Sint: ik oog fitter door nachtrust en nieuwe mijter

Als Sinterklaas dit jaar bij zijn aankomst in Dordrecht fitter oogt dan anders, dan komt dat door zijn goede nachtrust. Ook heeft hij zich door zijn Pieten laten voorzien van een nieuwe mantel en mijter. Wellicht lijkt de goedheilig man daardoor jeugdiger, oppert hij zaterdag in een interview in Trouw.

Geruchten over vervanging van zijn paard wijst de Sint van de hand. "Het is onjuist dat Amerigo met pensioen is. Die springt van het ene dak naar het andere alsof het niets is. Wij zijn een ondeelbaar paar." Sinterklaas heeft wel paardrijlessen genomen, maar dat doet hij naar eigen zeggen het hele jaar door 'om in conditie te blijven'.

De intocht in Dordrecht zaterdagmiddag met Pakjesboot 12 voelt misschien als een eerste keer. "Elke intocht is altijd weer nieuw. Aan die overweldigende liefde, vriendelijkheid en vrolijkheid wen je nooit."

Sinterklaas voelt zich als buitenlander in Nederland altijd welkom. "Zelf word ik altijd hartelijk ontvangen. Ik vind dat iedereen een veilig thuis verdient. Ik denk dat veel Nederlanders dat ook zo voelen."

Heilige worden ging volgens Sint-Nicolaas vanzelf, een kinderdroom was het niet voor hem. "Als je het goede wilt doen en de boel niet nept, dan word je heilig. Eigenlijk zijn er dus heel veel heiligen in Nederland."