FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 juni 2012

Speel met Baird in Gears of War: Judgment

Na diverse geruchten in de laatste dagen krijgen we nu te weten dat Gears of War: Judgment in ontwikkeling is bij People Can Fly. De game volgt het verhaal van Damon Baird die het opneemt tegen de Locust Horde voor de gebeurtenissen uit Gears of War 1.

Damon Baird neemt het samen met de bekende Augustus "Cole Train" Cole op in de game tegen de Locust met behulp van twee andere teammates. De andere twee zijn Garron Paduk en een rood-harige vrouw genaamd Sophia Hendricks. Meer informatie zal aankomende maandag verschijnen tijdens de E3-conferentie van Microsoft.

GoWJ

GoWJ

'Di Resta kan ook naar McLaren'

Paul di Resta kan volgens Autosport bij McLaren tekenen mocht Lewis Hamilton besluiten de Britse renstal na dit seizoen de rug toe te keren. Ook wordt de Force India-coureur in verband gebracht met Merceds mocht Michael Schumacher stoppen en met Ferrari, waar Felipe Massa de laan uitgestuurd kan worden.

Bij McLaren verlopen de onderhandelingen tussen het team en Hamilton over een nieuwe verbintenis stroef. Volgens Autosport vragen Hamilton en zijn management XIX Entertainment 125 miljoen euro voor vijf seizoenen, maar vindt McLaren dit te veel geld. De relatie tussen de Britse coureur en het team uit Woking is bekoeld nadat Hamilton zelf in 2011 een slecht seizoen draaide en dit jaar juist McLaren steken laat vallen, wat het team al veel punten heeft gekost.

Mocht Hamilton daadwerkelijk vertrekken bij McLaren dan is Di Resta volgens Autosport de eerst aangewezene. De Mercedes-protegé zou op voorspraak van McLaren-teambaas Martin Whitmarsh in 2010 testrijder bij Force India zijn geworden, waarna hij vorig jaar bij het team van Vijay Mallya racecoureur werd. De belangen van de Schot worden behartigd door Anthony Hamilton, de vader van Lewis. De onderhandelingen worden echter pas gestart wanneer het tot een breuk tussen Lewis Hamilton en McLaren komt.

Force India-baas Mallya heeft ondertussen al aangegeven dat hij niet moeilijk gaat doen mocht Di Resta willen vertrekken. De Schot heeft nog een doorlopend contract, maar daarover valt te onderhandelen.

Rotterdam zit drugsrunners op de hielen

De aanpak van drugsrunners die sinds midden vorig jaar in de deelgemeente Delfshaven is beproefd, wordt in heel Rotterdam ingevoerd. Door de 'schouder-aan-schouderaanpak' van politie en gemeente is het in Rotterdam 'wat betreft drugsrunners vrij rustig' en 'is er geen openlijke straathandel'. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag aan de gemeenteraad laten weten.

In Delfshaven zijn sinds 1 juli vorig jaar 402 aanhoudingen verricht en werden 28 dealershoeveelheden drugs in beslag genomen. Van de 197 personen op de lijst van drugsrunners worden er 40 continu gevolgd.

De Rotterdamse politie werkt in de drugsrunnersaanpak samen met andere korpsen. Na informatie uit Limburg werden in een woning in Rotterdam-West 7,5 kilo heroïne, 200.000 euro en een vuurwapen aangetroffen.

In Delfshaven zouden vier Marokkaanse families de spil zijn van de drugshandel. De politie gaat nog voor de zomer naar Marokko om met de autoriteiten te bespreken hoe de bezittingen van deze drugsfamilies kunnen worden geconfisqueerd.

De Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam wordt aangemoedigd om criminele families en personen links te laten liggen.

Opstelten fluit OM terug om fietscontroles

Er is geen sprake van dat justitie stopt met specifieke controles op fietsen zonder licht en bellen in de auto. Dat zei demissionair minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad. "Iedereen moet een fiets hebben met een achter- en voorlicht die het doen."

De bewindsman kreeg naar eigen zeggen een slecht humeur toen hij vrijdagochtend in dagblad Trouw las dat gerichte controles zouden worden afgeschaft. Als reden werd wetenschappelijk onderzoek opgegeven, waaruit onder meer blijkt dat nooit is bewezen dat fietsen zonder licht gevaarlijker is. Daarom kunnen de verkeershandhavingsteams beter worden ingezet voor alcohol- en snelheidscontroles, zei een OM-woordvoerder die het krantenbericht bevestigde.

Opstelten heeft meteen gebeld met de top van het Openbaar Ministerie. Die was volgens hem ook niet op de hoogte van de koerswijziging noch van het onderzoek. Er was kennelijk sprake van een 'misverstand'. Besloten is dat de handhaving 'keihard' doorgaat, aldus de bewindsman.

[RG] Djokovic simpel langs Devilder

Novak Djokovic heeft zich eenvoudig geplaatst voor de vierde ronde op Roland Garros. De Servische nummer een van de wereld was veel te sterk voor de Fransman Nicolas Devilder: 6-1, 6-2, 6-2. Devilder kwam er ondanks de steun van het publiek niet aan te pas op Suzanne Lenglen, het tweede centrecourt in Parijs.

Djokovic, die vorig jaar in de halve finale werd uitgeschakeld door Roger Federer, sloeg 34 winners in de partij tegenover tien van Devilder. Djokovic neemt het bij de laatste zestien op tegen Andreas Seppi. De Italiaan (22) verraste de Spanjaard Fernando Verdasco (14) met 7-5, 3-6, 6-3, 4-6, 6-2.


Djokovic simpel langs Devilder (Foto: Novum)

Nummerdor en Schuil verder op EK beachvolleybal

Vier Nederlandse mannenteams hebben de kwartfinale van het EK beachvolleybal in Scheveningen bereikt. Reinder Nummerdor en Richard Schuil schaarden zich vrijdag als laatste bij de beste acht koppels. Zij wonnen met 19-12, 14-21 en 15-12 van de Oostenrijkers Clemens Doppler en Alexander Horst.

Voor de drievoudig Europees kampioenen wacht een Nederlands onderonsje met Emiel Boersma en Daan Spijkers. Boersma en Spijkers waren met 13-21, 21-17 en 15-13 te sterk voor de Duitsers Jonathan Erdmann en Kay Matysik.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren vrij snel klaar met het Letse duo Aleksandrs Samoilovs en Ruslans Sorokins: 21-19 en 21-9. Ook Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst plaatsten zich voor de kwartfinale door een 21-12 en 21-19 zege op de Zwitsers Martin Laciga en Jonas Weingart.

Bij de vrouwen maken nog twee Nederlandse koppels kans op Europees succes. Sanne Keizer en Marleen van Iersel kenden weinig problemen met de Slowaken Natalia Dubovcova en Dominika Nestarcova: 21-19 en 21-16. Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hielden de Duitsers Katrin Holtwick en Ilka Semmler van zich af met 21-16, 15-21 en 16-14.

Ieren stemmen voor begrotingsverdrag

De Ierse bevolking heeft ingestemd met het begrotingsverdrag van de Europese Unie. In het donderdag gehouden referendum stemde 60,3 procent van de kiezers 'ja'. Dat is meer dan op grond van opiniepeilingen in de afgelopen maand werd verwacht.

Tegenstanders van het verdrag behaalden maar in vijf van de 43 kiesdistricten een meerderheid; het sterkst waren de anti-EU-gevoelens in de armste delen van Dublin en het noordoostelijke district Donegal.

Ongeveer de helft van de 3,13 miljoen kiesgerechtigde Ieren heeft in het referendum zijn stem uitgebracht.

Premier Enda Kenny toonde zich opgelucht, maar benadrukte dat strenge begrotingsregels alleen niet genoeg zijn om de economische crisis in Europa te overwinnen. "Ze moeten hand in hand gaan met een reëel en concreet groeiprogramma voor Europa."

Hij zei dat leiders van de EU en de Europese Centrale Bank overeenstemming moeten zien te bereiken over een nieuw systeem voor het hanteren van de bankschulden die Ierland in 2010 op de rand van een faillissement hebben gebracht en die nu ook Spanje dreigen te treffen. Ierland heeft de Europese partners en met name Duitsland tevergeefs gevraagd delen van de Ierse schuld af te schrijven.

Het Ierse ja-kamp heeft de goedkeuring van het pact niet uitbundig gevierd. De aanvaarding betekent nog meer bezuinigingen en lastenverzwaringen voor de Ieren, die de afgelopen vier jaar al veel van hun inkomen hebben ingeleverd. "De mensen hebben knarsetandend ja gestemd", zei Gerry Adams van de nationalistische Sinn Fein, die tegen het pact campagne voerde.

Kenny sprak na het bekendworden van de uitslag van het referendum een telefonisch met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij toonde zich in een verklaring verheugd en zei dat de steun van de Ierse bevolking voor de bezuinigings- en hervormingskoers van de regering 'bijzondere erkenning en respect verdient'. Ook zij zei dat het verminderen van schulden en tekorten 'hand in hand moet gaan met versterking van de groei en concurrentiekracht'.

Ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie was blij met de uitslag. Critici van het begrotingspact moeten zich realiseren dat stabiliteit en groei niet los van elkaar kunnen worden gezien, zei hij. Het begrotingspact vervult daarom een sleutelrol bij het overwinnen van de economische crisis.

Van de 25 EU-lidstaten die het pact in februari ondertekenden is Ierland het enige dat er een volksraadpleging over heeft uitgeschreven; de overige leden volstaan met goedkeuring door hun parlement en staatshoofd.


Ieren stemmen voor begrotingsverdrag (Foto: Novum)

Prijswinnaars van de maand mei

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand mei! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

LondonCalling pakket
sharr
Jwtjuh
marxmann

Boekenpoef-actie
SiGNe
HenkHe
PopcornMonster
Just22
appelflap21

Supersop Gids actie
wel.o.k.
KwadeAfdronk
Rick_dB
Wootism
Goliath_82

FOK!Ubimaandag: Assassin’s Creed Revelations-vest en een Raving Rabbid-figurine 
naromi

FOK!Ubimaandag: Ghost Recon-film
10eke 
Mystic4Life 
CyberAnt 
Solique 
caro123 
darkde28e

Gamekings showcase:
Archibaltus
replay11nl
Geurt85

Prijsvraag Act of Valor
kim1908
Just22
Seborik

Just Dance T-shirt en zonnebril
gjmjkramer 

Your Shape Fitness Evolved-hemden
tntkiller

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Patiënt omstreden neuroloog pleegde zelfmoord

Een van de patiënten van de omstreden Enschede neuroloog Ernst Jansen Steur heeft zelfmoord gepleegd. De arts stelde ook bij deze patiënt een foute diagnose, maar of de patiënt zelfmoord pleegde vanwege die diagnose, wordt nog onderzocht, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdagavond.

De aan medicijnen verslaafde arts stelde in het Medisch Spectrum Twente sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson. Jansen Steur wordt verdacht van mishandeling, het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen of laten van een hulpbehoevende, verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte.

Eerder deze week werd bekend dat negen zaken van ex-patiënten van de neuroloog worden voorgelegd aan de rechter. In totaal kwamen 25 aangiften en negentien meldingen bij de politie binnen over de neuroloog. In het uitgebreide onderzoek werden onder anderen vijf medisch deskundigen ingeschakeld, die de zaken kozen met de meeste aanwijzingen voor foute diagnoses.

Het OM verwacht dat het gerechtelijk vooronderzoek naar Jansen Steur nog tot het einde van het jaar in beslag neemt.

Pot: "We hebben alles goed gedaan"

Cor Pot is bijzonder tevreden met de verrichtingen van zijn Jong Oranje. Het team versloeg vrijdag Luxemburg uit met een klinkende 0-5.

Jong Oranje had na drie minuten al gewonnen. Jordy Clasie scoorde in de eerste minuut en Genéro Zeefuik verdubbelde de voorsprong in minuut drie, vanaf de strafschopstip. In de 37e minuut kreeg Pots team opnieuw een penalty uitgereikt, dit keer werd die benut door Leroy Fer. In de tweede helft sloeg Zeefuik nog tweemaal toe om een hattrick te completeren.

Ook debuteerde Yanick Wildschut in Jong Oranje. "We hebben alles goed gedaan wat we goed moesten doen", aldus Pot na de comfortabele zege. "Maar goed dat ik niet zoals Steve McClaren iets later kom. Het ging heel snel. Dat hadden we absoluut niet verwacht, maar het wel heel prettig. We hebben daarna geconcentreerd gespeeld, met continu druk zetten bij balverlies. Volgens mij hadden we in 85 procent van de tijd de bal."

Door het enorme overwicht in balbezit en doelpunten staat Jong Oranje nog altijd eerste in de kwalificatie-poule voor het EK 2013, op drie punten afstand gevolgd door Schotland. Vier punten achter staat Bulgarije, de tegenstander van Pot en de zijnen van komende dinsdag. "We kunnen het in eigen huis afmaken. Al zal het absoluut nog lastig worden tegen die Bulgaren", aldus de bondscoach.

FOK!filmtips van de dag: Gamer

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Gamer

Vandaag gaan we voor een film die zowel filmliefhebbers als gamers aan zal spreken. Op RTL5 is om 23.10 uur de sciencefiction/actiefilm Gamer te zien met onder meer Gerard Butler en Michael C. Hall. Laatstgenoemde kennen we uiteraard ook als de sympathieke seriemoordenaar Dexter Morgan. Gamer speelt zich af in een futuristische wereld waar ter dood veroordeelden een kans krijgen om hun leven te redden door aan een nogal gevaarlijke realityshow mee te doen. Kable (Gerard Butler) is zo'n gevangene die maar liefst 30 tegenstanders moet zien te overleven in dit nogal absurde televisieprogramma. Maar zal hij het programma Slayers weten te overleven?

Gamer 2

Heerlijke grimmige actiefilm geregisseerd door Mark Neveldine en Brian Taylor, die naam maakten met de twee Crank films en meer recentelijk Ghost Rider: Spirit Of Vengeance. Verstand op nul en ouderwets genieten van een film die aankomt als een stoot adrenaline.

Gamer 3

Veel kijkplezier.

NAVO-militairen botsen met Serviërs in Kosovo

Vredestroepen van de NAVO zijn vrijdag in het noorden van Kosovo slaags geraakt met Servische betogers toen ze probeerden een wegversperring weg te halen. Zeker vier demonstranten en twee NAVO-militairen raakten gewond.

De kwestie rondom de wegversperringen speelt al langer. Serviërs in het noorden die de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo uit 2008 niet erkennen begonnen vorig jaar wegversperringen op te werpen. Hiermee probeerden ze te voorkomen dat de etnisch-Albanese regering in Pristina haar macht ook in het noorden van Kosovo laat gelden. Sommige wegversperringen zijn sindsdien weggehaald, maar nog niet alle wegen zijn vrijgemaakt.

Het jongste incident had plaats nabij het stadje Zvecan. Militairen van de NAVO-missie in Kosovo (KFOR) hadden een brug geblokkeerd met gepantserde voertuigen en prikkeldraad terwijl ze een wegversperring weghaalden. De Serviërs begonnen de militairen met stenen te bekogelen waarop de militairen het vuur openden met rubberkogels. Een van de militairen die gewond raakte is geëvacueerd. Over de nationaliteit van de militairen of de ernst van hun verwondingen zijn geen mededelingen gedaan. KFOR liet in een verklaring weten de wegversperringen weg te halen om de 'bewegingsvrijheid' voor zowel militairen als de burgerbevolking te verbeteren.

Een woordvoerder van de NAVO veroordeelde het geweld. "KFOR zal niet toestaan dat de situatie escaleert en zal een gepaste hoeveelheid geweld gebruiken om de veiligheid in de regio te waarborgen." Een woordvoerster van de Europese Unie zei 'erg bezorgd' te zijn over de situatie in het noorden van Kosovo. "We roepen iedereen op terughoudendheid te betrachten en samen te werken met de internationale instituties in Kosovo."

Rusland: bloedbad Syrië was werk rebellen

Rusland is ervan overtuigd dat niet het Syrische regime, maar de rebellen vorige week een bloedbad hebben aangericht in het Syrische plaatsje Houla. Het ging om een 'goed geplande actie van militanten', die mogelijk werd gemaakt door 'financiële steun en verboden wapenleveringen', verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou vrijdag.

Rusland baseert zich op een onderzoek dat het Syrische regime zelf heeft gedaan. Dat werd donderdag gepresenteerd. Volgens Syrië waren de slachtoffers 'vreedzame families, die weigerden in opstand te komen tegen de regering en die het niet eens waren met de gewapende groepen'.

Jong Oranje simpel langs Luxemburg

Jong Oranje heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Luxemburg simpel gewonnen. In Luxemburg werd het 0-5 voor de ploeg van Cor Pot.

Al na de drie minuten was de wedstrijd zo goed als beslist. Jordy Clasie bracht Oranje al in de eerste minuut op voorsprong na een mooi afstandsschot. Twee minuten later was het al 0-2 toen Genero Zeefuik een penalty benutte. Nog voor rust werd het 0-3. Dit keer was het Leroy Fer die een strafschop benutte.

In de tweede helft deed Jong Oranje het rustig aan. Zeefuik bracht met zijn tweede doelpunt van de avond de stand op 0-4, vlak voor tijd bepaalde hij ook de eindstand op 0-5.

Albayrak naar rechter om ontslagvergoeding

Voormalig directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) Nurten Albayrak begint een procedure om alsnog een ontslagvergoeding af te dwingen via de rechter. Dat heeft haar advocaat Anita Verbeek vrijdag gezegd.

Donderdag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat Albayrak vanwege "verwijtbaar handelen" geen aanspraak kan maken op de ontslagvergoeding die in haar contract is opgenomen.

"Zoals elke Nederlander die ontslagen wordt, heeft mevrouw Albayrak recht op een goede financiële afhandeling", aldus Verbeek. "Vooral omdat ze in de aanloop naar het ontslag ten onrechte door minister Gerd Leers en COA ernstig is beschadigd."

[RG] Federer naar vierde ronde

Roger Federer heeft de vierde ronde van Roland Garros bereikt. De als derde geplaatste Zwitser moest een set afstaan aan thuisspeler Nicolas Mahut: 6-3, 4-6, 6-2 en 7-5. Voor Federer, die zich met de nodige moeite naar de zege sloeg, was het zijn 235e overwinning op een grandslamtoernooi.

Federer wacht een treffen met David Goffin, die in drie sets de Pool Lukasz Kubot de baas was met 7-6 (4), 7-5 en 6-1. De Belg werd als 'lucky loser' toegelaten tot het hoofdschema in Parijs, nadat de Fransman Gaël Monfils zich geblesseerd had afgemeld.

Akkoord over nieuwe cao politie

De vakbonden hebben een akkoord bereikt met minister van Veiligheid en justitie Ivo Opstelten (VVD) over een nieuwe cao voor de politie. Dat melden politiebonden NPB en ACP vrijdagavond. Wat het akkoord precies behelst, is niet bekendgemaakt.

Het afgelopen halfjaar onderhandelden de bonden actie voor een nieuwe cao. De afgelopen maanden werd ook actie gevoerd. Die acties bestonden vooral uit een coulancebeleid, wat inhield dat agenten lichte overtredingen vaker door de vingers zagen. Ook werden politiebureaus gesloten en veroorzaakten politieauto's met opzet files door langzaam te rijden.

Medio mei meldden de bonden dat het overleg over een nieuwe cao voor de politie zou worden hervat en dat de partijen er voor 1 juni uit wilden komen. Volgens de bonden zijn afspraken gemaakt over uiteenlopende arbeidsvoorwaarden. Maandag krijgen agenten een mail over de hoofdlijnen van het akkoord, waarna tot 14 juni ledenraadplegingen plaatsvinden. De leden moeten uiteindelijk groen licht geven.

Van Dijk keeperstrainer bij Excelsior

Rob van Dijk gaat als keeperstrainer aan de slag bij Excelsior. De voormalige doelman tekent een contract voor een jaar in Rotterdam. Afgelopen seizoen stond hij nog achttien duels onder de lat bij FC Utrecht, maar zijn spelersloopbaan zit er na twintig jaar definitief op.

"Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk", laat de 43-jarige Van Dijk weten. In zijn carrière verdedigde hij het doel van Feyenoord, RKC Waalwijk, PSV, De Graafschap, sc Heerenveen en Utrecht.

Koen Kampioen seizoen 1

Koen is een voetballer uit de D1 van FC Top en hij droomt ervan om ooit professional te worden bij FC Stark. Samen met zijn teamgenoten beleeft hij avonturen die je niet zomaar zou verwachten. Dit klinkt als een matig jeugdromannetje uit de jaren zeventig of tachtig. Dit is echter niet zo, het vormt de basis voor een serie leuke jeugdboeken van Fred Diks die sinds 2003 verkrijgbaar zijn. Vorig jaar werd besloten om deze boeken te verfilmen en als serie op de buis te brengen.

Omstreden imam sleept moskeebestuur voor rechter

De omstreden imam Fawaz Jneid stapt naar de rechter omdat het bestuur van de As Soennah-moskee in Den Haag hem in maart heeft geschorst. De imam vindt dat het bestuur tegen de statuten van de moskee in de macht heeft gegrepen. Het kort geding, waarin hij schorsing van de bestuurders eist, dient maandag vanaf het middaguur in de Haagse rechtbank.

