Rosenthal wil Assad hoe dan ook uit Syrië

Redactie

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) staat positief tegen het plan om de Syrische president Bashar Assad naar het buitenland te laten vertrekken. Hij noemt de zogenoemde Jemen-optie niet ideaal, maar het biedt in ieder geval een mogelijkheid om van Assad af te komen. Hij wordt dan niet berecht in eigen land voor de misdaden die zijn regime begaat.

Rosenthal herhaalde vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij niets voelt voor militair ingrijpen. "Het geweld doet zich overal in Syrië voor, de krijgsmacht is geducht en de landen in de regio wijzen een interventie af. Met militair ingrijpen vererger je de situatie alleen maar", zei de bewindsman.

Wel moeten er meer diplomatieke maatregelen worden genomen en moeten de sancties tegen Syrië worden verscherpt. Ook moet er druk worden uitgeoefend op landen die het bewind van Assad nog steeds steunen. Rosenthal noemde hierbij Rusland en China.

De Russische president Vladimir Poetin verwierp vrijdag de beschuldiging dat Moskou zich achter het regime van Assad schaart. Hij ontkende dat zijn land partij kiest in Syrië.

Rosenthal wil ook dat er serieus wordt gekeken naar de mogelijkheid dat Assad uit Syrië vertrekt maar zijn regering wel aanblijft. Dit gebeurde ook in Jemen, waar na maanden van onrust president Ali Abdullah Saleh vertrok. Zijn vicepresident nam de macht vervolgens over.

De president van de Verenigde Staten Barack Obama en Poetin zouden deze optie al hebben besproken.