FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 november 2011

Het Noordelijk Film Festival 2011 Dagboek - Dag 3

Gisteren was de derde dag van het Noordelijk Film Festival. De 33e editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 9 tot en met zondag 13 november 2011 in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie, Filmhuis Leeuwarden en bioscoop Cinema. FOK! is erbij om jullie op de hoogte te houden van wat er zoal op het witte doek te zien was. Vandaag deel drie van het FOK!dagboek vanaf het Noordelijke Film Festival.

Tunesische Esperance wint Champions League Afrika

Het Tunesische Esperance heeft zaterdag de Afrikaanse Champions League op zijn naam gebracht. Voor eigen publiek werd de return met 1-0 van Wydad Casablanca gewonnen. De heenwedstrijd eindigde vorige week nog in een doelpuntloos gelijkspel: 0-0.

Harrison Afful bezorgde zijn ploeg met een treffer in de 22e minuut voor de tweede keer in de historie de Afrikaanse titel. Esperance was in 1994 ook al eens de beste. Vorig jaar ging de eindstrijd verloren tegen het Congolese Mazembe.

Renault-teambaas klaar met Kubica

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier zegt klaar te zijn met coureur Robert Kubica. De Pool revalideert momenteel van zijn rally-ongeval en wil dolgraag weer in een Formule 1-bolide stappen. Hij blijkt er ondanks eerdere toezeggingen voorlopig nog niet klaar voor te zijn.

"Zoals ik eerder heb gezegd wegen we veel opties af voor onze line-up van volgend jaar. We hebben Senna nu in de wagen en Grosjean die de vrijdagen rijdt. Robert is inderdaad nog een optie voor ons en dat zullen we zorgvuldig afwegen," zei Boullier op de BBC tegen Eddie Jordan.

"Het wordt echter nu wel is tijd dat Robert ons duidelijkheid gaat geven. We hebben al een tijd niks gehoord en zijn communicatie laat te wensen over. We komen langzamerhand op het punt dat ik niet meer ga wachten en eventueel een keus moet maken die niet in het voordeel van Robert is. Ik weet niet wat de status is van zijn herstel en ook niet wat we de komende tijd kunnen verwachten."

Op 12 december prikactie truckers

Vrachtwagenchauffeurs van kleine transportondernemingen in Nederland protesteren volgende maand tegen oneerlijke concurrentie door de inzet van Oost-Europese chauffeurs. De voertuigen rijden op maandag 12 december tussen 11.00 en 12.00 uur niet harder dan 60 kilometer per uur op de snelwegen. Dat zei voorzitter Klaas de Waardt van VERN, de brancheorganisatie van kleine transportondernemers.

De organisatie wil dat Brussel gedegen onderzoek doet naar de inzet van Oost-Europese chauffeurs.

Oranje onder 19 doet goede zaken voor EK

Het Nederlands elftal onder 19 jaar heeft zaterdag weer een stap gezet richting het EK voetbal van 2012. De ploeg van bondscoach Wim van Zwam was in Gendt Finland de baas met 2-0. Oranje plaatst zich daarmee voor de eliteronde. Eerder deze week werd ook gewonnen van Moldavië (3-0).

Fernando Lewis van AZ noteerde in de 57e minuut de openingstreffer. Dankzij een doelpunt van Ajacied Ouasim Bouy werd twintig minuten later de eindstand bereikt.

Striptekenaars vereeuwigen Nederlandse films

50 Nederlandse tekenaars maken een boek waarin zij in strips van één pagina de 50 grootste Nederlandse films aller tijden samenvatten. Dat hebben het Fonds BKVB, het Filmfonds en filminstituut EYE zaterdag bekendgemaakt.

De verzameling krijgt de titel Filmfanfare. Het boek, dat begin volgend jaar moet verschijnen, is een vervolg op het boek Mooi is dat! waarin 57 striptekenaars de grootste romans, gedichten en toneelstukken uit de Nederlandse literatuur 'verstripten’.

De nieuwste filmtitel die op de lijst staat, is de komedie New Kids Turbo uit 2010. De oudste film die wordt bewerkt tot strip is Een Carmen van het Noorden uit 1919. Verder komen er klassiekers in het boek te staan als Flodder, Karakter, De Lift, Soldaat van Oranje, De Aanslag en Turks Fruit.

Bekende striptekenaars die aan het project meewerken zijn onder anderen Hanco Kolk (die Blue Movie 'verstript’), Flo de Goede (Theo en Thea) en Barbara Stok (Zusje).

Regisseur Dick Maas, van wie twee films worden 'verstript', laat zaterdag echter weten niets van het plan te weten. "Ik bezit de formatrechten van al mijn films", legt hij uit. "Niemand kan daar zomaar een strip van gaan maken zonder mij om toestemming te vragen."

Striptekenaars vereeuwigen Nederlandse films
Striptekenaars vereeuwigen Nederlandse films (Foto: ANP)

Dodental Chinees mijnongeluk naar bijna 30

Het aantal doden door een explosie die een illegale Chinese kolenmijn donderdag trof, is opgelopen tot 28. Zeker 15 mijnwerkers zitten vast onder de grond. Honderden reddingswerkers zijn naar hen op zoek, maar de kans dat de kompels nog leven, is minimaal. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag.

De nabestaanden van de omgekomen mijnwerkers krijgen 660.000 yuan smartengeld, omgerekend ongeveer 75.000 euro.

Het ongeluk bij de stad Qujing in de provincie Yunnan werd veroorzaakt door een "plotselinge, krachtige uitbarsting van kolen, gas en stenen", zei een medewerker van de mijn.

Hernanes: "Lazio kan Serie A winnen"

Middenvelder van SS Lazio, Hernanes, verwacht dat zijn team een goede kans maakt om de Serie A dit jaar te winnen. Momenteel staan de Romeinen op de tweede plaats.

Lazio heeft besloten de weg naar boven te zoeken. Afgelopen zomer werden spelers als Miroslav Klose en Djibril Cissé gehaald om de aanval te versterken. In de winterstop lijken de Romeinen nog meer versterkingen te halen. Dit stemt Hernanes tevreden.

"We hebben de basis van het team grotendeels bij elkaar gehouden", vertelt de Braziliaan aan La Gazzetta dello Sport. "We zijn alleen maar sterker geworden met de komst van spelers als Klose, Cissé, Senad Lulic en Federico Marchetti."

Ambitieus is de Braziliaan zeker. "Ik denk dat Lazio een kandidaat is om de Serie A te winnen. Ik wil mijzelf altijd verbeteren en ik wil altijd meer. Het gaat hier steeds beter met de club", gaat hij verder. "Maar het kan altijd nog beter worden."

Terreuraanslagen Bahrein verijdeld

Golfstaat Qatar heeft een reeks terreuraanslagen in het naburige Bahrein verijdeld. Vier mannen wilden onder meer het Bahreinse ministerie van Binnenlandse Zaken en de ambassade van Saudi-Arabië treffen. Ook de lange brug tussen het eiland Bahrein en het vasteland van Saudi-Arabië was een doelwit. Dat meldde het Bahreinse staatspersbureau BNA zaterdag.

De vier terreurverdachten werden opgepakt toen ze Qatar binnenkwamen. Volgens Bahrein waren ze op weg naar Iran. Vanuit dat land zouden ze de aanslagen moeten uitvoeren. De verhoudingen tussen Bahrein en Iran zijn al tijden slecht.

Berlusconi afgetreden als premier Italië

Silvio Berlusconi heeft zaterdagavond bij president Giorgio Napolitano zijn ontslag ingediend. Dat deed hij nadat het Italiaanse lagerhuis eerder die dag had ingestemd met het door de EU gevraagde bezuinigingspakket. De premier had aangekondigd af te treden zodra het pakket was aanvaard.

Feestvierende Italianen hadden zich in de loop van de avond al verzameld voor het presidentieel paleis in Rome. Ze zagen reikhalzend uit naar het officiële vertrek van Berlusconi.

Zangers en musici brachten voor het paleis van president Giorgio Napolitano het Alleluia van de klassieke componist Händel ten gehore. Veel Romeinen die popelen om de door schandalen achtervolgde regering te zien opstappen zijn de straat opgegaan. De alom gerespecteerde voormalige eurocommissaris Mario Monti blijft de voornaamste kandidaat om Berlusconi op te volgen. Hij zou een overgangsregering moeten gaan aanvoeren die het land uit de schuldencrisis leidt.

De partij van Berlusconi zou bereid zijn onder voorwaarden een regering te steunen onder leiding van ex-eurocommissaris Mario Monti. Dat meldt het Italiaanse persbureau LaPresse. De steun zou afhangen van de plannen van de nieuwe regering en van de tijd die de regering daarvoor nodig denkt te hebben.

De Kamer van Afgevaardigden stemde zaterdagmiddag met een meerderheid van 380 tegen 26 stemmen in met de nieuwe bezuinigingen. Het lagerhuis volgde het voorbeeld van de senaat, die vrijdag al akkoord ging.

Glock had geen vertrouwen in Virgin

Thiemo Glock kon vandaag in de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi niet tot het uiterste gaan. De Duitser behaalde een twintigste plaats, maar was allerminst te spreken over de prestaties die de Virgin MVR-02 leverde.

"De auto was veel lastiger te besturen dan gisteren. Ik had derhalve niet het vertrouwen om tot het uiterste te gaan. Mijn kwalificatieronde was echter goed en foutloos. Maar ik weet zeker dat er meer in had gezeten. We moeten dus uitzoeken waarom de auto opeens zo anders aanvoelde," zei Glock over zijn optreden.

De Duitser zag teamgenoot Jerôme d'Ambrosio twee plaatsen achter hem eindigen. "Een redelijke kwalificatie. Mijn ronde was niet perfect, maar ook niet slecht. Onze afstelling is meer gericht op de race dan de kwalificatie, dus ik denk dat er meer in het vat zit," zei de Belg.

Tafeltennisicoon Du Buy overleden

Op 90-jarige leeftijd is tafeltennisicoon Cor du Buy overleden. Hij werd tussen 1937 en 1955 negen keer nationaal kampioen tafeltennis.

Het aantal titels had nog hoger kunnen zijn als Du Buy tijdens de Tweede Wereldoorlog niet geweigerd had te spelen op de kampioenschappen waaraan Joden niet mochten meedoen. Hij won vijftien keer de NTTB-Cup en is daarmee recordhouder. Daarnaast speelde hij 92 interlands en was in 1963 en 1964 bondscoach van het Nederlands team. Ook werd Du Buy uitgeroepen tot speler van de eeuw.

"Nederland verliest een prachtige vent", aldus Ronald Kramer, voorzitter van de tafeltennisbond NTTB. "Een tafeltennisser, zakenman, maar bovenal een innemende persoonlijkheid. Cor was tot het einde opgewekt en vrolijk, vol anekdotes en verhalen." Ook Bettine Vriesekoop heeft veel respect Du Buy. "We verliezen een markante pionier met een aanstekelijk 'joie de vivre'."

Du Buy ontving afgelopen mei nog de prestigieuze Merit Award voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van het tafeltennis. Deze werd uitgereikt door Adham Sharara, de voorzitter van de internationale tafeltennisfederatie ITTF. Een maand later werd hij benoemd tot bondsridder van de NTTB. "Aan een ieder die het horen wilde, meldde Cor dat hij trots was op zijn bondsridderschap van de NTTB", zei Kramer.

Tsonga rekent af met Isner in Parijs

Jo-Wilfried Tsonga heeft de finale van het Masterstoernooi in Parijs bereikt. De als zesde geplaatste thuisfavoriet was in de halve finale in drie sets te sterk voor de Amerikaan John Isner: 3-6, 7-6 (1), 7-6 (3). Tsonga neemt het zondag op tegen Roger Federer, die eerder op de dag Tomas Berdych de baas was.

Tsonga won het toernooi al eens in 2008, maar een herhaling daarvan leek even ver weg te zijn. Isner, die niet eerder doordrong tot de laatste vier van een Masterstoernooi, kreeg in de beslissende set drie wedstrijdpunten bij 6-5. De Fransman sloeg die echter weg, waarna hij na drie uur de sterkste bleek.


Tsonga rekent af met Isner in Parijs (Foto: Novum)

Twee doden bij crash Nederlandse rallycoureur

Bij een crash van een Nederlandse deelnemer aan de Rally van de Condroz zijn in België zaterdag twee doden gevallen. De coureur Erik Moree raakte met zijn Mitsubishi Lancer een bankje, dat het publiek in schoot. Behalve de twee doden, vielen er nog drie gewonden, onder wie een zwaargewonde. Dat melden Belgische media.

Het incident gebeurde iets voor 18.00 uur tussen Nandrin en Viller-le-Temple, in de provincie Luik. De twee doden zouden een man van 50 jaar en een vrouw van 25 jaar zijn. Onder de gewonden zijn de moeder en zus van de overleden vrouw. Ze kwamen uit de streek.

Na het ongeval werd de rally zaterdag afgelast. Of de rally zondag, de laatste dag van het driedaagse evenement, wordt hervat, is nog niet duidelijk.

Russische Marssonde lijkt verloren

Rusland is er nog altijd niet in geslaagd contact te krijgen met een uit koers geraakte Marssonde. De Phobos-Grunt moet daarom als verloren worden beschouwd. Dat heeft een bron binnen het Russische ruimtevaartprogramma zaterdag gezegd tegen persbureau Interfax. Het project heeft omgerekend ongeveer 120 miljoen euro gekost.

De Phobos-Grunt werd in de nacht van dinsdag op woensdag gelanceerd. De sonde zou in 2013 bodemmonsters nemen van Phobos, een van de manen van de planeet Mars, en het materiaal terugbrengen naar de aarde. De missie was het meest ambitieuze Russische ruimtevaartproject van de laatste jaren.

Russische Marssonde lijkt verloren
Russische Marssonde lijkt verloren (Foto: ANP)

Volleybalsters naar finale pre-OKT

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de finale van het pre-olympisch kwalificatietoernooi. Zonder aanvoerster Manon Flier werd Frankrijk met 3-0 (25-14, 27-25 en 25-20) verslagen.

In de finale treft Oranje morgen Kroatië. Alleen de winnaar mag naar het volgende kwalificatietoernooi, waar ook een aantal Europese toplanden aan zullen deelnemen. Ook in de finale zal Nederland het zonder Flier moeten doen. Interim-bondscoach Bert Goedkoop liet vandaag weten dat de aanvalster voortijdig naar huis is gegaan om haar rechterknie nader te laten onderzoeken.

Engeland verrast Spanje op Wembley

Engeland heeft zaterdag verrassend gewonnen van wereld- en Europees kampioen Spanje. Het oefenduel op Wembley eindigde in 1-0. Frank Lampard kopte vier minuten na rust raak. De middenvelder van Chelsea reageerde attent op een kopbal van landgenoot Darren Bent die de paal raakte.