Volgens de imam stellen de bestuursleden de islamitische wetgeving, de sharia, boven het Nederlandse recht. Daarnaast betitelt hij hen als stromannen, maar onduidelijk is van wie.

Fawaz Jneid verwierf landelijke bekendheid toen hij enkele weken voor de moord op Theo van Gogh de cineast en Ayaan Hirsi Ali vervloekte. Hij lijkt de afgelopen jaren wat gas terug te hebben genomen.

Filedruk in mei ruim 35 procent gedaald

Het aantal files is de afgelopen maand opnieuw fors gedaald. Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zes jaar daalde de filezwaarte ruim 35 procent. Dat meldt de ANWB.

Het verkeer stroomde zowel tijdens de ochtend- als avondspits veel beter door. Mogelijk speelt een rol dat mei veel vrije en vakantiedagen telde. Weggebruikers ondervonden op een aantal dagen toch veel verkeershinder. Zo liep het verkeer rond Rotterdam compleet vast op 8 mei, nadat de Beneluxtunnel dicht moest door een technische storing. En op 15 mei was het aansluiten op de A28 tussen Utrecht en Amersfoort. Ook rond Hemelvaart en Pinksteren hadden vakantiegangers en dagjesmensen veel oponthoud.

Uit cijfers van Rijkswaterstaat bleek eerder vrijdag dat de aanleg van nieuwe snelwegen en extra rijstroken in de eerste vier maanden van dit jaar voor minder files heeft gezorgd. De filedruk daalde met ruim 5,6 procent.

Spanje neemt Valverde mee naar Spelen

Alejandro Valverde maakt deel uit van de Spaanse wegselectie voor de Olympische Spelen deze zomer in Londen.

Daarnaast selecteerde bondscoach Jose Luis De Santos ook Samuel Sánchez , Luis León Sánchez, José Joaquin Rojas en Oscar Freire voor de wegwedstrijd. Samuel Sánchez en Luis León Sánchez zullen daarnaast meedoen aan de olympische tijdrit. Samuel Sánchez won bij de Spelen van 2008 in Beijing goed bij de wegwedstrijd.

"Ik denk dat ik de best mogelijke ploeg heb, wanneer we in acht nemen dat de wegrit en tijdrit gecombineerd moeten worden", zo zegt de bondscoach van de Spanjaarden Dos Santos. "Mijn vijf renners hebben veel internationale ervaring en komen goed overeen. Dat is van fundamenteel belang bij dit soort wedstrijden."

Willems jongste deelnemer Euro 2012

PSV-verdediger Jetro Willems is jongste speler die in actie kan komen op het Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne. In totaal zijn er 368 voetballers geselecteerd voor het eindtoernooi.

Willems is van 30 maart 1994 en is met zijn achtien jaar een half jaar jonger dan Alex Oxlaide-Chamberlain, de talentvolle buitenspeler van Arsenal. De oudste speler van het toernooi is Konstantinos Chalkias. De Griekse doelman is 38 jaar oud.

Bij Oranje ligt de gemiddelde leeftijd op 27,1 jaar en neemt het daarmee een middenpositie in. De Russische selectie is de oudste met een gemiddelde leeftijd van 28,4 jaar. Duitsland is het jongst met een gemiddelde leeftijd van 24,4 jaar.

Russell Brand hoopt op nieuwe kus met Baldwin

Zonder twijfel zou Russell Brand opnieuw Alec Baldwin zoenen. De twee acteurs moesten elkaar hartstochtelijk kussen voor de film Rock of Ages, waarin ze beiden een rol vertolken.

De 36-jarige acteur is vol lof over zijn kus met Alec Baldwin. "Ik heb er zeker geen spijt van. Ik zou het zo nog eens doen als er een vervolg kwam, of zelfs als er geen vervolg kwam." Brand is erg trots op zijn moment met de 30 Rock-acteur.

"Hij is een goede kusser", onthulde de Britse komiek aan het Amerikaanse tijdschrift People. De Get Him to the Greek-acteur vertelde heel open over de gebeurtenis. "Het was recht op de mond. Het was erg sexy, omdat Alec een sexy man is."

De musicalfilm Rock of Ages bevat niet alleen sterren als Brand en de 54-jarige Baldwin. Julianne Hough en Diego Boneta vertolken de hoofdrollen. Ook Tom Cruise, Catherine Zeta-Jones en Mary J. Blige zijn te zien in de rock-'n-rollfilm, die 21 juni in de Nederlandse bioscopen draait.

Servië: geen genocide in Srebrenica

De nieuwe president van Servië ontkent dat er in Srebrenica een genocide heeft plaatsgevonden. ,,In Srebrenica is een ernstige misdaad gepleegd door een aantal Serven die daarvoor moeten worden gestraft. Er was daar echter geen sprake van genocide”, zei de nationalistische Tomislav Nikolic tegen de Montenegrijnse televisie, aldus Servische media vrijdag.

In de Bosnisch-Servische plaats Srebrenica hebben Serven in 1995 circa 8000 moslimmannen en -jongens vermoord. Nederlandse militairen hadden van de VN de opdracht om de moslims te beschermen.

Servië: geen genocide in Srebrenica
Servië: geen genocide in Srebrenica (Foto: ANP)

Reina: "Benitez was ideale kandidaat"

Pepe Reina had liever gezien dat Rafaël Benitez de nieuwe manager van Liverpool was geworden.

The Reds presenteerden vrijdag Brendan Rodgers als opvolger van de ontslagen Kenny Dalglish. De Noord-Ierse coach komt over van Swansea City. Doelman Reina had echter liever een andere trainer zien arriveren.

"Rafaël Benitez was de ideale kandidaat. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn teamgenoten. Ik ben natuurlijk niet objectief in deze zaak", zegt Reina over zijn landgenoot tegen Marca. "Maar hij is de trainer die me het meest heeft bijgebracht. Hij is de beste trainer die ik ooit heb gehad."

Benitez was van 2004 tot 2010 al manager bij Liverpool. In die periode wonnen de Engelsen de Champions League, Europese Super Cup, FA Cup en Community Shield. In de zomer 2010 verliet hij Anfield na een teleurstellend verlopen seizoen, waarin Liverpool zevende werd in de Premier League. 

Sneijder denkt dat Spanje de beste ploeg heeft

Wesley Sneijder denkt dat de kans aanwezig is dat het Nederlands elftal Spanje op 1 juli treft in de finale van het Europees Kampioenschap. De vorige ontmoeting tussen de beide Europese grootmachten was de finale van het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. In deze wedstrijd trok Spanje aan het langste eind (1-0).

De nummer 10 van Oranje denkt dat Spanje de beste ploeg heeft. Er is bij de wereldkampioen bijna niets veranderd en de spelers zijn met twee jaar meer ervaring zo rond de 25, meldt Sneijder in een interview met NUsport.

De international denkt dat Oranje wel klaar is voor de clash met Duitsland: "We weten nu dat zij eerst afwachten en dan ineens komen. Toen hadden we geen antwoord. Liepen we achter de feiten aan. Dan verlies je zulke wedstrijden. Als je dat antwoord straks wel hebt, kun je tegen Duitsland heerlijk voetballen. Net als ons tegen Engeland lukte. Net als dat tegen Portugal kan."

Nederland begint in de poulefase tegen Denemarken (9 juni) om vervolgens tegen Duitsland (13 juni) en Portugal (17 juni) te spelen. Alle wedstrijden worden gespeeld in het Metaliststadion in Charkov.

Duitse EK-delegatie bezoekt Auschwitz

Een afvaardiging van de Duitse EK-voetbalploeg heeft vrijdag een bezoek gebracht aan voormalig concentratiekamp Auschwitz. Onder andere aanvoerder Philipp Lahm en de in Polen geboren spelers Miroslav Klose en Lukas Podolski brachten een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust in het kamp.

De spelers tekenden samen met bondscoach Joachim Löw en voorzitter Wolfgang Niersbach een gedenkboek en legden een krans. "Het is onze plicht en verantwoordelijkheid om alert te blijven en onze jonge spelers te leren dat er voor antisemitisme en racisme geen plaats is", zei Niersbach.

Ook het Nederlands elftal brengt tijdens het EK in Polen en Oekraïne een bezoek aan Auschwitz, waar in de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen werden omgebracht, vooral door vergassing. Het vernietigingskamp ligt niet ver van Krakau, de uitvalsbasis van Oranje tijdens het EK in Polen en Oekraïne. Wanneer dat bezoek plaatsvindt, is nog niet bekend.

Het bezoek van de Duitsers kwam een dag na de met 2-0 gewonnen oefeninterland tegen Israël. De overige spelers vertrekken dinsdag naar Polen. Vier dagen later wordt het eerste EK-duel tegen Portugal gespeeld. Nederland is op 13 juni de tegenstander van Duitsland. Ook Portugal en Denemarken maken deel uit van poule B.

Snelheidsduivel raakt auto kwijt in Lelystad

Een 42-jarige man heeft donderdagavond zijn rijbewijs en auto moeten inleveren nadat hij met 170 kilometer per uur door Lelystad racete. De man werd aangehouden op de Houtribdreef, waar de toegestane snelheid 50 kilometer per uur is.

Agenten met een onopvallende auto werden rond 21.00 uur op de Stationsdreef met hoge snelheid ingehaald door een personenauto. Toen de politie de achtervolging inzette, zagen ze dat de bestuurder zijn voertuig met moeite onder controle kon houden bij kruispunten en bochten. Op de Houtribdreef kon de man vervolgens worden aangehouden.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats bleek al eens een ontzegging van zijn rijbevoegdheid te hebben gehad.

Annan verliest geduld met Syrië

Speciaal gezant Kofi Annan raakt 'ongeduldig en gefrustreerd' door het aanhoudende geweld in Syrië. Hij zegt dat de Syrische president Bashar Assad een signaal moet geven dat hij vastbesloten is het zespuntenplan dat Annan heeft opgesteld, ten uitvoer te leggen.

In Syrië zijn bijna driehonderd waarnemers van de Verenigde Naties gestationeerd die moeten toezien op de naleving van een wapenstilstand. Deze moest op 12 april ingaan, maar het geweld is geen dag gestopt. De chaos is dermate toegenomen, dat Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay vreest voor een burgeroorlog, die de toekomst van het land en de hele regio in gevaar kan brengen.

De Syrische regering wijt het geweld aan 'gewapende terroristen'.

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag aangeboden Annan te helpen 'positieve resultaten' te behalen en een burgeroorlog in Syrië te vermijden. Hij verwierp de suggestie dat Moskou het regime van Assad in het zadel houdt en bezwoer dat Rusland geen enkele partij in het conflict steunt. Rusland heeft, samen met China, twee keer sancties van de Verenigde Naties tegen Assad tegengehouden.

Poetin verklaarde na overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn dat Rusland met Assad en de leiding in Syrië in contact blijft. Hij zei dat niets met geweld kan worden opgedrongen, maar bleef vaag over welke 'politieke instrumenten' Rusland bereid is te gebruiken.

Poetin en Merkel benadrukten dat een politieke oplossing nog mogelijk is. "Ik heb de indruk dat niemand belang heeft bij een burgeroorlog en dat alles moet worden gedaan om zo'n burgeroorlog te vermijden en dat iedereen moet proberen daar een bijdrage aan te leveren", zei Merkel.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton verwerpt de claim van Rusland dat het neutraal is in het conflict in Syrië. Zij zei vrijdag in Oslo dat Rusland bij de VN, in Damascus en over de hele wereld gezien wordt als een land dat 'de continuïteit van het bewind van Assad steunt'. Clinton zei dat het regime door voortdurende wapenleveranties uit Rusland wordt versterkt. "Dat Rusland deze handel in stand houdt (...) wekt ernstige bezorgdheid", zei Clinton.

V. Marwijk: "Al kamervragen gesteld over spits?"

Bert van Marwijk vindt dat Nederland zo zachtjes aan toch wel aan het overdrijven is met de discussie over wie er spits wordt van Oranje op het EK.

In de laatste persconferentie voor het voorbereindingsduel tegen Noord-Ierland had Van Marwijk een uitbrander in petto voor het verzamelde journaille. "Jullie snappen toch ook wel dat ik hier niet ga vertellen wat ik individueel met spelers bespreek? Of zijn er soms al Kamervragen over gesteld? Jullie zoeken het heel ver weg. Dat vind ik heel erg."

Robin van Persie, of toch Klaas-Jan Huntelaar? Of allebei? Het zijn vragen die heel Nederland bezighoudt in aanloop naar het Europees Kampioenschap, en ook Van Marwijk. Maar hij is de enige die zich ermee moet bemoeien, want hij mag straks beslissen. "Wat ik met de spelers bespreek, dat gaat jullie niets aan. Ik heb met Klaas-Jan gesproken over zijn positie in het elftal en in de selectie", aldus de bondscoach.

De Telegraaf weet te melden dat een meerendeel van de Nederlanders het liefst Schalke 04-bomber Huntelaar in de spits wil zien. Beide spitsen werden topscorer in hun competitie, Huntelaar maakte 28 doelpunten, terwijl Van Persie 30 competitiegoals maakte voor zijn club Arsenal.

Greipel weer succesvol in Luxemburg

André Greipel heeft zich opnieuw de sterkste getoond in een massasprint in de Ronde van Luxemburg. De Duitser van Lotto-Belisol schreef na de eerste ook de tweede etappe op zijn naam. Na 184 kilometer bleef hij de Brit Ben Swift van Sky voor in Leudelange. De Belg Jürgen Roelandts (Lotto) werd derde, voor de Franse Vacansoleil-sprinter Romain Feillu.

Jimmy Engoulvent blijft in het bezit van de leiderstrui. De Fransman van Saur-Sojasun won woensdag de proloog. Omdat er gisteren en vandaag geen bonificatieseconden te verdienen waren, was dat voldoende. De Ronde van Luxemburg duurt nog tot en met zondag.

Vier op tien vrouwen hebben plezierloze seks

Veertig procent van de Nederlandse vrouwen heeft geen plezier in seks. Dat blijkt vrijdag uit een groot Nederlands seksonderzoek waarvoor vorig jaar ruim achtduizend mannen en vrouwen werden ondervraagd. Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers WPF noemt het gebrek aan plezier in seks bij vrouwen 'zorgelijk'.

Mannen blijken met 78 procent tegenover zestig procent meer te genieten van seks dan vrouwen. De belangrijkste redenen voor het gebrek aan seksplezier bij mannen zijn een vroegtijdig orgasme en erectieproblemen. Bij vrouwen worden een te droge vagina en orgasme- of opwindingsproblemen het vaakst genoemd.

Verder blijkt uit het onderzoek dat meer mensen zelden seks hebben. Ongeveer zeventien procent van de mannen en 22 procent van de vrouwen zegt het afgelopen halfjaar geen seks te hebben gehad. In 2006 ging dat nog om dertien procent van de mannen en zestien procent van de vrouwen.

Ook opvallend zijn de cijfers over anticonceptie bij vrouwen. Het aantal vrouwen dat geen anticonceptie gebruikt steeg naar veertig procent. In 2009 was dat nog 31 procent. Van alle vruchtbare vrouwen die wel seks hebben, maar niet zwanger willen worden, gebruikt negen procent geen voorbehoedsmiddel.

In het bevolkingsonderzoek werd voor het eerst gevraagd naar de acceptatie van transgenders, mensen die zich niet duidelijk man of vrouw voelen. Ongeveer een vijfde van de ondervraagde Nederlanders bleek hier afkeurend tegenover te staan. Eenzelfde aantal vindt zelfs dat er iets mis is met mensen die zich niet duidelijk man of vrouw voelen.

Antibioticagebruik veehouderij nog meer aan banden

De regels voor het gebruik van antibiotica in de veehouderij worden nog strenger. Dat kondigen staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

De strenge maatregelen zijn gebaseerd op recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daaruit blijkt dat veehouderijen antibiotica op grote schaal onzorgvuldig en ongelimiteerd toedienen.

In de vleeskuikensector werd een grootschalig netwerk van illegaal antibioticagebruik ontdekt. Er werd vierduizend kilo aan illegale diergeneesmiddelen in beslag genomen en een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Bleker en Schippers noemen de uitkomsten van het onderzoek 'onacceptabel'. In november trof de overheid al maatregelen, maar nu blijken nog strengere regels noodzakelijk.

Zo mag antibiotica voortaan alleen nog door een dierenarts worden toegediend en mag deze geen antibiotica achterlaten op een veehouderij. Het OM gaat de regels strenger handhaven en het wordt eenvoudiger bedrijven te vervolgen voor illegaal bezit van grondstoffen voor antibiotica. Ook moeten bedrijven gaan betalen als de NVWA een hercontrole nodig vindt.

Onzorgvuldig en grootschalig gebruik van antibiotica in de veehouderij kan een gevaar vormen voor de volksgezondheid, zo schrijven Bleker en Schippers in hun brief. Het eten van vlees dat behandeld is met antibiotica kan mensen immuun maken voor de middelen.

[RG] Rojer naar derde ronde in dubbelspel

Jean-Julien Rojer heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het dubbelspel op Roland Garros. De Curaçaose tennisser was samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-ul-Haq Qureshi met 6-3, 3-6 en 7-6 (4) te sterk voor de Duitser Bjorn Phau en de Canadees Adil Shamasdin. Rojer en Qureshi (10) nemen het in de derde ronde op tegen Dominic Inglot en Treat Conrad Huey.

Voor Rojer is het bereiken van de derde ronde zijn beste prestatie in Parijs. In 2009 bereikte de 30-jarige dubbelspecialist de tweede ronde op Roland Garros.

'EA bevestigt Need for Speed Most Wanted op E3'

Na diverse geruchten komt Electronic Arts vandaag met een bevestiging van Need for Speed Most Wanted. De game is inderdaad in ontwikkeling bij Criterion Games en zal aanstaande maandag te zien zijn op de E3.

De game gaat door het leven als Need for Speed Most Wanted, wat opvallend is gezien EA de game niet vermeldt als Need for Speed Most Wanted 2. Het zou hier dus kunnen gaan om een remake van de game, wat opmerkelijk is gezien het succes dat Need for Speed Most Wanted destijds in 2005 had. Samen met de bevestiging heeft EA een screenshot vrijgegeven van de game. Maandag krijgen we ongetwijfeld meer te weten over de game.

Most Wanted

Olifanten vergiftigd in Atjeh

Drie Sumatraanse olifanten zijn donderdag dood gevonden op een palmolieplantage in de Indonesische provincie Atjeh. Dat heeft een milieuactivist van de Indonesische ngo Fakta vrijdag gezegd. De Sumatraanse olifant, waarvan er minder dan drieduizend in het wild leven, wordt met uitsterven bedreigd.

Volgens de activist hebben werknemers van de plantage waarschijnlijk gif op de vruchten van de palmbomen aangebracht. Een werknemer van de plantage zei dat er mogelijk nog meer olifanten aan het gif zullen sterven, aldus de activist. Sinds april zijn er vijf vergiftigde Sumatraanse olifanten gevonden in Atjeh.


Olifanten vergiftigd in Atjeh (Foto: Novum)

Nederlandse auto kan in Spanje worden gekeurd

Nederlanders met een tweede huis in Spanje hoeven niet langer per se terug naar Nederland voor de APK. Vanaf oktober start een proef waarin keuringen in Spanje worden erkend. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte dit vrijdag bekend.

Het experiment wordt in Spanje uitgevoerd, omdat relatief veel verzoeken werden gedaan om de Spaanse APK in Nederland te erkennen. Alle vrachtwagens en auto's met of zonder aanhanger met een Nederlands kenteken kunnen hun keuring in Spanje laten uitvoeren.

Auto's die in Spanje worden gekeurd, krijgen een Nederlands keuringsbewijs en in het kentekenregister wordt vermeld dat aan de eisen is voldaan. Volgens het ministerie kan de keuring naar andere EU-landen worden uitgebreid als de proef succesvol blijkt. Over twee jaar wordt het experiment geëvalueerd.


Nederlandse auto kan in Spanje worden gekeurd (Foto: Novum)

Voedingscentrum wil verbod op extra grote chipszak

Het Voedingscentrum wil dat grote porties eten en drinken in fastfoodrestaurants en alle grote verpakkingen in supermarkten worden verboden. Het gaat onder meer om extra grote verpakkingen voor frisdranken, chips en snoep. Dat heeft het Voedingscentrum laten weten aan het televisieprogramma Editie NL.

Onderzoek van de Vrije Universiteit zou uitwijzen dat de portiegrootte sinds begin jaren tachtig fors is toegenomen. Onderzoekster Ingrid Steenhuis stelt dat van grote porties en uit grote verpakkingen tot dertig procent meer wordt gegeten. "Mensen vinden het moeilijk om de hoeveelheid eten af te stemmen op hun energiebehoefte en eten dan vanzelf meer dan nodig. Dit eetgedrag verhoogt het risico op overgewicht."

Het Voedingscentrum wil daarom dat producenten worden gestimuleerd hun producten aan te bieden in kleinere hoeveelheden. Consumenten moeten zo gezonder en minder gaan eten.

