Onderzoek Nibud bij presentatie al achterhaald

Het instituut voor budgetvoorlichting Nibud presenteert aan het einde van de middag de uitkomst van een onderzoek naar de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. De kans is echter groot dat het rapport bij de presentatie alweer irrelevant is, aangezien de VVD en de PvdA zoeken naar manieren om het plan van tafel te krijgen.

De Tweede Kamer verzocht het Nibud vorige week om in kaart te brengen wat de inkomensafhankelijke zorgpremie betekent voor de koopkracht van Nederlanders. Donderdagavond gingen coalitiepartijen VVD en PvdA met elkaar in gesprek om het omstreden plan uit het regeerakkoord aan te passen. Het Nibud ging echter stug door met rekenen en presenteert om 16.30 uur de resultaten van het onderzoek.

De rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB) hebben in het weekeinde ook moeten doorwerken. Zij moeten in kaart brengen wat de gevolgen zijn van alternatieven voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. De verwachting is dat de door de PvdA zo gewenste nivellering via de inkomstenbelasting wordt afgedwongen.

Volgens bronnen rond het kabinet worden de gevolgen 'in de loop van de middag' verwacht. Er bestaat dus een kans dat Mark Rutte (VVD), Halbe Zijlstra (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA) en Diederik Samsom (PvdA) op het ministerie van Algemene Zaken het schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie beklinken op het moment dat het Nibud aan de andere kant van het Binnenhof de gevolgen van dit plan toelicht.