Hof schrapt werkstraf piloot Apache-crash

Een van de twee Apache-piloten die in 2007 tegen hoogspanningsdraden in de Bommelerwaard vlogen, heeft in hoger beroep een lagere straf gekregen. Het hof in Arnhem legde hem vrijdag een boete van duizend euro op. Eerder werd hij nog veroordeeld tot vijftig uur werkstraf. De andere piloot en tevens gezagvoerder kreeg opnieuw een werkstraf van honderd uur.

De piloot vloog het toestel op aanwijzingen van zijn collega. Het hof sluit niet uit dat de gezagvoerder een deel van de missie voor de piloot geheim heeft gehouden, waardoor die werd overvallen door de opdracht om laag langs de Waal te gaan vliegen. Daarom kan hem volgens het hof niet worden verweten dat hij zich onvoldoende heeft voorbereid en zijn de fouten tijdens de vlucht hem veel minder zwaar aan te rekenen.

Het hof is het wel eens met de straf die militaire kamer van de rechtbank de gezagvoerder vorig jaar oplegde. Hij kreeg de zwaarste straf omdat hij als piloot de meeste ervaring heeft. Hem wordt een slechte voorbereiding van de vlucht en een gebrekkige uitvoering verweten.

Door het ongeval in december 2007 kwamen ongeveer vijftigduizend mensen in de Bommeler- en Tielerwaard dagenlang zonder stroom te zitten. Particulieren en bedrijven hebben voor miljoenen euro's schade geclaimd bij defensie.