Spanje trad aan met alle grote namen en had de hele wedstrijd een overwicht. Zonder spelers als Wayne Rooney, John Terry en Steven Gerrard trok Engeland echter aan het langste eind.


Engeland verrast Spanje op Wembley (Foto: Novum)

Gewonde verdwenen na mysterieus ongeluk

De Duitse politie stond zaterdag voor een raadsel. Bij een ongeluk dat vrijdagnacht plaatsvond op de A57 bij Goch, is een auto van de weg geraakt en meerdere keren over de kop geslagen. Van een slachtoffer was echter geen spoor te bekennen.

Een vrachtwagenchauffeur die het wrak zag en het slachtoffer wilde helpen, trof niemand in de auto aan. Het interieur van de wagen zat vol bloed, en een bloedspoor leidde naar de snelweg. Een groep brandweerlieden en een politiehelikopter werden tevergeefs ingezet tijdens een zoektocht naar het slachtoffer.

Zaterdagmiddag kwam aan de zoektocht een einde. De gewonde bestuurder ligt in een Nederlands ziekenhuis. Na het ongeluk had hij zijn vader gebeld, waarna deze hem van de plaats van het ongeluk ophaalde.

Café gesloopt door boze roker

In Hoogeveen ging afgelopen nacht een 57-jarige man volledig door het lint in de plaatselijke kroeg. Hij heeft een fikse ravage aangericht door met barkrukken te smijten en een tafel te vernielen. Toen hij eenmaal buiten was sloeg hij ook nog een raam van het café aan gort.

Dit alles zou de man gedaan hebben omdat de kroegbaas het niet toeliet dat de man een sigaretje opstak. Hierop ging de man dus volledig door het lint. De man is na zijn daad door de politie aangehouden.

Identiteit overleden vrouw Rotterdam bekend

De identiteit van de vrouw die vrijdagavond dood in een woning in Rotterdam werd gevonden, is bekend. Het gaat om een 28-jarige Rotterdamse, meldt de politie zaterdag. De vrouw is door een misdrijf om het leven gekomen. De 34-jarige man die de dood van de vrouw bij de politie meldde, blijkt de vriend van het slachtoffer. Hij werd vrijdagavond al aangehouden.

Wat er precies in de woning aan de Watergeusstraat, in de wijk Delfshaven, is gebeurd, is nog niet bekend. Een team van rechercheurs probeert de toedracht van het incident te achterhalen.

'Thaise koning in shock om watersnood'

De hoogbejaarde koning van Thailand is onlangs als gevolg van bloedingen in zijn buikholte kortstondig in shock geraakt. Dat heeft zijn jongste dochter, prinses Chulabhorn, vrijdag gezegd. De zorgen om de aanhoudende watersnood in zijn land zouden een zware wissel hebben getrokken op de gezondheid van koning Bhumibol Adulyadej.

Volgens de prinses vorderde haar vaders herstel van een operatie die hij in mei onderging tot de recente terugval juist voorspoedig. Daarom vroeg ze 'een verpleegster wat hij de voorgaande dagen had gedaan'. "Toen bleek dat hij het nieuws over de overstromingen had gevolgd. Dat toont wel aan dat Zijne Majesteit zijn volk liefheeft als zijn eigen kinderen", aldus Chulabhorn.

De behandeling door zijn lijfartsen, in het ziekenhuis waar hij al twee jaar onafgebroken verblijft, slaagde. Bhumibol zou inmiddels weer zijn hersteld. De 83-jarige koning is 's werelds langstzittende monarch.

De overstromingen in Thailand hebben meer dan vijfhonderd mensen het leven gekost. De schade bedraagt naar schatting vele miljarden euro's. Het centrum van de hoofdstad Bangkok is nog altijd niet veilig verklaard.


'Thaise koning in shock om watersnood' (Foto: Novum)

Bolt en Pearson beste atleten 2011

Usain Bolt en Sally Pearson zijn in Monte Carlo tijdens het gala van de internationale atletiekunie (IAAF) uitgeroepen tot beste atleten van 2011.

De Jamaicaanse sprinter Bolt dankte zijn uitverkiezing aan de gouden medailles op het WK atletiek op de 200 meter en de 4x100 meter. Hij pakte de titel ook al in 2008 en 2009. De Australische Pearson kreeg de prijs omdat ze heerste op de 100 meter horden.

Sinterklaas nog graag geziene gast in het gezin

Twee op de drie Nederlanders vieren dit jaar sinterklaas, en tachtig procent van hen doet dat met familie. Daarmee is het sinterklaasfeest nog steeds familiefeest nummer een, meldt RTL Nieuws, dat de zaak liet onderzoeken door een speciaal bureau. Het draait om gezelligheid en om cadeautjes.

Slechts een op de vijf ondervraagden gaat voor sinterklaasavond in de weer om een surprise en een gedicht in elkaar te zetten. Meer mensen, bijna een derde, houden het bij een gedicht, en ruim veertig procent van de ondervraagden laat zelfs het gedicht achterwege en geeft gewoon een cadeautje.

De crisis deert de Nederlanders volgens de onderzoekers van DVJ Insights maar matig. Driekwart denkt evenveel uit te geven aan sinterklaascadeautjes als vorig jaar. Het gemiddelde budget is ruim zes tientjes. Opvallend genoeg is het bedrag dat wordt uitgetrokken voor kerst groter, namelijk 106 euro.

Sint-Nicolaas arriveerde zaterdag met zijn stoomboot in Dordrecht. Pakjesboot 12 ging in eerste instantie de verkeerde kant op en er waren zorgen over de Zwarte Pieten, die in geen velden of wegen te bekennen waren. Uiteindelijk kwam alles toch nog goed, en kon burgemeester van Dordrecht Arno Brok hem van harte welkom heten. Sinterklaas blijft tot 6 december in het land.

Weer vleugelprobleem bij Massa

Felipe Massa kende vandaag in Abu Dhabi voor het tweede Formule 1-weekend op rij een probleem met de voorvleugel. De Braziliaan zag dat net als in India de vleugel op hoge snelheden ging vibreren. Ferrari dacht het probleem opgelost te hebben, maar staat nu voor een raadsel.

"In India vonden we iets in de structuur van de vleugel dat niet klopte, maar het lijkt erop dat er nog steeds een probleem is. We hebben het nog steeds opgelost. Het kan afhangen van de afstelling, de bandendruk, enzovoort. Misschien is het een combinatie van deze dingen en onze engineers zoeken dat nu uit," zei Domenicali die weet dat de andere Ferrari-coureur, Fernando Alonso, totaal geen problemen met de vleugel heeft.

HRT aanwezig bij eerste testsessie in 2012

Het HRT F1 Team heeft aangekondigd dat het aanwezig zal zijn bij de eerste wintertest van het seizoen 2012. Voor de Spaanse renstal zal het voor het eerst zijn dat de auto bij een wintertestsessie kan verschijnen. In de afgelopen twee seizoenen was de auto maar nipt voor de eerste race gereed.

"We hopen, in tegenstelling tot afgelopen seizoen, bij zowel de eerste test als eerste Grand Prix aanwezig te zijn en te kunnen rijden," meldde Saul Ruiz namens HRT. Hij voegde er aan toe dat HRT een basis in Valencia betrokken heeft. Het kantoor en de ontwerpafdeling zullen voorlopig nog in München ondergebracht blijven.

'Schijndel naar de tering trappen' in New Kids Nitro-beelden

Vandaag heeft Comedy Central Nederland twee korte snippets vrijgegeven van de aankomende The Making Of New Kids Nitro. Deze beelden zijn hieronder te bekijken.

Synopsis: In New Kids Nitro wordt Friesland getroffen door een zombieplaag. Ondertussen hebben Richard, Rikkert, Gerrie, Robbie en Barrie in Maaskantje andere dingen aan hun hoofd. De vijf Brabantse vrienden zijn in oorlog met het nabij gelegen Brabantse dorpje Schijndel, wat leidt tot een situatie zoals alleen de New Kids dit kunnen creëren. Als de Friese zombies een Brabants slachtoffer maken moeten de Maaskantenaren het grotere kwaad trotseren.

De volledige Making Of-uitzending wordt op 13 november om 22.25 uur en op 18 november om 22.55 uitgezonden op Comedy Central. De film New Kids Nitro verschijnt op 8 december 2011 in de bioscoopzalen.

Kramer in actie op ploegenachtervolging

Sven Kramer komt volgende week bij de eerste World Cup van het seizoen in Chelyabinsk in actie op de ploegenachtervolging. Interim-keuzeheer Arie Koops, directeur sport van de KNSB, maakte zaterdag de selectie bekend. Kramer maakte vorige week zijn rentree na anderhalf jaar blessureleed.

De 25-jarige Fries eindigde bij de NK afstanden als derde op zowel de vijf als tien kilometer. Kramers ploeggenoten bij TVM Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel verschijnen ook aan de start in Rusland.

Bob de Jong en Jorrit Bergsma, allebei rijdend voor BAM, zijn aangewezen voor de ploegenachtervolging in Heerenveen, begin volgende maand. De nationale kampioenen op de tien en vijf kilometer krijgen steun van Douwe de Vries.

Bij de vrouwen starten Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Marrit Leenstra in Chelyabinsk, terwijl Linda de Vries, Pien Keulstra, Annouk van der Weijden en Janneke Ensing de honneurs waarnemen in Heerenveen.

Koops neemt de selecties van de ploegenachtervolging voor zijn rekening zolang de functie van teammanager vacant is.


Kramer in actie op ploegenachtervolging (Foto: Novum)

Bezuinigingsplannen Italië aangenomen

Na de Italiaanse Senaat heeft zaterdag ook de Kamer van Afgevaardigden ingestemd met drastische bezuinigingen. De goedkeuring maakt de weg vrij voor het aftreden van premier Silvio Berlusconi. Hij wordt vermoedelijk nog dit weekeinde opgevolgd door de partijloze Mario Monti.

Italië wil niet alleen bezuinigen, maar ook de btw verhogen, staatseigendommen verkopen, de pensioenleeftijd verhogen, belastingontduiking aanpakken en nieuwe belastingen invoeren. Rome wil zo de economie stimuleren en de enorme staatsschuld onder controle brengen. Het pakket is onder druk van de Europese Unie tot stand gekomen.

Bezuinigingsplannen Italië aangenomen
Bezuinigingsplannen Italië aangenomen (Foto: ANP)

Twee arrestaties voor afsteken vuurwerk bij blinde

Twee jongens van 16 jaar uit Heerhugowaard zijn opgepakt omdat ze eerder deze week zwaar vuurwerk hadden afgestoken vlak bij een blinde vrouw. Door de harde knal stoof de blindengeleidehond van de 66-jarige vrouw ervandoor, waardoor ze niet naar huis kon.

Het incident gebeurde maandag rond 22.30 uur op een brug in de Vinex-wijk Stad van de Zon in de Noord-Hollandse plaats. De vrouw moest door een buurtbewoonster naar huis worden gebracht. Haar hond wist na enige tijd zelf de weg naar huis te vinden.

Een van de twee jongens werd zaterdagochtend rond 08.00 uur door de politie van zijn bed gelicht. De andere knaap werd 's middags eveneens thuis gearresteerd. Beide jongens worden de komende dagen verhoord. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Queen brengt duetten Mercury en Jackson uit

Queen brengt een aantal duetten uit van Freddie Mercury en Michael Jackson. De nummers werden al in de jaren tachtig opgenomen, maar nooit eerder uitgebracht. Volgend jaar moet dat alsnog gebeuren.

"Michael kwam wel eens kijken als wij op toer waren in de Verenigde Staten", vertelt Queen-gitarist Brian May aan de Londense krant Evening Standard. "Hij en Freddie werden goede vrienden. Zo goed dat ze samen bij Michael thuis een paar nummers opnamen. Die liedjes zijn nooit uitgebracht."

May en drummer Roger Taylor kregen voor het uitbrengen van de muziek toestemming van de nabestaanden van Jackson. "We hebben met ze gesproken en ze zijn er blij mee."

Freddie Mercury, bekend als voorman van Queen, overleed in 1991. Michael Jackson stierf in 2009 aan een overdosis propofol. Zijn voormalige lijfarts, Conrad Murray, werd afgelopen week schuldig bevonden aan de dood van de zanger.

Politie pakt activisten op bij intocht Sint

De politie heeft zaterdag vier mensen aangehouden die tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht ongeoorloofd zouden hebben gedemonstreerd. Een woordvoerster van de politie wilde niets kwijt over de aard van het protest. Volgens bronnen op internet hadden zij de leus 'Zwartepiet is racisme' op hun T-shirt staan.

De politie had de twee mannen en de twee vrouwen zaterdagochtend al gewaarschuwd. Toen agenten ze later op de dag opnieuw tegenkwamen en zij "nog steeds een platform zochten voor hun mening", is het viertal gearresteerd.

Groot aantal Skyrimspelers op Steam

November is niet alleen de tijd dat de Sint aankomt in Nederland, maar ook de maand waarin veel topspellen uitkomen. Grote namen zoals Battlefield 3, Modern Warfare 3 en The Elder Scrolls V: Skyrim kwamen in november uit. Het lijkt erop dat Skyrim een van de populairste zou kunnen zijn.

In het eerste 24 uur heeft Skyrim 230.000 spelers aangetrokken en bij Modern Warfare 3 waren er maar 120.000 spelers in totaal. Verdeeld waren er 78.000 spelers die multiplayer en 42.000 die de singleplayer speelden. Deze cijfers zullen alleen maar stijgen voor Skyrim na overal hoge reviewcijfers te hebben gekregen over de hele wereld.

wat Skyrim TOCH ZO VET

Trailer voor Assassin's Creed: Embers

Ubisoft heeft vandaag de launchtrailer voor Assassin's Creed: Embers uitgebracht. De trailer toont ons kort een stukje uit de geanimeerde film van de UbiWorkshop. Embers is een korte film die bij de speciale edities van het spel zit en de film sluit het verhaal van Ezio af.

Ubisoft raadt daarom ook aan om het filmpje te kijken na het uitspelen van Assassin's Creed: Revelations vanwege eventuele spoilers in het filmpje. Bekijk hieronder de trailer van Assassin's Creed: Embers die vanaf volgende week bij Assassin's Creed: Revelations zal zitten.

Rutte: beroep op noodfonds moet pijn doen

Landen in financiële problemen die een beroep doen op het Europese noodfonds moeten dat merken in de portemonnee. Het fonds mag bovendien geen zelfbedieningswinkel zijn waar landen zichzelf zonder problemen aan geld kunnen helpen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) zaterdag in Frankfurt op een partijdag van de Duitse zusterpartij FDP.

Het Europese noodfonds EFSF en de geplande opvolger daarvan, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), zijn volgens Rutte hard nodig om het vertrouwen in de euro te herstellen en om ervoor te zorgen dat onder meer Spanje en Italië weer tegen normale tarieven geld kunnen lenen. Maar het moet geen 'vrijbrief zijn voor de voortzetting van slechte politiek'.