Rentree Den Helder in eredivisie basketbal

Den Helder keert na een absentie van drie jaar terug in de eredivisie basketbal voor heren. Het Noord-Hollandse team zal onder de naam Den Helder Kings op het hoogste niveau acteren.

Talent uit de regio krijgt een kans bij Den Helder Kings. Onder meer Quincy Treffers, voormalig speler van Bergen op Zoom, komt de gelederen versterken. De vacature van coach moet nog worden ingevuld. Den Helder Kings heeft ambitieuze plannen. Zo wil de vereniging in een opblaasbare sporthal spelen.

Ook Amsterdam hoopt terug te keren in de eredivisie. Het Friese Aris moet zich mogelijk terugtrekken wegens begrotingsproblemen.

Rutte op 'geheime' Bilderbergconferentie

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) zat vrijdag de wekelijkse ministerraad niet voor. Hij is in de Verenigde Staten voor de Bilderbergconferentie, samen met onder anderen koningin Beatrix en D66-leider Alexander Pechtold. De SP en de Partij voor de Dieren willen weten wat er allemaal gebeurt op de conferentie, waar jaarlijks een keur aan invloedrijke personen samenkomt.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) liet na afloop van de ministerraad weinig los over de bijeenkomst. "Zoals altijd worden over de inhoud van hetgeen daar besproken geen mededelingen gedaan." Zelf was Verhagen ook al eens op de conferentie.

SP-Kamerlid Harry van Bommel ageert al jaren tegen de besloten bijeenkomst, die ieder jaar op een andere plek wordt gehouden. Hij wil dat Rutte openheid geeft over de conferentie. "Een geheime bespreking met wereldleiders en topindustriëlen waar niet over gesproken mag worden zou elke democraat moeten weren", twittert hij.

Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld. Ook zij wil dat openbaar wordt gemaakt wat is besproken. Ook wil ze weten wie opdraait voor de reis- en verblijfkosten van Rutte.

De Bilderbergconferenties, gewijd aan internationale vraagstukken, zijn altijd met veel geheimzinnigheid omgeven. Pers is niet welkom en er worden nooit mededelingen gedaan over de onderwerpen die worden besproken. Dit voedt speculatie van complotdenkers. Zo wordt beweerd dat de internationale vrijmetselarij op de conferentie samenzweert, of dat er een 'wereldregering' wordt gesmeed die een wereldwijde dictatuur nastreeft.

Prins Bernhard was in 1954 een van de initiatiefnemers van de eerste bijeenkomst. Aanleiding was de verslechterende verhouding tussen de Verenigde Staten en Europa. Deze eerste bijeenkomst werd gehouden in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek nabij Arnhem. Daar dankt de conferentie ook zijn naam aan.

Zonnestorm nieuwe bedreiging veiligheid

Cyberspionage, de aanpak van 'gewelddadige eenlingen', crises buiten de Europese Unie en satellietuitval door een zonnestorm krijgen de komende jaren meer aandacht van het kabinet. Dat staat in een brief over de ambities op het terrein van de nationale veiligheid, waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

Ook relatief onbekende dreigingen verdienen de aandacht, zoals de gevolgen van een zonnestorm. Voor cyberspionage geldt dat het van belang is om aanvallen op informatiesystemen tijdig te ontdekken, zodat adequaat en slagvaardig kan worden opgetreden. De overheid wil daarom informatiesystemen gaan monitoren. Dit jaar wordt uitgewerkt hoe dat het beste kan, zonder dat de privacy in het geding komt.

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat verder 'een grote diversiteit aan dreigingen' inventariseren. Dat doet hij met behulp van de zogeheten Strategie Nationale Veiligheid. Daarmee zijn de afgelopen jaren al tal van risico's geïdentificeerd. In 2008 werd daarmee een mogelijke grieppandemie aangewezen als een van de grootste risico's voor Nederland.

Nederlanders relatief positief over immigratie

Nederlanders staan positiever ten opzichte van immigratie dan de gemiddelde EU-burger. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde enquête van de Europese Commissie. Twee op de drie Nederlanders vinden dat immigratie hun land verrijkt. Dat is meer dan het EU-gemiddelde van 53 procent.

Daarnaast vindt 85 procent van de Nederlandse bevolking dat migranten dezelfde rechten moeten hebben als de autochtone bevolking. Ook dat cijfer ligt flink boven het EU-gemiddelde van 68 procent.

Nederlanders zijn gemiddeld wel terughoudender ten opzichte van de komst van nieuwe migranten. Een kleine meerderheid is tegen de komst van arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie. Ook wil 52 procent het niet makkelijker maken voor niet-EU-burgers om naar de EU te reizen. Een ruime meerderheid van de EU-bevolking is daar juist wel voorstander van.

Opvallend aan het onderzoek is verder dat een meerderheid van de Nederlanders wil dat Nederland zijn eigen asielbeleid houdt. Negen op de tien Nederlanders willen echter dat de regels voor het toelaten van asielzoekers overal in de EU hetzelfde zijn.

Liesbeth Spies niet op CDA-lijst

Liesbeth Spies staat niet op de lijst van het CDA bij de verkiezingen in september. Dat liet ze vrijdagmiddag weten. De huidig demissionair minister van Binnenlandse Zaken deed onlangs nog een gooi naar het lijsttrekkerschap bij de christendemocraten. Ze verloor het van Sybrand van Haersma Buma.

De 45-jarige Spies kwam in mei 2002 in de Kamer, waarvan ze in juni 2010 afscheid nam. Van november 2010 tot april vorig jaar was ze waarnemend partijvoorzitter. Na de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 was ze korte tijd gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland, waarna ze minister werd.

"Ik heb in februari 2010, na tien jaar volksvertegenwoordiger te zijn geweest, besloten om iets anders te gaan doen", zei ze vrijdag na afloop van de ministerraad. "Die conclusie is ook de conclusie van vandaag." Vooruitlopen op een nieuwe post in een volgend kabinet wilde ze niet, maar ze sloot het ook niet uit. "Laten we eerst maar eens zorgen dat het CDA een goed resultaat behaalt."

Spies lag de laatste tijd onder vuur omdat ze zei het boerkaverbod namens het kabinet te willen verdedigen, terwijl ze kort daarvoor had gezegd dat ze niet echt achter zo'n verbod staat.


Liesbeth Spies niet op CDA-lijst (Foto: Novum)

Rosenthal wil Assad hoe dan ook uit Syrië

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) staat positief tegen het plan om de Syrische president Bashar Assad naar het buitenland te laten vertrekken. Hij noemt de zogenoemde Jemen-optie niet ideaal, maar het biedt in ieder geval een mogelijkheid om van Assad af te komen. Hij wordt dan niet berecht in eigen land voor de misdaden die zijn regime begaat.

Rosenthal herhaalde vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij niets voelt voor militair ingrijpen. "Het geweld doet zich overal in Syrië voor, de krijgsmacht is geducht en de landen in de regio wijzen een interventie af. Met militair ingrijpen vererger je de situatie alleen maar", zei de bewindsman.

Wel moeten er meer diplomatieke maatregelen worden genomen en moeten de sancties tegen Syrië worden verscherpt. Ook moet er druk worden uitgeoefend op landen die het bewind van Assad nog steeds steunen. Rosenthal noemde hierbij Rusland en China.

De Russische president Vladimir Poetin verwierp vrijdag de beschuldiging dat Moskou zich achter het regime van Assad schaart. Hij ontkende dat zijn land partij kiest in Syrië.

Rosenthal wil ook dat er serieus wordt gekeken naar de mogelijkheid dat Assad uit Syrië vertrekt maar zijn regering wel aanblijft. Dit gebeurde ook in Jemen, waar na maanden van onrust president Ali Abdullah Saleh vertrok. Zijn vicepresident nam de macht vervolgens over.

De president van de Verenigde Staten Barack Obama en Poetin zouden deze optie al hebben besproken.

Schapenregen op snelweg Australië

Een vrachtwagen met zo'n vierhonderd schapen aan boord is donderdagavond gekanteld op een viaduct in het zuiden van Australië. De mensen die op de snelweg onder het viaduct reden werden getrakteerd op een schapenregen.

Volgens de politie raakten diverse mensen gewond en auto's beschadigd. Volgens een van de hulpverleners ter plaatse is 'een groot aantal' schapen omgekomen of gewond geraakt. Een man wiens auto door het vallende vee werd beschadigd zei dat hij bofte dat hij niet ernstig gewond was geraakt.

[OS 2012] De stadions deel 4

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen in 2012 zijn diverse nieuwe stadions neergezet en er wordt ook gebruikgemaakt van reeds bestaande accommodaties. In een meerdere delen willen we een aantal bijzondere stadions belichten.

[RG] Tsonga en Berdych door

Tomás Berdych heeft zich met een zware overwinning geplaatst voor de achtste finales ronde van Roland Garros. De Tsjech klopte de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson in een slopend, vier uur durend duel: 6-4, 3-6, 6-7 (4), 6-4 en 6-4.

Pas bij een stand van 3-3 in de beslissende set capituleerde Anderson, die de mondiale nummer 7 tot dan toe goed partij bood. Met een dubbele fout leverde hij zijn opslag in, waardoor Berdych de partij naar zich toe kon trekken.

Ook de Franse hoop Jo-Wilfried Tsonga plaatste zich voor de laatste zestien. Hij versloeg op het gravel de Italiaan Fabio Fognini: 7-5, 6-4 en 6-4. Fognini kwam in elke set terug van een achterstand, maar Tsonga zag het gevaar telkens op tijd en kwam zodoende niet in de problemen.

Barcelona laat Henrique gaan

Barcelona neemt aan het einde van deze maand afscheid van de Braziliaan Henrique. De 25-jarige verdediger mag vertrekken ondanks een verbintenis tot medio volgend jaar. Hij speelt momenteel op huurbasis bij Palmeiras, waar de Catalanen hem in 2008 voor acht miljoen euro vandaan haalden.

Henrique kwam mede door uitleenperioden bij Bayer Leverkusen en Racing Santander geen enkel competitieduel in actie voor Barcelona. Afgelopen zomer keerde de eenmalig Braziliaans international terug naar Palmeiras.

Het is niet duidelijk of Henrique bij Palmeiras blijft. Na het beëindigen van zijn contract op 30 juni is hij transfervrij.

Promovendus Zwolle versterkt zich met spits Benson

Fred Benson keert terug in de Eredivisie. De 28-jarige spits heeft overeenstemming bereikt met promovendus FC Zwolle over een tweejarig contract. Benson speelde twee jaar geleden met RKC voor het laatst in de Eredivisie.

Hij komt over van het Poolse Lechia Gdansk, waar hij met een doelpunt in elf wedstrijden een weinig succesvol jaar achter de rug heeft. Benson moet nog wel medisch gekeurd worden.

Eerder speelde de Nederlander met Ghanese roots tussen 2004 en 2007 met Vitesse op het hoogste niveau. Benson verkaste vervolgens naar RKC en speelde later ook nog een jaartje voor het Chinese Shandong Luneng.

Cavendish van start in Ster ZLM Toer

Mark Cavendish gaat 14 juni van start in de Ster ZLM Toer. De topsprinter van Sky ziet de rittenkoers door Nederland en België als goede voorbereiding op de Tour de France. Hij krijgt steun van onder anderen Juan Antonio Flecha en de Oostenrijker Bernhard Eisel.

De 27-jarige Cavendish won afgelopen maand drie etappes in de Giro d'Italia. De Britse wereldkampioen richt zijn pijlen dit seizoen nog op de Tour en de Olympische Spelen.

Corrupte Wit-Russische atletiekcoach gearresteerd

De hoofdcoach van het Wit-Russische olympisch atletiekteam is gearresteerd. Anatoli Baduyev wordt ervan verdacht atleten te hebben afgeperst en sponsorgeld verduisterd te hebben, meldt de Wit-Russische staatstelevisie vrijdag. De politie en de atletiekfederatie weigeren commentaar te geven.

De arrestatie van Baduyev volgt op een rapport in het weekblad Pressbal, waarin de daden 'van een machtig man' binnen de atletiekfederatie werden ontmaskerd. Deze persoon, die niet bij naam genoemd werd, zou positief geteste atleten hebben aangeboden hun dopingzaak af te wikkelen in ruil voor bedragen tussen de 1200 en 1600 euro. Atleten die het aanbod weigerden, werden vervolgens onder druk gezet.

Bill Clinton wil dat George Clooney hem speelt

Bill Clinton heeft de ideale kandidaat gevonden voor het geval zijn levensverhaal wordt verfilmd. "Brad Pitt is te knap", aldus de oud-president in een CNN-interview met Hollywoodproducent Harvey Weinstein. "George Clooney is weliswaar ook aantrekkelijk, maar je kunt wel bolvorminge dingen op zijn neus zetten met make-up."

"En hij heeft mijn lengte." Clinton is een fan van de beroemde acteur. "Ik vond hem geweldig in zijn Hawaï-film. Kom, hoe heette die film ook alweer?", vraagt Clinton over The Descendents. "Hij was fantastisch, heel goed en realistisch."

Voor zijn echtgenote Hillary Clinton kan Bill maar een kandidaat verzinnen. "Meryl Streep." De Oscarwinnares is weliswaar elf jaar ouder dan Clooney, maar dat staat de hypothetische film niet in de weg.

Weinstein interviewde de 65-jarige Clinton als gastpresentator van het CNN-programma Piers Morgan Tonight. De producent heeft beide Clintons financieel gesteund bij hun verkiezingscampagnes en is nu een belangrijke sponsor van president Barack Obama. Volgens Clinton maakt Obama een goede kans op een tweede presidentstermijn. "Hij gaat winnen."

Ieren stemmen voor Europees begrotingsverdrag

Een ruime meerderheid van de Ieren (60,2 procent) heeft zich in een referendum achter het Europese begrotingsverdrag geschaard. Dat bleek vrijdag na telling van de stemmen van 40 van de 43 kiesdistricten, meldden Ierse media. De definitieve uitslag kan hierdoor niet meer veranderen.

Ierland is het enige land binnen de Europese Unie waar burgers zich mogen uitspreken over de nieuwe afspraken. Met het verdrag verplichten 25 van de 27 lidstaten van de EU zich tot een striktere begrotingsdiscipline.

Ieren stemmen voor Europees begrotingsverdrag
Ieren stemmen voor Europees begrotingsverdrag (Foto: ANP)

People Can Fly werkt aan volgende Gears of War-game

Mike Capps, baas van Epic Games, heeft bevestigd dat ontwikkelaar People Can Fly ook werkt aan de aankomende Gears of War-game. Wat de exacte rol van de ontwikkelaar is heeft Capps niet bekendgemaakt.

Game Informer zal hun volgende cover wijden aan de nieuwe game en tijdens de Microsoft-persconferentie zullen we meer te weten komen over de game. Er zijn al eerder geruchten geweest waarin stond dat People Can Fly zou werken aan een prequel van de gameserie.

SP en VVD nek aan nek in peiling

De SP en de VVD zitten elkaar op de hielen. Beide partijen kunnen in de jongste peiling van TNS NIPO op 29 zetels rekenen. De electorale positie van de SP is iets beter, omdat die partij vaker dan de VVD als tweede partij in overweging wordt genomen.

Daar staat tegenover dat de concurrentie tussen SP en PvdA zeer hevig is, waardoor ook de PvdA nog steeds een reële kans maakt de SP voor te blijven. De twee concurreren vooral op thema's als zorg, werkgelegenheid en armoedebestrijding.

De PvdA en PVV blijven stabiel op respectievelijk twintig en negentien zetels, terwijl het CDA groeit van vijftien naar achttien zetels. De nieuwe CDA-kiezers komen veelal van de VVD, die drie zetels verliest ten opzichte van de vorige peiling.

Het CDA passeert met zijn zetelwinst D66, dat op zeventien zetels wordt gepeild. GroenLinks is de bonus die de partij na sluiting van het begrotingsakkoord kreeg weer kwijt en staat nu op zes zetels, evenals de ChristenUnie.

Vooral de PVV heeft 'Brussel' als speerpunt van de verkiezingsstrijd uitgeroepen. De invloed van Europa op de verkiezingen moet echter (nog) niet overschat worden, meldt het peilbureau.

Uit een analyse van TNS NIPO blijkt dat vooral onderwerpen als de kwaliteit van de gezondheidszorg, werkgelegenheid, onderwijs, armoedebestrijding, en verkeer en vervoer kiezers aan de partijen binden. Van de sociaal-culturele onderwerpen blijken veiligheid en de zeggenschap van Nederland in de Europese Unie in dit opzicht belangrijk te zijn.

Nederlanders zijn in toenemende mate van mening dat Europa bevoegdheden moet teruggeven aan de lidstaten. Eind 2011 was 29 procent deze mening toegedaan, maar dat is nu gestegen naar veertig procent. De groep die meent dat de EU meer bevoegdheden moet krijgen is ruim gehalveerd van 28 naar 12 procent.

Scholieren klaar met eindexamens

De eindexamens zitten erop. Havisten en vwo'ers bogen zich vrijdag over de laatste examens. Om 16.00 uur moesten een kleine 2100 pennen voor de laatste keer worden neergelegd. De meesten kregen een examen Spaans voor de kiezen. Bij elkaar zo'n 150 leerlingen deden examen in de vakken Turks, Fries, Arabisch en Russisch.

In totaal deden dit jaar ruim 206 duizend scholieren dit jaar eindexamen. Het ging om 106 duizend vmbo'ers, 59 duizend havisten en 41 duizend vwo'ers.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg tot vrijdagmiddag ruim 120 duizend klachten binnen. Dat is minder dan vorig jaar, toen de teller op 136 duizend eindigde. Nederlands zorgde op alle niveaus voor de meeste problemen. Het vak was verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle klachten.

Onder meer de vmbo'ers zorgden voor de daling van het aantal klachten. De belangrijkste oorzaak daarvoor was het groeiende aantal vmbo'ers dat examens digitaal aflegt. Daardoor kan de datum per examen verschillen en zijn de antwoorden niet terug te vinden op de website van het LAKS. Als de examens niet kunnen worden nagekeken, is het aantal klachten volgens de scholierenorganisatie ook lager.

Bovendien was het vmbo al begin april begonnen met de examens, terwijl de klachtenwebsite van het LAKS pas vanaf 14 mei toegankelijk was. Desalniettemin zorgden de digitale examens toch voor de meeste vmbo-klachten. Computers lieten het afweten en liepen vast, zo klaagden scholieren.

De havisten vonden volgens de scholierenorganisatie vooral economie en geschiedenis erg moeilijk. Verder was het examen Frans aan de lange kant. De vwo'ers vonden het examen Duits juist te veel: het was vijf keer zo lang als vorig jaar. Ook voor Engels hadden ze de tijd nodig. "Wat aan de lange kant en de teksten waren slaapverwekkend", vond een scholier.

Het LAKS kreeg ook een aantal opvallende meldingen binnen. Zo werden leerlingen gestoord toen er iemand over het dak van een examenzaal liep, hadden scholieren in Almere last van mieren op de vloer en tafels en moesten anderen drie keer wisselen van lokaal voordat ze eindelijk mochten beginnen.

Vmbo-leerlingen van scholengemeenschap Roncalli in Bergen op Zoom moeten hun examen aardrijkskunde nog opnieuw maken. De school had atlassen aan de leerlingen uitgedeeld terwijl dat niet mocht. In scholen in Hoorn viel de stroom uit waardoor leerlingen gedwongen werden hun digitale examen Engels later af te maken.

De uitslagen worden verwacht op 14 juni. De herkansingen vinden plaats van 18 tot en met 22 juni.

Agent in opleiding ontslagen om drugsbezit

Een agent in opleiding bij het korps Brabant-Noord is deze week ontslagen wegens drugsbezit. Dat meldt de politie vrijdag. De politie startte in maart een onderzoek naar de 23-jarige aspirant, omdat hij verdacht werd van het bezit van harddrugs.

Het onderzoek wees uit dat de man regelmatig harddrugs in zijn bezit heeft gehad en heeft gebruikt. Tijdens zijn sollicitatie had hij hier niets over gezegd, aldus de politie vrijdag.

Alleen Mathijsen ontbreekt op training Oranje

Bij de vrijdagtraining van het Nederlands Elftal in Hoenderloo deed bijna iedereen volop mee. Johnny Heitinga, Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Wilfred Bouma, gisteren nog langs de kant, stonden gewoon op het trainingsveld. 

Alleen Joris Mathijsen trainde apart van de groep, maar de verdediger is volgens Bert van Marwijk op de goede weg. 'Het gaat goed met Joris', liet de bondscoach weten. 'We denken dat hij de eerste wedstrijd op het EK tegen Denemarken kan halen. Maar hij moet natuurlijk eerst met de groep gaan trainen. We hopen dat dit woensdag of donderdag in Polen kan gebeuren. Gaat dat goed, dan kan hij volgende week zaterdag tegen de Denen beginnen.'

Mathijsen verrekte al vroeg in het oefenduel met Bulgarije zijn hamstring, waarop hij het veld verliet. De laatste oefenwedstrijd van het Oranje tegen Noord-Ierland, zaterdag in Amsterdam, komt daardoor nog te vroeg. 

