Nieuw ambulancesysteem informeert huisarts direct

Ambulances in Drenthe starten vrijdag met een nieuw systeem dat huisartsen rechtstreeks informeert over de behandeling van een patiënt. De ruim dertig ambulances in de provincie zijn de eerste met een dergelijk systeem in Nederland, laat een woordvoerder van UMCG Ambulancezorg vrijdag weten.

Wanneer een patiënt naar het ziekenhuis wordt vervoerd, duurt het soms enkele dagen voordat de huisarts op de hoogte gesteld wordt van de behandeling door het ambulancepersoneel. Als een patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft, hoort de huisarts vaak pas achteraf dat een ambulance langs is geweest. Dit systeem moet dat voorkomen.

Alle Drentse huisartsen zijn op het systeem aangesloten en krijgen de informatie automatisch. Ook in het noorden van Limburg gingen deze week de eerste ambulances met het nieuwe informatiesysteem op pad. Daar wordt nog gevraagd of een huisarts de informatie van het ambulancepersoneel wil ontvangen.

Een informatiestroom in omgekeerde richting, waarbij ambulancepersoneel inzage heeft in het dossier van de huisarts, wordt nog onderzocht. Binnenkort wordt het nieuwe informatiesysteem ook ingevoerd in de regio's Friesland, Limburg-Zuid en Twente.


Nieuw ambulancesysteem informeert huisarts direct (Foto: Novum)