Hoe dat ESM er precies uit komt te zien, zouden landen als Nederland en Duitsland zelf in de hand hebben. Rutte betoogde dat Nederland en Duitsland de mouwen moeten oprollen en ervoor zorgen dat er goede afspraken komen.

Rutte brak bij zijn Duitse politieke geestverwanten ook een lans voor de speciale eurocommissaris voor begrotingsdiscipline die Nederland graag wil. Een dergelijke commissaris moet vergaande bevoegdheden hebben om landen sancties op te leggen als ze hun financiële zaken niet op orde hebben. In Europa kan het idee echter nog niet op veel enthousiasme rekenen.

'Santos wil Robinho overnemen van Milan'

Robinho keert mogelijk terug naar zijn vaderland. Santos zou de Braziliaan graag overnemen van AC Milan. Dat laat Santos-president Luis Alvaro Ribeiro weten aan O Estado Sao Paulo.

De preses zou in de dribbelaar de ideale aanwinst zien voor het jubileumjaar (2012) van zijn club. "Het is een droom om Robinho dan terug te halen en we doen erg ons best om die droom werkelijkheid te laten worden." Ribeiro heeft er goede hoop op dat Robinho openstaat voor een terugkeer naar zijn oude club. "Dankzij Neymar is Santos momenteel groot nieuws." Robinho stond tot 2005 ook al onder contract bij de Braziliaanse topclub. Vervolgens vertrok de aanvaller naar Real Madrid, dat 24 miljoen euro neerlegde.

Dat avontuur werd echter geen succes. Na een huurperiode bij Manchester City, is Robinho dus neergestrekene bij Milan. Het is onduidelijk of de 27-jarige aanvaller oren heeft naar een vroegtijdige terugkeer.

EA bant Battlefield 3 cheaters

Wat nu? Hackers en cheaters in Battlefield 3! Geen zorgen, EA komt je tegemoet en heeft honderden hackers en cheaters verbannen. Een goed initiatief als je het vergelijkt met Modern Warfare 3 waar meteen na release een paar hackers actief waren.

EA heeft bekendgemaakt dat wanneer er iemand is die in Battlefield 3 glitches gebruikt, hackt of cheat zal worden verbannen voor het leven. Om eerlijk Battlefield 3 te spelen, heeft het bedrijf wat mensen verbannen ''This week we’ve banned hundreds of offending accounts and have stats-wiped accounts for exploiting (such as boosting)... (2 of More)''

Verder is EA niet van plan om te stoppen. "We've banned hundreds of hackers this week alone, and we are determined to punish the players who play without integrity. A patch is just around the corner, and we will continue to ban cheaters. We take it seriously. That is our attitude here at Battlefield. We have zero tolerance for cheating players and are banning more all of the time." Jullie zijn dus gewaarschuwd!

BF3

Spurs-trainer Redknapp voor de rechter

Tottenham Hotspur-trainer Harry Redknapp moet in januari voor de rechter verschijnen vanwege belastingontduiking. In zijn periode bij Portsmouth zou de 64-jarige Redknapp geen belasting hebben betaald over zo'n tweehonderdduizend euro. Hij ontving die som van toenmalig eigenaar Milan Mandaric, die eveneens verdachte is.

De Servische Mandaric, inmiddels voorzitter van Sheffield Wednesday, stortte geld op een rekening van Redknapp in Monaco. De trainer van Rafael van der Vaart droeg daar geen inkomstenbelasting en verzekeringsgeld voor af.

Redknapp stond tussen 2002 en 2004 aan het roer bij Portsmouth en keerde na een kort uitstapje bij Southampton terug in 2005. Hij vertrok drie jaar later naar zijn huidige werkgever Tottenham. Redknapp herstelt momenteel van een hartoperatie die hij eerder deze maand onderging.


Spurs-trainer Redknapp voor de rechter (Foto: Novum)

'Ruil Arshavin en Farfan in de winterstop'

Jefferson Farfan (Schalke 04) en Andrei Arshavin (Arsenal) wisselen mogelijk van club in de komende transferperiode.

Diverse Engelse media meldden dat Schalke heeft geinformeerd naar de diensten Arshavin, die bij Arsenal niet op een basisplaats hoeft te rekenen. De Rus voelt zich dan ook niet gelukkig bij The Gunners. Bij Schalke zit men in de maag met oud-PSV'er Farfan, die niet wil bijtekenen.

Een ruil zou voor beide partijen dus een oplossing zijn aangezien Farfan anders komende zomer transfervrij kan vertrekken uit Gelsenkirchen. Voor Arsenal zou het vertrek van Arshavin een uitkomst zijn omdat de Russisch international ongelukkig is en zwaar op de begroting drukt.

De Londenaren zouden het voorstel van Schalke om beide spelers te ruilen in overweging hebben genomen. Behalve Arshavin zou trainer Huub Stevens ook zijn ogen hebben laten vallen op Manchester United-spits Dimitar Berbatov. De Bulgaar is bij United op de reservebank beland.

Zelfmoordterrorist Kazachstan doodt zeven mensen

Een moslimextremist heeft zaterdag in de Zuid-Kazachse stad Taraz zeven mensen gedood. Toen de politie hem wilde aanhouden blies hij zichzelf op. Dat heeft het Kazachse openbaar ministerie verklaard.

De eerste doden vielen 's ochtends. Twee politiemensen die de man achtervolgden moesten dat met de dood bekopen. Daarop viel de schutter een wapenwinkel binnen en schoot de eigenaar en een klant dood. Hij vorderde een auto en doodde nog twee agenten. Toen de politie hem had weten in te sluiten en wilde ontwapenen blies hij zichzelf op. "Dat had de dood van kapitein Baitasov, die het bevel voerde over het arrestatieteam, tot gevolg", aldus de verklaring van justitie.

Moslimextremisme is sinds Kazachstan zich in 1991 losmaakte van de Sovjet-Unie een zeldzaamheid in het Centraal-Aziatische land. Maar in juni kwamen twee agenten om bij een aanslag. Bij acties van de politie tegen veronderstelde terroristen lieten vervolgens elf mensen het leven. De afgelopen maanden hebben de autoriteiten radicale organisaties ervan beticht meer terreuraanslagen te beramen.

Paus: niet embryonale, maar volwassen stamcel

Paus Benedictus XVI heeft zijn afwijzing van onderzoek op embryonale stamcellen nog eens herhaald. De paus noemde het zaterdag moreel verwerpelijk een embryo schade toe te brengen, hoezeer dergelijk onderzoek de medische wetenschap ook vooruit kan helpen.

Benedictus sprak de deelnemers aan een conferentie over onderzoek met behulp van volwassen stamcellen toe. Die organiseerde het Vaticaan samen met het kleine Amerikaanse biotechnologiebedrijf NeoStem. "De vernietiging van een enkel leven kan nooit worden gerechtvaardigd door de voordelen die het voor anderen kan betekenen", aldus het hoofd van de rooms-katholieke kerk.

De kerk leert dat het leven aanvangt bij de bevruchting. Een embryo mag daarom geen haar worden gekrenkt, maar onderzoek naar volwassen stamcellen is wel toegestaan.

Jack: Genee achterbaks onderkruipsel

Jack van Gelder heeft zaterdagmorgen op radio RTV Noord-Holland hard uitgehaald naar Voetbal International-presentator Wilfred Genee, meldt het blog SigaarSnor.

De NOS-presentator noemt Genee een 'achterbakse jongen' en een 'onderkruipsel'. Van Gelder is boos over plagerijtjes van VI richting zijn programma Studio Voetbal.

"Zij hebben ons in hun uitzending klaarblijkelijk zo nu en dan nodig om te scoren", begint Van Gelder nog rustig. "Dan heb ik zoiets van; dat vind ik schoolcabaret. Wij hebben het in onze uitzending nooit over Voetbal International. Wij kunnen ons goed staande houden zonder dat we over Genee en Derksen praten."

'Onderkruipsel'
Op de vraag of een grapje zo nu en dan niet gewoon moet kunnen, reageert de presentator fel: "Wanneer is het een grapje en wanneer wordt het naijver? Met Johan Derksen en Van der Gijp heb ik niet zoveel moeite, maar Wilfred Genee vind ik een achterbakse jongen. Ik vind het gewoon een onderkruipsel."

Gevraagd naar de exacte reden voor zijn boosheid, zegt Van Gelder: "Ik hoef er geen voorbeeld van te geven. Je hoeft alleen maar naar zijn gezicht te kijken en dan denk ik dat je genoeg weet."

'Genee jaloers'
"Je kunt het maar beter kwijt zijn", reageert de presentator in eerste instantie opgelucht op zijn eigen uitspraken. Later blijkt hij er toch een beetje spijt van te hebben. "Misschien ben ik iets te hard geweest, maar ik meen het wel. Ik begrijp nooit waarom hij zo op mij af moet geven. Ik vind dat ik dat niet verdien."

Van Gelder denkt dat Genee jaloers op hem is: "Ik kan me heel goed voorstellen dat als jij een hele zomer in het Kurhaus zit terwijl ik op de velden sta, voor en na de wedstrijden met de spelers praat en het wedstrijdverslag doe, dat je dan jaloers bent."


Jack van Gelder: Wilfred Genee achterbaks onderkruipsel

Assassin's Creed: Revelations in de Domtoren

Assassin's Creed Revelations kunnen spelen is tof. Nog beter is het wanneer je dit mag spelen in de Domtoren in Utrecht. Zoals een echt Assassin moet je natuurlijk onopvallend aanwezig zijn dus was de dresscode zwart. In tegenstelling tot het Brotherhood-event (rood) had iedereen dus zwarte kleren aan. Ik kan me voorstellen dat het er best raar uit moet hebben gezien, 40 mannen en dames in een compleet zwarte outfit, voor de Domtoren alsof er een gothic feest wordt gehouden.

Tienduizenden Occupy-betogers in Duitse steden

Meer dan tienduizend Occupy-demonstranten zijn zaterdag in Berlijn en Frankfurt de straat op gegaan om te protesteren tegen de macht van de banken. Dat heeft de Duitse politie gezegd.

In Frankfurt, het financiële centrum van het Europese vasteland, verzamelden negenduizend betogers zich voor het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in het stadshart. In Berlijn vormden demonstranten een menselijke keten en sloten zo delen van de regeringswijk af. Ze eisten een einde aan de ongeremde speculatie en de opsplitsing van grote banken.

De politie van de Duitse hoofdstad telde 'enkele duizenden' betogers. Volgens de organisatoren van de protesten, geënt op de Amerikaanse beweging Occupy Wall Street, brachten zij achttienduizend geestverwanten op de been.

Federer naar finale in Bercy

Roger Federer heeft zich al eerste geplaatst voor de finale van Masterstoernooi in Parijs. In sportpaleis Bercy was hij in de halve finale met 6-4 en 6-3 te sterk voor de Tsjech Tomas Berdych.

Het is voor Federer opvallend genoeg pas de eerste keer dat hij zich voor de finale plaatst in Bercy. Tegen Berdych kwam een finaleplek nooit in gevaar. Dankzij een sterke en stabiele service en één break en beide sets werd de finale probleemloos bereikt.

Federer, vorige week ook al winnaar van het toernooi in Basel, treft in de finale de winnaar van de ontmoeting tussen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga en de Amerikaan John Isner.

[F1] Uitslag kwalificatie GP Abu Dhabi

Sebastian Vettel vertrekt zondag voor de veertiende keer dit seizoen vanaf poleposition. De Duitse Formule 1-coureur was zaterdag in Abu Dhabi de snelste in de kwalificatie. Vettel evenaart daarmee het record van Nigel Mansell. De Brit mocht in 1992 eveneens veertien keer vanaf de eerste plaats vertrekken.

Vettel krijgt over twee weken de kans om Mansell te overtreffen. Dan vindt op het circuit van Interlagos de Grand Prix van Brazilië plaats. De coureur van Red Bull is al lang en breed zeker van de wereldtitel. Hij heeft meer dan honderd punten voorsprong op zijn naaste belager Jenson Button.

De Brit Lewis Hamilton reed in Abu Dhabi de tweede kwalificatietijd, net voor zijn landgenoot Button. De race is zondag om 14.00 uur.


Vettel evenaart record Mansell (Foto: Novum)

Uitslag:

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1. Sebastian Vettel Red Bull 01:38.481 16
2. Lewis Hamilton McLaren 01:38.622 15
3. Jenson Button McLaren 01:38.631 14
4. Mark Webber Red Bull 01:38.858 19
5. Fernando Alonso Ferrari 01:39.058 16
6. Felipe Massa Ferrari 01:39.695 20
7. Nico Rosberg Mercedes 01:39.773 17
8. Michael Schumacher Mercedes 01:40.662 18
9. Adrian Sutil Force India 01:40.768 17
10. Paul di Resta Force India geen tijd 15
11. Sergio Perez Sauber 01:40.874 18
12. Vitaly Petrov Lotus Renault 01:40.919 18
13. Sebastien Buemi Toro Rosso 01:41.009 15
14. Bruno Senna Lotus Renault 01:41.079 15
15. Jaime Alguersuari Toro Rosso 01:41.162 16
16. Kamui Kobayashi Sauber 01:41.240 17
17. Pastor Maldonado Williams 01:41.760 13
18. Heikki Kovalainen Team Lotus 01:42.979 11
19. Jarno Trulli Team Lotus 01:43.884 11
20. Timo Glock Virgin 01:44.515 9
21. Daniel Ricciardo HRT 01:44.641 9
22. Jerome d` Ambrosio Virgin 01:44.699 8
23. Vitantonio Liuzzi HRT 01:45.159 8
24. Rubens Barrichello Williams geen tijd 0

'NL in gevaar door hypotheekschuld'

Nederland loopt gevaar om net zoals Italië en Griekenland de paria van de internationale financiële markten te worden door met name de hoge Nederlandse hypotheekschuld van 645 miljard euro (104 procent van het bbp). Dit zei hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen vrijdag in Nieuwsuur.

In 2012 gaan Nederlanders veel dingen voelen op financieel gebied, zegt Engelen: "Afnemende pensioenbetalingen, mensen met tophypotheken die door scheiding of verlies van werk die renteverplichtingen niet meer kunnen nakomen, huizenprijzen die op dit moment al aan het dalen zijn en die verder zullen gaan dalen, stijgende werkloosheid, verdergaande bezuinigingen, verschraling van de diensten die overheden gaan bieden, ook in Nederland gaat het zichtbaar worden."

Engelen waarschuwt expliciet voor de enorme hypotheekschulden: "En met name die hypotheekschulden, waar natuurlijk ook ons bankwezen boordevol mee zit, dat is een heel kwetsbaar punt voor Nederland."

De hoogleraar gaat hiermee dwars in tegen het standpunt van VVD-premier Mark Rutte. Hij zei vorige week dat de hypotheekschulden van Nederland helemaal geen probleem zijn.