Boogerd: "Gesink en Mollema bij verkeerde ploeg"

Michael Boogerd denkt dat wielrenners Robert Gesink en Bauke Mollema mogelijk voor de verkeerde ploeg rijden, zo stelt hij in zijn column in de Telegraaf. Hij twijfelt er dan ook aan of alle ingrediënten aanwezig zijn om met name Gesink eindelijk goed te kunnen laten presteren in de Tour de France.

"De Tour de France nadert rap. Ik denk dat het van Nederlandse zijde in de Tour van Robert Gesink en Bauke Mollema moet komen. Twee renners die dit jaar al met resultaten hun status bewezen hebben, van wie ik overtuigd ben van hun kwaliteiten, maar waarbij ik twijfels heb of ze wel in de juiste omgeving zitten om in de Tour te presteren. Simpel gezegd: misschien zitten ze wel bij de verkeerde ploeg."

Boogerd kent de ploeg als geen ander omdat hij er in het verleden zelf zijn hele carrière voor gekoerst heeft. "Te vaak lijkt het wel alsof talenten bij Rabobank niks verkeerd kunnen doen. Alles wordt met de mantel der liefde bedekt en alles wordt gezien als investering voor de toekomst. Altijd worden er wel verzachtende omstandigheden aangedragen. Ondertussen verdienen die jongens wel vele tonnen euro’s en mag er gezien hun riante salaris echt wel het nodige van ze geëist worden. (...) De enige die af en toe eens de waarheid durft te zeggen, is ploegleider Adri van Houwelingen."

Vooral dat laatste is volgens Boogerd belangrijk, omdat je juist daar beter van kunt worden. Op die manier kan een kopman de rest van de ploeg meetrekken richting goede prestaties. "Als alles maar kan, dan word je van zelf minder scherp en laat je steekjes vallen. In een ploeg moeten mensen bovenop je zitten. Niets ten nadele van de kwaliteiten van deze renners, maar zo worden ze wel door hun ploeg gevormd. Laat ik voorop stellen dat ik een fan van Gesink ben. Maar hij blinkt in mijn ogen nog te veel uit in wedstrijden waar nauwelijks druk van de buitenwereld op staat."

Kleine teams voeren druk op Red Bull op

De kleinere teams in de Formule 1 dringen er bij Red Bull steeds meer op aan om in te stemmen met kostenbesparingen in de Formule 1. Van de twaalf teams in de sport zijn alleen Red Bull Racing en zusterteam Scuderia Toro Rosso tegen het opnemen van kostenbesparingen in de reglementen van autosportfederatie FIA.

De kleine teams hebben haast met de invoering van de nieuwe bepalingen, omdat ze deze in 2013 in willen gaan. Om dit te laten slagen moet er voor 30 juni een akkoord zijn. Met name Sauber en Williams dringen er bij Red Bull op aan snel overstag te gaan.

Williams-aandeelhouder Toto Wolff hoopt Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz te overtuigen. "Op dit moment geven ze naar schatting 250 miljoen euro per seizoen uit, dus een budgetlimiet zou meneer Mateschitz honderden miljoenen per jaar schelen. Het zou hem zelfs goed uitkomen, want zijn model van ongelimiteerd geld spenderen levert vanwege de huidige reglementen niet langer hetzelfde voordeel op. De resultaten van de eerste zes races van dit seizoen zouden hem overtuigd moeten hebben."

Kabinet tevreden over uitspraak ESM

Het kabinet is tevreden over de uitspraak van de rechter in het kort geding dat Geert Wilders had aangespannen tegen het noodfonds ESM. Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad uit de woorden van demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

"Het is duidelijk dat de staat op alle fronten in het gelijk is gesteld", zei de bewindsman. De rechter oordeelde vrijdag dat het kabinet niet onrechtmatig heeft gehandeld door het ESM-verdrag voor te leggen aan de Tweede Kamer. De rechter kan niet ingrijpen in het wetgevingsproces.

Schuil en Nummerdor naar tweede ronde

Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben de tweede ronde van het Europees Kampioenschap behaald. In Scheveningen wonnen de Nederlandse titelfavorieten van het Tsjechische duo Jan Dumek/Martin Tichy. 

Voor Schuil en Nummerdor was in de eerste set nog geen vuiltje aan de lucht: 21-14. Daarna kwamen de Tsjechen meer in het spel voor en het Nederlandse tweetal moest de tweede set zelfs aan hun tegenstanders laten, 17-21. 

In het verkorte derde bedrijf stelden Schuil en Nummerdor orde op zaken. Met 15-10 pakten ze de overwinning. Later vandaag speelt het duo ook nog om een plek in de derde ronde. 

Agent 47 maakt zijn kill in Chinatown

IO Interactive komt vandaag met een nieuwe hands-on van Hitman: Absolution voor de aankomende E3. In de hands-on die meer dan tien minuten duurt zien we eindelijk de klassieke gameplay die veel fans willen zien in de aankomende Hitman-game.

Agent 47 krijgt een opdracht om iemand te vermoorden in Chinatown, Chicago. De voorgaande trailers richtte zich vooral op de actie, maar dit keer zien we Agent 47 rustig te werk gaan. Hierin zijn er diverse mogelijkheden om je doelwit te vermoorden, ga je liever verkleed als politieman richting je doelwit of probeer je toch dat ene biertje te vergiftigen. Alles is mogelijk in Hitman: Absolution, en dat laat de hands-on maar al te goed zien. Hitman: Absolution komt op 20 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.


Eega stuurt drankrijder naar politie

Een 35-jarige drankrijder uit Naarden is donderdagavond laat door zijn vrouw naar de politie gestuurd. Daar heeft de man twee processen-verbaal gekregen. Ook is zijn rijbewijs ingetrokken, zo meldt De Telegraaf.

Kort voor middernacht werd er melding gemaakt van een bestuurder die in Vreeland tegen een hek was gereden. In de buurt van de plaats delict trof de politie een achtergelaten auto aan. Via het kenteken achterhaalden de agenten de eigenaresse van de auto en belden haar op. De vrouw gaf aan dat haar man, die inmiddels in bed lag, in de auto had gereden.

Agenten wachtten de man op bij het hek, en toen hij daar in een andere auto aan kwam rijden, viel het meteen op dat hij te veel drank op had. De man kreeg processen-verbaal voor het tweemaal rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van een ongeval.

De man heeft bekend dat hij dronken heeft gereden. Omdat hij door de aanrijding was geschrokken, had hij zich door een kennis naar huis laten brengen. Volgens de politie vergoedt de man de schade die hij heeft veroorzaakt aan het hek.

Nieuw ambulancesysteem informeert huisarts direct

Ambulances in Drenthe starten vrijdag met een nieuw systeem dat huisartsen rechtstreeks informeert over de behandeling van een patiënt. De ruim dertig ambulances in de provincie zijn de eerste met een dergelijk systeem in Nederland, laat een woordvoerder van UMCG Ambulancezorg vrijdag weten.

Wanneer een patiënt naar het ziekenhuis wordt vervoerd, duurt het soms enkele dagen voordat de huisarts op de hoogte gesteld wordt van de behandeling door het ambulancepersoneel. Als een patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft, hoort de huisarts vaak pas achteraf dat een ambulance langs is geweest. Dit systeem moet dat voorkomen.

Alle Drentse huisartsen zijn op het systeem aangesloten en krijgen de informatie automatisch. Ook in het noorden van Limburg gingen deze week de eerste ambulances met het nieuwe informatiesysteem op pad. Daar wordt nog gevraagd of een huisarts de informatie van het ambulancepersoneel wil ontvangen.

Een informatiestroom in omgekeerde richting, waarbij ambulancepersoneel inzage heeft in het dossier van de huisarts, wordt nog onderzocht. Binnenkort wordt het nieuwe informatiesysteem ook ingevoerd in de regio's Friesland, Limburg-Zuid en Twente.


Nieuw ambulancesysteem informeert huisarts direct (Foto: Novum)

Opgepakte Utrechtse brigadier was corrupt

De 36-jarige Utrechtse brigadier die eerder deze week werd aangehouden voor niet-integer gedrag, wordt ervan verdacht tegen betaling vertrouwelijke informatie te hebben verstrekt. Dat laat het Openbaar Ministerie in Utrecht vrijdag weten.

Op basis van het onderzoek naar de brigadier verdenkt het OM de politieman nu van schending van het ambtsgeheim. De rechter-commissaris besloot vrijdag dat de man vast blijft zitten. Het onderzoek wordt voortgezet.

Kritiek op rapport over Breivik

Forensische wetenschappers in Noorwegen hebben kritiek geuit op een rapport over Anders Behring Breivik waarin werd geconcludeerd dat de massamoordenaar toerekeningsvatbaar was toen hij vorig jaar 77 mensen ombracht.

De wetenschappers vragen in een brief die vrijdag is gepubliceerd waarom 'belangrijke informatie' van Breiviks moeder niet is meegewogen. Breiviks moeder heeft gezegd dat haar zoons gedrag een jaar voor de aanslagen drastisch veranderde.

De psychische gesteldheid van Breivik speelt een sleutelrol in het proces en zal ook bepalend zijn voor het vaststellen van de strafmaat.

Bondscoach Italië zou EK-boycot niet erg vinden

Cesare Prandelli zou niet het erg vinden als Italië zich terugtrekt voor het naderende EK voetbal in Polen en Oekraïne. Dat zei de bondscoach vrijdag in Zürich, waar de Italianen later die dag de EK-campagne afsluiten tegen Rusland. "Als je zegt dat het voor het voetbal beter is dat we niet meedoen, zou dat geen probleem voor mij zijn."

Het Italiaanse voetbal is weer in opspraak geraakt vanwege een omkoopschandaal. Justitie in Italië verrichtte maandag huiszoekingen bij diverse spelers, trainers en bestuurders. Lazio-aanvoerder Stefano Mauri werd zelfs gearresteerd, terwijl Domenico Criscito het trainingskamp van de Italiaanse ploeg moest verlaten.

Volgens de laatste berichten zijn mogelijk ook de Italiaanse iconen Gianluigi Buffon en Francesco Totti betrokken bij het omkoopschandaal. Juventus-trainer Antonio Conte werd eerder al genoemd.

De acties van maandag maakten deel uit van Last Bet. Dat onderzoek spitst zich toe op 33 wedstrijden die de afgelopen seizoenen in de Serie A en B zouden zijn gemanipuleerd. Vlak voor het WK van 2006 werd het Italiaanse voetbal ook geteisterd door een omkoopschandaal. De Azzurri gingen toen desondanks wel met de wereldtitel aan de haal.

Eerder deze week stelde de Italiaanse premier Mario Monti al voor het voetbal in zijn land twee tot drie jaar stil te leggen. Hij denkt dat die tijd nodig is om schoon schip te maken.


Bondscoach Italië zou EK-boycot niet erg vinden (Foto: Novum)

'Arbeidsongeschikte' stuurt dertig man aan

Een 32-jarige man uit Delft die al jarenlang een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontving, is opgepakt voor fraude. Hij bleek bij een Haags productiebedrijf leiding te geven aan een team van ongeveer dertig man.

De sociale recherche van Delft en de politie hebben de man deze week aangehouden voor langdurige uitkeringsfraude. Hij bleek een vervalst identiteitsbewijs te gebruiken, waardoor hij ongemoeid werkzaamheden kon verrichten bij het bedrijf in Den Haag, terwijl zijn uitkering gewoon doorliep.

De sociale dienst van Delft beschouwde de man als volledig arbeidsongeschikt. De gemeente gaat de ten onrechte verstrekte uitkeringsgelden terugvorderen.

Spannende trailer voor sci-fi Branded

Het is niet een wapen dat de grootste vijand van de mens is, maar marketing. Dat stelt de film Branded tenminste. Vandaag is er een trailer van de science-fiction online gezet. De film heeft verschillende titels, zoals The Mad Cow, maar Branded is de officiële titel.

In een surrealistische, dystopische samenleving heeft het bedrijfsleven een wereldwijde samenzwering ontketent om in de geest van de mensen te komen en de bevolking afhankelijk en passief te houden. Eén man, Misha (Ed Stoppard), probeert de waarheid te ontdekken achter de samenzwering, wat leidt tot een episch gevecht met de verborgen krachten die werkelijk de wereld controleren.

De film moet 7 september van dit jaar in de Amerikaanse bioscopen verschijnen. Een Nederlandse release is nog niet zeker.

[RG] Sharapova door, Radwanska onderuit

Maria Sharapova heeft ook in de tweede ronde van Roland Garros goede zaken gedaan. Na haar eerste wedstrijd, waarin ze heer en meester was, had ze ook geen kind aan de Japanse Ayumi Morita. De Russin versloeg de nummer 84 van de wereld met twee sets van 6-1, in een wedstrijd die precies een uur duurde.

Haar concurrente, de als derde geplaatste Agnieszka Radwanska, ging in de derde ronde vandaag onderuit tegen Sharapovas landgenote Svetlana Kuznetsova.  Ook zij had slechtst twee sets nodig, en won met 6-1 en 6-2. Daarmee is Radwanska de derde in de top tien geplaatste speelster die uit het toernooi ligt, na Serena Williams en Marion Bartoli.

Organisatoren race New Jersey ontkennen uitstel

De organisatie van de Grand Prix van New Jersey heeft ontkend dat de race in gevaar is. Formule 1-baas Bernie Ecclestone liet eerder deze week optekenen dat de race om financiële redenen uitgesteld zou worden tot 2014, maar dit klopt volgens de organisatie niet.

Een woordvoerder van het project meldt aan njbiz.com dat 'alle voorbereidingen voor de race van juni 2013 op schema liggen' en dat 'er geen commentaar over de contractuele relatie met de Formule 1 of details uit het contract zal zijn'. Het gebied waarin geracet zal gaan worden ligt heeft de skyline van New York als achtergrond en is deels eigendom van Roseland Property Co. Dat bedrijf heeft laten weten dat 'er al veel tijd en geld in is geïnvesteerd en er in 2013 geracet zal gaan worden'.

Ridley Scott werkt aan western

Ridley Scott lijkt zijn langgekoesterde droom in vervulling te gaan brengen. "Ik wil zo ontzettend graag een western maken", zegt de Britse regisseur in een interview met de Amerikaanse filmsite Collider. "Na tweeënhalf jaar van praten en schrijven, en praten, denk ik dat ik het eindelijk voor elkaar heb."

De 74-jarige Scott heeft het scenario van zijn aankomende western niet zelf geschreven. "Ik ben een betere filmmaker dan dat ik een schrijver zou zijn", vindt de Brit. "Probeer maar eens een boek te schrijven, man. Dat is moeilijk en het schrijven van een scenario is net als het schrijven van boek."

Over de inhoud van de western wil Scott nog niet veel kwijt. De regisseur, wiens Prometheus momenteel in de Nederlandse bioscopen draait, heeft tal van films in de pijplijn. "Ik blijf graag aan het werk", vertelt hij. "Ik ben een soort robot."

De regisseur werkt naast de western aan de films Monopoly, Blade Runner en Brave New World. "Van Monopoly is een eerste versie geschreven", aldus de regisseur. "Aan Blade Runner wordt gewerkt met Hampton Fancher aan boord."

Over zijn derde project naast de western is hij onduidelijk. "Ik weet nog niet wat ik met Brave New World aanmoet." Scott vergelijkt het boek van Aldous Huxley met 1984 van George Orwell. "Als je erover nadenkt moet het misschien wel een boek blijven."


Ridley Scott werkt aan western (Foto: Novum)

Drive-regisseur maakt stripverfilming Button Man

Nicola Winding Refn is in onderhandeling om de strip Button Man: The Killing Game te verfilmen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het verhaal gaat over een stel verveelde miljonairs die oud-agenten en -soldaten inhuren om een spel op leven en dood te spelen, waarbij wordt gewed op de winnaar.

Hoofdpersoon Harry Exton wordt ook ingehuurd voor het zieke spel. Als hij besluit eruit te stappen, blijkt dat alleen mogelijk als hij eerst de miljonairs om zeep helpt.

De strip is geschreven door John Wagner en Arthur Ranson. Wagner is tevens de man achter Judge Dredd en Strontium Dog. Wanneer de film in productie moet gaan, is nog onbekend.


Drive-regisseur maakt stripverfilming Button Man (Foto: Novum)

Opnames Mad Max in juli 'eindelijk' van start

De opnames van Mad Max: Fury Road gaan in juli in Namibië van start. Dat zegt hoofdrolspeelster Charlize Theron tegen de Amerikaanse filmwebsite Shock Till You Drop. "Het zou verdomme eens tijd worden ook, want we zitten hier al drie jaar op te wachten", lacht de Zuid-Afrikaanse actrice.

De laatste vertragingen, vorig jaar, waren nu eens niet te wijten aan budgettaire problemen of acteurs die kwaad de set afstormden. De geplande opnames in Australië konden simpelweg geen doorgang vinden omdat de anders zo stoffige woestijn door extreme regenval was veranderd in een groene oase. Nauwelijks een goede locatie voor een Mad Max-film.

"Het was een groot probleem want de woestijn heeft zich nooit helemaal kunnen herstellen", zegt Theron. "Nou ja, niet zoals wij wilden. Het is er nu prachtig." De speciaal voor de film gebouwde auto's, waarmee de naar aardolie snakkende bendes elkaar bestrijden, stonden ruim een jaar weg te roesten voordat ze werden verscheept naar Afrika.

Over Therons personage Furiosa is nog vrijwel niets bekend. Ze wordt omschreven als 'de belangrijkste chick' in de film, maar dat kan duiden op zowel de jeugdliefde van Mad Max als op zijn grootste aartsvijandin.

"Ik poep in m'n broek", wil de 36-jarige actrice erover loslaten. "Het is een zeer uitdagende rol. Dit wordt geen Mad Max-film zoals we die kennen, maar een geheel nieuwe versie."

De drie films uit de jaren tachtig met Mel Gibson als Mad Max gingen over een postapocalyptische wereld waarin bloeddorstige bendes elkaar bestrijden om aardolie, water en lekkere meiden. Vooral de eerste twee films staan bekend om hun extreem bloederige geweld. Er is dus nogal wat voor nodig om daar overheen te gaan.

Mad Max: Fury Road staat onder regie van George Miller en heeft Tom Hardy in de titelrol. Wanneer de meermalen uitgestelde film in de bioscoop moet verschijnen is nog niet bekend.


Opnames Mad Max in juli 'eindelijk' van start (Foto: Novum)

Syriza wil hulppakket Griekenland annuleren

Als de radicaal-linkse partij Syriza de Griekse parlementsverkiezingen wint, annuleert zij de overeenkomst met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds over het pakket noodleningen aan Griekenland. Dat heeft partijleider Alexis Tsipras vrijdag gezegd.

Syriza is fel tegenstander van de zware bezuinigingen die de EU en het IMF eisen in ruil voor de leningen en vreest dat die het land op de rand van de afgrond brengen. "De eerste daad van een linkse regering (...) zal de annulering zijn van het hulppakket en de eisen die daarmee gepaard gaan", zei Tsipras daarom.

De Griekse kiezers gaan op 17 juni voor de tweede keer in twee maanden tijd naar de stembus. De verkiezingen van 6 mei leverde geen werkbare coalitie op, waarna de formatiegesprekken werden stilgelegd.

In de peilingen gaat Syriza nek-aan-nek met de conservatieve partij Nea Dimokratia. De socialistische PASOK volgt op gepaste afstand.

Investeerders halen massaal kapitaal weg uit Spanje

Investeerders hebben in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 97 miljard euro weggehaald uit Spanje. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse centrale bank.

Meer dan twee derde van dat bedrag hebben beleggers al in maart weggesluisd. Aangezien de crisis in Spanje de laatste weken alleen maar is verergerd, lijkt het aannemelijk dat het wegsluizen van tegoeden de afgelopen twee maanden alleen maar verder is toegenomen.

De data van de centrale bank laten zien dat buitenlandse beleggers Spaanse bezittingen verkopen. Spaanse banken, geholpen door liquiditeitsinjecties van de Europese Centrale Bank, blijven, gelokt door de hoge rentes, echter nog steeds Spaanse obligaties opkopen.

Doordat de verwevenheid tussen de Spaanse overheid en de banken hierdoor verder toeneemt, lijkt het land alleen nog maar meer in de problemen te komen. De Spaanse regering moet namelijk negentien miljard euro ophalen op de kapitaalmarkt om de balansen van spaarbank Bankia te versterken.

Andere Spaanse banken hebben waarschijnlijk ook nog eens tientallen miljarden euro's aan steun nodig. Doordat deze banken praktisch de enigen zijn die nog Spaanse staatsobligaties willen kopen, komt het erop neer dat de Spaanse banken dan zouden moeten opdraaien voor hun eigen herfinanciering.

CDA zet in op economische groei

Het CDA wil de komende vijf jaar vol inzetten op economische groei. In het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma ligt de nadruk op economisch herstel.

De partij doet tien aanbevelingen om Nederland 'sterker uit de crisis' te krijgen. Het programma heet 'Iedereen' en borduurt grotendeels voort op de uitkomsten van het strategisch beraad, zei partijvoorzitter Ruth Peetoom bij de presentatie.

