Scholieren klaar met eindexamens

De eindexamens zitten erop. Havisten en vwo'ers bogen zich vrijdag over de laatste examens. Om 16.00 uur moesten een kleine 2100 pennen voor de laatste keer worden neergelegd. De meesten kregen een examen Spaans voor de kiezen. Bij elkaar zo'n 150 leerlingen deden examen in de vakken Turks, Fries, Arabisch en Russisch.

In totaal deden dit jaar ruim 206 duizend scholieren dit jaar eindexamen. Het ging om 106 duizend vmbo'ers, 59 duizend havisten en 41 duizend vwo'ers.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg tot vrijdagmiddag ruim 120 duizend klachten binnen. Dat is minder dan vorig jaar, toen de teller op 136 duizend eindigde. Nederlands zorgde op alle niveaus voor de meeste problemen. Het vak was verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle klachten.

Onder meer de vmbo'ers zorgden voor de daling van het aantal klachten. De belangrijkste oorzaak daarvoor was het groeiende aantal vmbo'ers dat examens digitaal aflegt. Daardoor kan de datum per examen verschillen en zijn de antwoorden niet terug te vinden op de website van het LAKS. Als de examens niet kunnen worden nagekeken, is het aantal klachten volgens de scholierenorganisatie ook lager.

Bovendien was het vmbo al begin april begonnen met de examens, terwijl de klachtenwebsite van het LAKS pas vanaf 14 mei toegankelijk was. Desalniettemin zorgden de digitale examens toch voor de meeste vmbo-klachten. Computers lieten het afweten en liepen vast, zo klaagden scholieren.

De havisten vonden volgens de scholierenorganisatie vooral economie en geschiedenis erg moeilijk. Verder was het examen Frans aan de lange kant. De vwo'ers vonden het examen Duits juist te veel: het was vijf keer zo lang als vorig jaar. Ook voor Engels hadden ze de tijd nodig. "Wat aan de lange kant en de teksten waren slaapverwekkend", vond een scholier.

Het LAKS kreeg ook een aantal opvallende meldingen binnen. Zo werden leerlingen gestoord toen er iemand over het dak van een examenzaal liep, hadden scholieren in Almere last van mieren op de vloer en tafels en moesten anderen drie keer wisselen van lokaal voordat ze eindelijk mochten beginnen.

Vmbo-leerlingen van scholengemeenschap Roncalli in Bergen op Zoom moeten hun examen aardrijkskunde nog opnieuw maken. De school had atlassen aan de leerlingen uitgedeeld terwijl dat niet mocht. In scholen in Hoorn viel de stroom uit waardoor leerlingen gedwongen werden hun digitale examen Engels later af te maken.

De uitslagen worden verwacht op 14 juni. De herkansingen vinden plaats van 18 tot en met 22 juni.