"Kern hier is: ja, er is veel hypotheekschuld in Nederland, maar daar staan ook huizen tegenover; bezit. Gewoon de stenen; het is niet een vakantie waar je voor leent, waarmee de waarde kwijt is, maar er staat bezit tegenover. We hebben in Nederland ook zo'n 700 miljard in de pensioenpotten zitten. We hebben dus ook heel erg veel besparingen", aldus Rutte toen.


'Nederland in gevaar door hypotheekschuld' (Fragment vanaf 3:41)

Advocaat inbreker: 'Hij vecht voor zijn leven'

De advocaat van de in coma geslagen inbreker, Richard A. Korver, zegt in een interview met AT5 dat het mogelijk is dat zijn cliënt niet meer uit zijn coma ontwaakt.

'Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je zó ver gaat dat je mensen in coma slaat?' aldus Korver.

Korver laat zich kritisch uit over politici die zich voorbarig uitlaten over de vraag of zijn cliënt wel of niet terecht in elkaar geslagen is. Hij benadrukt dat het politieonderzoek nog in volle gang is en nog bekeken moet worden of de inbreker schuldig is. 'Er gaat het geluid rond dat mijn cliënt zou hebben ingebroken. Dat moeten we nog maar eens zien. Daar heb ik zelf ernstige vraagtekens bij. '

Ook roept de advocaat namens de familie op om pas te oordelen wanneer de feiten bekend zijn.

Arabische Liga schorst Syrië

De lidstaten van de Arabische Liga hebben zaterdag besloten medelid Syrië te schorsen. De schorsing duurt zolang de regering van de Syrische president Bashar Assad nalaat een einde te maken aan het gewelddadige optreden tegen demonstranten.

Volgens de minister van buitenlandse zaken van Liga-voorzitter Qatar gaat de schorsing woensdag in. Hij riep het Syrische leger op af te zien van verder geweld tegen burgers.

Achttien lidstaten steunden het schorsingsvoorstel. Libanon, Jemen en Syrië zelf stemden tegen, Irak onthield zich van stemming.

Gevonden lichaam inderdaad van Farida Zargar

Het stoffelijk overschot dat vrijdag werd gevonden in het Mallebos bij Spijkenisse is inderdaad het lichaam van de vermiste Farida Zargar. Dat meldt het Openbaar Ministerie zaterdag. Het lichaam, dat een voet mist, kon worden geïdentificeerd aan de hand van gebitsgegevens.

De politie zocht sinds donderdag naar het lichaam van de vermiste Zargar in het bos. De 34-jarige verdachte in de zaak had de locatie aangewezen. Eerder was in de woning van de Spijkenissenaar een menselijke voet gevonden.

Het onderzoek naar de verdwijning van de 22-jarige vrouw kwam dit najaar in een stroomversnelling nadat in de woning aan de Venusstraat waar de verdachte verbleef Farida's tas en paspoort werden gevonden. De politie deed medio oktober onderzoek in de woning wegens een bedreiging met een vuurwapen, naar aanleiding waarvan de 34-jarige man destijds werd aangehouden.

Sinéad O'Connor vindt liefde na Twitter-oproep

Sinéad O'Connor heeft een nieuwe liefde gevonden na een oproepje op Twitter. De Ierse zangeres twitterde enkele maanden geleden dat ze op zoek was naar een partner en 'wanhopig behoefte had aan seks'.

"Ik wilde me eigenlijk inschrijven bij een aantal datingbureaus, maar ik wist dat het dan in de kranten zou komen", vertelt de 44-jarige O'Connor aan het Amerikaanse modeblad V. "Dus heb ik mezelf de inschrijfkosten bespaard en het zelf geregeld."

De zangeres kreeg na haar oproep zo'n duizend e-mails. "Er zaten grappige en lieve, maar ook hufterige reacties bij", vertelt ze. "Maar ik heb één iemand ontmoet en we hebben het heel gezellig samen."

Inmiddels heeft O'Connor besloten om voorlopig geen tweets de wereld in te sturen. Ze kreeg naar eigen zeggen te veel negatieve reacties op haar berichten. "Terwijl ik grapjes maakte, dachten mensen dat ik serieus was. En het is ook een soort verslaving: op een gegeven moment moet je ermee stoppen en doorgaan met je leven."

Iedere 2 seconden nieuwe Xbox Live gebruiker

Xbox Live head of Marketing, Robin Burrowes, heeft gezegd dat de populariteit van Xbox Live stevig gegroeid is sinds de service in november 2002 live is gegaan, en nog steeds groeit met een nieuwe gebruiker iedere twee seconden.

Xbox Live heeft bij de lancering in 2002 vijftigduizend gebruikers aangetrokken. Aan het einde van 2010 waren dit er 35 miljoen, aldus Burrowes op de 2011 London Games Conference. Burrowes zegt dat dit gedeeltelijk te danken is aan de lancering van Kinect.

Burrowes zegt dat gebruikers doorkrijgen dat er meer in gameconsoles zit dan alleen gamen. De Europese cijfers bevestigen dit: 75% van console-eigenaren kijkt dvd's en 72% van de eigenaren downloadt inhoud.

Hij voegt hier nog aan toe dat 42% van de gebruikers gebruikmaakt van de social media-functies, en dat ze chatten tijdens het kijken van films en tv-series.

'Ambtenaren Leers ook fout over salaris COA-baas'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is rond de salarisonderhandelingen met de geschorste baas van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak zelf ook onduidelijk geweest. Dat blijkt zaterdag uit een e-mail waarop NRC Handelsblad de hand heeft weten te leggen.

Albayrak werd eind september op non-actief gesteld door de raad van toezicht, onder voorzitterschap van VVD-senator Loek Hermans. Dat gebeurde onder druk van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Als reden werd gegeven dat ze inconsistente informatie had gegeven over haar beloning.

Directeur-generaal Loes Mulder van Leers' eigen ministerie schreef een paar dagen voordat Albayrak op non-actief werd gesteld aan toenmalig voorzitter van de raad van toezicht dat de door het ministerie verstrekte informatie "op 1 onderdeel niet actueel" was.

De onduidelijkheid ging over de verschillende delen waaruit het salaris van de COA-baas was opgebouwd, namelijk het brutosalaris, onkostenvergoedingen en pensioenafdrachten. Ambtenaren zouden aanvankelijk gezegd hebben dat het mogelijk was om een hoger brutosalaris te compenseren met een lagere vergoeding. Later zeiden ze van niet.

De raad van toezicht, de formele werkgever van Albayrak, had deze informatie nodig voor de salarisonderhandelingen. De aanstelling van Albayrak was sinds 1 januari nog steeds niet officieel geregeld.

De schorsing van Albayrak enkele dagen later was naar aanleiding van de salarisgegevens die het COA had verstrekt aan het ministerie. Die waren gebaseerd op een 36-urige werkweek. Albayrak werd echter voor veertig uur uitbetaald, en kwam daarmee boven de balkenendenorm.

De hele zaak kwam aan het rollen toen enkele ambtenaren van het COA de noodklok luidden over de angstcultuur die bij de organisatie zou heersen. Het COA zou bovendien al jaren te veel betalen voor het onderhoud van asielzoekerscentra. Er zou sprake zijn van 'enorme geldverspilling'.

Minister Leers heeft een onderzoek ingesteld naar de bedrijfscultuur bij het COA. Dat moet voor het eind van het jaar zijn afgerond. De raad van toezicht trad in oktober tijdelijk terug. De leiding van het COA is in handen van interim-bestuurder Harry Paul.

Man wil op shovel café binnenrijden

Een 35-jarige inwoner van Wijchen in Gelderland heeft zaterdagmorgen vroeg geprobeerd om met een shovel een café aan de Kasteellaan in zijn woonplaats binnen te rijden. Zijn poging mislukte omdat hij zich vastreed op zogenoemde road barriers in de weg, aldus de politie zaterdag.

De man was boos op portiers die hem uit de zaak hadden gezet. Hij dreigde terug te komen met een shovel, maar de portiers namen dat niet serieus omdat de man flink dronken was. Even later verscheen hij toch op de shovel in de straat. Daarop werden de cafébezoekers geëvacueerd en werd de politie gebeld. De Wijchenaar is aangehouden voor bedreiging, vernieling en dronken achter het stuur zitten.

Löw: "Jaar goed afsluiten tegen Nederland"

Duitsland speelde net als Oranje gelijk in aanloop naar de onderlinge confrontatie. De 3-3 uitslag bij Oekraïne baart bondscoach Joachim Low geen zorgen.

Löw experimenteerde met  drie verdedigers, maar zag dit niet goed uitpakken. Dankzij doelpunten van Simon Rolfes en Thomas Muller wist Duitsland uiteindelijk een nederlaag te voorkomen. Löw was desondanks tevreden. "Ik ben zeer gelukkig met het optreden van mijn ploeg. Misschien ben ik dan wel een van de weinigen", zei de bondscoach tegen ARD.

"Er zijn veel positieve punten die ik mee kan nemen uit de wedstrijd. We hebben een goede mentaliteit getoond en ik ben zeker niet teleurgesteld. Natuurlijk kunnen sommige dingen beter, maar in deze wedstrijd wilden we ook een nieuwe dingen uitproberen", aldus Löw, die weet wat er beter moet. "Twee doelpunten vallen uit onze eigen corners aan de andere kant."

"Die tegentreffers hebben niets te maken met de driemansverdediging. Ik wilde dat testen voor eventuele noodsituaties. Dat kun je het beste doen voordat het zover komt. Dinsdag zullen we tegen Oranje echter niet in dezelfde tactiek spelen. We willen dit jaar op een goede wijze afsluiten tegen Nederland", aldus de Duitse bondscoach, die in de EK-kwalificatie geen puntenverlies leed.

Stem op covers voor Last Story en Pandora's Tower

Volgend jaar komen er nog twee toppers aan voor Nintendo Wii: The Last Story en Pandora's Tower. Voor beide games kun je nu kiezen welke cover je het mooist vindt. De cover met de meeste stemmen gaat daadwerkelijk gedrukt worden voor in het hoesje.

Eerder had Nintendo eenzelfde actie voor Xenoblade Chronicles. Een preview van zowel The Last Story als Pandora's Tower kun je lezen op FOK!games. 

c

Turkse premier bezoekt rampgebied aardbeving

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag de slachtoffers van de aardbevingen in het oosten van zijn land bezocht. De aardbeving van 23 oktober werd woensdag gevolgd door een nieuwe schok. Daarbij kwamen in de zwaargetroffen stad Van nog eens zeker 36 mensen om. Twee hotels in de stad bezweken door het natuurgeweld. Onder de 36 slachtoffers waren onder meer twee Turkse journalisten en een Japanse hulpverlener, die na de ramp van 23 oktober naar het gebied waren gereisd. Volgens de Turkse rampenbestrijdingsdienst zijn dertig mensen heelhuids vanonder het puin van de hotels gered.

De aardbevingen hebben duizenden mensen dakloos gemaakt. Talloze anderen durven niet naar hun huizen terug uit angst dat de aarde zich opnieuw zal roeren. Op de beving van 23 oktober, die 604 levens eiste, zijn zo'n 1400 naschokken gevolgd.

Turkije heeft de internationale gemeenschap laten weten graag tenten en prefabwoningen te accepteren. De Turkse regering heeft al duizenden tenten laten opslaan en overweegt ontheemden voor de duur van de winter in hotels onder te brengen.


Turkse premier bezoekt rampgebied aardbeving (Foto: Novum)

Sinterklaas toch aangekomen in Dordrecht

Sinterklaas is na een paar kleine incidenten toch aangekomen in Dordrecht. De stoomboot ging in eerste instantie de verkeerde kant op en er waren zorgen over de Zwarte Pieten, die in geen velden of wegen te bekennen waren.

De Pieten bleken uiteindelijk op kleine stoombootjes in de buurt van Pakjesboot 12 te varen. De burgemeester van Dordrecht, Arno Brok, had vanaf het begin vertrouwen in een goede afloop. "Het komt allemaal goed."

Toen eenmaal een paar Pieten aan land waren gekomen, mochten kinderen een speciale Sinterklaasvlag hijsen. "Wat een heerlijke ontvangst", sprak Sinterklaas toen hij alle kinderen zag staan. "Dit is alles wat ik op mijn verlanglijstje had staan. Dordrecht, mijtertje af."

"Het is overweldigend", zei Sinterklaas toen hij uit de boot stapte, waar hij werd verwelkomd door de burgemeester. De goedheiligman besteeg vervolgens zijn paard voor een rijtoer om de kinderen van Dordrecht toe te zwaaien.

Daarna leek het weer mis te gaan. Sinterklaas ging de verkeerde kant op omdat de Sinterklaasvlag, die als herkenningspunt diende, ineens in de kerktoren van een andere plaats hing. De burgemeester van dat fictieve dorp had de vlag gestolen omdat zij Sinterklaas als eerste wilde begroeten. De Klimpiet werd ingeschakeld om de vlag terug te halen.

De ontwikkelingen van Sinterklaas blijven de komende tijd te volgen via het Sinterklaasjournaal.

'Meer zelfmoorden in Amsterdam door crisis'

Het aantal zelfmoorden in Amsterdam neemt door de economische crisis flink toe. In 2010 pleegden 89 Amsterdammers zelfmoord, terwijl dat in de jaren daarvoor gemiddeld 73 keer gebeurde. Dit jaar stond de teller begin oktober al op 80. Dat blijkt uit cijfers van de GGD in Amsterdam, schrijft Het Parool. Landelijk is de stijging minder groot.

Volgens Lyna Polikar, coördinator suïcidepreventie van de hoofdstedelijke GGD, komt de stijging deels door de crisis. "In tijden van crisis zie je het aantal zelfdodingen toenemen. Mensen komen vanwege schulden of werkloosheid extra onder druk te staan", zegt ze. "Maar veel factoren spelen mee."

De GGD wil schuldhulpverleners een training aanbieden om suïcidaliteit herkenbaar en bespreekbaar te maken. Brise sociologen legden eerder al een verband tussen zelfmoordcijfers en de crisis. Van tien onderzochte landen steeg bij negen het aantal zelfdodingen met vijf procent of meer.

Landelijke cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland laten een groei van vijf procent zien van het aantal zelfdodingen in 2010. het gaat vooral om mensen in de leeftijd van 40 tot 65 jaar.

Doden bij explosies Iraans munitiedepot

Bij twee reusachtige ontploffingen in een munitiedepot van de Republikeinse Garde nabij de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zaterdag zeker vijftien mensen omgekomen. De Garde verklaarde voor de Iraanse staatstelevisie dat er bovendien veel gewonden zijn gevallen.

