Justitie stopt met gerichte verkeerscontroles

Justitie stopt met specifieke controles op fietsen zonder licht en bellen in de auto. Ook controles op het dragen van gordel of helm verdwijnen langzaam. Dat schrijft Trouw vrijdag.

Het Openbaar Ministerie neemt een advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) over, die het werk van verkeershandhavingsteams onderzocht.

De onderzoekers concludeerden nooit is bewezen dat bijvoorbeeld fietsen zonder licht gevaarlijker is dan fietsen met licht. "In Nederland wordt na een fietsongeluk niet bijgehouden of iemand het licht aanhad", zegt een woordvoerder daarover. "We weten niet of het gevaarlijk is. Het is zelfs denkbaar dat fietsers zonder licht juist beter opletten."

Handsfree bellen is daarnaast vaak net zo gevaarlijk als telefoneren met het toestel in de hand en veiligheidsmaatregelen als het dragen van een gordel of helm zijn inmiddels zo normaal dat daar geen gerichte controles meer voor nodig zijn.

Overigens betekent dat niet dat iedereen daar nu ongestraft mee weg komt. Bij het constateren van een overtreding volgt nog altijd een boete.