NAVO-militairen botsen met Serviërs in Kosovo

Vredestroepen van de NAVO zijn vrijdag in het noorden van Kosovo slaags geraakt met Servische betogers toen ze probeerden een wegversperring weg te halen. Zeker vier demonstranten en twee NAVO-militairen raakten gewond.

De kwestie rondom de wegversperringen speelt al langer. Serviërs in het noorden die de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo uit 2008 niet erkennen begonnen vorig jaar wegversperringen op te werpen. Hiermee probeerden ze te voorkomen dat de etnisch-Albanese regering in Pristina haar macht ook in het noorden van Kosovo laat gelden. Sommige wegversperringen zijn sindsdien weggehaald, maar nog niet alle wegen zijn vrijgemaakt.

Het jongste incident had plaats nabij het stadje Zvecan. Militairen van de NAVO-missie in Kosovo (KFOR) hadden een brug geblokkeerd met gepantserde voertuigen en prikkeldraad terwijl ze een wegversperring weghaalden. De Serviërs begonnen de militairen met stenen te bekogelen waarop de militairen het vuur openden met rubberkogels. Een van de militairen die gewond raakte is geëvacueerd. Over de nationaliteit van de militairen of de ernst van hun verwondingen zijn geen mededelingen gedaan. KFOR liet in een verklaring weten de wegversperringen weg te halen om de 'bewegingsvrijheid' voor zowel militairen als de burgerbevolking te verbeteren.

Een woordvoerder van de NAVO veroordeelde het geweld. "KFOR zal niet toestaan dat de situatie escaleert en zal een gepaste hoeveelheid geweld gebruiken om de veiligheid in de regio te waarborgen." Een woordvoerster van de Europese Unie zei 'erg bezorgd' te zijn over de situatie in het noorden van Kosovo. "We roepen iedereen op terughoudendheid te betrachten en samen te werken met de internationale instituties in Kosovo."