Volgens een woordvoerder van het machtige Iraanse keurkorps vonden de explosies plaats op de legerbasis in het dorp Bidganeh, zo'n veertig kilometer ten zuidwesten van Teheran. "Vijftien mensen zijn de marteldood gestorven en vele anderen verwond. Sommige van hen zijn in kritieke toestand", aldus woordvoerder Ramazan Sharif. Hij zei dat deskundigen de toedracht van de ramp onderzoeken.

'Hiddink oplossing voor onrust binnen Ajax'

Guus Hiddink lijkt door de vrijwel kansloze situatie van Turkije om Euro 2012 te bereiken op weg naar Ajax om daar aan de slag te gaan.

Hiddink verloor vrijdagavond met Turkije in het play-offduel met Kroatië (0-3). De missie van de bondscoach om het EK te bereiken lijkt daarmee kansloos. Dat is volgens het Algemeen Dagblad goed nieuws voor Ajax, die al langere tijd hopen dat Hiddink naar de hoofdstad komt.

Volgens Keje Molenaar, lid van de ledenraad en de verzoeningscommissie tussen de Raad van Commissarissen en Johan Cruijff, liet zich ontvallen dat de bestuurscrisis bij Ajax binnen twee weken is opgelost. Oud-Ajacied Molenaar zei dat tegen AD-columnist Chris van Nijnatten.

Molenaar loopt mogelijk vooruit op de komst van Hiddink, die eerder liet weten een uitdaging te zien in een functie bij Ajax. Bovendien zou hij zijn ja-woord hebben gegeven aan Cruijff. Hiddink kan directeur voetbalzaken worden nadat eerder Marco van Basten bedankte voor die functie.

'Boonen start seizoen in Argentinië'

Omega Pharma-Quick Step denkt eraan om Tom Boonen in 2012 iets vroeger aan het seizoen te laten beginnen. De sprinter komt mogelijk eind januari al uit in wedstrijdverband. In Argentinië staat de Tour de San Luis dan op het programma.

Normaal gesproken geldt de Ronde van Qatar als start van het seizoen, maar ploegleider Wilfried Peeters denkt eraan om Boonen in te zetten tijdens de Tour de San Luis: "De Tour de San Luis is inderdaad een optie. Maar er is nog niets beslist. We moeten het nog eens rustig bekijken met de renners en de sponsor."

Ook de Tour Down Under is volgens Peeters een optie. Sinds 2004 begint Boonen zijn seizoen met de Ronde van Qatar, maar de Belgische wielrenner start mogelijk dit jaar vroeger omdat hij begin september al zijn seizoen moest beëindigen vanwege een polsbreuk. Deze liep hij op in de Ronde van Spanje.

3DS gaat beter verkopen

De 3DS gaat de DS verkopen in het eerste jaar voorbij volgens Nintendo. Ze denken dit omdat de Nintendo DS in het eerste jaar ook een hele slechte start had.

De 3DS gaat beter verkopen. De verkopen staan nu op meer dan 1,65 miljoen, en de verkopen van de DS in het eerste jaar staan op 2,37 miljoen, waarvan 50% van de aankopen in het feestdagenseizoen waren.

Wat je niet mag vergeten is dat de verkoopcijfers van de DS in het eerste jaar ook een drama waren. Deze werden pas begin 2006 beter met de lancering van de Nintendo DS Lite.

Nintendo heeft aangekondigd dat er in oktober in Amerika meer dan 250.000 3DS systemen verkocht zijn, terwijl de DS zijn eerste jaar in oktober op 180.000 bleef hangen. De cijfers van de 3DS gaan hoogstwaarschijnlijk met de feestdagen fors omhoog.

Teleurgestelde Messi: "Ik ben boos"

Argentinië speelde gisteren het WK-kwalificatieduel tegen Bolivia teleurstellend met 1-1 gelijk. Sterspeler Lionel Messi reageerde na afloop geïrriteerd.

"We mogen geen punten meer morsen. Ik ben boos, omdat we talloze kansen kregen, maar geen één goal wisten te maken", liet de spelmaker van FC Barcelona weten. Door de puntendeling bezetten de Argentijnen voorlopig de tweede plaats. De ploeg behaalde in de eerste drie duels slechts vier punten.

Westerveld: "Zuid-Afrika mix van Eredivisie en amateurs"

Sander Westerveld is in de herfst van zijn loopbaan neergestreken in Zuid-Afrika. De doelman (37) voelt zich op zijn plek bij Ajax Cape Town.

De oud-doelman van onder meer Vitesse, Liverpool en Real Sociedad maakte onlangs zijn debuut voor de Zuid-Afrikaanse club. "Dit is heel anders dan Liverpool, Real Sociedad of Monza", aldus Westerveld tegen Voetbal International. De zesvoudig international was toe aan iets nieuws.

"Toen Ajax Cape Town zich meldde, was ik net op weg van Italië terug naar Nederland. Lang heb ik dus niet zonder club gezeten. Al heb ik na Monza wel stiekem gedacht 'het is klaar'. Echte ambities had ik niet meer", zei Westerveld, die merkt dat alles goed geregeld is bij zijn club.

"De Zuid-Afrikaanse competitie is een mix van Eredivisie- en amateurniveau. Het verschil tussen de topclubs en de hotseknotseteams is vrij groot. Ajax Cape Town wordt heel professioneel geleid, er is een serieuze organisatie, waar het opleiden centraal staat. Er wordt volgens de traditionele Ajax-school gevoetbald. Ja, wat dat betreft heb ik het gevoel ik bij een topclub zit", aldus Westerveld.

'Chivu mogelijk naar Real Madrid'

Afgelopen week werd duidelijk dat Ajax interesse heeft om Christian Chivu terug te halen. Chivu's zaakwaarnemer Victor Becali gaf aan van nog niets gehoord te hebben. Wel liet hij weten dat hij voor Chivu in gesprek is met een aantal andere clubs.

Tegenover het Italiaanse persbureau ANSA liet Becali weten: "Een terugkeer van Chivu naar Ajax? De kans is groter dat hij voor een nieuwe ervaring in een ander land gaat, mogelijk naar Real Madrid." De zaakwaarnemer liet weten zelfs al in gesprek te zijn met een aantal ploegen.

"Ik ben in gesprek met drie of vier topclubs voor Chivu. Hij kan nog vier of vijf jaar op topniveau spelen in het centrum, alleen niet als back. Misschien bij Real Madrid. Mourinho kent hem goed. Ik heb er met Jose over gesproken. We zullen het zien. Hij heeft behoefte aan een linksbenige centrale verdediger."

Cech: "Dit is het ideale resultaat voor ons"

Tsjechië is hard op weg naar Euro 2012. Montenegro werd in Praag met 2-0 verslagen, tot genoegen van doelman Petr Cech.

Doelpunten Vaclav Pilar en Michal Bilek bezorgden Tsjechië een uitstekende uitgangspositie voor de return in Montenegro. "Dit is het ideale resultaat voor ons", zei Cech tegen FIFA.com. "Ik had hier voor de wedstrijd direct voor getekend. Dat we nog kort voor tijd 2-0 maken is fantastisch."

De doelman zag zijn ploeg even onder druk komen in Praag. "In de eerste helft maakten we de kansen niet af. We zeiden tegen elkaar dat we geduldig moesten zijn en niets weg mochten geven. We weten dat ze uitstekend kunnen aanvallen en dat ze niet veel ruimte nodig hebben."

"Montenegro kreeg nog een paar kansen, maar wij hebben onze mogelijkheden direct benut", zei Cech, die vertrouwen heeft voor de return. "Zij hebben niets te verliezen, maar ze moeten toch minimaal twee keer scoren. Het wordt een mooie test voor ons. Ik hoop dat we gaan slagen."

Thorpe stelt opnieuw teleur

Ian Thorpe heeft opnieuw teleurstellende gepresteerd. De Australische zwemmer, die onlangs zijn comeback maakte, kwam er bij de wereldbekerwedstrijden in Tokio niet aan te pas tijdens de 100 meter vrije slag.

Thorpe zette in de series een tijd van 49,45 secondes neer. Daarmee was hij ruim twee seconden langzamer dan zijn landgenoot Kyle Richardson, die de finale in een tijd van 43,71 wist te winnen. Thorpe, vijfvoudig Olympisch kampioen van Athene 2004, maakte dit najaar na vijf jaar afwezigheid een verrassende comeback. Zijn doel is om zich te plaatsen voor de Spelen van 2012.

Van der Wiel op tijd fit voor Duitsland

Gregory van der Wiel verwacht dinsdag met het Nederlands elftal gewoon aan te kunnen treden in de oefenwedstrijd tegen Duitsland. De rechtsback laat via Twitter weten goed te herstellen van zijn liesblessure en zondag weer aan te kunnen sluiten bij de groep. Van der Wiel kwam vrijdag tegen Zwitserland (0-0) niet in actie.

Van der Wiel liet donderdag de groepstraining al schieten en beperkte zich tot het lopen van rondjes om het veld. Khalid Boulahrouz was vrijdag in de Amsterdam Arena zijn vervanger.


Van der Wiel op tijd fit voor Duitsland (Foto: Novum)

Bolt gaat voor vier keer goud in Londen

Usain Bolt probeert volgend jaar op de Olympische Spelen vier gouden medailles te bemachtigen. De sprinter uit Jamaica heeft besloten om naast de 100, 200 en 4x100 meter in Londen ook de 4x400 meter te gaan lopen. In 2008 pakte Bolt in Beijing niet alleen drie keer goud, maar verbeterde hij ook tot drie keer toe een wereldrecord.

Het Jamaicaanse estafetteteam kwam in China op de 4x400 meter niet verder dan de achtste plaats. "Als ik ze aan een gouden medaille kan helpen, ben ik bereid om te lopen", liet de 25-jarige sprinter weten. Voor Bolt zou het de eerste keer zijn dat hij op een groot toernooi uitkomt op de 4x400 meter. Bovendien kan hij de eerste mannelijke atleet worden sinds Carl Lewis in 1984 die vier keer goud pakt op de Spelen.


Bolt gaat voor vier keer goud in Londen (Foto: Novum)

NCRV akkoord met fusies

De verenigingsraad van de NCRV heeft zaterdagmiddag ingestemd met de fusie met de KRO. De ledenraad van de KRO stemde vorige week ook al met de fusie in. Tegelijk stemde ook de ledenraad van de TROS in met een voorgenomen fusie met de AVRO.

De instemming met de fusie van de NCRV met de KRO is op voorwaarde dat de eigen vereniging en het merk NCRV behouden blijven. NCRV-directeur Coen Abbenhuis is blij dat de kogel door de kerk is. "De combinatieNCRV-KRO wordt een krachtige en brede sociaal-maatschappelijke omroeporganisatie in het hart van het publieke bestel.

Ook TROS-baas Peter Kuipers toonde zich verheugd met de fusie met AVRO. Zowel beide organisaties als de kijkens en luisteraars gaan hiervan profiteren.

De fusies vloeien voort uit forse bezuinigingen op de publieke omroepen. Vanaf 2015 moet 125 miljoen euro minder worden uitgegeven. De omroepen besloten daarom de krachten te bundelen. KRO gaat samen met NCRV, VARA met BNN en TROS met AVRO. EO, MAX en VPRO blijven zelfstandig, net als NOS en NTR.

De nieuwe omroepen Powned en WNL mogen blijven bestaan als zij in 2014 meer dan 150 duizend leden hebben. Ze moeten zich dan wel aansluiten bij een van de bestaande omroepen.

Honderden relschoppers Polen aangehouden

De Poolse politie heeft 210 relschoppers gearresteerd die vrijdag straatmarsen ter gelegenheid van de Poolse Onafhankelijkheidsdag verstoorden. Onder hen zijn 92 Duitsers.

Tijdens de vrijdagse marsen bekogelden jongeren de politie onder meer met flessen en klinkers, aldus politiewoordvoerder Maciej Karczynski. Veertig agenten raakten gewond en veertien politieauto's zijn ernstig beschadigd. Onder de arrestanten zijn ook een Spanjaard, een Deen en een Hongaar.

De Poolse premier Donald Tusk heeft zijn belangrijkste veiligheidsfunctionarissen bijeengeroepen voor spoedoverleg. Zij zullen zich buigen over het ernstigste straatgeweld in Polen in jaren.

'Nederland in gebreke wegens energiebesparing'

De Europese Commissie heeft Nederland in gebreke gesteld vanwege de halfslachtige manier waarop een richtlijn voor energiebesparing in gebouwen is ingevoerd. Nederland kan een boete van miljoenen euro's krijgen, schrijft NRC handelsblad zaterdag.

De invoering van het verplichte energielabel voor woningen verloopt rommelig, stellen deskundigen. Van de vijf miljoen particuliere koopwoningen hebben er naar schatting slechts 70 duizend een energielabel. Huiseigenaren moeten bij een verkoop een energielabel overdragen, maar dat gebeurt vaak niet en sancties zijn er niet.

Daarnaast deugen de labels vaak niet. In 2009 werden 120 woningen gecontroleerd door de Inspectie Volkshuisvesting. Bij ruim de helft klopte het label niet. Vorig jaar was het al beter, maar klopte nog altijd een op de zes labels niet.

De labels komen voort uit door Europa opgelegde regels. Die hadden al ingevoerd moeten zijn. De Europese Commissie heeft Nederland al in april in gebreke gesteld, maar dat is toen niet openbaar gemaakt. Of de zaak naar het hof van justitie in Luxemburg gaat, hangt af van eventuele maatregelen die de overheid neemt ter verbetering.

Aftreden Berlusconi ophanden

Alles wijst erop dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zaterdagmiddag aftreedt. Hij kondigde aan te vertrekken zodra het Italiaanse lagerhuis heeft ingestemd met het door de Europese Unie gevraagde bezuinigingspakket. De Kamer van Afgevaardigden stemt in de loop van de dag.

Wie het stokje van Berlusconi overneemt is nog onduidelijk. De gezaghebbende econoom Mario Monti heeft overduidelijk de voorkeur van president Giorgio Napolitano, de Italiaanse oppositie en de financiële markten. Maar Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid en coalitiegenoot Lega Nord blijven verdeeld.

Dominee Gremdaat: Lach als het erger wordt

Dominee Gremdaat vindt dat men positiever moet reageren op de financiële en economische crisis. Dit zei hij vrijdag in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door.

Gremdaat: "Het wordt nog erger he. Die neiging, die sfeer tref je wel aan bij alle televisieprogramma's. Elke avond bij Pauw & Witteman komt er weer iemand die zegt van: Ja, het was al erg, maar het wordt nog erger. Bij mij krijgt het dan van soort een tegenovergestelde reactie. Op een gegeven moment denk ik dan: Het kan toch niet erger worden?"

De dominee krijgt een beetje de slappe lach van de crisis. Volgens hem moet je juist positief reageren: "Het is ook wel spannend. Hoe ver gaat het komen, hoe arm gaan we worden. Erg kan ook leuk zijn. Erg kan ook leuk zijn!"

