Ieren stemmen voor begrotingsverdrag

De Ierse bevolking heeft ingestemd met het begrotingsverdrag van de Europese Unie. In het donderdag gehouden referendum stemde 60,3 procent van de kiezers 'ja'. Dat is meer dan op grond van opiniepeilingen in de afgelopen maand werd verwacht.

Tegenstanders van het verdrag behaalden maar in vijf van de 43 kiesdistricten een meerderheid; het sterkst waren de anti-EU-gevoelens in de armste delen van Dublin en het noordoostelijke district Donegal.

Ongeveer de helft van de 3,13 miljoen kiesgerechtigde Ieren heeft in het referendum zijn stem uitgebracht.

Premier Enda Kenny toonde zich opgelucht, maar benadrukte dat strenge begrotingsregels alleen niet genoeg zijn om de economische crisis in Europa te overwinnen. "Ze moeten hand in hand gaan met een reëel en concreet groeiprogramma voor Europa."

Hij zei dat leiders van de EU en de Europese Centrale Bank overeenstemming moeten zien te bereiken over een nieuw systeem voor het hanteren van de bankschulden die Ierland in 2010 op de rand van een faillissement hebben gebracht en die nu ook Spanje dreigen te treffen. Ierland heeft de Europese partners en met name Duitsland tevergeefs gevraagd delen van de Ierse schuld af te schrijven.

Het Ierse ja-kamp heeft de goedkeuring van het pact niet uitbundig gevierd. De aanvaarding betekent nog meer bezuinigingen en lastenverzwaringen voor de Ieren, die de afgelopen vier jaar al veel van hun inkomen hebben ingeleverd. "De mensen hebben knarsetandend ja gestemd", zei Gerry Adams van de nationalistische Sinn Fein, die tegen het pact campagne voerde.

Kenny sprak na het bekendworden van de uitslag van het referendum een telefonisch met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij toonde zich in een verklaring verheugd en zei dat de steun van de Ierse bevolking voor de bezuinigings- en hervormingskoers van de regering 'bijzondere erkenning en respect verdient'. Ook zij zei dat het verminderen van schulden en tekorten 'hand in hand moet gaan met versterking van de groei en concurrentiekracht'.

Ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie was blij met de uitslag. Critici van het begrotingspact moeten zich realiseren dat stabiliteit en groei niet los van elkaar kunnen worden gezien, zei hij. Het begrotingspact vervult daarom een sleutelrol bij het overwinnen van de economische crisis.

Van de 25 EU-lidstaten die het pact in februari ondertekenden is Ierland het enige dat er een volksraadpleging over heeft uitgeschreven; de overige leden volstaan met goedkeuring door hun parlement en staatshoofd.


Ieren stemmen voor begrotingsverdrag (Foto: Novum)