Liesbeth Spies niet op CDA-lijst

Liesbeth Spies staat niet op de lijst van het CDA bij de verkiezingen in september. Dat liet ze vrijdagmiddag weten. De huidig demissionair minister van Binnenlandse Zaken deed onlangs nog een gooi naar het lijsttrekkerschap bij de christendemocraten. Ze verloor het van Sybrand van Haersma Buma.

De 45-jarige Spies kwam in mei 2002 in de Kamer, waarvan ze in juni 2010 afscheid nam. Van november 2010 tot april vorig jaar was ze waarnemend partijvoorzitter. Na de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 was ze korte tijd gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland, waarna ze minister werd.

"Ik heb in februari 2010, na tien jaar volksvertegenwoordiger te zijn geweest, besloten om iets anders te gaan doen", zei ze vrijdag na afloop van de ministerraad. "Die conclusie is ook de conclusie van vandaag." Vooruitlopen op een nieuwe post in een volgend kabinet wilde ze niet, maar ze sloot het ook niet uit. "Laten we eerst maar eens zorgen dat het CDA een goed resultaat behaalt."

Spies lag de laatste tijd onder vuur omdat ze zei het boerkaverbod namens het kabinet te willen verdedigen, terwijl ze kort daarvoor had gezegd dat ze niet echt achter zo'n verbod staat.


Liesbeth Spies niet op CDA-lijst (Foto: Novum)