Patiënt omstreden neuroloog pleegde zelfmoord

Een van de patiënten van de omstreden Enschede neuroloog Ernst Jansen Steur heeft zelfmoord gepleegd. De arts stelde ook bij deze patiënt een foute diagnose, maar of de patiënt zelfmoord pleegde vanwege die diagnose, wordt nog onderzocht, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdagavond.

De aan medicijnen verslaafde arts stelde in het Medisch Spectrum Twente sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson. Jansen Steur wordt verdacht van mishandeling, het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen of laten van een hulpbehoevende, verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte.

Eerder deze week werd bekend dat negen zaken van ex-patiënten van de neuroloog worden voorgelegd aan de rechter. In totaal kwamen 25 aangiften en negentien meldingen bij de politie binnen over de neuroloog. In het uitgebreide onderzoek werden onder anderen vijf medisch deskundigen ingeschakeld, die de zaken kozen met de meeste aanwijzingen voor foute diagnoses.

Het OM verwacht dat het gerechtelijk vooronderzoek naar Jansen Steur nog tot het einde van het jaar in beslag neemt.