SP en VVD nek aan nek in peiling

De SP en de VVD zitten elkaar op de hielen. Beide partijen kunnen in de jongste peiling van TNS NIPO op 29 zetels rekenen. De electorale positie van de SP is iets beter, omdat die partij vaker dan de VVD als tweede partij in overweging wordt genomen.

Daar staat tegenover dat de concurrentie tussen SP en PvdA zeer hevig is, waardoor ook de PvdA nog steeds een reële kans maakt de SP voor te blijven. De twee concurreren vooral op thema's als zorg, werkgelegenheid en armoedebestrijding.

De PvdA en PVV blijven stabiel op respectievelijk twintig en negentien zetels, terwijl het CDA groeit van vijftien naar achttien zetels. De nieuwe CDA-kiezers komen veelal van de VVD, die drie zetels verliest ten opzichte van de vorige peiling.

Het CDA passeert met zijn zetelwinst D66, dat op zeventien zetels wordt gepeild. GroenLinks is de bonus die de partij na sluiting van het begrotingsakkoord kreeg weer kwijt en staat nu op zes zetels, evenals de ChristenUnie.

Vooral de PVV heeft 'Brussel' als speerpunt van de verkiezingsstrijd uitgeroepen. De invloed van Europa op de verkiezingen moet echter (nog) niet overschat worden, meldt het peilbureau.

Uit een analyse van TNS NIPO blijkt dat vooral onderwerpen als de kwaliteit van de gezondheidszorg, werkgelegenheid, onderwijs, armoedebestrijding, en verkeer en vervoer kiezers aan de partijen binden. Van de sociaal-culturele onderwerpen blijken veiligheid en de zeggenschap van Nederland in de Europese Unie in dit opzicht belangrijk te zijn.

Nederlanders zijn in toenemende mate van mening dat Europa bevoegdheden moet teruggeven aan de lidstaten. Eind 2011 was 29 procent deze mening toegedaan, maar dat is nu gestegen naar veertig procent. De groep die meent dat de EU meer bevoegdheden moet krijgen is ruim gehalveerd van 28 naar 12 procent.