Spaanse rente loopt weer op

De rente op Spaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is vrijdag weer gestegen richting het recordniveau van woensdag. In de ochtendhandel steeg het renteniveau met zeven basispunten naar 6,52 procent.

Investeerders houden er rekening mee dat Spanje binnenkort noodsteun moet aanvragen bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarom blijven ze vluchten in Duitse staatsobligaties. De spread, het verschil tussen de rente op Duitse en Spaanse staatsleningen, bereikte vrijdag een recordniveau van meer dan 530 basispunten, oftewel 5,3 procentpunt.

De Spaanse minister van economie Luis de Guindos sloot zich donderdagavond aan bij het idee van de Europese Commissie voor een Europese bankenunie. Het plan zou erop neerkomen dat Europese overheden en banken gezamenlijk garant staan voor zwakke banken, bijvoorbeeld in Spanje. Ook wil hij dat Europese noodfondsen direct steun kunnen verlenen aan Spaanse banken. Nu kan dat alleen via de Spaanse overheid.

"Ik weet niet of we aan de rand van de afgrond staan, maar we zitten in een extreem moeilijke positie", aldus De Guindos. De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldde donderdagavond op basis van bronnen binnen het IMF dat de organisatie voorbereidingen treft voor het verlenen van noodsteun aan Spanje. Het land zou voor een periode van drie jaar driehonderd miljard euro nodig hebben.