film veel beter geworden", gaf hij geruime tijd na de première toe.

De 47-jarige Mendes wordt alvast vergeleken met zijn landgenoot Christopher Nolan, die met zijn Batman-trilogie het beroemde strippersonage uit het slop trok. Na het volgens velen erbarmelijke Batman & Robin van Joel Schumacher zag geen producent nog brood in een nieuwe Batman-film.

"Dat vind ik een enorm compliment, Nolan is op dit moment absoluut de man", zegt Mendes. "Zonder zijn The Dark Knight was deze Bondfilm ook niet mogelijk geweest. Christopher heeft laten zien dat een grote publieksfilm ook over echte emoties mag gaan en uitmuntende acteurs kan bevatten. Zeker Heath Ledger als The Joker heeft echt mijn ogen geopend. Daarmee was het ineens een echte, volwassen film."

Skyfall, met ook Judi Dench, Javier Bardem en Ralph Fiennes, draait momenteel volop in de Nederlandse bioscopen.


Sam Mendes: bankroet MGM was een zegen voor Bond (Foto: Novum)