De christendemocraten willen de lasten voor ondernemers verlichten en regels schrappen. "Zij moeten het geld verdienen voor de toekomst", lichtte voorzitter van de programmacommissie Paul Doop toe. De partij kiest ook voor 'solide overheidsfinanciën' en wil dat er in 2017 een begrotingsevenwicht is.

Er moet een einde komen aan de zelfverrijking en bonuscultuur in het bankwezen. Als het aan het CDA ligt mogen de bonussen van bankiers niet hoger zijn dan drie maandsalarissen. Ook moeten bankiers een eed afleggen waarin ze beloven integer te zullen handelen.

Het CDA wil ook dat het belastingstelsel op de schop gaat. De partij pleit voor een 'sociale vlaktaks'. Dit betekent dat voor iedereen hetzelfde belastingtarief van 35 procent geldt. Hoge inkomens betalen een zogenoemde solidariteitsheffing.

Het CDA haalt ook het plan van de kilometerheffing weer van stal. Dit betekent dat de belasting op autobezit omlaaggaat en wordt betaald per gereden kilometer. Het plan hangt al jaren in de lucht, maar toenmalig minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) trok zijn handen er begin 2010 vanaf toen bleek dat er geen draagvlak voor was.

Daarnaast wordt in het programma aandacht besteed aan het gezin. Het CDA wil de kinderbijslag en het kindgebonden budget in stand houden. Het zwangerschaps-, bevallings- en vaderschapsverlof wordt uitgebreid.

De norm dat 0,7 procent van het bruto binnenlands product naar ontwikkelingssamenwerking moet gaan wordt losgelaten. In plaats daarvan komt de effectiviteit van de hulp centraal te staan, legde partijleider Sybrand van Haersma Buma uit. "De norm van 0,7 procent is tot 2015 geldig. Daarna gelden nieuwe internationale afspraken. Daar zullen wij ons uiteraard aan houden."

Het programma is nog niet doorgerekend. Het Centraal Planbureau zal dit niet voor het einde van deze maand hebben gedaan. Op het partijcongres op 29 en 30 juni moeten de CDA-leden hun goedkeuring aan het programma geven.

VVV huurt Vorstermans jaar langer

VVV-Venlo en FC Utrecht hebben overeenstemming bereikt over een verlenging van het huurcontract van Ismo Vorstermans. De 23-jarige centrale verdediger speelt ook komend seizoen op huurbasis voor VVV-Venlo.

Vorstermans werd in de winterstop van het afgelopen seizoen al voor de duur van een half jaar gehuurd van de Domstedelingen. Hij speelde in die periode 20 wedstrijden voor de Venlonaren en scoorde daarin tweemaal.

Algemeen directeur Hans Soentjens: "Ismo heeft het prima gedaan als centrale verdediger. We zijn verheugd dat we nog minimaal een jaar gebruik kunnen maken van zijn diensten. FC Utrecht wilde hem nog niet laten gaan en overweegt om na deze huurperiode de optie te lichten die in zijn contract staat."

Erfgenamen krijgen achter muren gevonden geld

De erfgenamen van een in 2001 overleden Amerikaan hebben recht op het geld dat jaren later door de nieuwe eigenaren achter de muren van zijn huis werd gevonden. Dat heeft een rechter in Phoenix donderdag bepaald. Het gaat om een bedrag van vijfhonderdduizend dollar.

De dochters van de man, Robert Spann, verkochten het huis van hun vader in een buitenwijk van Phoenix zeven jaar na zijn overlijden. De nieuwe bewoners vonden het geld, dat in munitieblikken zat, bij de verbouwing van de keuken en badkamer en meenden het te mogen houden. De rechtbank oordeelde echter dat Spann geen afstand had gedaan van het geld, maar dat het slechts was zoekgeraakt en dat het daarom aan de nabestaanden toekomt.

Afgeknipte hondenstaarten gevonden

Inwoners van de Zeeuwse stad Zierikzee hebben de afgelopen dagen twee lugubere vondsten gedaan. In twee straten werden afgeknipte hondenstaarten gevonden, meldt de politie vrijdag.

De grijskleurige staartjes werden aangetroffen in de Houwersweg en de Steiltjesstraat. Omwonenden waarschuwden daarop de dierenpolitie. Van welk hondenras de staartjes afkomstig zijn, is nog onduidelijk. De politie vraagt getuigen zich te melden.

Spaanse rente loopt weer op

De rente op Spaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is vrijdag weer gestegen richting het recordniveau van woensdag. In de ochtendhandel steeg het renteniveau met zeven basispunten naar 6,52 procent.

Investeerders houden er rekening mee dat Spanje binnenkort noodsteun moet aanvragen bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarom blijven ze vluchten in Duitse staatsobligaties. De spread, het verschil tussen de rente op Duitse en Spaanse staatsleningen, bereikte vrijdag een recordniveau van meer dan 530 basispunten, oftewel 5,3 procentpunt.

De Spaanse minister van economie Luis de Guindos sloot zich donderdagavond aan bij het idee van de Europese Commissie voor een Europese bankenunie. Het plan zou erop neerkomen dat Europese overheden en banken gezamenlijk garant staan voor zwakke banken, bijvoorbeeld in Spanje. Ook wil hij dat Europese noodfondsen direct steun kunnen verlenen aan Spaanse banken. Nu kan dat alleen via de Spaanse overheid.

"Ik weet niet of we aan de rand van de afgrond staan, maar we zitten in een extreem moeilijke positie", aldus De Guindos. De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldde donderdagavond op basis van bronnen binnen het IMF dat de organisatie voorbereidingen treft voor het verlenen van noodsteun aan Spanje. Het land zou voor een periode van drie jaar driehonderd miljard euro nodig hebben.

Dost verruilt Heerenveen voor Wolfsburg

Bas Dost zal komend seizoen gaan spelen voor VfL Wolfsburg. De aanvaller komt over van sc Heerenveen waar hij nog een contract tot medio 2015 had. Die Wölfe betalen naar verluidt 7,5 miljoen euro voor de spits die in Duitsland een contract voor vijf seizoenen ondertekent.

De 23-jarige Dost debuteerde in het seizoen 2007/2008 bij FC Emmen in het profvoetbal. Al snel verhuisde de lange aanvaller naar Heracles Almelo en de afgelopen twee jaren kwam de Drent uit voor sc Heerenveen. Hij trof in 150 competitiewedstrijden 68 maal doen, waarvan 32 keer afgelopen seizoen in de Eredivisie. Ook zette hij in het seizoen 2011/2012 met 38 doelpunten een clubrecord bij sc Heerenveen neer.

De presentatie van Dost bij Wolfsburg zal nog even op zich laten wachten, omdat coach Felix Magath op vakantie was. De spits heeft in Duitsland de medische keuring inmiddels achter de rug en zal hierna zijn handtekening onder een vijfjarig contract bij die Wölfe gaan zetten.

Hof schrapt werkstraf piloot Apache-crash

Een van de twee Apache-piloten die in 2007 tegen hoogspanningsdraden in de Bommelerwaard vlogen, heeft in hoger beroep een lagere straf gekregen. Het hof in Arnhem legde hem vrijdag een boete van duizend euro op. Eerder werd hij nog veroordeeld tot vijftig uur werkstraf. De andere piloot en tevens gezagvoerder kreeg opnieuw een werkstraf van honderd uur.

De piloot vloog het toestel op aanwijzingen van zijn collega. Het hof sluit niet uit dat de gezagvoerder een deel van de missie voor de piloot geheim heeft gehouden, waardoor die werd overvallen door de opdracht om laag langs de Waal te gaan vliegen. Daarom kan hem volgens het hof niet worden verweten dat hij zich onvoldoende heeft voorbereid en zijn de fouten tijdens de vlucht hem veel minder zwaar aan te rekenen.

Het hof is het wel eens met de straf die militaire kamer van de rechtbank de gezagvoerder vorig jaar oplegde. Hij kreeg de zwaarste straf omdat hij als piloot de meeste ervaring heeft. Hem wordt een slechte voorbereiding van de vlucht en een gebrekkige uitvoering verweten.

Door het ongeval in december 2007 kwamen ongeveer vijftigduizend mensen in de Bommeler- en Tielerwaard dagenlang zonder stroom te zitten. Particulieren en bedrijven hebben voor miljoenen euro's schade geclaimd bij defensie.

Explosie bij NAVO-basis Afghanistan

Bij een basis van de internationale troepenmacht in Afghanistan is vrijdag een bom ontploft. Of er slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend. Dat heeft de NAVO gezegd. De explosie deed zich voor buiten Khost, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het oosten van het land.

Volgens de Afghaanse politie werd de bomaanslag gepleegd bij Camp Salerno en zijn er zes burgers gewond geraakt.

De EK-prognose van... de FOK!sport-crew

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week gaf Mark van Rijswijk de antwoorden, vandaag komt in het laatste deel de FOK!sport-crew zelf aan het woord. De crew van FOK!sport kreeg een vijftal vragen voorgeschoteld waar ze antwoord op moesten geven.

Overleeft Nederland de groepsfase?

Het merendeel van de crew verwacht dat Nederland de groepsfase van het EK zal overleven. "Maar ik verwacht dat het niet zo makkelijk zal gaan als de groepsfase op het WK", aldus Sj0rSz. FOK!sport-koningin Olga kan deze mening delen: "Ja, we plaatsen ons ternauwernood." Wessenator ook: "Ja, al wordt het billenknijpen." Net als PSM: "Ja, al is het nipt."

Onder meer Bos81, sportfreak en andre347 denken dat de groepsfase eenvoudig wordt overleefd: "Ja makkelijk." Zeroku is het hiermee eens: "Moet lukken, met een beetje geluk als eerste van de poule." Ook DerMeister verwacht een makkelijke plaatsing voor de kwartfinales: "Tegen Denemarken even warmdraaien en vervolgens Duitsland en Portugal aan de zegekar binden."

Ook zijn er toch ook een aantal crewleden die niet verwachten dat Nederland door zal gaan. "Ik vrees van niet. Op doelsaldo eruit ofzo na winst tegen Denemarken, verlies tegen Duitsland en een gelijkspel tegen Portugal", liet TheArt weten. Ook franklop verwacht niet dat Oranje zal schitteren op het EK: "Kansloos tegen FC Ronaldo en Duitsland helaas."

Welk land wordt Europees kampioen?

De crewleden weten het zeker; het gaat tussen Spanje, Duitsland of Nederland. borisz verwacht Nederland: "Titels worden niet geprolongeerd. Nederland wint in de finale van Duitsland met 3-1."  Ook Wessenator, andre347 en DerMeister denken dat ons eigen landje de eindzege zal pakken.

DerMeister: "Hier en daar een beetje geluk hebben dat andere toplanden steken laten vallen en zelf vervolgens het karwei afmaken. Het is voor vele internationals weer de laatste kans op een hoofdprijs met een landenteam en daarnaast zullen ze extra gemotiveerd zijn na de verloren finale van twee jaar terug tegen Spanje."

Bos81, JJdJ1984, PSM, sportfreak, TheArt en Sj0rSz verwachten onze Oosterburen. "Helaas Duitsland", liet PSM weten. Olga, franklop en Zeroku denken dat Spanje voor de derde opeenvolgende keer een mondiaal eindtoernooi gaan pakken. De Spanjaarden wonnen vier jaar terug ook het EK en waren twee jaar geleden de beste op het WK.

Wie wordt topscorer van het toernooi?

Volgens het merendeel van de sportcrew zal de Duitse spits Mario Gómez uitgroeien tot topscorer van het toernooi. Sj0rSz denkt echter dat de topscorer uit ons eigen landje komt: "Robin van Persie; hij kent een superseizoen en ik hoop dat hij dit op het EK gaat doortrekken."

Ook Bos81, DerMeister, Wessenator en borisz verwachten een Nederlander als topscorer: "Klaas-Jan Huntelaar". DerMeister voegt hieraan toe: "Ik verwacht dat Bert van Marwijk voor een aanval met Robben-Huntelaar-Van Persie zal kiezen en daardoor zal The Hunter uitgroeien tot topscorer van het toernooi."

Welke speler zal verrassen tijdens het EK?

Veel crewleden verwachten dat topspelers vooral in negatieve zin zullen verrassen. "Cristiano Ronaldo in negatieve zin", liet PSM weten. Deze mening kan TheArt delen: "Ronaldo die er geen reet van bakt, is ook verrassen." Zeroku denkt dat Robin van Persie door de mand zal vallen: "Van Persie zal verrassen door zijn kwaliteiten weer niet tentoon te spreiden op een kampioenschap."

andre347 denkt dat een Nederlander tot de verrassing van het toernooi kan uitgroeien: "Ibrahim Afellay, na zijn langdurige blessure." DerMeister kiest voor Balotelli: "Al z'n frustraties van de afgelopen periode komen er tijdens het komende EK positief uit."

franklop kiest voor de vierde keeper van Oekraïne: "De eerste drie zijn geblesseerd namelijk." borisz kiest voor een naam uit wellicht de grootste verrassing van de kwalificaties: "Stephen Hunt van Ierland."

FOK!sport-crew unaniem: Urby Emanuelson moest mee naar het EK (Foto: Pro Shots)

Welke speler moet er linksback staan bij Nederland?

Op deze vraag gaf iedereen hetzelfde antwoord; Urby Emanuelson. Helaas voor ons dat de bondscoach voor een ander zal kiezen.

Zeroku licht zijn keuze toe: "De rest zal het niveau niet aankunnen en Urby is de enige die dan nog waardevol kan zijn voor Oranje." andre347: "We hebben echt helemaal niks. Speel nog liever met 10 man, maar dan toch maar Urby Emanuelson."

Huntelaar/Van Persie samen in de basis?

Als laatst mocht de sportcrew over een mogelijke samenwerking van Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie speculeren. De meningen waren verdeeld. "Dat gaat denk ik niet werken, maar laat Bertje vooral het tegendeel bewijzen", liet Sj0rSz weten.  Bos81 en sportfreak denken dat een samenwerking zeker niet gaat lukken. "Nee, Van Persie moet in de spits", aldus sportfreak. PSM liet weten: "Daar wil Van Marwijk niet aan."

franklop hoopt juist wel dat beide spelers samen gaan spelen: "Ja, altijd." Ook Wessenator, andre347, Zeroku, DerMeister, TheArt en borisz hopen dat beide spelers samen in de basis staan. "Ja. Huntelaar is garantie voor doelpunten in Oranje", aldus borisz.

Lees hier alle andere EK-prognoses terug van onder meer Jeroen Verhoeven, Nigel Hasselbaink, Willie Overtoom en Thijs Slegers.

Het zal mij een zorg zijn

Aloysius Kreukel zit lekker onderuitgezakt op de bank een beetje te dutten. Dat doet hij meestal als hij net van zijn werk thuis is en het eten is nog niet klaar. Het is zo’n dutje waarbij je wel alles wat er om je heen gebeurt vaag blijft horen. Je zit half in een droom en ziet daar ook beelden bij, maar ergens in je onderbewustzijn hoor je toch de geluiden om je heen. In dat onderbewustzijn hoort Aloysius hoe zijn vrouw Teutje aan het koken is en dat ze daarna de kamer verlaat en de trap opgaat. Hij ziet echter een jonge, slanke vrouw in een doorschijnend nachthemd en die wenkt hem om bij haar in bed te komen liggen. 

Tweede aanhouding voor moord Rotterdamse

De politie heeft vrijdag een 21-jarige man uit Rotterdam aangehouden voor de moord op een Rotterdamse vrouw. Dinsdag werd al een 20-jarige man uit die stad opgepakt.

De recherche onderzoekt wat hun rol is geweest bij de verdwijning van de vrouw. Agenten troffen het lichaam van Marigret Fullinck eind maart aan in het kanaal De Vliet bij Rijswijk. Het 20-jarige slachtoffer was toen ruim een maand vermist.

Justitie loofde eerder een beloning van tienduizend euro aan voor de tip die zou leiden tot de aanhouding van de daders. Volgens de politie zijn de aanhoudingen niet het gevolg van de gouden tip.

VVV'er Leemans voor twee jaar naar Hansa Rostock

Ken Leemans vervolgt zijn voetbalcarrière bij Hansa Rostock. De 29-jarige Belg heeft een contract voor twee jaar getekend bij de Duitse voetbalclub, die onlangs degradeerde uit de Tweede Bundesliga. Leemans komt over van VVV-Venlo, waar hij sinds 2007 voor speelde. Afgelopen seizoen kwam Leemans door blessureleed slechts eenmaal in actie.

Leemans is zeer content met zijn nieuwe club. "Hansa is een traditierijke club met een mooi stadion", zegt hij op de clubsite. De Belg is met Hansa toe aan zijn vierde club. Hij begon zijn loopbaan bij KV Mechelen en diende in Nederland naast VVV ook Roda JC.

'Hulk voor 47 miljoen naar Chelsea'

Chelsea lijkt na Marko Marin en Eden Hazard opnieuw een miljoenenaankoop te doen. Naar verluidt is de ploeg al rond met FC Porto voer de transfer van Hulk. De Braziliaan moet zelf echter nog wel tot een akkoord komen met de winnaar van de Champions League.

Mocht Hulk de overstap maken naar Chelsea, dan verdient FC Porto ongeveer 47 miljoen euro aan de transfer. De 25-jarige Hulk won met FC Porto de afgelopen jaren drie landskampioenschappen en één Europa League. Vorig seizoen werd hij zowel topscorer als beste speler van de Portugese competitie.

Bij Chelsea moet Hulk de opvolger worden van Didier Drogba, die zo goed als zeker de overstap zal maken naar China.

Frankrijk jaagt op Canadese moordverdachte

De Franse politie is op zoek naar een Canadese pornoacteur die verdacht wordt van moord. De man, Luka Rocco Magnotta, zou lichaamsdelen van een door hem vermoorde man naar onder meer het partijkantoor van de Conservatieve Partij in Ottawa hebben gestuurd.

De politie zei vrijdag er zeker van te zijn dat Magnotta (29) zich in Frankrijk bevindt. De Canadees zou afgelopen weekeinde in Montreal het vliegtuig naar Parijs hebben gepakt. De politie in Montreal zei donderdag ervan uit te gaan dat Magnotta Noord-Amerika is ontvlucht.

Magnotta, een biseksuele pornoacteur en model, zou een man om het leven hebben gebracht en de moord op video hebben vastgelegd. Vlakbij zijn appartement werd dinsdag een koffer aangetroffen met daarin de romp van een man. Magnotta zou een voet van het lichaam naar het partijkantoor van de Conservatieve Partij hebben gestuurd. Een hand werd voortijdig ontdekt bij de posterijen. Dat pakket was gericht aan het partijkantoor van de Liberale Partij van Canada.

Lekkende goederentrein legt Roosendaal kort plat

Rond station Roosendaal hebben vrijdagochtend enige tijd geen treinen gereden vanwege een lekkende goederentrein. Het station werd rond 10.30 uur op last van de brandweer ontruimd en 45 minuten later weer vrijgegeven. Volgens een NS-woordvoerder kwam het treinverkeer daarna weer op gang.

De goederentrein bevond zich op een rangeerterrein bij het station. Wat de lekkage veroorzaakt heeft en of het om gevaarlijke stoffen ging is nog onduidelijk. De brandweer was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Legendarische Tokyo Jungle-teaser

Gamedesigners kunnen voor de E3 hard werken wat ze willen, maar geen enkele trailer zal zo legendarisch zijn als de onderstaande Tokyo Jungle-teaser. De themesong van deze titel kan zich nu al scharen onder grootheden als The A-team en Knight Rider.

In Tokyo Jungle kun je met verschillende soorten dieren taken uitvoeren in een verwoeste versie van de Japanse hoofdstad. Je kunt zowel kuikens, kangaroes en hyena's als struisvogels, honden en rendieren kiezen. Hoe jij in de jongle overleeft is aan jou. De trailer belooft in elk geval veel goeds.

Bekijk de legendarische teaser hieronder. TOKYO JUNGLLEEEEEE!

Soul Sacrifice naar Europa

Sony heeft aangekondigd dat de horrortitel voor PlayStation Vita, Soul Sacrifice, ook in Europese winkels verkocht zal worden. De bloederige game is het nieuwste project van Keiji Inafune, de vader van de Mega Man-serie. 

Soul Sacrifice vertelt een duister verhaal waarin je een tovenaars slaaf volgt die magische aanvallen kan uitvoeren door zijn eigen lichaam te verminken. Zo kan de speler zijn ruggengraat via zijn keel eruit trekken en deze vervolgens als zwaard gebruiken, of de speler kan zijn vingers er af snijden en met de vingerbotten de vijanden stompen. 

"Met dit spel wil ik de werkelijkheid mengen met een fantasiewereld," verklaart Inafune op de PlayStation Blog. "Het woord 'fantasie' wil normaal zeggen dat het verhaal fictief is. Met Soul Sacrifice wil ik echter een realiteit laten zien in een fantasiewereld die niet te overdreven is." 

"Geweld is een vast element in onze wereld en in die wereld moeten we elke dag wel eens wat opofferen. Ik wilde een realistisch thema over laten lopen in een wereld van fantasie. Een die gevuld is met magie. Op die manier probeer ik een nieuwe ervaring voor de speler te creëren waarbij hij of zij iets moet opofferen om zo aan krachten te komen." 