Tot slot had Gremdaat nog een goed advies tegen de crisis: "Als u ten einde raad bent en het niet meer aankunt en denkt bij uzelf van: 'Het wordt nog erger, het wordt nog erger'; kies dan op het juist moment afstand en begin gewoon te lachen. HAHAHA, het wordt nog erger HAHAHAHAHAHAAHAAAHAAA. HAHAHAHAHAAA, het wordt nog erger. Jongen, jongen, jongen, jongen, jongen, jongen, jongen."


Dominee Gremdaat: Lach als het erger wordt (Fragment vanaf 5:04)

Politie vindt 3100 kg illegaal Pools vuurwerk

In samenwerking met andere politiekorpsen heeft de politie Haaglanden de afgelopen tijd op diverse plaatsen in het land zwaar illegaal vuurwerk uit Polen gevonden. Het vuurwerk werd via een transportbedrijf in Nederland geïmporteerd. In totaal is beslag gelegd op ruim 3100 kilo. Dat liet de politie weten.

Het vuurwerk werd veelal via internet besteld. De politie onderzocht ruim 240 leveringen. In Den Haag en verder onder meer in Zoetermeer, Noordwijk, Alphen aan den Rijn en Sassenheim is illegaal vuurwerk na huiszoekingen gevonden. Ruim 20 personen zijn aangehouden.

Grieken boos op LuckyTV

Sander van de Pavert heeft zich de woede op zijn hals gehaald van de Grieken. De LuckyTV-maker kreeg na zijn satirische filmpje Fuck You Papandreou over de Griekse premier veel hatemails, commentaren van Griekse presentatoren en zelfs een brief van de Griekse ambassade dat zijn persiflage te ver ging.

 
Grieken boos op LuckyTV (Fragment vanaf 2:29)

"Vrijheid van meningsuiting is heel belangrijk, maar dit filmpje is onsmakelijk, beledigend en hoort niet thuis op de nationale televisie", luidt de strekking van de brief.

Van de Pavert begrijpt de kritiek wel, maar is niet echt onder de indruk. Wel verwacht de LuckyTV-maker dat hij zijn vakantie naar Griekenland mogelijk moet omgooien. Als reactie op de commotie heeft Van der Pavert een nieuwe LuckyTV gemaakt.


Nieuwe LuckyTV over de ontstaande commotie

Familie comateuze inbreker laakt reacties politiek

De familie van de in coma geslagen inbreker vraagt politici en gezagdragers terughoudender te zijn in hun reacties. De discussie over wat er is gebeurd en wiens schuld dat is, is voorbarig tot het onderzoek is voltooid, zegt advocaat Richard Korver namens de familie.

De 50-jarige inbreker werd vorige week vrijdag opgewacht bij een sportcomplex in Amsterdam. Vier mannen sloegen hem in elkaar. Een van hen zit nog vast voor poging tot doodslag door verwurging.

Na het incident barstte een discussie los over het gebruikte geweld door de vier mannen. De SP en de PvdA vonden dat het een reactie was op oproepen van de VVD over het aanpakken van dieven. Bij de presentatie van het regeerakkoord en het gedoogakkoord zei premier Mark Rutte (VVD) dat mensen inbrekers best met een 'ferme duw' het huis uit mogen zetten.

Na de wekelijkse ministerraad zei Rutte vrijdag dat hij erbij blijft dat gepast geweld mag worden gebruikt tegen inbrekers en overvallers. Hij zei er wel bij dat mensen met een beetje verstand begrijpen dat het moet gaan om 'proportioneel' geweld. Wie dat niet snapt, zal zich moeten verantwoorden voor de rechter.

WO2 videobeelden in kleur

De Tweede Wereldoorlog is voor mij altijd een meer abstract begrip gebleven dan bijvoorbeeld Vietnam, en dat komt denk ik omdat ik het alleen ken van tekst en zwart-wit foto's en videobeelden. Er bestaan wel kleurenfoto's en die maken het enigszins herkenbaar en 'echt'.

Iemand heeft nu een compilatie gemaakt van videobeelden die in kleur zijn en die online gezet. Ik moet zeggen dat WO2 bewegend en in kleur toch anders aanvoelt dan zwart-wit of zelfs de kleurenfoto's. De verwoesting en de offensieven van WO2 zijn stukken groter dan die van de oorlogen die er na kwamen, en om dat nu in deze vorm te zien is best wel interessant.

Uitslag derde vrije training Abu Dhabi

In de derde vrije training op het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi heeft Lewis Hamilton de snelste tijd gereden. Sebastian Vettel zette de tweede tijd neer, en Mark Webber pakte met 1:39,427 de derde tijd. Deze sessie kende geen oponthoud door wagens die van het circuit af raakten.

De tweede vrije training had dat wel, met Sebastian Vettel en Fernando Alonso die van de baan gingen.

Uitslag derde vrije training:

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1. Lewis Hamilton McLaren 01:38.976 17
2. Sebastian Vettel Red Bull 01:39.403 18
3. Mark Webber Red Bull 01:39.427 18
4. Jenson Button McLaren 01:39.429 16
5. Fernando Alonso Ferrari 01:39.661 16
6. Nico Rosberg Mercedes 01:40.135 19
7. Felipe Massa Ferrari 01:40.183 18
8. Adrian Sutil Force India 01:40.429 21
9. Paul di Resta Force India 01:40.511 19
10. Michael Schumacher Mercedes 01:40.938 18
11. Bruno Senna Lotus Renault 01:41.509 21
12. Kamui Kobayashi Sauber 01:41.527 21
13. Sergio Perez Sauber 01:41.566 20
14. Vitaly Petrov Lotus Renault 01:41.594 18
15. Sebastien Buemi Toro Rosso 01:41.622 18
16. Jaime Alguersuari Toro Rosso 01:41.855 18
17. Pastor Maldonado Williams 01:42.025 19
18. Heikki Kovalainen Team Lotus 01:43.409 22
19. Rubens Barrichello Williams 01:43.861 5
20. Timo Glock Virgin 01:45.262 23
21. Vitantonio Liuzzi HRT 01:45.302 20
22. Jerome d` Ambrosio Virgin 01:45.509 22
23. Daniel Ricciardo HRT 01:45.732 20
24. Jarno Trulli Team Lotus geen tijd  

Heitinga richt zich met Everton op topzeven

John Heitinga kent met Everton geen florissante periode. De club staat met tien punten net boven de streep. Toch wil de Oranje-international nog voor de topzeven gaan.

Heitinga weet dat voor het bemachtigen van een Europees ticket alles op zijn plaats moet vallen bij de Engelse club, die de laatste zeven jaar al eens als vijfde, achtste en zevende in de Premier League eindigde.

''Engeland is geen Spanje'', vertelt Heitinga, die zelf één seizoen in de Primera División speelde namens Atlético Madrid. Vorige week zaterdag in de uitwedstrijd tegen Newcastle United maakte Heitinga een eigen doelpunt die de 2-1 nederlaag inleidde. ''Maar de Premier League is gewoon de sterkste competitie ter wereld. En Everton is een mooie cultclub. Niet lullen, maar poetsen, zo denken ze er hier over.''

De topzeven moet volgens Heitinga mogelijk zijn met Everton, ondanks dat er ploegen zijn die altijd boven Everton zullen eindigen. ''We moeten niet te veel blessures krijgen. We hebben nu eenmaal een smalle selectie. Het is voor ons als spelers inderdaad weleens frustrerend dat er financieel weinig mogelijk is, maar aan de andere kant heeft iedereen er begrip voor; we weten hoe de vlag ervoor staat.''

Eerste journalisten in kerncentrale Fukushima

Japan laat zaterdag voor het eerst journalisten toe tot de defecte kerncentrale Fukushima. Ruim 30 fotografen, cameramensen en journalisten zijn uitgenodigd door exploitant Tepco. De exploitant wil graag tonen dat het de situatie er onder controle heeft.

Een aardbeving en tsunami op 11 maart zorgden voor een kernramp, waardoor de centrale veel radioactieve deeltjes uitstootte. Duizenden omwonenden zijn nog steeds geëvacueerd, zonder enige duidelijkheid wanneer ze kunnen terugkeren.

Eerste journalisten in kerncentrale Fukushima
Eerste journalisten in kerncentrale Fukushima (Foto: ANP)

Van Leeuwen: "Geen grote aankopen voor Vitesse"

Sinds het moment dat Merab Jordania aan het roer kwam bij Vitesse zijn de supporters verwend met grote namen, maar in de aankomende transferperiode gaat dat niet gebeuren. Technische directeur Ted van Leeuwen zegt dat het huidige elftal moet rijpen.

"We gaan proberen het zo rustig mogelijk te houden. We hebben al een hele ombouw achter de rug. De wijn is in de ton en moet nu rijpen", aldus Van Leeuwen tegenover Omroep Gelderland. Donderdag was Van Leeuwen in Denemarken om de oefeninterland te bekijken tussen Denemarken en Zweden. "Dat betekent niet meteen dat we een speler van een van die landen gaan halen. Het is altijd goed om te kijken", meldt Van Leeuwen.

Vitesse presteert tot dusverre prima in de Eredivisie. De ploeg van trainer John van den Brom staat met attractief voetbal op een keurige vierde plaats.

Veldhuijzen pakt misbruik gehandicapten aan

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) wil seksueel geweld tegen mensen met een verstandelijke beperking verder tegengaan. Dat schrijft ze zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze reageert op een rapport dat ze vrijdag kreeg. Daarin staat dat mensen met een verstandelijke beperking veel vaker seksueel geweld hebben meegemaakt dan anderen. Ze wil dat het taboe over het onderwerp wordt doorbroken en dat het wordt opgenomen in de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Door het hanteren van die code kunnen professionals geweld in huiselijke kring snel signaleren. "Seksueel misbruik valt daar nadrukkelijk ook onder", schrijft de bewindsvrouw.

In het rapport 'Beperkt weerbaar' zijn ongeveer 1800 mensen met een beperking bevraagd. Van de vrouwen met een verstandelijke beperking heeft 61 procent een vorm van seksueel geweld meegemaakt die varieert van kwetsend aangeraakt worden tot verkrachting. Bij verstandelijk gehandicapte mannen ligt dat percentage op 23.

Veldhuijzen pakt misbruik gehandicapten aan
Veldhuijzen pakt misbruik gehandicapten aan (Foto: ANP)

Intocht Sinterklaas in Dordrecht

Dordrecht vormt zaterdag het toneel van de intocht van Sinterklaas. Kinderen en ouders kunnen zich weer opmaken voor het festijn, waarmee de goedheilig man en zijn pieten elk jaar Nederland worden binnengehaald.

De stoomboot waarmee ze Dordrecht binnenvaren meert rond 12.30 uur aan in de Wolwevershaven. Burgemeester Arno Brok van Dordrecht heet het gezelschap welkom. Daarna maken de sint en zijn pieten een rondje door de stad.

De intocht is sinds de jaren '50 te zien op televisie, de laatste jaren in een speciaal Sinterklaasjournaal. Sinds de jaren '60 is de intocht elk jaar in een andere stad in Nederland. De afgelopen jaren waren dat Almere, Schiedam en Harderwijk. Ook kwam de sint al eens aan op Terschelling.

Drugslab opgerold in Hilvarenbeek

Bij een inval in een loods in Hilvarenbeek is vrijdagmiddag een drugslab aangetroffen. De ontmanteling van de ruimte met chemische grondstoffen voor drugs, apparatuur, amfetamine-olie en een wietplantage duurde volgens de politie uren. Tijdens de actie is een 33-jarige man uit Hooge Mierde opgepakt.

De politie viel het pand aan de straat Driehuizen rond 15.00 uur binnen. Omdat er vermoedens waren van de aanwezigheid van chemicaliën stond een speciaal ontmantelingsteam klaar. Naast de benodigdheden voor het drugslab was er een wietplantage met 350 planten.

Stiefvader nog achter aangifte tegen leraar

De stiefvader van een 13-jarige scholier die deze week hardhandig uit de klas werd gezet, staat nog steeds achter de aangifte tegen de bewuste docent. Dat zegt hij in het AD. De aangifte en de daaropvolgende arrestatie van de docent leidden vrijdag tot een stortvloed van verontwaardiging tot aan de minister aan toe.

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) noemde de drie uur durende opsluiting van de adjunct-directeur van het Anna van Rijn College in Nieuwegein 'zeer verontrustend'. Ze laat uitzoeken hoe er door de school, de politie, de leerling en de ouders is gehandeld.

Piet van Maarschalkerweerd zegt dat zijn stiefzoon onterecht werd beschuldigd van een vechtpartij. Die vechtpartij was de reden dat Kelvin woensdag de wiskundeles moest verlaten. Toen hij dat weigerde werd hij volgens Van Maarschalkerweerd door de op de commotie afgekomen adjunct-directeur aan zijn kraag omhoog getrokken en de gang op gegooid.

Aan de verwijdering hield Kelvin striemen onder zijn oksels en blauwe plekken over. Van Maarschalkerweerd is nog met hem naar het ziekenhuis geweest.

De stiefvader geeft wel toe dat Kelvin de les gewoon had moeten verlaten. "Ook al is hij vals beschuldigd van betrokkenheid bij die vechtpartij." De jongen is ook volgens zijn stiefvader geen koorknaapje, 'hij heeft zijn streken'. "Bovendien heeft hij ADHD en slikt hij medicijnen. Logisch dat hij niet altijd de meest wijze beslissing neemt."

Een klasgenoot van Kelvin vindt dat de adjunct hard optrad. "Hij is inderdaad hard aangepakt. Hij landde met zijn rug op een tafelpoot." Andere jongens nemen het voor de leerkracht op, die over het algemeen rustig en vriendelijk zou zijn.

Kaper veerboot Turkije doodgeschoten

Veiligheidstroepen hebben zaterdagochtend de kaping van een Turkse veerboot met 24 opvarenden beëindigd door de enige kaper dood te schieten. Bij de nachtelijke ingreep op het schip vielen verder geen slachtoffers, melden Turkse autoriteiten.

De kaper nam de controle over het schip over na het vertrek uit de havenstad Izmit. Het schip zigzagde daarna door de zee van Marmara met kustwachtschepen in zijn kielzog. Het gekaapte schip moest uiteindelijk zonder brandstof voor anker gaan bij Silivri, ten westen van Istanbul.

Elitetroepen van het leger en de politie zwommen kort voor zonsopkomst naar het schip. De veerboot was toen al twaalf uur gekaapt. De kaper werd vrijwel direct overmeesterd en doodgeschoten. Tijdens de bestorming sprongen volgens aanwezige televisieploegen enkele van de 18 passagiers en zes bemanningsleden overboord.

Volgens de gouverneur van de provincie Istanbul was de kaper een terrorist, waarmee hij verwees naar de Koerdische rebellen groep PKK. De PKK heeft de verantwoordelijkheid voor de kaping niet opgeëist.

