Zonnestorm nieuwe bedreiging veiligheid

Cyberspionage, de aanpak van 'gewelddadige eenlingen', crises buiten de Europese Unie en satellietuitval door een zonnestorm krijgen de komende jaren meer aandacht van het kabinet. Dat staat in een brief over de ambities op het terrein van de nationale veiligheid, waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

Ook relatief onbekende dreigingen verdienen de aandacht, zoals de gevolgen van een zonnestorm. Voor cyberspionage geldt dat het van belang is om aanvallen op informatiesystemen tijdig te ontdekken, zodat adequaat en slagvaardig kan worden opgetreden. De overheid wil daarom informatiesystemen gaan monitoren. Dit jaar wordt uitgewerkt hoe dat het beste kan, zonder dat de privacy in het geding komt.

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat verder 'een grote diversiteit aan dreigingen' inventariseren. Dat doet hij met behulp van de zogeheten Strategie Nationale Veiligheid. Daarmee zijn de afgelopen jaren al tal van risico's geïdentificeerd. In 2008 werd daarmee een mogelijke grieppandemie aangewezen als een van de grootste risico's voor Nederland.