Emmanuelle Riva ontroostbaar op de set van Amour

Het viel actrice Emmanuelle Riva zwaar om niet te mogen huilen tijdens het filmen van het drama Amour. Regisseur Michael Haneke liet tranen niet toe. "Ze raakte door een paar scènes steeds geëmotioneerd", vertelt hoofdrolspeler Jean-Louis Trintignant aan Novum Nieuws. "Dan moest de scène opnieuw, maar daarna was ze nog wel een half uur ontroostbaar."

Volgens Trintignant wilde Haneke niet dat de acteurs zouden huilen in de film, omdat de situatie op zichzelf al verdrietig genoeg was. De 81-jarige Trintignant en de 85-jarige Riva spelen in Amour een hoogbejaard echtpaar. Nadat de vrouw wordt getroffen door een hartaanval, verzorgt de man haar liefdevol, maar haar levenslust vermindert sterk.

Ook Trintignant vond het lastig om niet geëmotioneerd te raken tijdens het filmen. "Ik ben oud en was altijd zenuwachtig op de set", vertelt de acteur. "Maar ik wilde ontzettend graag samenwerken met Haneke. Ik zou alle rollen hebben aangepakt en ik heb zelfs al gevraagd of ik een rolletje mag in zijn volgende film. Dat heeft hij toegezegd."

"Michaels talent is onnavolgbaar", gaat Trintignant verder. "Ik wilde zelf regisseur worden en bij de opleiding is mij verteld dat een scène nooit langer dan anderhalve minuut mag duren, maar Haneke doet scènes die tien minuten duren en het wordt nooit saai." De Oostenrijkse regisseur is bekend van drama's als Das Weisse Band en La Pianiste.

De Franse acteur brak in 1956 door met zijn rol als verlegen man in Et Dieu... Créa la Femme naast Brigitte Bardot. Later was hij te zien in films als Un Homme et Une Femme en de politieke thriller Z. "Als ik goed ben in een film, dan gaat de eer niet naar mij maar naar de regisseur", vertelt Trintignant over zijn succes. "Als ik niet goed ben, ligt het daar ook aan."

Amour won de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes en draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.