Het pro-Koerdische persbureau Firat zei vrijdag, zonder bronvermelding, dat de veerboot naar verluidt op weg was naar het zwaar bewaakte gevangeniseiland Imrali, waar de Koerdische rebellenleider Abdullah Öcalan gevangen zit.


Kaper veerboot Turkije doodgeschoten (Foto: Novum)

VVD-ideoloog wil praten over einde euro

Binnen de VVD is discussie losgebarsten over een mogelijk einde van de euro. Partij-ideoloog Patrick van Schie zegt in het AD dat serieus moet worden nagedacht over 'de neuro', een alternatieve munt alleen van Noord-Europese landen. Hij doorbreekt daarmee als eerst binnen de traditionele partijen de stilte over een einde van de euro.

Volgens Van Schie moet de knoop snel worden doorgehakt. Als langer wordt gewacht met een beslissing over de toekomst van de Europese munteenheid lopen de kosten alleen maar op.

De directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD erkent dat discussie juist tot onrust op de financiële markten en binnen de Europese Unie kan leiden, maar vindt dat daaraan niet te ontkomen is. "Als je zo'n debat niet aandurft ben je als politicus geen knip voor de neus waard."

De nieuwe Noord-Europese munt zou in de visie van Van Schie alleen voor Nederland, Duitsland en enkele landen als Oostenrijk, Luxemburg en Finland moeten zijn. Griekenland, Italië, maar ook Frankrijk mogen niet meedoen. "Ik weet dat het politiek moeilijk te verkopen is, maar ik geloof niet dar de neuro sterker wordt met de Fransen."

Van Schie vreest dat ook Nederland klappen zal krijgen door de eurocrisis. "Mensen hebben de neiging te denken: het kan toch niet misgaan. Dat kan dus wel."

Babel genoot van rentree

Na een jaar van afwezigheid, speelde Ryan Babel vrijdagavond tegen Zwitserland eindelijk weer een interland. De aanvaller deed dit naar behoren en genoot daarvan.

Babel was één van de weinige lichtpuntjes in de wedstrijd waarin Oranje teleurstelde. De aanvaller van 1899 Hoffenheim genoot van zijn rentree in de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk. "Over mijn eerste helft kan ik heel tevreden zijn", sprak hij na afloop.

"De tweede helft verliep moeizaam. Ik weet niet waarom het niet lukte bij ons. Het publiek verwacht dat we altijd goed spelen, daarom gingen ze denk ik fluiten. Voor mij is het prettig dat ik na lange tijd weer mocht spelen bij Oranje", aldus Babel, die tegen Zwitserland voor de 41e keer het Oranje-shirt droeg.

De kans is groot dat Babel ook in en tegen Duitsland weer aan spelen toe zal komen, gezien het feit dat Robin van Persie vandaag het vliegtuig naar Engeland pakt en Rafael van der Vaart een hamstringblessure opliep tegen Zwitserland.

Stekelenburg: "Wel de nul gehouden"

Ondanks dat het Nederlands elftal geen indruk kon maken tegen Zwitserland was doelman Maarten Stekelenburg wel tevreden over zijn eigen prestatie. De 0-0 tegen Zwitserland was voor Stekelenburg ook een teleurstelling.

"We hadden er inderdaad wel iets meer van verwacht, maar toch hebben we de nul gehouden. Mijn taak is om ballen tegen te houden en dat is gelukt", liet de doelman weten aan Goal.com. "Maar het was inderdaad een wat mindere wedstrijd van onze kant."

Stekelenburg's laatste nederlaag met Oranje was de WK-finale tegen Spanje. Een maand geleden tegen Zweden (3-2 verlies) ontbrak de sluitpost wegens een blessure. De doelman heeft niet het idee dat de ploeg sindsdien het gevoel van onoverwinnelijkheid kwijt is. "Nee, ik denk dat we die wedstrijd in Zweden ook heel goed gespeeld hebben, alleen waren we toen bij fases wat minder attent."

Het feit dat aankomende dinsdag de wedstrijd tegen Duitsland op het programma staat speelde volgens de keeper van AS Roma niet mee. "Volgens mij zagen we aardig wat harde duels en trokken we niet onze poot terug. Wat dat betreft denk ik niet dat we inhielden."

Stekelenburg verwacht tegen Die Mannschaft een mooi duel. "Ja dat wordt een mooie wedstrijd. We gaan natuurlijk wel voor de winst, maar ik heb de Duitsers te weinig aan het werk gezien om te oordelen over onze kansen. We worden beiden in ieder geval gezien als favorieten op het EK."

Van Ginkel succesvol geopereerd

Marco van Ginkel is gisteren succesvol geopereerd aan zijn rechterknie. Bij de ingreep werd een scheurtje in de voorste meniscus hersteld. Inmiddels gaat het weer goed met de jonge middenvelder van Vitesse.

Van Ginkel, die geblesseerd het trainingskamp van Jong Oranje moest verlaten, reageerde tegenover zijn management Sport-Promotions: “Om twaalf uur onder het mes, om vier uur naar huis en nu loop ik alweer. Het gaat prima. Ik heb een beetje napijn, maar het voelt goed. Komende dinsdag kan ik waarschijnlijk alweer gaan fietsen."

Het is nog niet duidelijk wanneer Van Ginkel weer kan voetballen: "Hoe lang de revalidatie precies gaat duren weet ik niet, maar de verwachting is dat je met een week of vier terug kunt zijn. Dus ergens rond de winterstop hoop ik weer op het veld te staan. Ik zal dus een paar belangrijke wedstrijden met Vitesse gaan missen. Ik baal er goed van, maar het is even niet anders. Even doorbijten en dan weer lekker aan de bak.”

Van Rijsselberge tweede bij wereldbeker Melbourne

Surfer Dorian van Rijsselberge heeft een zilveren medaille behaald bij de wereldbekerwedstrijden zeilen in Melbourne. De Nederlander kwam slechts één punt tekort voor het goud, dat ging naar de Nieuw-Zeelander JP Tobin.

Van Rijsselberge wist vandaag wel de medalrace te winnen, maar Tobin eindigde in zijn kielzog als tweede en behield daarmee de leiding in de olympische klasse. In de laser-klasse eindigde Nicholas Heiner als zevende, terwijl Roelof Bouwmeester tiende werd.

Toernooi Madrid volgend jaar op blauw gravel

Het ATP Masters Series-toernooi van Madrid zal volgend jaar niet worden gespeeld op het traditionele rode gravel. Gisteren is namelijk besloten dat het toernooi, op verzoek van de toernooiorganisatie, zal worden gespeeld op blauw gravel.

Blauw is namelijk de kleur van de hoofdsponsor Mutua Madrileña en die wilde graag dat het gemalen baksteen in hun kleuren gespoten zou worden. De ATP is gisteren uiteindelijk overstag gegaan en heeft goedkeuring gegeven voor in eerste instantie één jaar. Het zal pas langer gebruikt mogen worden als de spelers aangeven het geen probleem te vinden op deze kleur te spelen.

Gravelkoning Rafael Nadal was alvast niet blij met de beslissing. "Ik hoop dat ik binnenkort niet ook op blauw gras moet spelen", reageerde Nadal op Twitter.

Sint: ik oog fitter door nachtrust en nieuwe mijter

Als Sinterklaas dit jaar bij zijn aankomst in Dordrecht fitter oogt dan anders, dan komt dat door zijn goede nachtrust. Ook heeft hij zich door zijn Pieten laten voorzien van een nieuwe mantel en mijter. Wellicht lijkt de goedheilig man daardoor jeugdiger, oppert hij zaterdag in een interview in Trouw.

Geruchten over vervanging van zijn paard wijst de Sint van de hand. "Het is onjuist dat Amerigo met pensioen is. Die springt van het ene dak naar het andere alsof het niets is. Wij zijn een ondeelbaar paar." Sinterklaas heeft wel paardrijlessen genomen, maar dat doet hij naar eigen zeggen het hele jaar door 'om in conditie te blijven'.

De intocht in Dordrecht zaterdagmiddag met Pakjesboot 12 voelt misschien als een eerste keer. "Elke intocht is altijd weer nieuw. Aan die overweldigende liefde, vriendelijkheid en vrolijkheid wen je nooit."

Sinterklaas voelt zich als buitenlander in Nederland altijd welkom. "Zelf word ik altijd hartelijk ontvangen. Ik vind dat iedereen een veilig thuis verdient. Ik denk dat veel Nederlanders dat ook zo voelen."

Heilige worden ging volgens Sint-Nicolaas vanzelf, een kinderdroom was het niet voor hem. "Als je het goede wilt doen en de boel niet nept, dan word je heilig. Eigenlijk zijn er dus heel veel heiligen in Nederland."

800e zege voor Federer op ATP-Tour

Roger Federer plaatste zich gisteren gemakkelijk voor de halve finales van het ATP Masters Series-toernooi van Parijs. Hij versloeg Juan Monaco in twee sets. Op zich een weinig opvallende zege, ware het niet dat het al zijn 800e zege was op de ATP-Tour.

"Ik wist vooraf dat het een speciale dag zou kunnen worden en zo zal ik het ook onthouden", zei Federer na afloop van de partij. "Het zijn heel veel wedstrijden en heel veel ballen die ik heb geslagen. Dat besef ik wel."

"Eigenlijk is het gewoon een zege, maar toch voelt het speciaal aan. Want 800 is toch een enorm aantal." Federer is wel nog ver verwijderd van het record van Jimmy Connors, die 1.242 duels won. In de halve finale treft Federer later vandaag Tomas Berdych.

Advies: Installeer Skyrim niet op Xbox 360

Bethesda heeft het advies gegeven om The Elder Scrolls V: Skyrim voorlopig niet te installeren op de Xbox 360. Geïnstalleerde spellen hebben problemen met de textures die tijdelijk verslechteren maar niet meer terug verbeteren. De dynamic streaming werkt op dit moment nog niet goed bij het spel.

Skyrim landscape

Skyrim legt op de Xbox een zware druk op het cachingsysteem. Volgens Bethesda hebben zij meerdere meldingen gekregen van textures die het systeem tijdelijk verlaagt, maar die niet automatisch meer terug worden gezet. Het probleem doet zich volgens het bedrijf niet voor bij mensen die het vanaf de disc spelen.

Bethesda is druk bezig met het ontwikkelen van een update die dit moet gaan verhelpen. Wanneer deze beschikbaar komt is op dit moment nog niet bekend.

Het advies van de ontwikkelaar luidt dus; verwijder de cachefile van je Xbox 360 en speel The Elder Scrolls V: Skyrim vanaf de disc.

Van Marwijk: "Fluitconcert had niet gehoeven"

Bondscoach Bert van Marwijk is ontevreden over de 0-0 tegen Zwitserland. Het fluitconcert dat zijn team na het eindsignaal over zich heen kreeg had van hem echter niet gehoeven.

"Ik snap dat allemaal wel, maar ik vind het toch niet terecht", zei Van Marwijk in gesprek met Veronica. "Deze jongens hebben hartstikke hun best gedaan en presteren al drieënhalf jaar zo verschrikkelijk goed. Dit was niet hun beste wedstrijd en ik werd er ook niet vrolijk van, maar een fluitconcert verdienen ze niet."

De keuzeheer vond het een matige wedstrijd, maar vindt het geen wonder dat die er ook een keer tussen zit. Bovendien weigert hij Zwitserland kleiner te maken dan dat het is. "Vergeet niet dat Zwitserland een lastige tegenstander is. Deze ploeg stond niet voor niets met 0-2 voor op Wembley en speelde uiteindelijk gelijk met 2-2. Ze durfden ons vast te zetten. Desondanks hebben we wel grote kans gehad. Al met al was het wel een leerzaam duel. Wij kunnen nu eenmaal niet altijd goed spelen."

Oranje trad in de ArenA aan met Edson Braafheid en Khalid Boulahrouz op de backposities en Ryan Babel sinds tijden als een van de vier aanvallers. Van Marwijk stelt dat de fysieke ongemakken bij spelers die ontbraken de matige wedstrijd deels in de hand hebben gewerkt. "We weten dat we in de breedte redelijk kwetsbaar zijn. Toch hebben we altijd ons niveau weten vast te houden. Vanavond was dat niet het geval", besloot de bondscoach.

'Dekker tekent bij Garmin'

Thomas Dekker zal zoals het er nu naar uitzien een eenjarig contract gaan ondertekenen bij de Garmin-Cervelo-formatie voor het wielerseizoen 2012. De Noord-Hollander heeft voor volgende week een uitnodiging om mee te gaan op trainingskamp naar Texas.  Daar zullen de laatste details worden besproken. 

 

Dekker heeft een schorsing van twee jaar achter de rug naar aanleiding van een retropositieve controle op epo. Afgelopen zomer mocht hij weer terugkeren en deed dat bij het opleidingsteam van Garmin. Ondanks dat de Nederlander daar geen indruk kon maken lijkt hij er toch een contract aan te hebben overgehouden. 

Toch WorldTour-licentie voor Vacansoleil

Vacansoleil-DCM heeft alsnog een WorldTour-licentie gekregen van de UCI. Teammanager Daan Luijkx bevestigde dit gisterenavond tegenover Telesport.De ploeg kreeg in eerste instantie nog geen licentie omdat ze voor de licentiecommissie moesten verantwoorden.

Dit had onder andere te maken met dat de commissie meer wilde weten over de dopingzaken van Riccardo Rícco en Ezequiel Mosquera, die beiden het afgelopen seizoen in dienst waren van de Nederlandse wielerploeg. Hierdoor rezen er vooral vragen bij de sponsoren, die dachten dat de ploeg al zeker was van deelname aan de drie grote ronden en dus al geld hadden vrijgemaakt.

Uiteindelijk bleek een bezoek aan de commissie niet nodig en heeft de formatie met onder andere Johnny Hoogerland, Wout Poels en Nederlands kampioen Pim Ligthart in hun gelederen alsnog de felbegeerde licentie binnen.

Argentinië niet voorbij Bolivia

Argentinië heeft in de kwalificatie voor het WK voetbal van 2014 in Brazilië opnieuw punten laten liggen. De ploeg rond sterspeler Lionel Messi, die met Gonzalo Higuain de voorhoede vormde, kwam vrijdagavond in Buenos Aires tegen Bolivia niet verder dan een teleurstellende 1-1.

Marcelo Moreno Martins zette de bezoekers 10 minuten na rust zelfs op voorsprong. Ezequiel Lavezzi herstelde, een minuut nadat hij was ingevallen, het evenwicht op aangeven van Fernando Gago snel, maar daar bleef het bij.

Voor Bolivia was het pas het eerste punt. In de stand bezetten de Argentijnen voorlopig de tweede plaats met 4 punten uit drie duels.