Beyoncé te horen als koningin in animatiefilm

Beyoncé Knowles gaat de stem van koningin inspreken van de 3D-animatiefilm Epic van de makers van Ice Age en Rio. Ook Steven Tyler, Amanda Seyfried, Colin Farrell en Josh Hutcherson zijn te horen in de film, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het wordt de eerste film van de 30-jarige Beyoncé sinds ze in januari beviel van haar dochtertje Blue. Voor haar zwangerschap had ze al getekend voor de hoofdrol in de muzikale film A Star is Born van Clint Eastwood, maar die film ligt nog op de plank.

Epic had eerder de werktitel Leafmen en wordt omschreven als een strijd tussen goed en kwaad die diep in de bossen wordt uitgevochten. Een tienermeisje komt op een magische manier terecht in het geheime bos en moet samenwerken met een groepje dat hun wereld wil redden.

Epic wordt geregisseerd door Chris Wedge, die ook achter de eerste Ice Age zat. De film wordt op 24 mei in de Verenigde Staten uitgebracht. Of Epic ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.

George Lucas verruilt Lucasfilm voor garage

George Lucas heeft al vaker aangegeven het wat rustiger aan te willen doen, maar in een interview met het Britse filmblad Empire doet hij er nog een schepje bovenop. "Ik ga langzaam weg bij Lucasfilm", zegt de Star Wars-bedenker. "Ik trek me terug in mijn garage en ga met een zaag en hamer hobbyfilms maken."

"Ik heb altijd al experimentele films willen maken en me niet druk hoeven maken over of ze ook in de bioscoop worden vertoond", voegt Lucas daaraan toe. De inmiddels 68-jarige Lucas zei in januari al tegen de Los Angeles Times dat hij klaar was met het hectische Hollywood. "Ik laat deze wereld achter me, deze business en al dit gedoe", zei hij toen.

Het is de vraag in hoeverre Lucas, een notoire workaholic, voet bij stuk houdt. Vooralsnog lijkt het oorlogsdrama Red Tails, dat begin dit jaar uitkwam, inderdaad de laatste film die hij produceerde.

De filmmaker heeft echter al meermalen aangegeven bezig te zijn met het script van Indiana Jones 5, een film waarvan momenteel nog geen premièredatum bekend is. Hij schreef ook de voorgaande vier scenario's uit de reeks, waardoor het onwaarschijnlijk lijkt dat hij die teugels uit handen geeft.

Uitgebreide Engelse cast voor Kingdom Hearts 3D

De nieuwste Kingdom Hearts zal, ondanks de beperkte ruimte op de 3DS-cartridge, volledige voice-overs in het Engels hebben. Hiervoor keert een sterrencast terug die aan de eerdere games hebben meegewerkt. Namen als Leonard Nimoy, Haley Joel Osment, David Gallagher, Hayden Panetierre, Jesse McCartney en Quinton Flynn dragen allemaal hun steentje bij aan deze game.

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance is de nieuwste game binnen de Kingdom Hearts-serie en moet aansluiten op de langverwachte Kingdom Hearts 3. In het spel zul je diverse Disney-werelden langsgaan met Sora en Riku, De hoofdpersoon en zijn beste vriend. De game komt eind juli in Nederland uit.

Williams en Sauber hebben beste aerodynamica

Williams en Sauber hebben volgens het Duitse Auto Motor und Sport dit seizoen aerodynamisch gezien de beste auto's gebouwd. Journalisten van het blad hebben tijdens het grandprixweekend in Spanje gelet op de bochten drie en negen die gelden als graadmeter voor de kwaliteit van de bolides.

Journalist Michael Schmidt was stellig over de kwaliteiten van de Williams of de Sauber. "Met Fernando Alonso, Sebastian Vettel of Lewis Hamilton achter het stuur zou Williams of Sauber het kampioenschap leiden." Tot nu toe is Williams niet verder gekomen dan een zege in Spanje en Sauber een tweede plaats in Maleisië.

Dat Sauber een snelle auto heeft bewees coureur Sergio Perez in Monaco door de snelste ronde te rijden en ook in Spanje was de Mexicaan snel. Teambaas Peter Sauber weet dat er met de C31 meer mogelijk is dan er tot nu toe uit is gekomen. "Dat toont aan dat alles mogelijk is voor ons, zolang alles maar goed gaat. Het is nu aan het gehele team om die mogelijkheden om te zetten in succes."

Fraggle Rock komt naar de bioscoop

Fraggle Rock, de 'andere' Jim Henson-poppenserie uit de jaren '80, krijgt een bioscoopversie. Dat meldt de Hollywood Reporter.

Over de film is nog weinig meer bekend dan dat er twee schrijvers zijn aangesteld voor een eerste versie van het scenario. Jim Byrkit, medeverantwoordelijk voor Rango, en Alex Manugian zijn aangewezen om een script te schrijven.

Fraggle Rock was oorspronkelijk een Canadese poppenserie, gecreëerd door Muppets-bedenker Jim Henson. De serie, in Nederland bekend onder de naam De Freggels, vertelde het verhaal van in een grot wonende poppenfiguren die de Fraggles heten. Zij delen de grot met de kleinere Doozers-bouwvakkers en de grotere Gorgs. De Fraggles halen hun wijsheid uit de sprekende storthoop Marjory.

De film zal worden geproduceerd door de Jim Henson Company samen met de Montecito Picture Company. Over andere crewleden en casting is nog niets bekend.

Huntelaar zit vol met vragen

Klaas-Jan Huntelaar verliet De Kuip woensdag na de interland tegen Slowakije via de achterdeur. De Oranje-spits wilde niets kwijt over zijn reserverol tijdens de 2-0 zege.

"Ik moest mezelf even in bescherming nemen, was bang dat ik verkeerde dingen zou zeggen", legde Huntelaar een dag na de oefenwedstrijd uit aan De Telegraaf. Met zijn opstelling tegen Slowakije leek Bert van Marwijk de definitieve keuze voor Robin van Persie als spits te hebben gemaakt. "Boos is misschien niet eens het goede woord. Ik zit op dit moment gewoon vol met vragen", aldus Huntelaar.

"Het vervelende is dat Robin en ik – zonder dat we dat willen – het onderwerp van een nationale discussie zijn en elk woord wordt uitvergroot. Het is voor de buitenwacht Van Persie of Huntelaar, maar daar doe ik niet aan mee. Ik wil het daarom ook niet over Robin hebben, kijk alleen naar mezelf en wil gewoon spelen."

Op het WK fungeerde Huntelaar ook als reservespits, maar toen had hij een mindere periode bij AC Milan achter de rug. "Maar beter dan dit seizoen bij Schalke 04 kan niet. Daarnaast train ik hard en stel ik me in de groep positief op. Als je dan toch geen kansen krijgt, bestaat de kans dat je moedeloos wordt. Ik verbaas mezelf wel eens dat ik mentaal nog steeds zo sterk ben en volle bak blijf gaan. Want eerlijk gezegd, weet ik niet wat ik moet doen om de spits van Oranje te zijn."

Rabbids Rumble in november naar 3DS

Het avonturenspel Rabbids Rumble wordt in november uitgegeven voor de Nintendo 3DS. In het spel wordt veelvuldig gebruikgemaakt van de camera van de spelcomputer, waardoor het lijkt alsof de Rabbids in de echte wereld rondlopen.

Dat heeft uitgever Ubisoft vrijdag bekendgemaakt. Het is de taak van de speler om alle rabbids - gestoorde konijnen - te vangen. Gamers moeten het opnemen tegen andere spelers of zelf op avontuur gaan om alle konijnen te verzamelen.

Rabbids Rumble is de tweede game in de Raving Rabbids-reeks voor de Nintendo 3DS. Rabbids 3D kwam op de markt bij de lancering van de spelcomputer vorig jaar maart.


Rabbids Rumble in november naar 3DS (Foto: Novum)

China censureert Men in Black 3

De Chinese release van Men in Black 3 is korter dan de versies in andere landen. Op verzoek van de Chinese overheid zijn enkele scènes ingekort of verwijderd.

Volgens de Los Angeles Times zijn momenten uit scènes die zich afspelen in Chinatown in New York verwijderd. Hierin is een schietpartij tussen aliens en MiB-agenten in een Chinees restaurant te zien, met aliens vermomd als restaurantmedewerkers. Ook wist Will Smiths personage het geheugen van enkele Chinese omstanders.

Volgens de krant China Southern Daily is de laatste scène mogelijk verwijderd omdat deze gezien kan worden als kritiek op de censuur die China toepast op het internet. De totale lengte van de censuur op Men in Black 3 zou zo'n dertien minuten bedragen.

Volgens de Chinese wet is er een limiet aan het aantal Hollywoodproducties dat kan worden vertoond in Chinese bioscopen. Hierdoor zijn studio's voorzichtig met de verwijzingen naar China in hun films. In dit geval werden de bezwaren van de Chinese overheid pas bekend bij distributeur Sony toen de film al voltooid was.

Het is niet de eerste keer dat een film wordt aangepast voor de Chinese release. Een moment in Mission: Impossible 3 waarin hangende was in Shanghai te zien was, is verwijderd voordat de film in China uitkwam. Scènes van Chow Yun-fat (een acteur uit Hong Kong) in Pirates of the Caribbean: At World’s End werden eveneens verwijderd.

Soms zijn studios pro-actief in de censuur. Zo veranderde MGM de nationaliteit van een slechterik in Red Dawn van Chinees naar Koreaans in post-productie.

Men in Black 3 draait momenteel in 3D en IMAX in de bioscopen. In Nederland staat de film deze week bovenaan de box office lijsten, met een opbrengst van bijna 8 ton. De film stootte hiermee The Dictator van de eerste plek, die 60% minder opbracht dan de week ervoor.

Penningmeester kerk steelt voor ruim anderhalve ton

De penningmeester van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Steenwijk heeft de afgelopen jaren voor ruim anderhalve ton gestolen uit de kas van de kerk. Het kerkbestuur heeft aangifte tegen de man gedaan, laat de politie vrijdag weten. De penningmeester is uit zijn functie gezet.

De fraude kwam in maart aan het licht bij een controle van de boekhouding. De penningmeester heeft toegegeven de kerk vanaf 2008 te hebben opgelicht, zegt een woordvoerder van de kerk tegen RTV Oost.

De man gebruikte het geld voor 'zakelijke verplichtingen' en heeft in de kerk een verklaring laten voorlezen waarin hij spijt betuigde en beloofde het geld terug te betalen.

'Sony gaat samenwerken met Gaikai'

Er zijn verschillende signalen die naar een samenwerking tussen Gaikai door Sony hinten. Eerder bleek dat Sony al in vergevorderd stadium was om samen te gaan werken met een cloudgaming-platform met als potentiele namen Gaikai of OnLive.

Vandaag heeft Gaikai de uitnodigingen voor journalisten de deur uitgedaan met een 'game changing'-aankondiging. "Gaikai heeft een aantal grote aankondigingen in petto voor E3 dat het potentieel voor de toekomst van videogames, game consoles en hoe we spelen te veranderen", luidt het. Met Gaikai is het mogelijk via een internetverbinding de hedendaagse games te spelen, zonder een console in je huis te hebben. Zij onderhouden de gamesservers en streamen de data naar je tv, tablet of browser. Het enige dat nodig is, is een goede internetverbinding en de uitgever die de game via Gaikai moet aanbieden.

Het is onwaarschijnlijk dat de deal betekent dat Sony distributie via discs geheel gaat verlaten, maar het betekent wel dat het bedrijf van plan is om het aanbod te verbreden. Volgende week gaat FOK!games het uit de mond van David Perry zelf horen, we houden jullie op de hoogte.

Gisteren verscheen al het bericht dat Samsung gaat samenwerken met Gaikai.

Gaikai-aanbod

EU wil onderzoek naar oorlogsmisdaden Houla

De Europese Unie wil dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een onderzoek instelt naar oorlogsmisdaden in het Syrische Houla. Daar werden vorige week vrijdag meer dan honderd burgers op gruwelijke wijze gedood.

Diplomaten zeiden dat de EU wil dat vrijdag op een ingelaste sessie van de raad een resolutie wordt aangenomen die krachtiger is dan een ontwerpresolutie die is ingediend door Qatar, Turkije en de Verenigde Staten. In de huidige tekst staat dat de 'verantwoordelijken voor grove schendingen van de mensenrechten aansprakelijk worden gesteld'. De EU wil ook dat de VN-Veiligheidsraad wordt opgeroepen het Internationaal Strafhof te vragen zich over het bloedbad te buigen. De VN-Mensenrechtenraad heeft deze bevoegdheid niet.

Beursgang Formule 1 uitgesteld

De beursgang van de Formule 1 is voorlopig uitgesteld. De sport zou eind deze maand in Singapore een notering aan de beurs krijgen, maar F1-baas Bernie Ecclestone en aandeelhouder CVC Capital Partners vinden het tij nu niet geschikt om de plannen verder uit te rollen.

Het nieuws volgt op onder meer de beursgang van Facebook die teleurstellend verliep. Dat aandeel staat inmiddels op ruim acht dollar onder de introductiekoers van 38 dollar. Ecclestone meldt aan The Guardian dit scenario te willen voorkomen. "Met alle problemen in de eurozone en op de markten, wachten we even tot alles wat rustiger is. Wie zou nu de beurs op willen gaan? Het is niet het juiste moment."

"Maar we gaan dit jaar alsnog. Er is geen haast, maar tegen het einde van het jaar moet het wel afgerond zijn. Men wil nu gewoon niet graag investeren. Kijk naar de markten, als mensen niet investeren in bedrijven die al twintig jaar op de beurs zijn, waarom zouden ze dat wel doen in een nieuwe onderneming?"

Rodgers volgt Dalglish op bij Liverpool

Brendan Rodgers is vanaf komend seizoen de nieuwe manager van Liverpool, zo meldt Sky Sports. De 39-jarige Noord-Ier komt samen met drie assistenten over van Swansea City. Hij is de opvolger van clubicoon Kenny Dalglish die na een teleurstellende achtste plaats in de competitie zijn biezen moest pakken.

Rodgers wist in de afgelopen twee seizoenen alle ogen op een positieve wijze op zich gericht door eerst met Swansea naar de Premier League te promoveren en dit seizoen met goed voetbal elfde te worden op het hoogste Engelse niveau.

Ook Wigan Athletic-trainer Roberto Martinez en de bij Chelsea ontslagen Andre Villas-Boas waren in beeld om bij Liverpool Dalglish op te volgen. Ajax-trainer Frank de Boer was dit ook, maar hij had al eerder bedankt.

Hollande krimpt beveiligingsteam in

De Franse president François Hollande brengt het aantal leden van het presidentiële beveiligingsteam terug van 93 tot zestig. Dat maakte het Élysée donderdag bekend. Voor het eerst is een vrouw, Sophie Hatt, benoemd als hoofd van de beveiligers.

De socialist Hollande beloofde in zijn verkiezingscampagne om het begrotingstekort terug te dringen. De eerste beslissing van zijn regering was het inperken van de salarissen van bewindslieden. Om zijn imago als 'normale' president kracht bij te zetten nam Hollande bovendien de trein naar zijn eerste EU-top.

Het kabinet van de president bestaat uit evenveel mannen als vrouwen. Daarmee maakte hij nog een verkiezingsbelofte waar.


Hollande krimpt beveiligingsteam in (Foto: Novum)

Agent 47 moordt er op los in Hitman HD Collection

Tegenwoordig is een heruitgave van oude games in HD heel gewoon. En met de aanstaande release van Hitman Absolution lijkt het IO Interactive een goed idee om Agent 47 te voorzien van een eigen HD collectie. Hitman HD Collection bevat Hitman 2: Silent Assassin, Hitman 3: Contracts en Hitman: Blood Money.

De collectie is gelekt op de website van een Italiaanse gamesite en moet op 15 oktober uitkomen. Dat geeft PlayStation 3-gamers ongeveer een maand om te genieten van de oude games voordat Hitman Absolution in de winkels ligt. Hitman: Blood Money, de laatste Hitman-game tot op heden verscheen nog wel op Xbox 360. Vooralsnog lijkt het erop dat de HD collectie alleen voor PlayStation 3 zal verschijnen.

Hitman HD

Atleet Som nog niet naar EK

Atleet Bram Som is er gisteravond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap dat eind deze maand in Helsinki op het programma staat. De Nederlander liep bij de Diamond League in Rome een tijd van 1.48,73 terwijl hij 1.47,80 had moeten behalen voor vormbehoud. In Italië eindigde hij als tiende.

Ook de 4x400 meter estafetteploeg wist nog geen limiet te lopen, want er werd in 3.05,80 een vijfde plaats behaald, terwijl de limiet op 3.05,20 ligt. Hiermee is de ploeg die bestaat uit achttien atleten en de 4x100 meter estafetteploeg nog niet uitgebreid.

Wilders vangt bot in kort geding over ESM

Het kabinet heeft niet onrechtmatig gehandeld door het ESM-verdrag voor te leggen aan de Tweede Kamer. Dat oordeelde de voorzieningenrechter in Den Haag vrijdag in het kort geding dat PVV-leider Geert Wilders had aangespannen tegen de staat.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz bepleitte dinsdag dat sprake was van een onrechtmatige daad. Volgens Moszkowicz had het permanente noodfonds voor de euro, waar de Kamer vorige week mee instemde, nooit in stemming mogen worden gebracht door een demissionair kabinet.

De rechter ging niet mee in deze redenering.


Wilders vangt bot in kort geding over ESM (Foto: Novum)

Syrische rebellengroep claimt ontvoering

Een voorheen onbekende Syrische rebellengroep zegt elf Libanese sjiitische pelgrims gevangen te houden. De pelgrims werden op 22 mei ontvoerd toen zij, onderweg naar Libanon, vanuit Turkije Syrië binnentrokken.

In een verklaring die donderdagnacht door nieuwszender Al-Jazeera werd uitgezonden, noemen de opstandelingen zich de Syrische Rebellen in Aleppo. Volgens hen verkeren de gijzelaars in goede gezondheid.

Vijf van de elf gijzelaars zijn lid van Hezbollah, zei de groepering. Zij eiste excuses van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah voor diens opmerkingen vorige week dat de ontvoering niets verandert aan zijn pro-Syrische houding.

Rechtszaak Activision en ontwikkelaars geschikt

Game-uitgever Activision heeft een schikking getroffen met gameontwikkelaars Jason West en Vince Zampella. De inhoud van de overeenkomst wordt geheim gehouden. Dat heeft de uitgever donderdagavond bekendgemaakt.

Activision laat weten dat het bedrijf zijn portemonnee heeft moeten trekken, maar doet geen uitspraak over de hoogte van het bedrag. Volgens het Amerikaanse bedrijf heeft deze afdracht geen invloed op de verwachte netto-omzet in het lopende kwartaal.

West en Zampella werkten voorheen bij studio Infinity Ward aan de Call of Duty-reeks. Het tweetal werd in 2010 ontslagen op verdenking van contractbreuk, waarna een juridisch getouwtrek volgde.


Rechtszaak Activision en ontwikkelaars geschikt

Dragon's Blade in de aanbieding voor Windows Phone

De old skool RPG Dragon's Blade is in de aanbieding voor Windows Phone. Normaal kost de game € 6,99 maar nu is dat tijdelijk maar 99 cent. Het is onbekend tot wanneer deze aanbieding geldt.

Dragon's Blade is een RPG die rechtstreeks uit het 16 bit-tijdperk lijkt te komen. Je kunt een groep helden kiezen uit zeven verschilende klassen zoals warrior, thief of sorcerer. Zodra je je team hebt samengesteld trek je de wijde wereld in en kom je alle bekende RPG-elementen tegen: monsters, grotten en schatkisten.

Er is een online mode waarin je kunt chatten met spelers, minigames als blackjack kunt spelen en een backup kunt maken van je progressie in de game. Er is tevens een gratis versie met reclame te spelen.

db

Shin Megami Tensei IV aangekondigd voor 3DS

Shin Megami Tensei, waar de Persona-serie een spinoff van is, krijgt weer een mainline sequel. De obscure JRPG die thema's zoals mythologie en demonen behandelt komt met een nieuw deel op 3DS. Het laatste officieel genummerde deel was SMTIII: Nocture, die in 2004 voor PS2 uitkwam.

Behalve dat het op 3DS uitkomt is er nog verder niets bekend over Shin Megami Tensei IV, al is het goed mogelijk dat we tijdens de E3 meer zullen horen. Check ondertussen de officiële website.

[NBA] Oklahoma City brengt spanning in finale terug

Oklahoma City Thunder heeft de finale in de Western Conference van de NBA weer spannend gemaakt. De basketballers uit de gelijknamige Amerikaanse staat versloegen donderdag San Antonio Spurs met 102-82. De stand in de best-of-sevenserie is 2-1 in het voordeel van de Texanen. Zaterdag staat, opnieuw in Oklahoma City, het volgende duel op het programma.

De overwinning van de Thunder was een echte teamprestatie. Maar liefst vijf spelers eindigden scoorden in de dubbele cijfers. Kevin Durant was met 22 punten topscorer, de Zwitser Thabo Sefolosha maakte er drie minder.

