Bondscoach ItaliŽ zou EK-boycot niet erg vinden

Cesare Prandelli zou niet het erg vinden als Italië zich terugtrekt voor het naderende EK voetbal in Polen en Oekraïne. Dat zei de bondscoach vrijdag in Zürich, waar de Italianen later die dag de EK-campagne afsluiten tegen Rusland. "Als je zegt dat het voor het voetbal beter is dat we niet meedoen, zou dat geen probleem voor mij zijn."

Het Italiaanse voetbal is weer in opspraak geraakt vanwege een omkoopschandaal. Justitie in Italië verrichtte maandag huiszoekingen bij diverse spelers, trainers en bestuurders. Lazio-aanvoerder Stefano Mauri werd zelfs gearresteerd, terwijl Domenico Criscito het trainingskamp van de Italiaanse ploeg moest verlaten.

Volgens de laatste berichten zijn mogelijk ook de Italiaanse iconen Gianluigi Buffon en Francesco Totti betrokken bij het omkoopschandaal. Juventus-trainer Antonio Conte werd eerder al genoemd.

De acties van maandag maakten deel uit van Last Bet. Dat onderzoek spitst zich toe op 33 wedstrijden die de afgelopen seizoenen in de Serie A en B zouden zijn gemanipuleerd. Vlak voor het WK van 2006 werd het Italiaanse voetbal ook geteisterd door een omkoopschandaal. De Azzurri gingen toen desondanks wel met de wereldtitel aan de haal.

Eerder deze week stelde de Italiaanse premier Mario Monti al voor het voetbal in zijn land twee tot drie jaar stil te leggen. Hij denkt dat die tijd nodig is om schoon schip te maken.


Bondscoach Italië zou EK-boycot niet erg vinden (Foto: Novum)