Argentinië niet voorbij Bolivia
Argentinië niet voorbij Bolivia (Foto: ANP)

Suárez scoort vier keer tegen Chili

Uruguay heeft vrijdag in de strijd om kwalificatie voor het WK van 2014 simpel gewonnen van Chili: 4-0. Alle vier de doelpunten werden gemaakt door Luis Suárez. De oud-Ajacied, die nu voor Liverpool speelt, verdeelde zijn vier treffers eerlijk over beide helften.

Vlak na zijn vierde doelpunt werd Suárez onder luid applaus gewisseld. De rest van de wedstrijd keek hij vanaf de bank toe met een wedstrijdbal onder zijn arm.

Uruguay gaat na de tweede zege in drie wedstrijden aan de leiding in de groep.

Suarez scoort vier keer tegen Chili
Suárez scoort vier keer tegen Chili (Foto: ANP)

'Grappen over Hitler werken niet in Europa'

De musical De Producers is in Nederland mede geflopt omdat grappen over Adolf Hitler te gevoelig liggen in Nederland. Dat stelde theaterproducent Joop van den Ende vrijdagavond in het programma Pauw & Witteman.

Concurrent Mark Vijn werd deze week failliet verklaard omdat zijn productie De Producers, over een satirische musical over Hitler, te weinig bezoekers trok. Van den Ende had vóór Vijn de optierechten voor de musical. "Ik vind het een geweldige musical en in Amerika was het een grote hit. Maar Europeanen hebben die oorlog van dicht bij mee gemaakt. Dat werkt hier niet", stelde het theatericoon in het programma.

'Grappen over Hitler werken niet in Europa’
'Grappen over Hitler werken niet in Europa' (Foto: ANP)

'VNO-voorzitter Wientjes weer invloedrijkste'

Opnieuw is voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW de invloedrijkste Nederlander. Hij staat voor de tweede achtereenvolgende keer op nummer 1 in de zogenoemde top-200 van invloedrijkste mensen, die de Volkskrant jaarlijks samenstelt.

Dat meldt de krant zaterdag. Hans Wijers, topman bij Akzo Nobel, staat dit jaar op de tweede plaats. SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan is nu derde (vorig jaar tweede). Kajsa Ollongren, secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, is de hoogst genoteerde vrouw. Ze staat op nummer 16.

In een begeleidend interview zegt Wientjes dat de Nederlandse regering zich veel meer met het buitenland moet bezighouden. Daar wordt de welvaart van het land verdiend, aldus de voorman van werkgeversorganistaie VNO-NCW. "We zijn veel teveel bezig met het binnenland."

"Dat gedonder met Schengen, dat het kabinet de toetreding van Bulgarije en Roemenië blokkeert! Nederland is de grootste investeerder in Roemenië. Van oudsher is ons handelsmerk: het vizier naar buiten. Gooi die deur toch open. We verdienen al eeuwen onze welvaart in het buitenland."

'VNO-voorzitter Wientjes weer invloedrijkste'
'VNO-voorzitter Wientjes weer invloedrijkste' (Foto: ANP)

Asbest vrij bij woningbrand Zevenhuizen

Bij een woningbrand in Zevenhuizen is vrijdagnacht asbest vrijgekomen. De Groningse gemeente Leek heeft een straat afgezet vanwege de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof. Bij daglicht wordt gekeken hoever de asbest in de omgeving is verspreid. De brand verwoeste een woning. De bewoners bleven ongedeerd.

De brand brak even voor 05.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in een woning aan de Kokswijk. Een aangrenzend bijgebouw, dat ook bewoond is, kon wel worden gered. Bij de bestrijding van de brand werden drie brandweerwagens ingezet. De bewoners konden zelf tijdig naar buiten komen.

De gemeente informeert omwonenden over de mogelijke aanwezigheid van asbest op hun terrein. Er wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de asbestdeeltjes te verwijderen.

Bordspel gewild sinterklaascadeau dankzij apps

Het ouderwetse bordspel is dit jaar een gewild sinterklaascadeau. Traditionele spelletjes als Scrabble, Rummikub en Triviant zijn mateloos populair door apps, hun moderne tegenhangers op mobiele telefoons en tabletcomputers. Dat meldt Detailhandel Nederland.

Kinderen worden bij het maken van hun verlanglijstje duidelijk geïnspireerd door diverse televisieprogramma's. Zo zijn complete kinderkeukens en muziekopnamesets geliefd dankzij programma's als Masterchef en The Voice of Holland.

Op pakjesavond zullen zowel bij kinderen als volwassenen daarnaast veel games, tabletcomputers, sjaals, handschoenen en oorwarmers uitgepakt worden. Ouders geven hun kroost het liefst educatief speelgoed, grootouders kiezen vooral voor puur plezier.

De branchevereniging verwacht dat er dit jaar zo'n 493 miljoen euro wordt uitgegeven aan cadeaus. Dat is meer dan vorig jaar, toen 465 miljoen euro aan cadeautjes werd gespendeerd. In 2009 lag het bedrag nog op 450 miljoen.

Uit een eerder onderzoek deze week van onderzoeksbureau Q&A bleek nog dat Sinterklaas minder geld te besteden heeft. Zo'n acht procent van de bevolking zegt minder te geld aan de viering van pakjesavond uit te trekken.

'Trombose eist nog onnodig levens'

Jaarlijks overlijden in Nederland nog altijd onnodig mensen aan de gevolgen van trombose. In 2006 werd al aan de bel getrokken, maar van maatregelen om de trombosezorg te verbeteren is weinig terechtgekomen. Dat concludeert radioprogramma Argos zaterdag.

Sinds oktober vorig jaar zijn bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg 69 calamiteiten gemeld, waarbij zeker 25 mensen om het leven kwamen. Volgens de inspectie worden niet alle gevallen gemeld en ligt het werkelijke cijfer hoger. De calamiteiten komen onder meer door slechte communicatie tussen zorgverleners en door verkeerd medicijngebruik.

Het gaat op veel verschillende plaatsen mis, van ziekenhuizen, verpleeghuizen en psychiatrische instellingen tot gewoon bij de patiënt thuis. Zo nemen mensen te veel of te weinig bloedverdunners, in sommige gevallen doordat de hoeveelheid medicatie verkeerd is vastgesteld of doordat die niet op tijd bij de patiënt komt.

In 2006 bleek al dat 35 procent van alle vermijdbare ziekenhuisopnames te maken had met problemen met bloedverdunners. Een verbeterplan dat vorig jaar is opgesteld, had als doel dat dit jaar binnen 24 uur van elke patiënt een actueel medicatieoverzicht te vinden moest zijn. Ook moest elke antistollingsmiddelen slikkende patiënt een casemanager hebben. Beide doelen zijn niet gehaald.

In Nederland bestaat een uniek netwerk van zestig trombosediensten. Vierhonderdduizend patiënten laten daar regelmatig bloed prikken om hun stollingswaarde vast te stellen. Op basis daarvan wordt de medicatie vastgesteld. Bloedverdunners helpen stolsels, de trombose, voorkomen.

Brand bij opening winkelboulevard Rotterdam

Bij de opening van een gloednieuwe winkelboulevard in Rotterdam heeft vrijdagavond een korte brand gewoed op het dak van een van de winkels. Omdat er veel publiek aanwezig was, rukte de brandweer met groot materieel uit.

Het vuur brak rond 19.15 uur uit aan de Vierhavensstraat bij Delfshaven, meldt de veiligheidsregio. Het sein brand meester werd drie kwartier later gegeven. Niemand raakte gewond. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend.

Sinterklaas houdt het droog bij intocht Dordrecht

Sinterklaas zet zaterdag voet aan Nederlandse wal in Dordrecht. Uit weersvoorspellingen blijkt dat het waarschijnlijk droog blijft en minstens 10 graden wordt. Pakjesboot 12 wordt rond 12.30 uur verwacht. Burgemeester Arno Brok heeft de eer om de goedheilig man namens heel Nederland welkom te heten.

Voor het eerst is Bram van der Vlugt niet meer bij de intocht. De rol van de 77-jarige acteur is overgenomen door Stefan de Walle. Ook werd eerder bekend dat het paard van Sinterklaas, Amerigo, er dit jaar wellicht iets anders uitziet.

Het programma rondom de feestelijke intocht in Dordrecht begint om 10.30 uur. Op verschillende plaatsen op de route die de Sint en zijn Zwarte Pieten afleggen, staan podia. Sinterklaas uur bestijgt zijn paard voor zijn rijtoer rond 12.45. Een halfuur later komt hij aan op het Scheffersplein, het eindpunt van de route. Daarna zijn er nog tot 16.00 uur activiteiten in de stad voor ouders en kinderen.

De binnenstad van Dordrecht is rondom de intocht van Sint-Nicolaas deels afgezet voor verkeer. De gemeente raadt mensen aan met het openbaar vervoer te komen of anders te parkeren aan de rand van het centrum. Dat kan op loopafstand maar er worden ook pendelbussen ingezet.

De Sint en zijn hulpklazen- en pieten zwermen na hun Dordtse avontuur uit naar andere steden.


Sinterklaas houdt het droog bij intocht Dordrecht (Foto: Novum)

Katy Perry bedankt fans met gratis concert

Katy Perry trakteert haar fans op een gratis optreden als afsluiting van haar California Dreams-toer. De 27-jarige zangeres staat op 23 november in het Staples Center in Los Angeles.

"Op de dag voor Thanksgiving geef ik 'thanks' aan mijn fans", vertelt Perry in de talkshow van Ellen DeGeneres. De zangeres heeft er op die dag 121 concerten opzitten van haar wereldtournee California Dreams, die in februari van start ging. Perry zingt tijdens de show voornamelijk nummers van haar derde studioalbum Teenage Dream, zoals California Gurls en Firework.

Perry vierde onlangs haar eenjarig huwelijk met komiek Russell Brand. De zangeres zegt graag kinderen te willen, maar nu nog niet. Ook twijfelt ze nog over de grootte van haar gezin. "Als het krijgen van een kind de eerste keer geen pijn doet, blijf ik ze uitpoepen."


Katy Perry bedankt fans met gratis concert (Foto: Novum)

Politie VS onderzoekt doden bij Occupy-protesten

De Amerikaanse politie in drie verschillenden staten doet onderzoek naar drie mensen die bij of in de buurt van Occupy-protesten zijn omgekomen.

Het gaat om een schietpartij net buiten een tentenkamp in Oakland in Californië en de vermoedelijke zelfmoord van een veteraan in de staat Vermont. In de stad Salt Lake in Utah werd vrijdagochtend een man dood gevonden in een tent.

De politie vermoedt niet dat de dode man in Utah is vermoord. De man in Oakland is volgens de politie vermoedelijk omgekomen bij een ruzie donderdagavond tussen twee groepen mensen in de buurt van een tentenkamp van de betogers. Het is niet duidelijk of de vechtpartij iets te maken had met het Occupy-protest in Oakland.

De veteraan in Vermont lijkt zichzelf door het hoofd te hebben geschoten. De politie heeft zijn identiteit nog niet vrijgegeven aangezien nog niet al zijn familieleden zijn ingelicht.

Hiddink: "Verschil in kwaliteit is te groot"

Guus Hiddink verloor gisteren met Turkije het eerste EK-playoffduel van de Kroaten met 0-3. De bondscoach was na afloop duidelijk: "De emoties lopen hier dan hoog op, maar dit was het maximale."

Tegenover de NOS reageerde Hiddink op de nederlaag: "Na twee minuten kwamen we 1-0 achter. Dan gaat Kroatië counteren en is het afgelopen. Door stomme fouten achterin geef je het weg. Het verschil in kwaliteit is te groot. Het moest even meezitten, maar dat zat het niet."

Komende dinsdag staat de return op het programma. Hiddink verwacht echter niet dat plaatsing voor het EK er nog in zit: "We gaan nu naar Zagreb voor nog een beetje eerherstel. Deze jonge jongens hebben iets goed te maken, voor zichzelf, voor iedereen.”

Sneijder: "Zijn absoluut niet tevreden"

Het chagrijn overheerste bij het Nederlandse kamp, na de teleurstellende remise in het oefenduel met Zwitserland (0-0). Ook Wesley Sneijder kon onmogelijk tevreden zijn.

De kleine spelmaker laat weten vanavond een lastige tegenstander te hebben getroffen, maar zoekt vooral de schuld bij zijn eigen ploeg. "We zijn hier absoluut niet tevreden mee. Zwitserland is een lastige ploeg", aldus Sneijder na afloop tegenover de camera's van Veronica.

"Ze spelen eigenlijk het Italiaanse spelletje, mede doordat veel van die jongens in de Serie A spelen. Maar we moeten de schuld bij onszelf zoeken, want we hebben niet laten zien wat we kunnen." Volgens Sneijder lag het vooral aan in de instelling van de Oranje-spelers. "Als we er allemaal een schepje bovenop hadden gedaan, hadden we deze wedstrijd wel gewonnen."

De middenvelder moppert verder. "Het was onvoldoende, te weinig en alles ging in een te laag tempo." Dinsdag wacht Oranje een hele andere opponent, namelijk Duitsland. Sneijder beseft dat Nederland dan uit een ander vaatje zal moeten tappen. "De knop moeten worden omgedraaid richting Hamburg."

Dode vrouw gevonden in woning Rotterdam

In een woning in Rotterdam is vrijdagavond een dode vrouw gevonden. Ze is vermoedelijk door geweld om het leven gekomen. Dat meldt de politie.

Een 35-jarige Rotterdammer die de politie waarschuwde, is opgepakt. De man meldde zich aan het begin van de avond op het bureau. De vrouw werd daarna aangetroffen in een huis aan de Watergeusstraat. Of zij de bewoonster van het pand is, is niet bekend. De politie doet onderzoek naar haar identiteit.

FOK! Filmtip van de dag: House of Sand and Fog

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... House of Sand and Fog.

Een Iraanse kolonel is met zijn gezin naar Amerika gevlucht om daar een nieuw leven op te bouwen. Voor de buitenwereld doet hij zich voor als een welgesteld persoon maar in werkelijkheid kan hij maar met moeite rondkomen. Als hij voor weinig geld een prachtig huis kan kopen dan lijkt dit een grote kans. Het loopt alleen wat minder voorspoedig dan hij had gehoopt: de vorige eigenaresse van het huis blijkt namelijk onterecht te zijn onteigend door de overheid vanwege een vermeende belastingschuld. Zij heeft een drank- en drugverleden en haar leven juist weer op de rails. Het verlies van haar huis betekent dan ook het einde van haar hoop op een stabiel leven. Ze is dan ook vastbesloten om de strijd aan te gaan en haar huis koste wat het kost te behouden.

House of Sand and Fog is een mooi verfilmd drama met prachtige muziek en goed getimede stiltes en met sterke rollen van Ben Kingsley, Jennifer Connelly en Shoreh Aghdashloo. Deze film is niet te missen voor de ware filmliefhebber!

Bekijk hieronder de trailer van House of Sand and Fog.

House of Sand and Fog is vanavond om 23:40 te zien op Nederland 2.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.