De Spurs hadden geen antwoord op het goede spel van Oklahoma. Tony Parker en Stephen Jackson kwamen beiden tot zestien punten, Tim Duncan maakte er slechts elf. Voor San Antonio kwam er een eind aan reeks van twintig overwinningen op rij.


Oklahoma City brengt spanning in finale terug (Foto: Novum)

Abu Dhabi wint etappe, Groupama nieuwe leider

Abu Dhabi Ocean Racing heeft donderdagavond de zevende etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. De boot uit de Verenigde Arabische Emiraten kwam na 3600 zeemijlen als eerste aan in finishplaats Lissabon. Groupama finishte op ruim vijf minuten achterstand als tweede en neemt daardoor de leiding in het algemeen klassement over van het Spaanse Telefonica.

Abu Dhabi had halverwege de etappe de leiding genomen. Het team van schipper Ian Walker zag Camper nog kort langszij komen, maar stond de koppositie daarna niet meer af. Puma eindigde in de Portugese hoofdstad als derde, voor Telefonica en Camper. De Chinezen van Sanya werden zesde.

Groupama heeft in het algemeen klassement een voorsprong van drie punten op Telefonica. Op de derde plaats staat Puma met slechts twaalf punten minder. De achtste etappe gaat van Lissabon naar het Franse Lorient.


Abu Dhabi wint etappe, Groupama nieuwe leider (Foto: Novum)

Duitsland pakt downloadrecord

Duitsland heeft een nieuw record te pakken. Dankzij Kabel Deutschland kunnen ze zich recordhouder noemen op het gebied van downloadsnelheden. Kabel Deutschland behaalde een snelheid van 4,7 Gbps, het oude record stond op 4,5 Gbps.

De provider vestigde het record in de Duitse stad Schwering alwaar het hun netwerk net had geüpgraded naar 864 Mhz. De set-up waarmee de snelle download is behaald bestond uit Arris' C4 CMTs en Touchstone CM820S kabelmodems. Kabel Deutschland vertelde er wel bij dat deze snelheden voor consumenten nog weinig zin hebben aangezien onze apparatuur (computers, laptops, consoles) dit nog niet kunnen verwerken.

De hoge snelheden zijn dus nog toekomstmuziek op dit moment, maar door het steeds grotere aanbod van streaming media en cloud based gaming wordt de vraag naar betrouwbaar snel internet steeds groter. Eerder deze week werd bekend dat Microsoft en Sony hun aankomende gameconsoles nog niet download-only maken in verband met het gebrek aan zulk breedband internet. We blijven de komende jaren dus nog fysieke media gebruiken.

Helft Nederlanders heeft lening

Het aantal Nederlandse huishoudens met een lening is de afgelopen drie jaar sterk toegenomen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Nibud. Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een lening. In 2009 had maar 37 procent van de huishoudens een lening. Hypotheken zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

Ook het gemiddelde geleende bedrag nam toe. In 2009 leende 56 procent meer dan vijfhonderd euro. Nu is dat 71 procent. Daarnaast lenen meer mensen niet via de bank of een andere kredietverlener, maar via informele kanalen. Negen procent van de huishoudens heeft een lening bij vrienden of familie, tegen vijf procent in 2009.

Opmerkelijk is dat 82 procent van de huishoudens zegt te sparen, hoewel een groot deel van hen dus een lening heeft lopen. In 2009 werd in driekwart van de huishoudens gespaard.

Ook het aantal mensen dat moeite heeft met rondkomen is gestegen, van 37 naar 45 procent. Zelfs een kwart van de mensen met een inkomen hoger dan 3100 euro netto heeft daar problemen mee. Ze wijten dat aan hoge vaste lasten of een terugval in het inkomen.


Helft Nederlanders heeft lening (Foto: Novum)

Justin Bieber loopt hersenschudding op bij concert

Justin Bieber heeft donderdagavond tijdens een concert in Parijs een hersenschudding opgelopen. "Ik greep naar een leuning, maar die zat achter een glazen muur", vertelde de 19-jarige zanger, die met zijn hoofd hard tegen het glas kwam, lachend aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Hoewel de botsing pijn deed en Bieber duizelig was, maakte hij zijn optreden af, waarna hij alsnog van zijn stokje ging. "In de kleedkamer voelde ik me heel zwak en viel ik flauw. Ik was zo'n vijftien seconden weg maar, en toen ik mijn ogen weer opendeed zag ik de dokters." De artsen constateerden daarna een hersenschudding.

"Glas en ik kunnen niet goed met elkaar overweg", grapte de zanger, die eerder zijn hoofd stootte tegen een glazen deur. Op Twitter liet de zanger aan zijn fans weten dat zij zich geen zorgen hoeven te maken en dat hij alleen zijn hoofd heeft gestoten. "Ik heb nog hoofdpijn maar voor de rest gaat het goed. Je moet om jezelf kunnen lachen."

Storing treft automaten en incheckzuilen Utrecht CS

Station Utrecht Centraal kampt vrijdagochtend met een netwerkstoring. Reizigers kunnen geen gebruik maken van de meeste kaartautomaten, OV-chipkaartzuilen en servicebalies, laat een NS-woordvoerder weten. Alleen aan de Jaarbeurszijde van het station kunnen reizigers wel kaartjes kopen en in- en uitchecken.

De storing op het grootste station van Nederland ontstond rond 08.00 uur door kortsluiting. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. Wanneer de storing weer is verholpen weet de zegsman niet.

Nieuwe elementen periodiek systeem krijgen naam

Een jaar geleden werden twee door de mens vervaardigde elementen toegevoegd aan het periodiek systeem. Nu hebben beide elementen ook namen gekregen. Die zijn woensdag goedgekeurd door de Internationale Unie voor Zuivere en Toegepaste Scheikunde (IUPAC).

Element 114 gaat voortaan door het leven als flerovium, een eerbetuiging aan het Flerov Laboratorium voor Kernreacties in Doebna, ten noorden van Moskou, waar het werd voortgebracht. Element 116 is vernoemd naar het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië en heet voortaan livermorium. De scheikundige symbolen van beide elementen zijn Fl en Lv.

De twee elementen komen niet voor in de natuur. Zodra ze zijn vervaardigd vervallen de atomen binnen enkele seconden.

Beelden van nieuwe Ubisoft-game gelekt

Een gebruiker op NeoGAF heeft drie afbeeldingen van een nog niet aangekondigde game van Ubisoft vrijgegeven. In de screenshots zien we een logo van Ubisoft, een screen met 'Judgment is coming' en een afbeelding met een personage in een Arabische-setting.

Het lijkt erop dat de personage gebruik maakt van een pijl en boog, wat zou kunnen betekenen dat het hier om een Assassin's Creed-game voor de PlayStation Vita gaat. Tevens is het niet raar als het hier wellicht om een nieuwe Prince of Persia-game gaat. We horen ongetwijfeld meer tijdens de aankomende E3-conferentie van Ubisoft.

Ubi

Ubi

Ubi

Windows 8 release preview beschikbaar

De Windows 8 release preview is vanaf vandaag beschikbaar om uit te proberen. Het is de derde en laatste pre-release uitgave voordat het nieuwe besturingssysteem ook daadwerkelijk verschijnt. Eerder was er al een developers preview en een consumer preview.

Ten opzichte van de consumer preview zijn een aantal zaken verbeterd waaronder de ondersteuning voor meerdere beeldschermen en de personalisatie-opties in het startscherm. Ook zijn de mail-, foto-, en contacten-apps allemaal aangepast zodat ze gebruiksvriendelijker zouden moeten zijn.

De Windows Store is ook aangepast zodat je gemakkelijker apps kan zoeken, vinden en downloaden. Er zijn tevens nieuwe familie-settings die de privacy- en beveiligingselementen tijdens het online surfen aanpasbaar maken. Standaard is de 'Do not track'-optie ingeschakeld.

In Internet Explorer 10 is vanaf nu ook ondersteuning voor Flash, alleen niet voor alle websites. Enkel goedgekeurde sites mogen Flash weergeven. De laatste toevoeging die Microsoft uit wil lichten zijn de nieuwste BING apps voor reizen, nieuws en sport.

Voor iedereen die een nieuwe pc wil kopen maar niet wil wachten op Windows 8 heeft Microsoft een introductiekorting beschikbaar. Als je tussen 2 juni 2012 en de release van Windows 8 een nieuwe pc of laptop met Windows 7 koopt kunnen upgraden naar Windows 8 Pro voor maar € 14,99.

Enge vlucht voor Gerard Joling en Jan Smit

Gerard Joling en Jan Smit hebben doodsangsten uitgestaan toen een vliegtuig waarin zij zaten in de problemen kwam. Het toestel kwam vlak voor aankomst in Londen terecht in een luchtzak. "Een van de vleugels raakte bijna de grond!", zegt Gerard.

"Vlak boven de landingsbaan was er een luchtzak waardoor ons vliegtuig schuin kwam te hangen", legt de zanger vrijdag uit in De Telegraaf. "In het vliegtuig werd gegild en ik dacht: och mijn hemel, het zal me toch niet gebeuren dat ik nu met Jan Smit en consorten tegen de grond ga smakken?"

Volgens Jan was er 'inderdaad flinke turbulentie'. "En Gerard is al als de dood voor vliegen. Toen die luchtzak kwam, was het natuurlijk een kleine paniek die uitbrak", zegt hij. "Ook Liza, mijn vrouw die op dat moment naast me zat, houdt niet van vliegen. Dus Gerard en zij waren samen op van de zenuwen."

Goede vrienden Gerard en Jan gaan wel samen vaker op vakantie en komen vaak bij elkaar de vloer. Gerard is ook van de partij bij de vijf jubileumconcerten die Jan in oktober geeft in Ahoy.

Pure chocola kan hartaanval voorkomen

Wie 10 jaar lang elke dag een reep pure chocola eet, loopt minder risico op hartaanvallen en beroertes. Het gaat dan wel om erg bittere chocola, met minstens 70 procent cacao.

Onderzoek onder 2013 Australiërs toonde aan dat het 70 dodelijke hartaanvallen kan voorkomen op elke 10.000 chocolade-eters in een periode van 10 jaar. "Deze donkere chocola kan een alternatief zijn voor of een aanvulling op medicijnen voor hartpatiënten", stelde onderzoekster Ella Zomer van de Monash University in het British Medical Journal.

Class of Heroes II komt dit jaar naar Vita en PSP

Gamestudio MonkeyPaw Games heeft bekendgemaakt dat hun RPG Class of Heroes II gaat uitkomen als digitale download via het PlayStation Network. Het spel zal beschikbaar zijn voor zowel PlayStation Portable als PlayStation Vita.

In maart van dit jaar heeft MoneyPaw nog een Kickstarter-project gestart om een retailrelease voor Class of Heroes II mogelijk te maken. In tegenstelling tot alle Kickstarter-successen heeft dit project project zijn doel niet gehaald en zijn de makers teruggegaan naar digitale distributie voor hun spel.

Keniaan in VS eet hart en hersens van slachtoffer

Een 21-jarige Keniaanse student van de Morgan State University in Baltimore heeft zijn huisgenoot omgebracht en zijn hart en delen van zijn hersens opgegeten. Dat heeft de verdachte, Alexander Kinyua, zelf tegen de politie gezegd.

Het hoofd en de handen van zijn slachtoffer verborg Kinyua in de kelder van het huis waar hij en zijn familieleden wonen, zei de politie. Het slachtoffer is waarschijnlijk de 37-jarige Ghanees Kujoe Bonsafo Agyei-Kodie, die op 25 mei als vermist werd opgegeven.

Tegen de politie bevestigde Kinyua dat hij zijn slachtoffer met een mes om het leven heeft gebracht en dat hij het hart en delen van de hersens had opgegeten.

Op 20 mei werd Kinyua ook al ingerekend. Een dag eerder had hij met een honkbalknuppel een man toegetakeld, die daarbij een schedelbasisfractuur opliep. Na betaling van een borgsom van omgerekend 177 duizend euro werd Kinyua weer vrijgelaten.

Metal Gear Rising-trailer meldt release in 2013

In een nieuwe trailer wordt aangekondigd dat Metal Gear Rising: Revengeance begin 2013 gaat uitkomen. De video is getoond tijdens het Pre-E3 event van Konami. Metal Gear Rising: Revengeance komt uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

In de trailer zijn de eerste gameplaybeelden te zien sinds de aankondiging tijdens de Video Game Awards begin dit jaar. De video vertelt het verhaal van Raiden, hoe hij uit de achterbuurten komt en hoe de wereld waarin hij leeft overspoeld wordt met cyborgtechnologie.

Tijdens de persconferentie heeft Konami ook bekendgemaakt dat er demo voor Metal Gear Rising: Revengeance beschikbaar zal komen in Zone of Enders HD Collection, welke komende herfst gaan uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3.

Dishonored E3-gameplaytrailer

Zoals altijd krijgen we ook tijdens deze E3 een flink aantal nieuwe trailers te zien. Zoals bijvoorbeeld voor Dishonored, de nieuwe game van Bethesda. Dishonored verschijnt in oktober van dit jaar voor pc, PS3 en Xbox 360.

Dishonored is een stealth action game in first person en je speelt Corvo Attano, een voormalig bodyguard van de Empress. Je bent uit op wraak nadat je onterecht beschuldigd wordt van de moord op de Empress. Men vergeet echter dat jij een uitstekende vechter bent met bovennatuurlijke krachten.

In de open wereld-structuur kun je vrijwel overal gaan en staan en zijn je missies naar eigen inzicht uit te voeren. Volgens een eerder artikel in Game Informer zal het mogelijk zijn om elke vijand, ook bazen, te verslaan zonder ze te doden. Ook hebben de makers aangegeven dat je overvallers vooraf kunt doden zodat de geplande overval niet zal plaatsvinden.

Lara Croft komt maart 2013 in actie

 De E3-trailer van Tomb Raider is uitgekomen en daaruit blijkt dat we vanaf 5 maart 2013 aan de slag kunnen we met Lara.

De trailer begint met het bekende gedeelte waar Lara ondersteboven hangt. Daarna zien we dat ze niet alleen op het eiland is, maar wie, wat en waarom, daar moeten we nog naar gissen. het zijn niet alleen inheemse wilden die het op haar lijf voorzien hebben. Een ander nieuw element is dat Lara jaagt met pijl en boog op wild, om voor voedsel te zorgen. Tomb Raider heeft dus meer survival-elementen in zich.

Het wordt dus wachten tot 5 maart voordat we de disc in onze pc, PlayStation 3 of Xbox 360 kunnen stoppen.

Douwe Egberts op 9 juli naar de beurs

Douwe Egberts wordt onder de nieuwe naam DE Master Blenders 1753 op 9 juli officieel genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Dat maakte het huidige moederbedrijf Sara Lee, waarvan DE MB zich afsplitst, donderdag bekend.

Al eerder, op 12 juni, gaat het aandeel DE MB op een 'as-if-and-when-issued' basis naar de beurs. Dan kunnen beleggers al wel (verkoop)orders plaatsen, maar worden die pas bij de officiele notering op 9 juli uitgevoerd. Aandeelhouders van Sara Lee krijgen automatisch een aandeel. Sara Lee zei donderdag nog niets over de introductiekoers van het aandeel.

Op 28 juni wordt de afsplitsing van DE MB officieel. Dan krijgen de zittende beleggers van Sara Lee en DE ook een speciaal dividend van 3 dollar per aandeel uitgekeerd.

Douwe Egberts op 9 juli naar de beurs
Douwe Egberts op 9 juli naar de beurs (Foto: ANP)

América Móvil bezit 5 procent KPN

América Móvil bezit sinds gisteren 5,01 procent in KPN. Dat maakte de Mexicaanse telecomgigant donderdagavond bekend.

In totaal bezit het concern 71,7 miljoen aandelen KPN. América Móvil wil 27,7 procent van de KPN-stukken in handen krijgen, zo maakte het eerder bekend. Aandeelhouders hebben nog tot 27 juni de tijd om hun stukken aan te melden.

América Móvil bezit 5 procent KPN
América Móvil bezit 5 procent KPN (Foto: ANP)

Justitie stopt met gerichte verkeerscontroles

Justitie stopt met specifieke controles op fietsen zonder licht en bellen in de auto. Ook controles op het dragen van gordel of helm verdwijnen langzaam. Dat schrijft Trouw vrijdag.

Het Openbaar Ministerie neemt een advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) over, die het werk van verkeershandhavingsteams onderzocht.

De onderzoekers concludeerden nooit is bewezen dat bijvoorbeeld fietsen zonder licht gevaarlijker is dan fietsen met licht. "In Nederland wordt na een fietsongeluk niet bijgehouden of iemand het licht aanhad", zegt een woordvoerder daarover. "We weten niet of het gevaarlijk is. Het is zelfs denkbaar dat fietsers zonder licht juist beter opletten."

Handsfree bellen is daarnaast vaak net zo gevaarlijk als telefoneren met het toestel in de hand en veiligheidsmaatregelen als het dragen van een gordel of helm zijn inmiddels zo normaal dat daar geen gerichte controles meer voor nodig zijn.

Overigens betekent dat niet dat iedereen daar nu ongestraft mee weg komt. Bij het constateren van een overtreding volgt nog altijd een boete.

Star Wars 1313 aangekondigd

LucasArts heeft aangekondigd dat ze werken aan een nieuwe Star Wars-game genaamd Star Wars 1313. Het is een third-person action adventure waarin je een bounty hunter speelt in de wereld onder Coruscant. Op de E3 zullen we er meer over horen.

De naam 1313 komt van Level 1313, het niveau waar je zit onder het oppervlak van de planeet Coruscant. LucasArts ontwikkelt de game zelf, met hulp van verschillende Lucasfilm-onderdelen als Lucasfilm Animation en Skywalker Sound. De game draait op de Unreal-engine en krijgt full-body motion capture.

Qua gameplay krijgen we een mix van cover-based combat, platforming en 'playable cinematic gameplay' (QTE's dus). Het is nog niet bekend op welke platformen de game gaat verschijnen en in welk jaar.

1313

'Diablo III voor WiiU'

Volgens een lid van NeoGaf-forum heeft Blizzard nog twee titels in ontwikkeling die eind 2012 uit moeten komen, waaronder Diablo III voor Wii U. Het is een gerucht, dus een korrel zout is aan te bevelen.

Volgens zijn anonieme bron is is er minimaal één game voor de Wii U-console. Volgens hem gaat Blizzcon 2012 niet door omdat er zware embargo's liggen op de WiiU, dus niet alleen om de redenen die door Blizzard zijnopgegeven, namelijk al hun tijd en werk richten op StarCraft 2 en Diablo III. Dat Blizzard interesse heeft om Diablo III op console uit te brengen is geen geheim, maar welke consoles dat zouden zijn heeft het bedrijf nooit gemeld, misschien wederom door embargo's. Starcraft 2 zou de mogelijke tweede titel kunnen zijn, maar ook 'Project Titan', het in mysterie gehulde project van Blizzard, zou voor de console kunnen worden gemaakt. Volgens zijn bron is het een free2play game met microtransacties, dat prima mogelijk is met de digitale shop van Nintendo.

Geruchten, roddel en achterklap, we zullen dus moeten wachten tot Blizzard zelf iets gaat bevestigen of uitbrengen op consolegebied. We kunnen in ieder geval Diablo III op pc of Mac spelen.

Diablo III (op pc)

Botsing Melkweg en Andromedanevel onvermijdelijk

Het Melkwegstelsel botst over vier miljard jaar frontaal op de Andromedanevel. Dat hebben astronomen van ruimtevaartorganisatie NASA berekend met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop. Donderdag maakten zij hun bevindingen bekend.

Astronomen gingen er al langer van uit dat een botsing tussen beide sterrenstelsels onvermijdelijk is, maar hielden desondanks een slag om de arm. Door de zijwaartse beweging van de Andromedanevel werd namelijk ook rekening gehouden met een scenario waarbij de Melkweg slechts wordt geschampt of ternauwernood wordt gemist. De nieuwe berekeningen die aan de hand van waarnemingen met de Hubble zijn gemaakt sluiten deze mogelijkheid nu uit.

Voor aardbewoners is er geen reden tot zorg. Het zonnestelsel zal de galactische samensmelting van twee sterrenstelsel - een staaltje kosmisch geweld dat met 1,9 miljoen kilometer per uur zal geschieden - eenvoudig overleven, stellen wetenschappers. Dat zal echter wel op een andere plek in de kosmos zijn.

Ronaldinho vertrekt met ruzie bij Flamengo

Aan het avontuur van Ronaldinho bij Flamengo is een abrupt einde gekomen. De wereldvoetballer van 2004 en 2005 heeft zich onmogelijk gemaakt door zijn eigen club aan te klagen. Ronaldinho stapte naar de rechter omdat hij ongeveer zestien miljoen euro aan achterstallig loon tegoed meent te hebben.

Ronaldinho had al veel krediet verspeeld door onlangs vier dagen niet op de training te verschijnen, naar eigen zeggen om zijn zieke moeder te bezoeken. Supporters van de Braziliaanse club waren zelfs een handtekeningenactie gestart om de voormalig sterspeler van FC Barcelona en AC Milan te laten vertrekken.

"We hadden dit niet van Ronaldinho verwacht", vertelde voorzitster Patricia Amorim. "De zaak is nu in handen van onze advocaten die de belangen van Flamengo zullen verdedigen. Niemand is groter dan de club."


Ronaldinho vertrekt met ruzie bij Flamengo (Foto: Novum)

Duitsland wint laatste oefenduel voor EK

Duitsland heeft de laatste oefeninterland in aanloop naar het EK gewonnen. De tweede tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase was in Leipzig met 2-0 te sterk voor Israël. Mario Gomez (Bayern München) en André Schürrle (Bayer Leverkusen) maakten de doelpunten.

In tegenstelling tot zaterdag, toen met 5-3 werd verloren van Zwitserland, waren de internationals van Bayern München nu wel van de partij. Het bleek voldoende om het verdedigende Israël te kloppen, al overtuigde Duitsland niet. De wedstrijd stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Kevin Blom.

Ook Frankrijk boekte donderdag een oefenzege. Door goals van Franck Ribéry en Florent Malouda werd Servië met 2-0 verslagen. Frankrijk, dat al twintig wedstrijden op rij ongeslagen is, raakte wel Yann M'Vila kwijt. De middenvelder moest na een harde tackle van Twente-aanwinst Dusan Tadic naar de kant met een beenblessure.


Duitsland wint laatste oefenduel voor EK (Foto: Novum)

YouTube naar PS Vita

Sony heeft aangekondigd dat we binnenkort ook YouTube kunnen gaan bezoeken op onze PlayStation Vita. Er komt een aparte app welke eind juni beschikbaar zal zijn in alle regio's, dus ook Europa. De app is gratis voor iedereen met een Vita.

Er is tevens aangekondigd dat er nog veel meer apps komen voor je Vita waarmee het steeds meer zal uitgroeien tot een all round-apparaat.

Minder files door aanleg snelwegen

De aanleg van nieuwe snelwegen en extra rijstroken hebben in de eerste vier maanden van dit jaar voor minder files gezorgd. Tegelijkertijd bleef het aantal weggebruikers gelijk met het aantal in de vier maanden daarvoor. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van cijfers van Rijkswaterstaat.

De cijfers, die later vrijdag door minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) naar de Tweede Kamer worden gestuurd, bewijzen voor het eerst dat meer asfalt de files oplost. Tot nu toe konden deskundigen niet precies zeggen waardoor de filecijfers daalden. Zo kon de slechte economische situatie en het gunstige weer ook een reden zijn.

De filedruk daalde met ruim 5,6 procent en is daarmee terug op het niveau van het jaar 2000. Toen werd echter een stuk minder op de weg gereden.

Cristiano Ronaldo's eigen game voor pc en Mac

De Portugese voetballer Cristiano Ronaldo krijgt zijn eigen voetbalspel voor de pc en Mac. Cristiano Ronaldo Freestyle is de naam van een ritmisch spel dat eerder verscheen voor smartphones en tablets. Uitgever Iceberg Interactive heeft donderdag bekendgemaakt dat het spel in augustus verkrijgbaar is.

Gamers spelen in de game met een virtuele versie van de superster van Real Madrid. Door op het juiste moment knoppen in te drukken, kan de virtuele voetballer allerlei trucjes achter elkaar uitvoeren. Een fout onderbreekt de combinatie voetbaltrucjes.

De Portugese voetballer neemt het tijdens het Europees Kampioenschap op met zijn land tegen Oranje, Duitsland en Denemarken.


Dief maakt vergulde vibrator buit in Brazilië

Bij een overval op een seksshop in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia heeft een gewapende man een vergulde vibrator van ruim drieduizend euro buit gemaakt. Verder nam hij niets mee. Dat heeft de Braziliaanse politie vrijdag gezegd.

De dief zal weinig voldoening uit zijn buit halen, zei winkeleigenares Vanessa Baldini tegen de nieuwssite G1. De in Zweden vervaardigde vibrator heeft een kern van roestvrij staal, waardoor het verwijderen van de gouden laag zeer moeilijk is. Bovendien vergat de dief de oplader mee te nemen. "Ik weet niet wat hij van plan is. Ik laat het over aan zijn verbeeldingskracht", aldus Baldini.

Seksshops in Brazilië maken momenteel overuren. Over twee weken wordt de Braziliaanse variant van Valentijnsdag gevierd.

Gewonden door explosie in Haarlemse flat

Vijf mensen zijn donderdagavond laat gewond geraakt door een explosie gevolgd door een korte brand in een Haarlemse flat. Eén van de slachtoffers is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. De vier anderen hadden lichtere verwondingen, meldde de Veiligheidsregio Kennemerland.

Bewoners van acht appartementen moesten vanwege de brand uit voorzorg enige tijd naar buiten. Zij konden weer naar huis toen de brandweer het vuur had geblust.

Het is nog onduidelijk wat er precies is ontploft, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio. De politie onderzoekt de zaak.

Gewonden door explosie in Haarlemse flat
Gewonden door explosie in Haarlemse flat (Foto: ANP)

Onderzoek: kanker neemt wereldwijd fors toe

Wereldwijd zullen de komende jaren steeds meer mensen kanker krijgen. Een vrijdag gepubliceerd Frans onderzoek schat dat het aantal gevallen tot 2030 met 75 procent zal toenemen. Vooral in ontwikkelingslanden zullen veel meer mensen de ziekte krijgen.

In 2008 kregen 12,7 miljoen mensen kanker. Als de huidige trends doorzetten, zullen dat er in 2030 meer dan 22 miljoen zijn, becijferden de onderzoekers van het gespecialiseerde instituut IARC in Lyon.

Demografische factoren en een 'verwesterd’ dieet zijn volgens de onderzoekers verantwoordelijk voor de toename van het aantal kankergevallen. Als meer wordt gedaan aan preventie en de ziekte vaker in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan de toename lager uitvallen, stellen de wetenschappers.

Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.

Onderzoek: kanker neemt wereldwijd fors toe
Onderzoek: kanker neemt wereldwijd fors toe (Foto: ANP)

ChristenUnie onderzoekt opsplitsing euro

De ChristenUnie laat onderzoek doen naar een mogelijke opsplitsing van de euro. De partij bekijkt of de munt verder kan gaan in een noordelijke en zuidelijke variant. Dat heeft partijleider Arie Slob donderdagavond in Knevel en van den Brink gezegd.

Slob denkt dat doorgaan op de huidige manier twijfelachtig is door de ontwikkelingen in zwakkere landen als Griekenland en in sterkere eurolanden als Duitsland en Nederland. De ChristenUnie heeft de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland gevraagd het onderzoek uit te voeren.

Eerder onderzocht de PVV een mogelijke herinvoering naar de gulden. Uit het rapport, dat werd opgesteld door het Britse bureau Lombard Street Review, bleek dat het op korte termijn 51 miljard euro kost om uit de eenheidsmunt te stappen. Op langere termijn zou het juist geld opleveren.

Rotterdam werkt hard in strijd tegen misdaad

In 2011 is het aantal opgespoorde slachtoffers van mensenhandel in Rotterdam gestegen tot 240 (222 in 2010). De politie haalde bijna drie keer zoveel minderjarigen uit de prostitutie: 52 in 2011 tegenover 18 in 2010.

Deze cijfers maakt Rotterdam vrijdag bekend na 'een jaar hard werken in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit'. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb onderschrijven ze dat "het beschermen van jonge slachtoffers van mensenhandel in Rotterdam absolute prioriteit heeft".

Sinds 2007 slaan de gemeente, politie, OM, arbeidsinspectie, Belastingdienst Rijnmond en FIOD de handen ineen bij de aanpak van vastgoedfraude, handel in softdrugs en mensenhandel.

In de Jaarrapportage Maatschappelijke Integriteit staat dat de belastingdienst mogelijk 9,4 miljoen euro te vorderen heeft op hennepkwekers, mits aannemelijk gemaakt kan worden dat financieel voordeel is behaald. 153 gevallen zijn in onderzoek. In 2011 werden in Rotterdam 324 hennepkwekerijen ontmanteld tegen 326 een jaar eerder.

NS-topman wil weer samen met ProRail

NS-topman Bert Meerstadt wil dat de NS weer samengaat met ProRail om de problemen op het spoor beter aan te kunnen pakken. Hij wil kijken of de splitsing, die in 1995 werd doorgevoerd, ongedaan kan worden gemaakt. Dat schrijft Meerstadt in een brief aan alle politieke partijen, meldt de Volkskrant vrijdag.

De strikte scheiding die er nu is belemmert volgens Meerstadt de aanpak van de vele problemen, zoals de chaos tijdens winterweer of bij het verhelpen van technische storingen. "De rigoureuze knip tussen NS en ProRail heeft nog steeds negatieve gevolgen voor de reiziger; dit moet zeker worden hersteld", vindt Meerstadt.

Binnen de spoorsector en de politiek wordt al langer gepleit voor een samengaan van ProRail en NS, maar nooit eerder sprak een topman zich openlijk uit tegen de splitsing. Ook FNV Spoor wil al jaren dat de twee spoorbedrijven weer bij elkaar worden gebracht. Een woordvoerder hoopt dat de Tweede Kamer het verzoek van de NS honoreert.

ProRail zegt open te staan voor 'alles suggesties die leiden tot een beter product voor de reiziger', meldt het bedrijf in een reactie in de krant.

Reizigersclub Voor Beter OV neemt met kracht afstand van de wens van NS-directeur Bert Meerstadt om ProRail weer deel te laten uitmaken van de NS: 'Discussies over de organisatorische plaats van ProRail (of dat nu bij Rijkswaterstaat of bij de NS is) zijn niet meer dan windowdressing en leveren geen bijdrage aan de oplossing van de problemen op het spoor. Daarnaast is de NS al helemaal niet de hoeder van ProRail, gezien de problemen waarmee de NS te kampen had en heeft.'

Ook wijst Voor Beter OV op de dramatisch slechte spoorjaren 2000 en 2001. Ongekend slechte prestaties leidden toen zelfs tot het gedwongen vertrek van de NS-top. In die tijd was de rechtsvoorganger van ProRail (Railinfrabeheer RIB) nog een bedrijfsonderdeel van de NS.


NS-topman wil weer samen met Prorail (Foto: Novum)

Holland Festival van start

De 65e editie van het Holland Festival gaat vrijdag van start in Theater Carré in Amsterdam. Het vier weken durende festival trapt af met C(H)OEURS, een dansproductie van de Belgische choreograaf Alain Platel.

Het festival wil uitzonderlijke voorstellingen van internationaal niveau bieden. Artistiek directeur Pierre Audi belooft middels een 'caleidoscopisch venster op de wereld' kwaliteit te laten zien en horen die het publiek nergens anders kan beleven. Naast theater, muziektheater, dans, opera en muziek krijgen ook de beeldende kunsten, literatuur en architectuur ruim aandacht.

De kunstenaars, acteurs, dansers musici en figuranten tonen hun kunsten de komende maand op zeventien locaties, waaronder de Stadsschouwburg, Het Muziektheater, Frascati, het Muziekgebouw aan 't IJ en de Westergasfabriek. In de hal van station Amsterdam Centraal en bij de entree van de Centrale Bibliotheek Amsterdam is de installatie City of Abstracts van William Forsythe te aanschouwen.

Audi heeft ook op opera- en muziektheatergebied een en ander in petto. Met De Nederlandse Opera, die ook onder leiding staat van Audi, wordt de opera Parsifal van Richard Wagner op de planken gebracht in het Muziektheater. De nieuwe opera Waiting for Miss Monroe beleeft zijn wereldpremière in de hoofdstedelijke Stadsschouwburg.

Koningin Beatrix woont 22 juni de voorstelling The Life and Death of Marina Abramovic in Carré bij. Het festival wordt op 28 juni afgesloten met het Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela, met dirigent Gustavo Dudamel.

Het festival trok vorig jaar ruim 86 duizend cultuurliefhebbers. Er waren toen 52 producties met 164 voorstellingen. Van de veertien Nederlandse festivals die dit jaar rijkssubsidie krijgen, is alleen het Holland Festival per 2013 verzekerd van geld van de rijksoverheid.

Proces tegen 'tattookillers' van start

Het proces tegen de zogenoemde tattookillers gaat vrijdag van start in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-West. Jeroen S., Evert S. en de broers Cor en Brian P. staan terecht voor een liquidatiepoging op de Amsterdamse crimineel Marlon Dalfour in 2009.

De verdachten danken hun bijnaam aan een grote tatoeage met Chinese tekens op hun rug, die 'daadkrachtig' zou betekenen. Evert S. is sinds de moordpoging voortvluchtig en staat op de nationale opsporingslijst. De overige drie verdachten werden kort na de liquidatiepoging opgepakt en zitten sindsdien vast.

De destijds 34-jarige Amsterdammer Dalfour werd op 10 augustus 2009 in de Vierlinghstraat in Amsterdam Slotervaart beschoten toen hij in zijn auto zat. Hij werd vanuit een rijdende auto onder vuur genomen met een automatisch wapen. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond.

Het veronderstelde moordcommando wordt ook in verband gebracht met de in februari 2009 gepleegde moorden op de 30-jarige Boneka Belsereng en de 33-jarige Yassin Chakor. Ze worden hier niet voor vervolgd. Het onderzoek naar deze moorden loopt nog, laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie weten.

Een 30-jarige man uit Schiedam, K., is zowel verdachte als getuige in de zaak tegen de bende. Hij wordt verdacht van wapenbezit. In afwachting van opname in een getuigenbeschermingsprogramma, werd hij in Brazilië van dichtbij beschoten, meldde zijn advocaat in mei. De man raakte daarbij doof aan een oor.

Het onderzoek naar de bende werd in april 2010 overgenomen door het landelijk parket. In de media werd gespeculeerd dat de officier van justitie ernstig bedreigd werd door leden van de tattookillers. Volgens een woordvoerder had de overname echter een praktische reden.

De bekendmaking van de strafeisen tegen verdachten Jeroen S., Evert S. en Cor en Brian P. staat gepland voor volgende week vrijdag. De uitspraak volgt op 17 juli.

Tientallen arrestaties bij protesten Rusland

De Russische politie heeft donderdag in Moskou en Sint-Petersburg kleine antiregeringsdemonstraties opgebroken. Volgens de politie werden 88 mensen opgepakt.

De aanwezigen bij beide betogingen droegen witte linten, een teken van verzet tegen het bewind van president Vladimir Poetin. Ze scandeerden 'schande!' en 'Rusland zonder Poetin'.

Vergelijkbare betogingen hebben de afgelopen twee jaar plaatsgehad op de 31e dag van de maand. Dat is een verwijzing naar het 31e artikel van de Russische grondwet, waarin het recht op vergadering is vastgelegd.

[RG] Görges volgende tegenstandster Rus

Arantxa Rus speelt in de derde ronde van Roland Garros tegen Julia Görges. De als 25e geplaatste Duitse won met 6-3 en 6-4 van de Britse Heather Watson. Rus toonde zich eerder op de dag eveneens in twee sets te sterk voor Virginie Razzano uit Frankrijk.

Görges probeert net als Rus voor het eerst in haar carrière de vierde ronde in Parijs te halen. De Duitse en de Nederlandse speelden nooit eerder tegen elkaar. Op basis van de wereldranglijst (27 tegenover 88) is Görges duidelijk de favoriete. De partij wordt waarschijnlijk op zaterdag gespeeld.

De finalisten van vorig jaar bereikten donderdag ook de derde ronde. Titelverdedigster Na Li (7) won met 6-0 en 6-2 van Stéphanie Foretz Gacon. Francesca Schiavone (14) knokte zich in drie sets langs Tsvetana Pironkova: 2-6, 6-3 en 6-1.

'Nieuwe Gears Of War op E3'

De Gears Of War-franchise heeft Microsoft ongetwijfeld deze generatie geen windeieren gelegd. Het lag in de lijn der verwachting dat gamers nog niet klaar waren na Gears Of War 3. Het bestaan van een vierde Gears Of War-game voor Xbox 360 is vandaag bevestigd door Game Informer.

De nieuwe Gears Of War zal tijdens de E3-persconferentie van Microsoft uit de doeken worden gedaan. Vooralsnog lijkt het op geen directe vervolg op Gears Of War 3, gezien de serie oorspronkelijk als trilogie was gepland. Het zou hierbij dus kunnen gaan om een prequel, of een complete nieuwe trilogie zoals Microsoft dat ook met de Halo-franchise doet.

Daarnaast is het nog de vraag of de game in ontwikkeling is bij Epic Games, waarbij het hier mogelijk is dat Bulletstorm-ontwikkelaar People Can Fly de werkzaamheden van Epic overneemt voor de nieuwe Gears Of War-game. Het is afwachten op de E3, waarvan Microsoft meer vrij geeft tijdens haar conferentie op de E3 aanstaande maandag.

Gears Of War Prequel

Dragon teruggekeerd op aarde

Het commerciële ruimtetoestel Dragon is teruggekeerd op aarde. De ruimtesonde, die donderdagochtend werd losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS, plonsde zo'n zes uur later in zee, honderden kilometers voor de kust van Mexico.

De Dragon is het eerste ruimtevaartuig dat door een particulier bedrijf, SpaceX, is ontworpen om het ISS te bevoorraden. Op de terugweg nam het vrachtschip ruim zeshonderd kilo aan oud materieel mee, evenals enkele wetenschappelijke monsters. Niks waardevols, want het ging om een testvlucht en NASA wilde geen onnodige risico's nemen.

Tal van vaartuigen wachtten op zee op de terugkeer van de Dragon. Het zal nog enkele dagen duren voor de sonde per boot naar Los Angeles is vervoerd. Vandaar uit wordt het ruimtevaartuig naar Texas gebracht, waar het wordt gelost en geïnspecteerd.

Wetsvoorstel voor abortusbeperking VS afgewezen

Een voorstel in de Verenigde Staten om abortussen die worden uitgevoerd vanwege het geslacht van de foetus strafbaar te stellen is donderdag gesneuveld in het Huis van Afgevaardigden.

Een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, stemde voor het wetsvoorstel. Onder de procedure waaronder het wetsvoorstel ter tafel werd gebracht was echter een tweederdemeerderheid nodig.

Zelfs als het wetsvoorstel wel zou zijn aangenomen zou het in de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn, hoogstwaarschijnlijk zijn gesneuveld.

Racoon krijgt platina plaat voor Liverpool Rain

Racoon heeft donderdag een platina plaat voor het album Liverpool Rain gekregen. De cd, die vorig jaar maart verscheen, is ruim vijftigduizend keer over de toonbank gegaan.

De heren van Racoon kregen het eremetaal tijdens een bijzonder concert. De band verzorgde donderdag een show op vijftig meter hoogte, bungelend aan een staalkabel boven Almere. "Het was te gek", jubelde zanger Bart van de Weide na afloop. "De locatie, het uitzicht."

De platina plaat kwam voor de Zeeuwse band niet geheel als verrassing. "We zaten stiekem een beetje mee te tellen", bekende Bart in SBS Shownieuws. "Dus we wisten dat 'ie eraan zat te komen. Maar dat we hem hier zouden krijgen, kwam rauw op ons dak."


Racoon - Liverpool Rain

Qatar onderzoekt ontwerp winkelcentrum

De autoriteiten in Qatar hebben een onderzoek ingesteld naar het ontwerp van het winkelcentrum waar een brand maandag aan negentien mensen, onder wie dertien kinderen, het leven kostte. Mogelijke fouten in het ontwerp zouden ertoe hebben geleid dat de rook zich richting een kinderdagverblijf in het winkelcentrum verplaatste.

Het Qatarese ministerie van binnenlandse zaken zei dat experts gaan kijken of hitte en rook in gangen en trappenhuizen in het winkelcentrum bleven hangen. Ook wordt gekeken naar mogelijke storingen in de sprinklerinstallatie en of de brandalarmen naar behoren werkten.

De bevindingen van het onderzoek worden volgende week verwacht.

Teddyberen neerknuppelen in Naughty Bear: Panic in Paradise

In 2010 verscheen Naughty Bear, een titel die matig werd ontvangen. In de game was het de bedoeling om mede teddyberen op unieke manieren te vermoorden of pijn te doen. Het klinkt leuk, maar de game was dat uiteindelijk niet.

Nu komt Behaviour met een nieuwe Naughty Bear, en verschijnt de game op Xbox Live Arcade en PlayStation Network. Naughty Bear: Panic in Paradise heeft een nieuwe aangepaste combat systeem, is je uitrusting te veranderen en zijn er meer dan dertig missies over elf gebieden te spelen in Paradise Island. Naughty Bear: Panic in Paradis moet in de herft verschijnen voor Xbox Live Arcade en PlayStation Network.


NBNB

Vijf gametips voor de maand juni

Juni is de maand van de E3 en dat betekent dat er een hoop nieuwe spellen zullen worden aangekondigd. Uiteraard gaan er ook een hoop spellen uitkomen deze maand. Naast de grote titels waarvan iedereen toch al weet dat ze gaan uitkomen, wil de crew van FOK!games jullie aandacht vestigen op vijf games die misschien wat minder bekend zijn, maar zeker niet minder de moeite waard.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.